david699
napsal(a):
Dobrý den, v hobby chovu každý používá co chce. Pokud byste chtěl hospodařit v režimu ekologického zemědělství (EZ, tzv. bio), obraťte se na certifikační organizace (např. ABcert).
děkuji za odpověď, ale bohužel s drobnochovem nemají zájem komunikovat. Spíš mě to zajímá proto, abych se netvářil, že slepičky produkují biovajíčka pro spotřebu mou a mých blízkých a při tom je zahrnuju chemií. Na druhoustranu bych jim nerad nějaký ten vitamín upřel.
Uživatel s deaktivovaným účtem

5826
napsal(a):
děkuji za odpověď, ale bohužel s drobnochovem nemají zájem komunikovat. Spíš mě to zajímá proto, abych se netvářil, že slepičky produkují biovajíčka pro spotřebu mou a mých blízkých a při tom je zahrnuju chemií. Na druhoustranu bych jim nerad nějaký ten vitamín upřel.
pokud nemáte certifikát, tak biovajíčka jen předstíráte:D
krmíte biopšenicí? biokopřivami?
Asi jsem začal začal ze špatného konce.
Nikomu nic neprodávám, neinzeruju... Jen mě zajímá, jestli se těmi vitaminovými a minerálními přídavky z domácích vajíček nestanou vajíčka ze supermarketu.
Ptal jsem se hloupě na biochov, myslel jsem si, že kdyby to bylo povolené, tak bych se toho nebál.
Slovo BIO nenávidím. Je to výmysl stejný jako dia potraviny. Má to účel přilákat určitou skupinu lidí kteří jsou ochotni zaplatit třeba i trojnásobek normální ceny v domnění že dělají něco pro své zdraví. Ano bylo by to hezké, kdyby všichni co se touhle značkou honosí dodržovali její pravidla. Ostatně ty pravidla jsou už zanesena v zákonech a tak by mělo být všechno BIO. Jenomže většina má výjimky ze zákona a biopotraviny nevyrábí a ti co dodržují zákon si za to nechají zaplatit. A pak půda, ale i ovzduší jsou tak zaneřáděny chemií a radiací, že snad není ani možné vyrábět něco BIO. Slovo EKO akceptuji, protože tam alespoň o něco jde. Používat prostředky a postupy šetrné k přírodě a zvířatům. O vitamínových přírodních preparátech si myslím, že pokud jsou vyráběny průmyslově nemohou být 100% přírodní. Vždy se tam musí přidávat nějaká látka aby konkrétní výrobek vydržel skladování.
Ak Vám budú padať vlasy, pôjdete ku kožnému lekárovi a najskôr Vám predpíše zinok, selén, metionín. Ak budete mať riedke kosti, predpíšu Vám vápnik, vitamín D. Ak budete mať problém so štítnou žľazou, možno Vám okrem iného predpíšu vitamíny skupiny B, ak budete mať horší zrak, možno obdržíte luteín, vitamín A. Ak budete mať problém s plodnosťou, možno Vám doporučia vitamín E. Ak pôjdete na kardiológiu s arytmiou srdca, možno Vám predpíšu Cardilan-draslík, horčík. Ak bude mať žena silnú menštruáciu, bude asi užívať železo. Predpokladám, že sa liečiť neodmietnete. Predstavte si, že všetko hore napísané sa bežne vyskytuje v Roboranoch, Plastinoch, Nutrimixoch a iných premixoch... Takže toľko ku bio... Psíčkari riešia, či môže byť v granuliach hrachový proteín, pšeničný lepok, či je dostatok masa a nie náhrad, ale sami majú na raňajky párky s horčicou, na obed vepřo, knedlo... Hociktorá 4-členná rodina žije v 2 izbovom byte s rozlohou 50m2 a nikto nič nerieši, keď si niekto do voliéry 10m2 dá nebodaj 10 sliepok, už ho tu považujú za trýzniteľa zvierat. Niektoré veci nikdy nepochopím...
V dnešnej dobe je "bio" utópia. Skúste pestovať pšenicu a nepostriekať proti burine, dtto sója...
Ak máte nevyrovnanú kŕmnu dávku z obilia, strukovín, odpadov z kuchyne a nedávate doplnkové vitamíny, minerály a stopové prvky, ani živočíšne produkty, sliepky sa možno začnú ozobávať, kanibalizmus... Rastlinná strava je na tieto zložky chudobná. Pre mňa je taký chovateľ väčší trýzniteľ...
No, pokud byste měl možnost pěstovat si pro slepice vlastní řepu, mrkev či jinou okopaninu, pohnojit hnojem od zvířat, která se vám pasou na horských pastvinách (nikde kolem žádná stříkaná pole) pak byste nemusem přidávat žádné chemické preparáty do krmení a zvířata byste měl zdravá a odolná. Tím byste se k tomu BIO/EKO chovu možná i přiblížil. Vždy záleží na lokalitě, kde to chováte a čím to krmíte.
Dobrý deň.Pred 50 a viac rokmi neboli žiadne premixi a ani vitamínové preparáty .Nikto žiadnú sliepku neodčervoval ani nevakcínoval a sliepočky prežili.Zaoberať sa bio chovom ,myslím si ,že je zbytočné.Ak máte dostatočný výbeh ,kde sa sliepky môžu pohybovať je asi najlepší vitamín.Ak by ste mali druh sliepok,ktorý je zhánliví,tak ušetríte i za krmivo.Kedysi sa sliepky vo väčšine gazdovstiev krmili iba pšenicou a zbytkami z kuchyne.Pri takomto chove nebudete mať od 10 sliepok 9 vajíčok,ale ak ich máte len pre svoju potrebu budete spokojný.Určite tento príspevok u mnohých vzbudí nevôlu,ale to je môj názor.Ďakujem za Vašu pozornosť. M.H.
Podľa mňa sú možné tieto prístupy, každý rešpektujem, nech si zvolí kto čo chce:
1. ako píše milanhorinka, kŕmiť pšenicu, zbytky z kuchyne, výbeh (v zime asi veľmi nepomôže). Zvyknite si ale na to, že vajíčka budú od apríla-mája do novembra, potom nič alebo sem tam nejaké vajce. Budte dôsledný, ako to robila moja babka, nakladajte vajcia do skla a používajte ich celú zimu do jari. Nechcem Vás vidieť v Kauflande, ako si kupujete vajíčka...
2. snaha o "bio"produkciu, kŕmte ako vyššie, nedávajte žiadne premixy, vitamíny, ale doprajte sliepkam živočíšne bielkoviny, pečeň, srdcia, tvaroh v akcii, rybie piliny, sušenú krv, rybiu múčku a pod. (pravidelne-denne!). Pridajte aj zdroj vápnika, skořápky, grit a pod. Vajíčka mať budete.
3. používajte originál zmesy pre nosnice, prípadne si chystajte vlastné krmivo a pridávajte premixy pre nosnice, vápnik... Vajíčka budú celoročne, v zime aj zasvieťťe.
Moja skúsenosť: predávam vačšiu časť vlastnej produkcie, aj chovatelia, ktorým dorábam krmivo. Vajíčka nezriedka kúpia aj tí z kategórie 1. Najčastejšia otázka je, že prečo sa jemu od novembra do apríla nenesú, že aj on chce mať v zime vajcia. Pred týždňom si jeden ďalší došiel pre krmivo...
Pred 50 rokmi sme sa vozili na Wartburgoch a Trabantoch, aj to neviem, či už boli, kto by to chcel takto prevádzkovať aj dnes, môže. Rád sa obzriem po nejakom peknom veteráne, vývoj ale ide dopredu. Každého vec, aký prístup si zvolí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sranda je že tvz bio vajíčka můžou být klidně z klecových chovů a vejce od slepic , které chováte na zahradě bio nebudou, protože je budete krmit zrním bez certifikátu. Prostě to neprožívejte, slepice vitamíny potřebují, jinak vám nebudou snášet. Teď jim dejte klidně ten vitamix a až začnou růst kopřivy, hrňte jim je ve velkém nad ně není. Zkuste se podívat také na články, které tu vycházejí pod názvem Poklady z přírody, jsou vynikající a najdete tam inspiraci, jak obohatit slípkám krmnou dávku.
Nepatrím k ludom hádavým ani tým čo chcú mať pravdu za každú cenu .Väčšiu časť života mám za sebou a teraz si plním svoje sny .Vozím sa rád v 50 ročnom aute ,Fiat 850.CHovám 10 druhov sliepok vo volnom chove.Nekrmím ako som písal,lebo som chcel poukázať,že tak sa dá dosiahnúť zdravšie vajíčko.Vajcia z obchodu som nekúpil viac ako 40 rokov,určite ich ani nemienim kúpiť.Chovám toľko hydiny a iných zvierat,že sme úplne samostatný,čo sa týka mäsa a mliečných výrobkov.Takže ten Kaufland vynecháme. Som s pozdravom M.H.
Chovať 30-50 sliepok už nie je hobby drobnochov, je to na predaj vajec, čiže musí zvyšovať nosivosť. Chovám 5-8 sliepok s nosivosťou cca 50% s kŕmením diel pšenice diel pšeničného šrotu diel zmesky pre nosnice (v lete nie stále) a zbytky z kuchyne, v zime vitamíny, škrupiny, grit. Celoročne veľká záhrada. Pred vianocami a veľkou nocou pridám viac zmesky. Pre vlastnú potrebu to stačí, prípadne ak je niekedy prebytok darujem. Znáška 80-90% musí byť umelo udržiavaná a také vajcia si kúpim aj v hypermarkete.
Nechápu anti-BIO-kampaň některých zdejších přispěvatelů. Budiž, je to každého věc zda tomu "věří" či ne, ale ta nenávistná reakce není na místě a nepatří to sem. Výroba BIO produktů má samozřejmě přísná pravidla, která jsou pravidelně kontrolovaná, takže rozhodně žádný EU tah na důvěřivé blbečky. Bio-potraviny mají oproti konvenčním potravinám mnohem nižší obsah pesticidů. Nechť si každý vybere, co chce jíst. Kdo má vyšší věk, tak chápu, že už to neřeší. Informace si každý může najít na internetu.
Já - pokud mám možnost - volím bio-potraviny, ale jako vše to má svá "ale". Pokud si mám vybrat bio-potravinu vezenou přes půl zeměkoule nebo lokální konvenční produkt, mnohdy volím to druhé.
Zpět ke krmení slepic. Je třeba najít nějakou zlatou střední cestu. Volit lokální produkty, co nejvíce omezovat polnohospodářské výpěstky, spíše ve své domácnosti a okolí hledat "odpady" a ty využívat k pestré stravě slepic. Pokud máte zdroj obilovin od bio-farmáře a není vám líto dát za ně víc peněz, jděte do toho. Stačí pšenice a kukuřice, zbytek složek stravy najdete ve svém okolí. oslovte řezníky, rybáře, výrobce sýrů apod., jistě Vám za vajíčka rádi poskytnou odpady ze své produkce.. Já velkou část stravy pro svých 9 slepic nahrazuji takovými "zbytky", přes zimu k tomu ten vitaminový doplněk taky přidám bez zardění (není to nic jedovatého), i když od září do dubna mají velký travnatý výběh. Přes léto přidávám zelené zbytky ze zahrady apod. Každopádně se snažím co nejvíc vyhnout granulovanému krmení z fabriky - stabilizátory, GMO soja apod.
mně osobně na označeni BIO vadí nejvíc to, že slepice chované v halách, krmené bio směsí a s majitelem s bio certifikací jsou ok. Za to slepice volně pasené na zelené trávě, čerstvém vzduchu a světe div se také slunci, už bio nejsou, protože je krmíme nebio stravou. A teď je na každém, ať si vybere. Já v tom mám jasno
Toony
napsal(a):
mně osobně na označeni BIO vadí nejvíc to, že slepice chované v halách, krmené bio směsí a s majitelem s bio certifikací jsou ok. Za to slepice volně pasené na zelené trávě, čerstvém vzduchu a světe div se také slunci, už bio nejsou, protože je krmíme nebio stravou. A teď je na každém, ať si vybere. Já v tom mám jasno
Toony, to mícháš dvě věci. U certifikace BIO jde o to, aby jsi ty, jako konečný spotřebitel, měl jistotu, že potravina kterou sis koupil a chceš sníst, je vypěstovaná / vychovaná bez výrazné chemické zátěže (u každého typu suroviny/potraviny je přesně specifikováno a hlídáno, co se smí použít za krmiva, hnojiva, ochranné prostředky proti chorobám / škůdcům apod.). To, o čem mluvíš, je "animal welfare". To nemá s BIO a ne-BIO nic společného. Nota bene, zrovna u nosnic je to tak, že ekologický chov nosnic je nejen o jejich krmení, ale i podmínkách chovu (venkovní výběh, počet nosnic na metr čtvereční apod.). Čili Bio vejce z klecového chovu neexistuje.
HH1978
napsal(a):
Toony, to mícháš dvě věci. U certifikace BIO jde o to, aby jsi ty, jako konečný spotřebitel, měl jistotu, že potravina kterou sis koupil a chceš sníst, je vypěstovaná / vychovaná bez výrazné chemické zátěže (u každého typu suroviny/potraviny je přesně specifikováno a hlídáno, co se smí použít za krmiva, hnojiva, ochranné prostředky proti chorobám / škůdcům apod.). To, o čem mluvíš, je "animal welfare". To nemá s BIO a ne-BIO nic společného. Nota bene, zrovna u nosnic je to tak, že ekologický chov nosnic je nejen o jejich krmení, ale i podmínkách chovu (venkovní výběh, počet nosnic na metr čtvereční apod.). Čili Bio vejce z klecového chovu neexistuje.
Jde mi o tu pointu. To že je slepice krmena bio krmivem a má venkovní výběh v podobě pár metrů zabláceného výběhu, je pro mě nedostačující. Raději ji budu mít na zelené pastvě a rotovat po cca 150m2 jedno za 3-4 dny a krmit nebio krmivem. Selským rozumem je jasné, která slepice má pro její= naše zdraví lepší podmínky. Rozumíme si? Mimochodem, když se ke mně dostane nějaká nabídka bio produktů masa nebo vajíček slepic, tak je drtivá většina chovana v halách na hoblinách. o klecovém chovu se tady vůbec nebavíme.
Jasně, chápu jak to myslíš. Ale když bychom udělali rozbor toho tvého vajíčka, tak bude obsahovat stopy pesticidů z konvenčně pěstovaného krmiva (kde se pole hnojí tunama umělých hnojiv, které degradují půdu, eroze, degradace půdy, stříká se Roundupem, který je karcinogenní, stříká se systémovými fungicidy, které také nejsou košer atd atd)., Ty Bio vajíčka od slepic z haly na hoblinách nebudou mít nic. A to bio vajíčko za sebou nebude mít hektary zdevastovaný zemědělský půdy. Chápeš ten rozdíl? Takže ve výsledku ty máš dobrý pocit, jak děláš všechno super pro svoje slepičky, že mají travičku,ale podporuješ konvenční zemědělce kteří stojí za devastací české zemědělské krajiny a máš ve vajíčku bordel. K tomuhle jsi došel - jak sám píšeš -tím svým selským rozumem. Rozumíme si?
HH1978
napsal(a):
Jasně, chápu jak to myslíš. Ale když bychom udělali rozbor toho tvého vajíčka, tak bude obsahovat stopy pesticidů z konvenčně pěstovaného krmiva (kde se pole hnojí tunama umělých hnojiv, které degradují půdu, eroze, degradace půdy, stříká se Roundupem, který je karcinogenní, stříká se systémovými fungicidy, které také nejsou košer atd atd)., Ty Bio vajíčka od slepic z haly na hoblinách nebudou mít nic. A to bio vajíčko za sebou nebude mít hektary zdevastovaný zemědělský půdy. Chápeš ten rozdíl? Takže ve výsledku ty máš dobrý pocit, jak děláš všechno super pro svoje slepičky, že mají travičku,ale podporuješ konvenční zemědělce kteří stojí za devastací české zemědělské krajiny a máš ve vajíčku bordel. K tomuhle jsi došel - jak sám píšeš -tím svým selským rozumem. Rozumíme si?
chápu tě :-) a aby bylo úplně jasno. u mě na zahradě chemii neuvidíš :-) jen si teď polož otázku jakou funkci má ta zelená složka pro slepice. prakticky detoxikuje slepice. takže i když krmíš biokrmivem, tak slepice nedotexikuje, tak jak má. otázkou co za odpad by jsme našli v biovejci. to už je na mě vyšší dívčí :-).... další otázkou je bio byznys, jak poctiví jsou dnešní bio prodejci. já věřím, že většina lidí, co chová nebo pěstuje bio a opakuji většina, nešidí ze své podstaty. ovšem jak jsou na tom bio prodejci, to si můžeme je představovat. znám hodně případů, jak šmelí se vším. ale takto by jsme se mohli bavit o bio nebio donekonečna. důležitý, že se chápem a světe div se, ani se nehádáme. ať se daří ;-)
Co je dnes skutečně BIO ?Jestli není lepší mít nějakou sousedku v důchodovém věku nebo maminku na mateřské s hejnem slípek na zahradě,která každé vajíčko v ruce otočí a pak řekne:"No co mám s vámi dělat,dvacet vajíček týdně bych pro vás nastřádala"Pěkně si s ní popovídejte(není nad osobní kontakt,nebudete slyšet jen sérii pípnutí a zdvořilostní frázi jako v supermarketu),a pokud slepičky ponesou,další týden už bude očekávat,že se zastavíte a určitě vás s kůže nesedře a utržené penízky a třebas i nějaké zbytky suchého pečiva(pro drůbež a králíky) ji také přijdou vhod.Pravda,je to rada pro městské lidi,kteří jezdí na venkov na chatu nebo na chalupu.No a Nálepka BIO už je tak častá jako kosočtverec na dveřích nádražního WC před 30 ti lety.