V.

XXX.XXX.163.22
Jak dlouho přibližně může house ťukat ve vejci než mu dojde vzduch, v případě, že nemůže proklovnout dírku? Hodně čtu o problémech s tvrdou skořápkou a nerada bych aby se mi ti prcci udusili. Moc děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

V.
napsal(a):
Jak dlouho přibližně může house ťukat ve vejci než mu dojde vzduch, v případě, že nemůže proklovnout dírku? Hodně čtu o problémech s tvrdou skořápkou a nerada bych aby se mi ti prcci udusili. Moc děkuji.
Vzduch mu nedojde, skořápka není vzduchotěsná.
V.

XXX.XXX.163.22
...nebo za jak dlouho co začali ťukat jim můžu udělat opatrně dírku jen pro jistotu.

V.
napsal(a):
...nebo za jak dlouho co začali ťukat jim můžu udělat opatrně dírku jen pro jistotu.
Nedělejte nic, zdravé house se při správných parametrech inkubace (teplota, vlhkost) vyklube samo.
V.

XXX.XXX.163.22
Já vím, jen tím čtením v těch diskusích jsem trochu dostala strach, a člověku je to potom líto, když to slyšíte pípat a ťukat a pak to umře jen proto, že se nemůže dostat z vejce. Takhle nám loni umřel jeden indický běžec a vyčítám si to do teď, že kdybych mu trošku pomohla byl by třeba v pořádku. U kuřecích jsem se držela striktně nepomáhat a nevyklubaly se jen dvě, ale ty asi odumřely ještě dřív neměla jsem už potom odvahu se do nich dívat. Jenže u těch hus by mě to mrzelo teda fest.
V.

XXX.XXX.163.22
Měla jsem za to, že se proklovnou do bubliny a nutí je právě docházející vzduch se klovat ven z vejce.

Hlavně nepomáhat. Celý ten proces líhnutí není jen o tom, že se zvíře dostane ze skořápky, ono je to složitější, zavírá se krevní oběh ve vejci, vtahuje se pupek, zvíře se připravuje na život venku. Když do toho budete vrtat, tak se to taky nepovede a spíš můžete zamordovat i ta zvířata, co by se normálně vylíhla.
Neexistuje nic jako příliš tlustá skořápka. Existuje slabé mládě, které se nevylíhne. A to držet při životě se stejně většinou nedaří.
V.

XXX.XXX.163.22
Máte pravdu, hodím se do klidu a počkám. Mám to všechno načtené za ty dva roky, že toto právě vím, ale housata máme letos prvně. Děkuji za pomoc. Nechám to na matce přírodě.
V.

XXX.XXX.163.22
''Nastává proces, který silnější kuřata zvládnou, ta slabší nemusí. Vzduchová komůrka ve vejci se nakloní tak, aby jí mělo kuře před hlavou.
V tuto dobu přestává mít kuře ve vejci dostatek kyslíku, nedostatek kyslíku způsobí trhavé pohyby, při kterých kuře protrhne blanku dělící ho od vzduchové komůrky. V této chvíli začne dýchat plícemi. Z vajec se ozývá pípání. Kuřata pípáním reagují na hlas, protože navazují kontakt s matkou. Když na ně budete mluvit, váš hlas si zapamatují. Zásoba kyslíku ve vzduchové komůrce rychle klesá a kuřátku dochází kyslík, následují další trhavé pohyby při kterých prorazí vaječným zubem na zobáčku skořápku a začne dýchat venkovní vzduch. Při normální poloze kuřete dochází k proražení skořápky v oblasti nakloněné vzduchové komůrky, přibližně ve 2/3 vejce. Po proražení skořápky kuře zastaví pípání na dobu tří až osmi hodin a odpočívá. Během této doby se aklimatizují plíce na vnější atmosféru. Po klidové fázi začíná druhá fáze pípání.
Kuře se začne pomalu otáčet uvnitř vejce. Jak se ukázalo, obvykle proti směru hodinových ručiček, ostřím kuřecího zubu narušuje skořápku. Za dvě až pět hodin kuře udělá asi tři čtvrtiny otáčky uvnitř vejce. Přetrhává pupeční šňůru, postupuje ve svém pohybu kolem skořápky, začíná tlačit na víčko vejce (tupý konec). Kroutí se a bojuje, horečně pracuje asi 40 minut a tlačí na čepici. Konečně se vykulí, ještě vlhké a lapá po dechu. Stále leží, jeho energie byla téměř vyčerpána a je velmi unavené. Za několik málo minut začne stoupat na nohy a získává koordinaci svých svalů.
Více zde: http://domaci-chov-drubeze-a-kraliku.webnode.cz/odchov-kurat/
předpokládám, že house to má obdobné, tedy alespoň s tím vzduchem.
V.

XXX.XXX.163.22
Ťukají cca od 6 ráno a zatím ještě žádná dírka.
V.
napsal(a):
Ťukají cca od 6 ráno a zatím ještě žádná dírka.
Je zcela normální, že od prvních projevů líhnutí se - naklování, pípání uběhne i 36 hodin do vylíhnutí. Hlavně u housat to trvá docela dlouho a přeci se vylíhnou. Vydržte, dejte si kafe a první house bude někdy v noci nebo nad ránem. Dana.
V.

XXX.XXX.163.22
Šlo mi hlavně o to jak dlouho to může trvat než udělá dírku aby se neudusilo. Děkuji.

V.
napsal(a):
Šlo mi hlavně o to jak dlouho to může trvat než udělá dírku aby se neudusilo. Děkuji.
Sakra, ještě jednou, nesahejte jim do toho.
je to složitější s tím líhnutím. skořápka není vzduchotěsná. jsou v ní póry a přes ty póry dýchá kuře po většinu inkubace. blána kolem skořápky je pokrytá cévami a ty vedou kyslík k embryu. až teprve na konci inkubace je potřeba kuře převést na dýchání kyslíku, takže kuře začne dýchat ze vzduchové komůrky a ty cévy ve skořápce začnou odumírat, aby kuře místo vylíhnutí nevykrvácelo. zobáček ve vzduchové komůrce může být dost dlouho, nemají stopky a na minutu odměřený čas. Ve vzduchové komůrce je vyšší obsah oxidu uhličitého než ve vzduchu venku a to zesiluje svalové kontrakce a usnadňuje líhnutí.
Když jim budete dělat dírky vy, tak narušíte tenhle proces nebo přinejhorším narušíte nějakou tu cévu co sloužila k dýchání a house zabijete.
Hatch

XXX.XXX.163.22
Vy jedna sakra díru jim tam dělat nebudu jen mě zajímá i jiný názor vy tvrdíte ze se udusit nemůže to by tam taky mohlo tukat týden dokud by nepošlo hlady. Když mu nepůjde udělat díra ven tak se udusi. Chtěla jsem jen vědět třeba ze muže tukat 24 hodin co má kdo vysledované. Navěky tukat nemůže tak jak ten běžec ten tukal jak o závod a neprorazil díru ven. Sama byste si měla něco přečíst. Co píšete vím, jen jsem nikde nevyčetla jak dlouho to muže trvat než by bylo pozdě. Pak tu jen čtu o mrtvých housatech udusenych ve vejci. Víte. Tak se nerozčilujte.
Housata se ve vejci udusí většinou v tom případě, že se brzy proklovnou ve a tento otvor, ve kterém mají zobáček se jim zalije bílkem a udusí je.
Ale jak píše bodlinka, pokud se jim do toho budete vrtat, tak to bude špatně a stejně ničemu nepomůžete. Pokud bylo po dobu inkubace vše OK, tak se housata normálně vylíhnou i bez vaší pomoci, a pokud se během vývoje něco pokazilo nebo nebyly správné podmínky, tak jim stejně nepomůžete, jen urychlíte jejich konec a nebo v lepším připadě dostanete ven pár mrzáčku a nedomrlců.
To, že ve vejci zůstanou mrtvá houstata není, že by se udusila, ale že nemají sílu se proklovat (něco ve vývoji bylo špatně). Husa to také neřeší a neproklovává skořápku. Intuitivně ví, že to nemá cenu. Dana.
Hatch
napsal(a):
Vy jedna sakra díru jim tam dělat nebudu jen mě zajímá i jiný názor vy tvrdíte ze se udusit nemůže to by tam taky mohlo tukat týden dokud by nepošlo hlady. Když mu nepůjde udělat díra ven tak se udusi. Chtěla jsem jen vědět třeba ze muže tukat 24 hodin co má kdo vysledované. Navěky tukat nemůže tak jak ten běžec ten tukal jak o závod a neprorazil díru ven. Sama byste si měla něco přečíst. Co píšete vím, jen jsem nikde nevyčetla jak dlouho to muže trvat než by bylo pozdě. Pak tu jen čtu o mrtvých housatech udusenych ve vejci. Víte. Tak se nerozčilujte.
Pre vase info Bodlinka je eterinàrny lekàr a ja osobne si vàzim jej rady.
Hatch

XXX.XXX.163.22
Všem děkuji za rady, jen jsem položila dotaz a skončilo to osočováním, neřekla jsem že je hned začnu vybíjet z vajec.
Tohle by Vám mohlo pomoci v tom Vašem stourani ve vejci. Já to nechávám na přírodě. Ale je to anglicky.
https://www.backyardchickens.com/articles/step-by-step-guide-to-assisted-hatching.64660/