Mám 70 nosníc - hybridy Dominanty, rôznych farieb. Sliepky majú veľký kurín a k nemu výbeh o rozlohe 250 m2. Sú to mladé, minuloročné a tohtoročné nosnice, kupované ako mládky. Kŕmim ich zmeskou pre nosnice a pšenicou v pomere 1:1, k tomu denne čerstvá na drobno kosená mladá tráva, denne čerstvá voda a stále k dispozícii kŕmne vápno. Krmivo im do kŕmitok dopĺňam 2 krát denne. K tomu 2-3 krát do týždňa dostávajú na pitie srvátku. Predošlé roky mi sliepky dobre znášali, ale tento rok neviem čo sa stalo, znáška je veľmi slabá a neviem si vysvetliť prečo. Najviac bolo denne cca 30 vajec, v poslednom čase len okolo 20 a menej. Budem rada za vaše názory, kde by mohla byť chyba.
No,70 nosnic je již pořádné hejno a mluvit při 250m2 o velkém výběhu se moc nedá. Pravděpodobně již jen hlína a v současné době bahno. Ve šlechtitelských velkochovech se ustupuje od výběhů tohoto typu, upřednostňuje se spíše chov na hluboké podestýlce s pevnou podlahou. Po turnusu se lépe čistí, což ve výběhu, kde se již roky chová větší množství drůbeže a s přístupem volně žijících ptáků, lze jen těžko a riziko zavlečení parazitů je velké. Snášet bude tak max. polovina stavu. Je možné, že část (buď ty starší nebo ty mladší) začaly pelichat a nesnáší (bylo by hodně peří ve výběhu, nebo ho taky mohou žrát). Krmivo bude snad celkem ok, i když se ani takto nedá očekávat špičkových výsledků uváděných prodejcem. A hlavně snáška je stimulována světlem (u nosnic v produkci až 17 hod. světla) a toho je v současné době málo.
Mohou být také napadeny čmelíky a ty jim sáním krve způsobují chudokrevnost a snáška padá.
Důvodů by mohlo být asi více, ale to jsou podle mne asi ty hlavní možné důvody.
Já myslím, že problém je ve věku kuřic. Ty mladší, teprve do snášky přicházejí nebo jsou na jejím pokraji, ale vzhledem k ročnímu období začínají přepeřovat, a jistě delší dobu ještě neponesou, byť by v jiném období již mohly. K tomu se přidají nyní i výše uvedené faktory jako je ono nedostačující světlo. Asi až jaro vám ukáže skutečnou produktivní snášku.
Ďakujem za odpovede. Výbeh je skutočne vydupaný, bez trávy. Preto im každý deň dávam kosenú trávu, aby mali zelené. Blato sa ale veľmi netvorí. Výbeh je mierne svahovitý, voda odteká a navyše sú tam stromy, pod nimi je suchšie.
Minulé roky som mala sliepok menej, okolo 20 a znášali veľmi dobre. Problémy nastali až toho roku spolu s navýšením počtu.