Dobry den chcel bi som sa spytat skusenych chovatelov ako to je s tymto plemenom ? Tu na nete je onich malo popisane.Viem ze sliepky su dobre kvocky. Ale ako to je napriklad s uzitkovostou kolko vajicok znesie cca sliepka za rok? Mam 1+2 a neviem ci ma zmysel este prikupit 2 jaricky ? Asi budu vsetky kvokat.
wyandotte
napsal(a):
Dobry den chcel bi som sa spytat skusenych chovatelov ako to je s tymto plemenom ? Tu na nete je onich malo popisane.Viem ze sliepky su dobre kvocky. Ale ako to je napriklad s uzitkovostou kolko vajicok znesie cca sliepka za rok? Mam 1+2 a neviem ci ma zmysel este prikupit 2 jaricky ? Asi budu vsetky kvokat.
Zdravím Vás, užitkovost u plemene sumatránka příliš nečekejte, to nejsou leghornky. Růst kuřat je pomalý a dospívají poměrně pozdě. Snáška je hlavně na jaře. Je to přírodní plemeno a tak mnohé slepice nanesou dvacet vajec a zasednou. Vejce jsou menší kolem 50 g. Skořápka bílá až mírně nažloutlá. Celkem snesou za sezonu tak 120 vajíček. Tvar vajec je protáhlejší. Maso mají kohouti pěkné ale jsou dvojího typu, buď dlouhonohé německé typy a nebo středně dlouhonohé z ostatních zemí. Ty první mají vlákno delší a sušší. Kůže je žlutá jako třeba u vlašek. Tedy měla by být podle standardu, ale narazíte občas i na bílou a bohužel i na černou, vlivem křížení s plemeny s černou kůží. Zvláštností jsou vícenásobné ostruhy u kohoutů. Plemeno je ryze okrasné. Lesk černých je téměř vyjimečný mezi plemeny. Srpy v ocase jsou prodloužené. Také pera sedlového závěsu či krytu ocasu jsou delší. Plemeno je citlivé na hemofilovou rýmu. Díky příbuzenské plemenitbě se kuřata hůře líhnou. Kuřata mají prachové peří černobílé. Povaha slepic je spíše plachá, až hysterická. Kohouti nebývají útoční. Ale spíš přítulní. záleží na zacházení. Nejmajestátněji působí dvouletí a starší kohouti, kteří mají zpravidla kvalitnější opeření, pokud nehladoví. Doporučuji podobně jako vlašky do velkých zatravnělých výběhů, sadů a pod. Nemá smysl je držet na pár metrech bláta. Tak vidíte mnoho chvály jsem na ně nenasypal, ale kdo je chce, překoná to. J. Kafka.
Dakujem vam viem ze vy sa tomuto plemenu venujete uz dlhsie a vydno ze sa aj vyznate ja mam kohutika a dve sliepocky a 5 sliepok vlasiek aj neake maransky mlade. Cize o znasku sa neako nebojim len ma to tak zaujimalo. Moje su skor nizsie kohut ma aj dvojostroh a je tmavsi do tvare.
wyandotte
napsal(a):
Dakujem vam viem ze vy sa tomuto plemenu venujete uz dlhsie a vydno ze sa aj vyznate ja mam kohutika a dve sliepocky a 5 sliepok vlasiek aj neake maransky mlade. Cize o znasku sa neako nebojim len ma to tak zaujimalo. Moje su skor nizsie kohut ma aj dvojostroh a je tmavsi do tvare.
Jo máte je docela pěkné. odkud jsou?
No to mam od takeho starsieho paru babka z dedkom vraj uz nevladzu tolko tak ich predaly mne. Ale kohut je uz na druhom svete susedove decka ho zastrely... asi zajtra zastrelim ja ich. Teraz musim zohnat noveho... strasne mi je luto tohto bol dobry kohutik aj vodil sliepocky aj bol pekny... ach az mi je od nervou do placu.
wyandotte
napsal(a):
No to mam od takeho starsieho paru babka z dedkom vraj uz nevladzu tolko tak ich predaly mne. Ale kohut je uz na druhom svete susedove decka ho zastrely... asi zajtra zastrelim ja ich. Teraz musim zohnat noveho... strasne mi je luto tohto bol dobry kohutik aj vodil sliepocky aj bol pekny... ach az mi je od nervou do placu.
No to je veliká škoda