Dobrý den, kolik máte slepic?
Když nebudete mít kohouta, tak bude šéfovat jedna ze slepic.
Já jsem začínala se 6 hybridkami a po roce k nim pořídila kohoutka hedvábničky.
Toho jsem musela teď po skoro 3 letech dát pryč, protože začal útočit na 2 letou vnučku.
Ale vzali si ho lidé ke slepičkám hedvábničkám, tak se mu určitě vede dobře. Možná bude mít i nějaké potomstvo.
V červnu budu přikupovat slepičky šumavanky a chtěla bych k nim kohouta. Ne na kuřátka, ale pro radost. Nějak nám to raní kokrhání schází. A musím říct, že se holky mezi sebou méně praly nebo vyměňovaly názory, když byly s kohoutem.
V dotazu jste si už částečně odpověděl sám, ale jestlže nechcete potomstvo tak kohout být ani nemusí. Stává se ale že pak budou slepice na dvoře před váma přiléhat k zemi a čekat na pojímání. Jestli se roznodnete pro kohouta, v tom případě doporučuju něco lehčího. Třeba i ze zdrobnělých plemen a ot bych doporučil i čapici, hempšírák je na šumavanky velice těžký a mnoho slepic bude mít polámané peří na zádech a křídlech, záda mají až holé. K těm šumavankám by se hodil třeba kohout české slepice zlatě kropenaté.
Přišlo mi trochu škoda, že k šumavankám někdo shání hempšíráka, asi se paní líbí. Po Vašem příspěvku jsem ale neodolal, abych to nevyjádřil.
U mě vedou lehká plemena a pokud kohout k mixu jakých koliv slepic, tak jedině lehký. Na šumavankách se mi líbí právě to, že je na nich vidět to přilití krve lehkých češek.
Sádelník
napsal(a):
Dobrý den, pokud mám slepice isa brown a kuřátka nechci je potřeba mít kohouta ? například z důvodu aby je například ochránil nebo jako kačer svému hejnu, šéfoval?
Ne, kohout v chovu produkčních nosnic není nutný. ba zbytečný příživník. Kdo počítá každou korunu, určitě dá za pravdu. Samozřejmě se najde hromada obhájců mít kohouta i u takovýchto slepic, z důvodu zejména, že si slepice z ničeho nic nedřepají před ošetřovatelem, takže na ně nechtíc vstoupí. Co se týče nějakého hlídání? Před jestřábem i před liškou vezme první nohy na ramena kohout.(snad kromě šáma) Takže jakápak ochrana hejna? A že jsou slepice v klidu, je to možné, nemám to však uplně ověřeno v praxi, asi to chce víc pozorování. O tom zda převezme samčí úlohu nejvýše postavená slepice závisí na hormonech. Někdy to převezme druhá pod ní. Ale na její snášku to vliv nemá, jedině, že by to byl tzv. "Vašek". Ale ten funguje jako kohout i v přítomnosti kohoutů. A jinak peří na hřbetě sedře i malý kohout, pokud je moc aktvní. a zvláště má-li nějaké oblíbenkyně. Akorád, že ty lysiny jsou blíž k hlavě.
ladd
napsal(a):
Přišlo mi trochu škoda, že k šumavankám někdo shání hempšíráka, asi se paní líbí. Po Vašem příspěvku jsem ale neodolal, abych to nevyjádřil.
U mě vedou lehká plemena a pokud kohout k mixu jakých koliv slepic, tak jedině lehký. Na šumavankách se mi líbí právě to, že je na nich vidět to přilití krve lehkých češek.
Jenom abych Vás uvedla na pravou míru.
Měla jsem původně objednané slepičky Hempšírky, bohužel o ně chovatelka přišla. Takže jsem si místo toho zvolila Šumavanky. A kohoutky 3ks už jsem měla zamluvený předtím. Jak jistě víte jedná se o plemeno těžšího typu s kombinovanou užitkovostí.
Kdyby byl volný i kohoutek šumavanky, tak bych si ho ke slepičkám vzala.
Husy_divohusy
napsal(a):
Ve slepičí etologii se moc nevynám, co je to ten Vašek?
"vašek" = ani kohout, ani slepice.
Co jsem se o tom dočetla, tak je to hormonální porucha, kdy u slepice začnou převládat hormony opačného pohlaví. A obráceně. Slepice může začít kokrhat, kohout začne kdákat.