Leghornky, Vlašky, Hempšírky - znáška

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.5.2018 20:57
Bronson 202

XXX.XXX.120.251

Dobrý deň, chystám sa kúpiť kuriatka tychto plemien v liahni Čapkovič. Chcem sa spýtať ako znášajú vám, ake mate s nimi skusenosti, alebo ake plemeno by ste mi na znášku odporučili.

Za rady vopred ďakujem.

8.5.2018 21:22
Zvířetický chov

XXX.XXX.30.102

Dobrý den. Mně se osvědčelí Leghornky snášejí krásná bílá vajíčka, vajíčka jsou velké. Ale každý chovatel ma rad něco jiného. Doporučim vám Leghornky, říkají ře jsou lítave, u mně ale ne lítají, krásně běhají po zahradě.

8.5.2018 21:50
Bronson 202

XXX.XXX.120.251

Ďakujem za rýchlu odpoveď, môžem sa este spýtať aku znášku u vás dosiahli?

9.5.2018 06:22
PetaaS

XXX.XXX.34.39

Dobré ráno, já mám vlašky a lehornky. Obě dvě plemena za tu jejich snášku k smrti miluju a v životě bych je nevyměnil! Z 10ti leghornek denně 8-10 vajec a z 10ti vlašek to samé. Přes zimu to je horší ale ne o moc, tak 5-7 vajíček denně DOPORUČUJU!

9.5.2018 14:08
Bronson 202

XXX.XXX.120.251

A este jedna otázka :do akého veku sa ich oplatí nechať na znášku?

9.5.2018 14:20
Trapezus

XXX.XXX.195.35

Vlašky nechovám, proto se k nim nemohu vyjadřovat.

Chovám leghorny a hempšírky a můžu potvrdit, že obě plemena jsou jedna z nejužitkovějších. Jejich užitkovost však je různého druhu.

Leghorna: Výhodou leghorny je menší spotřeba krmiva, v poměru k tělu velikost vajec (cca 60g). Mám zateplený kurník a v noci přisvěcuji, proto mám i zimní snášku. Letos klesaly teploty v zimě k -20, přesto i v tomto období byla snáška zhruba 60%. Podotýkám, že hřebínky slepicím v holomrazech nijak neošetřuji a každý den je vypouštím ven.
Častá výtka, která směřuje na adresu leghorn, je jejich plachost a přelétavost. To nemohu potvrdit. Slepice jsou ostražitější než třeba hempšírky a reagují rychleji, důvod je však ten, že jsou prostě mrštnější. Leghorny v žádném případě nejsou žádné panikářky a hysterky, za předpokladu, že se k nim chovatel chová s úctou. Přelétání vidím jako problém v těch podmínkách, kdy slepičky se ve výběhu nudí nebo jim něco chybí. Já mám plot ve výšce 180 cm, což je min. výška pro toto plemeno, a leghorny mi nikdy přes plot nepřeletěly. Zřejmě jim chybí důvod.
Vzhledem k výborným užitkovým vlastnostem je nepochopitelné, že nepatří mezi nejběžnější u nás chovaná plemena drůbeže. Jsou výstavy, kde neuvidíte jedinou voliéru s leghornkami. Věřím ale, že se to změní.

Hempšírka: Hempšírka je středně těžké plemeno s kombinovanou užitkovost, co je princip její užitkovosti. Má solidní snášku, cca o 20 vajec nižší než u leghorny. V poslední době stoupla velikost vajec, což může být důsledkem importů z Německa, kde němečtí chovatelé se již zdá se opět zaměřují na užitné vlastnosti plemene. Ohledně údajné malé velikosti vajec NH mám jednu příhodu. Velmi zkušenému posuzovateli drůbeže jsem musel ukázat plato vajec, aby uvěřil, že hempšírky mají krásná vejce. Přinesl jsem plato z kurníku a on zíral. Největší vejce mají hempšírky v zimě (i přes 60g v průměru), v letních časech se velikost zmenšuje. Chovatel si musí dát pozor na ztučnění slepic, pak jde váha dolů. Dále hempšírky nemají rády letní vedra, zabezpečte kvalitní zastínění. Ještě pozor na otlaky, vzhledem k váze na ně trpí. Chováte hempšírky?, nakupte dost krmiva!
Co je na užitkovosti hempšírek úžasného, je rychlý růst kuřat až do jateční váhy. Čili jste-li 4členná rodina a máte kmen hempšírek, líhnete si sami, tak z vyřazených mladých kohoutků a starých slepiček máte tolik masa, že skutečně nechodíte kupovat EUkuřata do obchodu. Jste ve spotřebě drůbežího masa naprosto soběstační. Polévka z hempšírky je inspirace pro básníky, takto má vypadat svatební polévka. Ne nadarmo patří dnes hempšírka (alespoň s mém kraji) k nejběžnějším plemenů viděným na výstavách. Zcela jistě si to zaslouží.

Velmi užitkoví i krásní jsou také kříženci leghorna x hempšírka.

9.5.2018 18:57
Bronson 202

XXX.XXX.120.30

Asi posledná otázka : v akom veku začínajú znášať Leghornky a Vlašky?

9.5.2018 21:18
Trapezus

XXX.XXX.230.41

Leghorny a vlašky to budou mít podobné: podle podmínek 24. - 26. týden. Při podávání N1 dřív, ale na úkor velikosti vajec.

9.5.2018 23:22
skodovak

XXX.XXX.241.252

Tak u mně je to tak,

Vlašky mám rád, takže je víceméně každý rok jako jedno z plemen mám, všechno ok, výkony celkem taky, letos tedy nic moc velikost vajíček, ale zase lepší exteriér, což bych ostatně radši obrátil. V prvním cyklu krom výjimek kolem 55g i menší. Spotřeba krmiva, pokud nemám hosty u letošních dosahuje spotřeby Nh, vajíček mají vlašky, tedy ty moje méně než Nh.

NH jsem vždycky chtěl a tak je mám, ( mám je od Ovečky) no, ty holky stále a pořád dokáží překvapit, zatím v dobrém, co začaly nést a to o měsíc zbytečně dříve, přitom jsem je nenutil, jedou stále téměř na plný výkon, trochu jsem byl zklamaný z velikosti vajíček, měl jsem od 47 do 56g což jsem tedy nemohl rozchodit, nějakým to zůstalo ale většina již jede nad 54g asi 4 holky jedou 59 až 65g s těch líhnu, uvidíme potomci. Jinak komu čest tomu čest. Super

Leghornky jsem měl, vždycky byli ok a vajíčka byla oproti Vlaškám a ostatnímu o alespoň 5g větší, těch udávánýCh 60g
Jako u všech plemen, záleží na jaký materiál a od koho, znám velkého chovatele má čtyři kmeny, každý kmen má radikální rozdíly, ať už vajíčka nebo exteriér, letos mám znovu kuřata (asi 14 dni) ovšem málo a násada nebyla nic extra takže uvidíme.

Podobně na tom byli vždycky Minorky, velikost vajíček možná ještě větší, počet asi stejný, nicméně posledních pět zhruba let, mám na ně smůlu a vajec minimum už jsem je i oficiálně vzdal ani kohouta jsem nemohl sehnat. Nicméně náhodou jsem je letos vyměnil za Nh kuřata, slepice mám ze tří kmenú a kohouta rovnou k tomu ze 4 uvidíme, potom už asi nedostanou šanci.
Koníček je fajn, ale dotovat pak všechno si zkrátka každý nemůže dovolit.Já tedy ne.

Takže výsledek Nh a Leghorny ano, při dobré víře i ty vlašky.

Nejhorší letos jsou Maransky.

Na test přijdou znovu Leghorny, rýnské kor. Pokud vyleze něco z trouby tak i černé. A nejspíš i Amroxy.
Ještě mně náhodou přišly pod ruku ausralky asi tři, ale to už bych asi mohl bydlet ve stanu a slepice doma. Není zkrátka na tolik plemen misto. Již kuřata letos nemám kam. A lepší nic než slepice v podmínkách pod psa.

Uvidíme uvidíme jak to dopadne. Ještě nebydlím ani Já

Přidejte reakci

Přidat smajlík