Na kolenách prosím ako som uz písal sem raz chovam sliepky uz pomerne dlho momentylne mam uz len 2 kusy sliepok(na jar vyliahnem ďalšie) ale mal som 3 teda 2 kusy orpingtonky zltej a 1 kus araukany ako som písal už araukana je v pohode dokonca sa ho dá nazvať nezmarom (ale nechcem zakrýknuť) nič mu nieje behá po celom dvore atd...No ale nedavno mi uhynula 1 orpingtonka bola večne schúlená, nebola aktívna a ani váhu nemala v poriadku a perie mala tiez ovysnute smerom dole.Lenže teraz som si všimol príznaky u mojej poslednej orpingtonky ze strasne kícha a niekedy akoby dýcha s otvoreními ústami, akoby mala hlieny alebo nieco take a obcas dostane aj zachvat divný a otriasa si hlavu ked kícha obcas.Ako som písal krmím vastnou domacou zmeskou:šrot kukuričný, žito, zmesky, škrupiny od vajec rozdrtené, pšeno a jačmenné krúpy a obcas maju aj zvysky z kuchyne.Výbeh asi 11 metrov stvorcovych, kurín zateplený, pravidelne ho čistím.Bolo mi poradene strúhať im činsku kapustu a davat nutrimix do vody ale daako nezabera prosím na kolenách ak viete poradte pretoze uz som prisiel o vela orpingtoniek a ked to pojde tak aj naďalej buďem musieť prestať s ich chovom.
Vopred Ďakujem.
Helmigal - dvě tablety na kus přímo do zobáku a pak stříkačkou trošku vody,
aby to do nich pěkně zapadlo.
Od druhého dne budou kýchat, chrchlat, kašlat ještě více, protože prášky
začínají účinkovat - začervený pták se začíná zbavovat hlístů a vykašlává
je ven. Nedbejte na to, že je určen pro holuby, na slepice se používal též,
než byl v ČR zakázán, na Slovensku ho seženete snadno, Gůglete.
Za 14 dnů opakovat. Lze použít i Chemisol.
Teda doufám, že jste se ptal na toto, já ten Váš delší příspěvek nečetl
pozorně a už vůbec ne celý.
franekmilos
napsal(a):
Dvě tabletky najednou. Když si koupite helmigal tam máte navod.
Dvě tabletky jsou tak na jednoho většího holuby typu king nebo gigant, Ne na slepici s váhou okolo 4kg. Pokud dáte takto nízkou dávku, tak se může stát, že si "vyrobíte" rezistentní populaci parazitů, kterou budete následně těžko něčím likvidovat. Dana.
franekmilos
napsal(a):
Když si přečtete návod tak je tam napsáno slepice 2 tabletky.
Ak si precitate pozorne ten letak tak Helmigal je urceny pre okrasnu hydinu, bazanty a holuby a nieje urceny pre potravinove zvierata kde patria aj sliepky. Neviem z ktoreho roku mate ten Vas letak ale orpingtonka, araukana atd nieje okrasna hydina. Takze tie mi pride 2 tablety malo..Ak dve tablety tak tri dni za sebou. Toto prislo s nastupom Europskej unie predtym sa normalne pouzival s ochrannou dobou na vajicka a maso aj u hydiny.
Návod mám z roku 2014, kdy byl zase registrovám pro ČR a tam je doslovně napsáno: Obecná dávka je 20mg fenbenfazolu na kg živé váhy (tj.1 tableta na 0,5kgž.hm.) po 3 dny. Vregistraci už není ani slovo o slepicích, je primárně určen pro sportovní holuby.
Pokud se nedodrží dávkování a v těle se nevytvoří dost vysoká hladina účinné látky, nejsou zasaženi všichni paraziti a ti kteří přežijí, vytváří dále odolnou populaci. To je obecně známý fakt. Chovatelé si tak vytváří problémy sami. Ale pokud jste přesvědčeni o své pravdě, dělějte jak chcete. Dana.
Dle mého názoru by bylo vhodné bakteriální vyšetření, pokud uvádíte, že vám uhynulo více zvířat, příznaky jsou dost obecné, mohlo by jít o CRD, mykoplasmósu, a spoustu dalších onemocnění respiračního ústrojí, ve většině příspěvků je jaksi automaticky počítáno s napadením Syngamus trachea, ale ve skutečnosti to tak být nemusí. Navíc Vámi popisované krmení zcela postrádá jak bílkovinnou tak vitaminominerální složku, a na 11m2 si nic nenajdou. Žito rozhodně není vhodnou obilovinou pro drůbež, jednak vzhledem ke špatné stravitelnosti a využitelnosti tak také k obsahu antinutričních látek. Shrnuto, výrazně zkvalitněte krmení, drůbež bude v lepší kondici a odolnější a obraťte se na veta, předejdete případnému zklamání. Karel.
zbosace
napsal(a):
Žito= pšenica.
To myslíte jak? Že česky pšenice se řekne slovensky žito? Česky pšenice je slovensky pšenica, česky žito je slovensky raž. Nebo že žito má stejné použití ve výživě zvířat jako pšenice? V tom případě si prostudujte nějakou odbornou knihu o výživě zvířat.
No to by som ani nepovedal pretoze vecsinou sa zdrzuju okolo kurniku sliepky a ano mienim spravit vo vybehu nejake upravy o nieco rozsirit a tak pretoze by som si rád zaobstaral o nieco viac sliepok pretoze 2 sú málo na vajíčka každopádne som zistil že burza v Nitre je zrusena kvôli vtáčej chrípke tak do kedy to obnovia aspon stihnem poriesit veci ohladom toho výbehu a hydiny.Každopádne už sa to lepší každým dňom s tou sliepkou našťastie od nasadenia toho lieku.Myslím že to bolo skôr príčinou neodčervovania keďže som mal problém len s orpingtonkami, pretože tie bývajú často začervené.Našťastie sa to lepší.
Co to je o něco rozšířit? Protože zatím je to výběh tak pro 1/5 zdrobnělek. Možná 5 orpingtonek moc akčních nebude a stačilo by jim jenom občasné vypuštění na trávu, ale k tomu ještě 15 temperamentních (přepokládám) araukan?. Rovnou bych ke kuřatům koupil i brýle proti kanibalismu a popátral, jak postupovat s výběhem zamořeným parazity, nemocemi.
O kolik slepic a během jaké doby jste vlastně přišel? To by mohlo napovědět, zda je výběh vhodný.
Uživatel s deaktivovaným účtem

11 m2 na 30 ks vôbec neni málo ani pre dospelé vtáky.:)
Keď Vašej sliepke nepomôže Helmigal (to je antiparazitikum), tak dajte jej Doxygal. lebo podľa náznakov (ja som to prečítal), čo ste písali to bude hubové ochorenie spolu s bakteriálnym. Mycoplasmóza + Kolibacilóza Potrebuje antibiotikum. Aj starý dobrý Penicilin môže pomôcť.

napsal(a):
11 m2 na 30 ks vôbec neni málo ani pre dospelé vtáky.:)
Keď Vašej sliepke nepomôže Helmigal (to je antiparazitikum), tak dajte jej Doxygal. lebo podľa náznakov (ja som to prečítal), čo ste písali to bude hubové ochorenie spolu s bakteriálnym. Mycoplasmóza + Kolibacilóza Potrebuje antibiotikum. Aj starý dobrý Penicilin môže pomôcť.
Ať žijí domácí vejce
Hele když chcete chovat ty slepice v hustotě velkochovů a udržovat je při tom při životě antibiotiky, tak není lepší - ekonomičtější - si ty vejce prostě koupit v Jednotě?

Jo, starý dobrý penicilín na mykoplasmata NEFUNGUJE. Ani kdybyste se podělali, protože on funguje tak, že brání bakteriím v tvorbě buněčné stěny a mykoplasmata buněčnou stěnu nemají.
A díky blbečkům, co do svých slepic ládují co jim přijde pod ruku, místo toho, aby jim zajistily slušné podmínky k žití, už ten starý dobrý penicilín nefunguje skoro na nic.
Jo, klidně si to krmte jen tak naslepo doxygalem, nebo nejlépe enrobiofloxem, ten má indikační omezení. A pak si chcípněte třeba na zánět močových cest.
Zdravím.plně souhlasím s příspěvkem nademnou.zadavatel chce chovat třicet kusů velké drůbeže na11 metrech čtverečných a diví se, že má problémy s jejich zdravím.pokud to takto bude praktikovat, bude je mít stále, pokaždé něco jiného a pořád horšího ažádná antibiotika mu nepomůžou.jeho domácí vejce budou ještě horší, než z marketu, pokud vůbec nějaká v těchto podmínkách snesou.i výběh má své meze, pokud je přeplněn, odrazí se to na zdraví zvířat.drůbež chovám 36 let, a nevím, co jsou antibiotika a jiná léčiva.pokud to neumí chovat bylo by lépe se na to vy-srat, a nemusel by prosit na kolenou.ale jinak každému co jeho jest.

Dobrý Deň!
Vo veľkochovoch chovajú sliepky 7 - 9 ks/m2 na konzumné vajcia, na násadové vajcia mäsových plemien chovajú 4-4,5 sliepok na m2. Tuto mu vychádza na m2 2,7 ks. Samozrejme, keď v tých 11 m2 je aj chliev, tak je to určite málo, keď nie, tak akurát stačí na také plemeno, ako je Orpi.
S tým Penicilínem som si myslel na E.coli. Mycoplasmosa sa nedá vyliečiť vôbec. Keď sa raz objaví v chovoch, tak aj ostáva. Bude to závisieť od immunitného sistému operenca či sa aj inokedy ochorie, alebo nie.
Po použití Doxygalu je 7 dňová ochranná doba u drúbeže, ale keď sa niekto tak bojí, nech to použije iba na chovné jedince. Ja zvyčajne tiež dám iba tým jedincom, ktorých veľmi chcem zahrániť. Takže iba výlučne, ako napr. v tomto prípade. Pre jednu sliepku, ktorú nechce stratiť. Neviem či sa dá to takto pochopiť? Nechcem to ďalej vysvetlovať, treba si čítať aj medzi riadkami. Celému křdlu by som neodporúčil, ani pre nosnice...Peace
CITUJI Dorkingfan:Vo veľkochovoch chovajú sliepky 7 - 9 ks/m2 na konzumné vajcia, na násadové vajcia mäsových plemien chovajú 4-4,5 sliepok na m2. Tuto mu vychádza na m2 2,7 ks. Samozrejme, keď v tých 11 m2 je aj chliev, tak je to určite málo, keď nie, tak akurát stačí na také plemeno, ako je Orpi.
Ve starší literatuře (Havlin a kol. - Domácí chov zvířat), když ještě lidé chovali drůbež s použitím selského rozumu je VÝBĚH na 1 slepici uváděn 10-25m2 (podle sháčlivosti a temperamentu) a plocha KURNÍKU pro těžké slepice 1m2 na 3 kusy. A že by se doba změnila tak, že by stačila minimální kurníková plocha i pro výběh, tak to pochybuji. Dana.

Takže podla Vás, každý kto má doma 20 sliepok, chová ich na 200 až 500 m2 dvorcoch. Pochybujem...: , Ale samozrejme čím väčší, tým lepší. O tom nikoho netreba presvedčiť.
napsal(a):
Takže podla Vás, každý kto má doma 20 sliepok, chová ich na 200 až 500 m2 dvorcoch. Pochybujem...: , Ale samozrejme čím väčší, tým lepší. O tom nikoho netreba presvedčiť.
Já netvrdím, že každý je chová tak, jak by si zasloužily.
Jak píše matuzák, lidé je mají na pár metrech a očekávají zázraky. A když chtějí vědět rady, tak vy tady přepočítáváte nějaké nesmysly z velkochovu.
200m2 je čtverec o straně 14m. To není nic velkého.
U mne mají slepice při počtu 1.10 plochu 400m2. A divné mi to nepřijde, spíše by to chtělo ještě kousek navíc. Také se mi drží za plotem 80cm vysokým a nikam nepřeletují. Dana.

Keď už toľko o tom bavíme...
Ja mám skusenosťi momentálne naraz v oboch prípadoch. Doma pri dome máme maličký dvor, neviem presné rozmery, ale na fotke sa dá celý vidieť. Tu chovám okolo 30 sliepok. Cez zimu ich viem vypustiť do záhrady, ale od marca do novembra sú tu. Na pozemku som mal minulý rok 24 kusov. Priestor trávnatý, okolo 550 m2. Hádajte kde mám stále problémy s chorobami, a kde skoro nikdy!? Áno, na trávnatej a veľkej ploche sú na tom horšie. Očakával som opak.
2mazutak
napsal(a):
Já mám výběh jen 10 metrů na 5, což je 50 čtverečných.ovšem jsem soudný, mám na něm jen 1- 8 zdrobnělých wyandotek a 1-3 zdrobnělých hempšírek.nevím, co jsou léky, mám denně 6 až 9 vajec.a jak jsem uváděl výše,36 let nevím, co je klempírující slepice.a voo voo tooo to tom je.
A čímpa krmíte, kolego? To zní uplně jako bájo a slepičí ráj.
Se musím inspirovat.
No hned ak som si prečítal tieto príspevky som svoje rozhodnutie prehodnotil a mate pravdu mal som prehnane myslienky je to vela hydiny na malu plochu takze kuriatka kupovat nebudem necham tam len tieto 2 stare pôvodne sliepky ktoré tam mám a po čase možno dokúpim max 3 sliepky a to mi uplne stačí.Nechám si poradiť a viac ako 5 sliepok do toho výbehu ani nedám.
Ďakujem za rady.
honzapm
napsal(a):
A čímpa krmíte, kolego? To zní uplně jako bájo a slepičí ráj.
Se musím inspirovat.
Normálně klasicky. hlavní je pšenice, něco kukuřice občas hlávku čínského zelí a zhruba každých čtrnáct dní jim zabiju a uvařím holuba.když vařím rýži nebo knedlíky, nalámu jim do toho tvrdé pečivo.tot vše.
napsal(a):
Ja mám skusenosťi momentálne naraz v oboch prípadoch. Doma pri dome máme maličký dvor, neviem presné rozmery, ale na fotke sa dá celý vidieť. Tu chovám okolo 30 sliepok. Cez zimu ich viem vypustiť do záhrady, ale od marca do novembra sú tu. Na pozemku som mal minulý rok 24 kusov. Priestor trávnatý, okolo 550 m2. Hádajte kde mám stále problémy s chorobami, a kde skoro nikdy!? Áno, na trávnatej a veľkej ploche sú na tom horšie. Očakával som opak.
No nevím, ale na foto 2 je holokrčka s dost pokročilou vápenkou a pokud to má ona, tak ostatní asi taky. Na tom malém prostoru to budete mít asi dost zamořené, staráte se jim o nožky?
msm1
napsal(a):
Žito ma na SK viac významov, nemusí to byt striktne len raž, líši sa to od lokality,.
Pokud by zadavatel psal spisovnou slovenštinou, bylo by to jasné, slangové výrazy my prostí češi neznáme a nezná je ani překladač
Jinak nelze než souhlasit s výše napsanými názory, používat léky, naslepo', on některý zabere a používat vejce jako konzumní, to chce odvahu, potom i polská z Kaufu musí být proti takovýmto skoro bio
Asi jsem po..ra, když svým slepicím nechci dávat ani soju z Brazílie a GMO kukuřici z USA.
karelcerman
napsal(a):
Pokud by zadavatel psal spisovnou slovenštinou, bylo by to jasné, slangové výrazy my prostí češi neznáme a nezná je ani překladač
Jinak nelze než souhlasit s výše napsanými názory, používat léky, naslepo', on některý zabere a používat vejce jako konzumní, to chce odvahu, potom i polská z Kaufu musí být proti takovýmto skoro bio
Asi jsem po..ra, když svým slepicím nechci dávat ani soju z Brazílie a GMO kukuřici z USA.
Aspoň, že už Versele-Laga, po mé intervenci, v několika jazycích,
na několika místech, přestala dávat do svých směsí palmový olej z Bornea...

napsal(a):
Tak to čtu snad prvně, že slepice s dostatkem zeleného výběhu jsou na tom hůř.Nebo je to tou vápenkou co vidím u slepic na druhém fotu.Třeba je pak po větší pochůzce začnou ty nohy bolet a přidaj se automaticky další choroby? Moje slepice, pokud nemůžou si jít pořádně zahrabat a napást se, tak je to hned znát, tedy já to poznám jelikož mám slepice oproti mnohým spíš jako domácí mazlíky, tak je hned vidět jak jsou nervozní někdy i se jim změní struktura trusu, sníží nebo i zastaví snášku.Možná to vyznělo trochu bláznivě, no já jsem prostě pro aby zvířata měla co nejvíc prostoru atd, jinak je mi jich prostě líto a tak bych je mít pak ani nemohla
napsal(a):
Tak to čtu snad prvně, že slepice s dostatkem zeleného výběhu jsou na tom hůř.Nebo je to tou vápenkou co vidím u slepic na druhém fotu.Třeba je pak po větší pochůzce začnou ty nohy bolet a přidaj se automaticky další choroby? Moje slepice, pokud nemůžou si jít pořádně zahrabat a napást se, tak je to hned znát, tedy já to poznám jelikož mám slepice oproti mnohým spíš jako domácí mazlíky, tak je hned vidět jak jsou nervozní někdy i se jim změní struktura trusu, sníží nebo i zastaví snášku.Možná to vyznělo trochu bláznivě, no já jsem prostě pro aby zvířata měla co nejvíc prostoru atd, jinak je mi jich prostě líto a tak bych je mít pak ani nemohla
Jenže tu vápenku mají ty slepice na tom malém dvorku. Ale tu asi Dorkingfan neřeší. Zdá se mu, že jsou zdravější. Možná to je plemenem nebo vůbec konstitucí slepic jednoho a druhého hejna. Nejde porovnávat dvě skupiny s různým složením plemen a stáří.
Vypovídající hodnotu by mělo, pokud by na dvorku a ve výběhu byla hejna složená z jedinců stejně starých, od stejných rodičů a stejného typu líhnutí a ošetřování (vitamíny, vakcinace, krmení).
Já kdybych dala některé skupině mích slepic to krmení, které mají ty na zeleném v tom rendlíku, tak se mi do jedné pos... a mám na problém zaděláno. Nejsou na to zvyklé. Ale není to tím, že je mám na zeleném. Dana.