Dobrý den, mám dotaz na zkušenější. Chovám něco přes 130 slepic a po dokoupení nových na jaře se mi rozmnožili čmelíci v kurníku. I přes aplikaci chemie, babských rad a dodržování hygieny se mi je nedaří zlikvidovat. A nejvíce jich je ve škvírách dřevěných hřadů. Bude vadit slepicím, když hřady odstraním a nechám je spát a hrubší podestýlce slámy? Samo, že raději mají bidélka, ale mohou si na to zvyknout? Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Takový počet slepic jsem sice ještě neměla ale obávám se, že vám odstranění hřadů situaci s čmelíkama nevyřeší.Je také možné, že pokud se slepice budou chtít na noc dostat někam nahoru, budou po sobě šlapat apod., budou se tak akorát navíc stresovat.
Já vím, ten oheň jsem zkoušel jako první. Vše jsem venku opálil velkým hořákem, až čmelíci pukali a dřevo chytalo. Několikrát, abych podchytil i dovylíhlé. A nic. Kdysi jsem použil biokill a fungoval. Teď mám pocit, že ty mrchy jsou rezistentní snad i vůči ohni. Neostomosan absolutně nic, pak další přípravek od veta přímo z drůbežárny a nic.
Možná snad jen vymyslet vybavení kurníku, které bude bez dřeva a škvír a bude plně omyvatelné a demontovatelné.

minisec
napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz na zkušenější. Chovám něco přes 130 slepic a po dokoupení nových na jaře se mi rozmnožili čmelíci v kurníku. I přes aplikaci chemie, babských rad a dodržování hygieny se mi je nedaří zlikvidovat. A nejvíce jich je ve škvírách dřevěných hřadů. Bude vadit slepicím, když hřady odstraním a nechám je spát a hrubší podestýlce slámy? Samo, že raději mají bidélka, ale mohou si na to zvyknout? Děkuji.
Pokud už teď máte jako podestýlku slámu, mohou se schovávat ve stéblech.
Podstielku z hoblín! čmelíky mali aj u rodičov, raz som čistil sliepky ekosipom a steny ohnom a podstielku som dal hobliny. Kedže som čakal na kremelinu, zabudol som sliepky očistiť po týždni.
Po mesiaci nie je náznak čmelíkov... moja skúsenosť...
moja skúsenosť s vápnom = čmelíky si v nom žili normálne...
Tak u mě křemelina nezabrala, vysypala jsem i dvě balení ekosipu. Taky bez efektu. Nakonec po každém čištění vypaluje manžel čmelíky plynovým hořákem. A aspoň nějak se to daří udržet v menší míře. Ale pořád jsme neobjevili jejich všechny skovky. Nedávno šel manžel pro připínáčky a ty potvory byly i na krabičce.
veraboskova
napsal(a):
Tak u mě křemelina nezabrala, vysypala jsem i dvě balení ekosipu. Taky bez efektu. Nakonec po každém čištění vypaluje manžel čmelíky plynovým hořákem. A aspoň nějak se to daří udržet v menší míře. Ale pořád jsme neobjevili jejich všechny skovky. Nedávno šel manžel pro připínáčky a ty potvory byly i na krabičce.
Jj Věrko, já mám podobnou zkušenost, že si vesele lebedili křemelina-nekřemelina. Tak jsem je vzala zasejc nějakou chemií, znovu vše vymést, opálit a zase pro jistotu křemelinu do hoblin a pod nohy hřadů. Teď se zdá, že jsou někde zazimovaní, červené skvrnky se neobjevují. Tak čekám, co na jaře. Dana.
U mě v chovu byli jen jednou a podařilo se mi je zlikvidovat a to tak : všechny slepice ráno vyhnat z kurníku a v něm pak zapálit dost pásků sirnýho knotu a utěsnit kurník několikrát za den. To jsem opakoval asi tři dny po sobě a byl klid. Doporučuji začít od zadní strany a pokračovat směrem ven fakt se to nedá dýchat tak dávat bacha nebo aplikovat ve dvou lidech.

Jednou jsem někde četl, že nemají rádi prašné prostředí, že jim ucpává dýchací ústrojí. Takže když se mi jedno v malé míře objevili, tak jsem kurník vymetl (šlo o menší voliéru, užívanou jen pro kvočnu s kuřaty) a pak řádně vysypal všechny spáry jemným dřevěným popelem, pak dal obvyklou podestýlku (směs ořechového listí a hobliny/piliny, co kupuju ve zverimexu). Od té doby byl klid, nebo jsem alespoň žádného dalšího čmelíka neobjevil