Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.3.2017 23:52
kutenami

XXX.XXX.236.138

Hezký večer, budu stavět další kurník 2,5 x 2,5 metru výška bude 3,6 metru. Obyvatelkami se stanou slepičky z velkochovu a chci se vyvarovat chyb, které jsem napáchala u předchozího kurníku. Proto mě zajímá:
1) Jakou tloušťku OSB desek byste volili?
2) Jak, pokud tedy vůbec kurník zateplit?

Přemýšlela jsem o navrstvení dvou OSB desek a mezi ně polystyren ale jakou šířku? Nechci aby tam slepice v noci měli vlhko a dusno.
Kurník tedy bude mít okna, ale nenapadá mě jak to řešit, pokud bude zima jako byla tato? Přece nebudou v noci větrat. Přes noc bývalo i -20 a nejsem si jistá, zda by bylo to pravé nechat slepice v nezatepleném kurníku a nebo v zatepleném ale s otevřeným oknem, to by pak veškeré zateplení ztratilo smysl. Napadá někoho i jak šetrně vyřešit větrání? Máte někdo nějaké malé větrací otvory využitelné celoročně, či něco jiného?

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.3.2017 07:47
Uživatel s deaktivovaným účtem

kutenami napsal(a):
Hezký večer, budu stavět další kurník 2,5 x 2,5 metru výška bude 3,6 metru. Obyvatelkami se stanou slepičky z velkochovu a chci se vyvarovat chyb, které jsem napáchala u předchozího kurníku. Proto mě zajímá:
1) Jakou tloušťku OSB desek byste volili?
2) Jak, pokud tedy vůbec kurník zateplit?

Přemýšlela jsem o navrstvení dvou OSB desek a mezi ně polystyren ale jakou šířku? Nechci aby tam slepice v noci měli vlhko a dusno.
Kurník tedy bude mít okna, ale nenapadá mě jak to řešit, pokud bude zima jako byla tato? Přece nebudou v noci větrat. Přes noc bývalo i -20 a nejsem si jistá, zda by bylo to pravé nechat slepice v nezatepleném kurníku a nebo v zatepleném ale s otevřeným oknem, to by pak veškeré zateplení ztratilo smysl. Napadá někoho i jak šetrně vyřešit větrání? Máte někdo nějaké malé větrací otvory využitelné celoročně, či něco jiného?

Větrání je důležitý a je potřeba větrat i v zimě. Slepice vydýchává hodně vodních par a když není větrání, pak je vlhko a vlhko je horší než jen zima.

Pokud si dobře pamatuju ze zoohygieny, k odvětrání vlhkosti produkované slepicí je potřeba vyměnit nějakých 5 m3 vzduchu/kg slepice/hod. To je sakra hodně. A vyplývá z toho, že s výjimkou klecových etážových chovů s vysokou koncentrací drůbeže na plochu není možné postavit budovu, která by udržela jak větrání tak teplotu bez přitápění.

5.3.2017 09:11
ruzicka

XXX.XXX.205.248

Opravdu bude kurník vysoký 3.6m?To tam bude čerstvýho vzduchu dost.

5.3.2017 10:38
kutenami

XXX.XXX.236.138

Ano výška bude 3,6 metru. Okna budou všechna nahoře.

5.3.2017 13:41
ruzicka

XXX.XXX.205.248

Doporučuju okna i dole, klidně co nejníž u země, aby měli slepice dost světla hlavně v době, kdy se jim nechce ven z důvodu nepřízně počasí.

5.3.2017 18:32
ladd

XXX.XXX.84.11

Ideální jedno velké okno na přední stěně, až téměř k zemi, jak píše Růžička. Před ním na zemi krmení. Sklo průsvitné, ideálně drátěné, ne čiré, zabrání se tak případnému plašení slepic z venku. Hřady na stěně protilehlé.
Výška 3,6m mi na rozměry podlahové plochy přijde zbytečně vysoká. Spíš bych udělal výšku 2,5m a podlahovou plochu 2,5x 3,6m.
Větrání se dělá tak, že v jednom rohu se při zemi udělá otvor s nastavitelným úzávěrem na více poloh, před ním zástěna, aby se vzduch proudící z venku zarazil a nevznikal přímý průvan. Na protilehlé straně se udělá otvor nahoře, od něj dolů k zemi trubka, aby se nasával nejhorší vzduch u země. Z venku ideálně komínek nad střechu, aby byl co nejlepší tah. - Vyčteno zde na fauně. Na rozměry které ale zamýšlíte to ani možná není potřeba, větral bych na škvírku oknem. Pokud tam nezamýšlíte dát slepice v koncentraci jak v halovém chovu.
Ne každé plemeno slepic vyžaduje zateplený kurník. Mezi jednotlivými vrstvami stěn se mohou držet cizopasníci. Nejlepší je zděný.

Přidejte reakci

Přidat smajlík