Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.1.2020 21:21
Chov pre radosť

XXX.XXX.245.164

Dobrý večer všetkým chovateľom 😊 chcem sa poradiť. Chceme chovať s manželom sliepocky. Cca 15 kusov. Na začiatok pravdepodobne dedinský mix Kurín je hotový, podľa všetkých noriem z literatúry o chove, oplotený výbeh tiež. Drevný popol na popolisko tiež. Dnes sme kúpili slamu na podstielku. Krmidlo a napajacka pripravená. Co okrem sliepok a potravy pre ne, ešte potrebujeme? Nechceme nič zanedbať, chceme aby tie zvieratá mali všetko čo potrebujú. Nejaké vitamíny? Prostriedky proti parazitom? A s ktorou farmou na Slovensku, ktorá predáva živú hydinu ste spokojní? Predbežne ďakujem za všetky odpovede.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.1.2020 21:34

farma? - žiadna. vynesené zo hydinárne tiež nie (nezachraňuj ich), kúp mládky rovno od chovateľa, ak sa dá omrkni si celý chov, podmienky a tak.
len je problém, kde chceš teraz kúpiť mládky. pochybujem, že niekto predáva. (no teraz som pozeral bazoš - niečo sa nájde)
prostriedky proti parazitom - rieš až keď sa vyskytnú.
kurín pekný, aj keď drevený.

6.1.2020 21:46
Chov pre radosť

XXX.XXX.245.164

Ďakujem pekne 😊. Veď toto je to. Najradšej by som ich utekala nakúpiť zajtra, len mi nefandí ročné obdobie. Takže od chovateľa. Dreveny je zlý? Je aj zatepleny a vetratelny. Pravdepodobne ho ešte vydezinfikujem a namalujem, tie osb ci aké sú to dosky, sa mi takto nepáčia. Bidlá majú vnútri, zrezane a zaoblené, tak ako som sa dočítala že by mali byť. Ospravedlňujem sa za hlúpe otázky, každý raz začína 😀

6.1.2020 21:51

zateplený je ako?

6.1.2020 21:53
Chov pre radosť

XXX.XXX.245.164

Myslím ze polystyrén

6.1.2020 21:56
Chov pre radosť

XXX.XXX.245.164

Áno, tu to vidno, začínam mať obavy. Zle? 😃

6.1.2020 21:57

zvnútra a zvonka osb a medzi nimi polystyrén? ak sa tam dostanú paraziti, tak to len spáliť. (to je výhoda toho dreva) ak je polystyrén znútra nezakrytý, tak sliepky nemusíš kŕmiť, zožerú ho všetok.
obitý vydrží, ale o pár rokov bude určite problém s tými parazitmi. ale to už budete mať skúsenosti, a ak vám to vydrží spravíte to lepšie

6.1.2020 22:01
Chov pre radosť

XXX.XXX.245.164

Teraz som si uvedomila, že to asi vidno osb dosku, to co som si pôvodne myslela že je polystyrén. V znaskovych hniezdach. V každom prípade, vo vnútri je. Ale medzi doskami. Nuž, tak to nemám radosť. Niekoho zajtra "vytaham za uši" , že ako to naštudoval 😀😀

6.1.2020 22:02
Chov pre radosť

XXX.XXX.245.164

V každom prípade ďakujem za cenné rady a podporu 😊 naučím sa... Snáď

6.1.2020 22:05

počkaj aj na iné rady, nemám patent na rozum

6.1.2020 22:07
Chov pre radosť

XXX.XXX.245.164

Veď počkám. Poctivo tu rolujem témy v diskusii, stranu za stranou, všetko si to vstepujem, občas sa začudujem.,som niekde na 30ke a má ich vyše 800 😃

7.1.2020 12:16

Chov pre radosť napsal(a):
Teraz som si uvedomila, že to asi vidno osb dosku, to co som si pôvodne myslela že je polystyrén. V znaskovych hniezdach. V každom prípade, vo vnútri je. Ale medzi doskami. Nuž, tak to nemám radosť. Niekoho zajtra "vytaham za uši" , že ako to naštudoval 😀😀

Lze vyřešit utěsněním spár kolem OSB desek třeba silikonem, aby se hmyz nedostal do meziprostoru.

7.1.2020 13:11
Chov pre radosť

XXX.XXX.236.25

Áno, to by šlo. Ďakujem 😊

7.1.2020 13:48

Vyřešit silikonem to vzhledem k poréznosti OSB desek nelze. Znám ale řadu chovů kde byl použit stejný materiál, bez větších problémů. Základem je prostě prevence.. čisto, sucho a zdravá zvířata bez parazitů.

7.1.2020 14:13
alest250

XXX.XXX.40.106

Všechno lze, dřevostavby pro lidi jsou z OSB, tak pro slepice luxus. Když si dáte tu práci a přetřete ty desky 3x lakem, nebo například vhodnou bílou barvou, pak zasilikonujete všechny spáry, ideálně i z venku, tak se tam žádní broučci nedostanou neusadí.
Spíše mě zajímá, jaký mají výběh?

7.1.2020 14:23
Chov pre radosť

XXX.XXX.83.6

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vyřešit silikonem to vzhledem k poréznosti OSB desek nelze. Znám ale řadu chovů kde byl použit stejný materiál, bez větších problémů. Základem je prostě prevence.. čisto, sucho a zdravá zvířata bez parazitů.

Áno, budem sa snažiť o čo najlepšiu hygienu. Chcem pekný chov, pre radosť, zdravé sliepky, zdravé vajcia.

7.1.2020 14:29
Chov pre radosť

XXX.XXX.83.6

alest250 napsal(a):
Všechno lze, dřevostavby pro lidi jsou z OSB, tak pro slepice luxus. Když si dáte tu práci a přetřete ty desky 3x lakem, nebo například vhodnou bílou barvou, pak zasilikonujete všechny spáry, ideálně i z venku, tak se tam žádní broučci nedostanou neusadí.
Spíše mě zajímá, jaký mají výběh?

Z vonkajšej strany ideme dávať najprv adhézny mostík a na to farbu. Z vnútornej chcem všetko vydezinfikovať vápnom, ešte pred ich príchodom.
Výbeh sú kovové stĺpy pozdĺž plota vo výške cca dvoch metrov, obehnuté pletivom na začiatku rozšírený, neskôr zúžený na šírku do dvoch metrov, ale dĺžka je po celej záhrade cca 25 metrov, s tým, že ak bude treba, a budú stíhať tú trávu ktorá je súčasťou pletiva likvidovať a zašlapávať, môže hydina behať aj po záhrade mimo pletiva.

7.1.2020 14:52
horal

XXX.XXX.13.30

Já bych doporučil místo silikonu přetíratelný tmel. Má téměř stejné vlastnost akorát barva po něm nestéká, ale drží. Do vápna přidat penetraci anebo fermež aby se nestíralo.

7.1.2020 15:05
Chov pre radosť

XXX.XXX.83.6

Ďakujem všetkým veľmi pekne za rady :-)

7.1.2020 16:05
ladd

XXX.XXX.34.41

Jako podestýlka jsou lepší hobliny nebo piliny, lépe sají vlhkost. Podestýlky dávejte vyšší vrstvu, ne jen “pocukrování“ podlahy, tím jak ji slepičky přehrabou vydrží podestýlka déle, než když je trus zůstává na povrchu. Dlouhá sláma se jim bude špatně hrabat. Zkuste z ní udělat řezanku – rozprostřete ji do pruhu a přejeďte sekačkou na trávu.
Výběh nemyslím, že vydrží zelený. Vygůglujte si zde téma čím osázet a vybavit výběh pro slepice. Je zde na toto téma několik vláken.
Ne vždy kurník musí být zateplený, záleží na chovaném plemeni a odkud jste, jaké jsou u vás zimy. Důležité je světlo a sucho. -To do budoucna, pokud budete dělat kurník nový.

7.1.2020 18:41
Chov pre radosť

XXX.XXX.245.164

ladd napsal(a):
Jako podestýlka jsou lepší hobliny nebo piliny, lépe sají vlhkost. Podestýlky dávejte vyšší vrstvu, ne jen “pocukrování“ podlahy, tím jak ji slepičky přehrabou vydrží podestýlka déle, než když je trus zůstává na povrchu. Dlouhá sláma se jim bude špatně hrabat. Zkuste z ní udělat řezanku – rozprostřete ji do pruhu a přejeďte sekačkou na trávu.
Výběh nemyslím, že vydrží zelený. Vygůglujte si zde téma čím osázet a vybavit výběh pro slepice. Je zde na toto téma několik vláken.
Ne vždy kurník musí být zateplený, záleží na chovaném plemeni a odkud jste, jaké jsou u vás zimy. Důležité je světlo a sucho. -To do budoucna, pokud budete dělat kurník nový.

Čo sa týka tej postieľky, som teraz zmätená. Keď som čítala články, či sa rozprávala s chovateľom, starým pánom, odborníkom, vyslovene odporúčal slamu, ak nie je na ňu zdroj, tak hobliny a piliny že vôbec nie. V každom prípade, už máme kúpenú slamu, krásnu, zlatú, voňavu, veľké množstvo a nebudem ňou šetriť. Cas ukáže, čo sa bude javiť ako lepšia alternatíva. Ale máte pravdu, treba ju narezat na menšie časti. Ten výbeh si idem vyhľadať a naštudovať 😊 Svetlo v kurine ešte nemám doriešené. Sme zo stredného Slovenska, nejaké brutálne zimy tu nehrozia, možno to zateplenie bola chyba. Ďakujem pekne za cenné rady 😊

8.1.2020 07:49
laying hen

XXX.XXX.166.107

Používam roky aj piliny aj hobliny u nosníc, veľkých brojlerov a nebol nikdy problém. Piliny sa nedoporučujú hlavne u malých kuriatok, asi aby sa z nich nenažrali a upchali si črevo?-neviem presne dôvod, asi tento. U veľkých sliepok nikdy problém nebol.
So slamou máte ďalšie problémy, narezať... Podľa mňa menej saje, ako hobliny, piliny.
Prečítajte si niečo o "zeolit".

8.1.2020 07:57
Chov pre radosť

XXX.XXX.243.70

Ďakujem pekne, prečítam 😊

8.1.2020 07:58

Problém u pilin je u dospělé drůbeže jejich prašnost. Zejména v halách s větší koncentraci drůbeže. V malochovu u pár slepic s dobrým odvetravanim to problém neni

8.1.2020 09:17
honzapm

XXX.XXX.182.25

Až budete dělat nový kurník, zkuste si hnízda a další denně obsluhované náležitostě
udělat u vrátek, a ne tak, abyste cestou pro vajíčka museli vyšlápnout všechno to bláto a další produkty, přizabít se o ten superdlouhý žebřík (ten se ale brzy rozpadne), a až po té se dostanete k prostoru vajec. Nejlepší je mít kurník mimo výběh zvířat a obsluhovat vše z venku. Do výběhu mít jenom průchozí otvor. A prostor pod kurníkem + popeliště mít taky pro zvířata přístupné.
Pak jen přijedete s kolečkem, nahrnete podestýlku, odjedete, zvířata se vám nikam nerozprchnou při otevírání vrátek a tak dále... To vše vám dojde denodenní praxí.
Když vidím výběhy a kurníky uprostřed nich nebo až na druhém konci od vrátek, tak jen kroutím hlavou.
To je jako dát si lednici né přímo k posteli, jak se to běžně dělává, ale třeba až někam do kuchyně nebo nedejbože ještě dál.

8.1.2020 10:02
ladd

XXX.XXX.34.41

Čo sa týka tej postieľky, som teraz zmätená. Keď som čítala články, či sa rozprávala s chovateľom, starým pánom, odborníkom, vyslovene odporúčal slamu, ak nie je na ňu zdroj, tak hobliny a piliny že vôbec nie. V každom prípade, už máme kúpenú slamu, krásnu, zlatú, voňavu, veľké množstvo a nebudem ňou šetriť. Cas ukáže, čo sa bude javiť ako lepšia alternatíva. Ale máte pravdu, treba ju narezat na menšie časti. Ten výbeh si idem vyhľadať a naštudovať 😊 Svetlo v kurine ešte nemám doriešené. Sme zo stredného Slovenska, nejaké brutálne zimy tu nehrozia, možno to zateplenie bola chyba. Ďakujem pekne za cenné rady 😊

Světlem jsem myslel dostatek denního světlo = velká okna.
Je ale možné v zimě svícením prodloužit den a tím zvýšit snášku. Záleží na vás.

8.1.2020 10:16
Chov pre radosť

XXX.XXX.83.6

honzapm napsal(a):
Až budete dělat nový kurník, zkuste si hnízda a další denně obsluhované náležitostě
udělat u vrátek, a ne tak, abyste cestou pro vajíčka museli vyšlápnout všechno to bláto a další produkty, přizabít se o ten superdlouhý žebřík (ten se ale brzy rozpadne), a až po té se dostanete k prostoru vajec. Nejlepší je mít kurník mimo výběh zvířat a obsluhovat vše z venku. Do výběhu mít jenom průchozí otvor. A prostor pod kurníkem + popeliště mít taky pro zvířata přístupné.
Pak jen přijedete s kolečkem, nahrnete podestýlku, odjedete, zvířata se vám nikam nerozprchnou při otevírání vrátek a tak dále... To vše vám dojde denodenní praxí.
Když vidím výběhy a kurníky uprostřed nich nebo až na druhém konci od vrátek, tak jen kroutím hlavou.
To je jako dát si lednici né přímo k posteli, jak se to běžně dělává, ale třeba až někam do kuchyně nebo nedejbože ještě dál.

Áno, to čo popisujete znie všetko logicky. Veď to sú tie začiatočnícke chyby, už ich vídím a do budúcna budem vedieť.

A ozaj, prečo je ten rebrík taký dlhý ?

ďakujem za rady :-)

8.1.2020 10:19
Chov pre radosť

XXX.XXX.83.6

ladd napsal(a):
Světlem jsem myslel dostatek denního světlo = velká okna.
Je ale možné v zimě svícením prodloužit den a tím zvýšit snášku. Záleží na vás.

ďakujem :-)

Už rozumiem.
Ak nebudú tieto okná postačujúce, je to riešiteľné, ale určite chcem aby bolo vnútri aj to svetlo, nielen kvôli zvyšovaniu znášky, na tom mi až tak nezáleží, ale keby sa niečo vnútri kurína dialo /predátor nejaký/, aby som si na neho mohla na hajzla posvietiť a celkovo kvôli prehľadu :-)

8.1.2020 10:23
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

To větší množství krásné zlaté slámy se bude hodit na vystlání výběhu, ze kterého se stane po krátké době bahnitý plácek (není zastřešen). Piliny dejte do kurníku,na trusný stůl, stejně tam slepičky budou pouze nocovat. A na úklid je to mnohem praktičtější .

8.1.2020 10:34
Chov pre radosť

XXX.XXX.83.6

Zuzkaa napsal(a):
To větší množství krásné zlaté slámy se bude hodit na vystlání výběhu, ze kterého se stane po krátké době bahnitý plácek (není zastřešen). Piliny dejte do kurníku,na trusný stůl, stejně tam slepičky budou pouze nocovat. A na úklid je to mnohem praktičtější .

V poriadku, idem zháňať zdroj na hobliny.
Ďakujem

8.1.2020 16:59

Zuzkaa napsal(a):

Zlaté slámy je do výběhu škoda, tam patří ta, která je plesnivá, plesnivé seno, tráva ze sekačky, listí, štěpka, písek aj.
Nebo rovnou dlažba či beton, to je ideální, protože to se pak výběh nesnáz udrží bez bláta. To stačí vzít lopatu a ohnout, a jednou za čas vapku.

8.1.2020 17:59
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

No tak to snad nemyslíte vážně. Nic plesnivého ke zvířatům nepatří. To se u nás pálí. A dlaždice ke slepicím? To jedině, pokud by měly k dispozici další výběh na hrabání a to tady asi mít nebudou.

8.1.2020 18:03
Chov pre radosť

XXX.XXX.245.164

Sliepka je hrabava hydina, takže ten betón isto nie. A ani sa mi to nepáči, to už ozaj potom radšej občas blato, pripadne voľné behanie po celej záhrade, záhrada je dosť veľká.

8.1.2020 18:05

Zuzkaa napsal(a):
No tak to snad nemyslíte vážně. Nic plesnivého ke zvířatům nepatří. To se u nás pálí. A dlaždice ke slepicím? To jedině, pokud by měly k dispozici další výběh na hrabání a to tady asi mít nebudou.

Plesnivá sláma dospělým slípkám venku nevadí. Do kurníku vůbec nepatří, ale do blata jo. Slípky slámu nežerou, venku jim neublíží. To mám odzkoušené.
A co se týče té dlažby, tak to je jasné, že slepice musí mít možnost se vyřádit v písečku nebo popelu, o popelišti jsem se nezmiňoval, ale patří k vybavení pro trvale zavřené slepice automaticky.

8.1.2020 18:07

Sliepka je hrabava hydina, takže ten betón isto nie. A ani sa mi to nepáči, to už ozaj potom radšej občas blato, pripadne voľné behanie po celej záhrade, záhrada je dosť veľká.

Máte pravdu, že ten beton není zcela ideální, ale je zdaleka lepší než bláto. V něm se slípky ušpiní (a na rozdíl od kačeny se neumyje) a pokud v něm stojí většinu dne, mohou být nachlazené.

8.1.2020 18:33
honzapm

XXX.XXX.182.25

Plíseň ke zvířatům nepatří, Jakube. Žádná a nikam.

8.1.2020 18:36

honzapm napsal(a):
Plíseň ke zvířatům nepatří, Jakube. Žádná a nikam.

A já to zas tak neřeším, a problémy z toho nebyly.

8.1.2020 19:18

V poriadku, idem zháňať zdroj na hobliny.
Ďakujem

Skúste u nás na Slovensku firma Probiobed
K plesniam sa vyjadrovať nebudem, jednoducho pleseň nepatrí k žiadnym živočíchom okrem mravcov, samozrejme

8.1.2020 19:24
Chov pre radosť

XXX.XXX.245.70

Ďakujem pekne za všetky reakcie a rady 😊 nechcem nič podceniť, ale zase, nechcem to ani preháňať. Normálny zdravý chov si prajem pre svoju rodinu a kamarátov, aby boli vajíčka. Nemám ambície ani množiť, ani slachtit, na to som dosť pracovne zaneprázdnená. A mám aj veľa iných záľub. Hydina nie je moja najvyššia priorita. Všetkým chovateľom prajem, aby sa im darilo vo všetkom do čoho sa pustia, čo ich teší, baví a napĺňa. Ďakujem za rady 😊 mnohé pomohli

8.1.2020 19:57
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Ďakujem pekne za všetky reakcie a rady 😊 nechcem nič podceniť, ale zase, nechcem to ani preháňať. Normálny zdravý chov si prajem pre svoju rodinu a kamarátov, aby boli vajíčka. Nemám ambície ani množiť, ani slachtit, na to som dosť pracovne zaneprázdnená. A mám aj veľa iných záľub. Hydina nie je moja najvyššia priorita. Všetkým chovateľom prajem, aby sa im darilo vo všetkom do čoho sa pustia, čo ich teší, baví a napĺňa. Ďakujem za rady 😊 mnohé pomohli

Pokud chcete chovat jakékoliv živé/á zvířata, měla by to být zároveň i vaše nejvyšší priorita, pokud tomu tak není, tak je lépe s chovem ani nezačínat.

8.1.2020 20:09
Chov pre radosť

XXX.XXX.245.70

Zuzkaa napsal(a):
Pokud chcete chovat jakékoliv živé/á zvířata, měla by to být zároveň i vaše nejvyšší priorita, pokud tomu tak není, tak je lépe s chovem ani nezačínat.

No a to je presne to, na čo som narazala. Toto je už niečo ako sektarstvo. Vedia Vaši rodinní príslušníci co je Vašou prioritou? U mňa je to rodina, deti, živobytie. Ak sa v názoroch rozchadzame, vôbec mi to nevadí 😊 pekný večer

8.1.2020 20:16
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Mám na mysli vaše zájmy, ne rodinu. Pěkný večer

8.1.2020 21:26
Chov pre radosť

XXX.XXX.245.164

Zuzkaa napsal(a):
Mám na mysli vaše zájmy, ne rodinu. Pěkný večer

Nadobudli ste počas čítania tohto vlákna, a mojich reakcií na návrhy zlepšení, rád, atď.. ze chov hydiny vnímam laxne, nezodpovedne a lahtikarsky? Resp. že sú mi podmienky zvierat ľahostajné? Ak áno, tak potom ste sa len rozhodli, že ma tak CHCETE vnímať a s tým ja neurobím nič. Mimochodom, nikto z Vás nemá podmienky dokonale, ak si myslí že áno, ďalší rádoby odborníci by iste našli, čo by sa ešte dalo zlepšiť,aby to bolo stopercentne. Lebo každý má v praxi osvedčené niečo iné, za čím si stojí a múdry človek dokonca občas aj uzná, že sa zmylil a ze sú veci ktoré môže zlepšiť. Ja si beriem k srdcu konštruktívnu kritiku, ale zase tiež mám svoj názor, dovoľte mi ho mať aj vy. Od začiatku sa netajím tým, že som začiatočník v chove a ze prosim o rady, verte mi ale, že pohodlie a splnenie potrieb zvierat je pre mňa co sa týka chovu veľmi dôležité. Ak by to tak nebolo, tento príspevok ani nezalozim.

9.1.2020 07:28

Zlaté slámy je do výběhu škoda, tam patří ta, která je plesnivá, plesnivé seno, tráva ze sekačky, listí, štěpka, písek aj.
Nebo rovnou dlažba či beton, to je ideální, protože to se pak výběh nesnáz udrží bez bláta. To stačí vzít lopatu a ohnout, a jednou za čas vapku.

Přiznám se, že mne překvapuje, že tohle zrovna vy praktikujete. Ono sice asi záleží na velikosti výběhu, ale jednou jsem zkusil dát do výběhu posečenou trávu a na podzim nechat opadané listy ze stromu, který tam stojí, ale je z toho během chvíle neskutečný marast a smrádek. I ta štěpka se relativně brzo změnila ve vrstvu několika cm tlusté "hmoty", kterou nebylo snadné z výběhu dostat. Slepice dokážou zašlapat cokoliv organického velmi dobře. Takže raději písek, drobný šterk.

9.1.2020 07:59
alest250

XXX.XXX.22.108

Nadobudli ste počas čítania tohto vlákna, a mojich reakcií na návrhy zlepšení, rád, atď.. ze chov hydiny vnímam laxne, nezodpovedne a lahtikarsky? Resp. že sú mi podmienky zvierat ľahostajné? Ak áno, tak potom ste sa len rozhodli, že ma tak CHCETE vnímať a s tým ja neurobím nič. Mimochodom, nikto z Vás nemá podmienky dokonale, ak si myslí že áno, ďalší rádoby odborníci by iste našli, čo by sa ešte dalo zlepšiť,aby to bolo stopercentne. Lebo každý má v praxi osvedčené niečo iné, za čím si stojí a múdry človek dokonca občas aj uzná, že sa zmylil a ze sú veci ktoré môže zlepšiť. Ja si beriem k srdcu konštruktívnu kritiku, ale zase tiež mám svoj názor, dovoľte mi ho mať aj vy. Od začiatku sa netajím tým, že som začiatočník v chove a ze prosim o rady, verte mi ale, že pohodlie a splnenie potrieb zvierat je pre mňa co sa týka chovu veľmi dôležité. Ak by to tak nebolo, tento príspevok ani nezalozim.

Nebojte, již teď máte znalosti a kvalitu chovného zařízení lepší, než většina venkovských chovatelů, co mají slepice na blátě jako popelnice pro zkrmování kuchyňských zbytků. A to není bohužel, ojedinělý stav, nýbrž běžná praxe...
A někteří jiní chovatelé jsou těmto zase protikladem, zvířata staví nadevše...

Bude se Vám dařit a především slepice se budou mít luxusně, pokud budou v suchu.
Jestli sláma, piliny, hobliny, písek, štěrk, štepka aj., to si sami velmi rychle vyřešíte dle toho, co se osvědčí a co bude pro vás dostupné.
Já bych vzhledem k nemalé investici do kurníku, provedl ty nátěry a zatmelení, ať se tam neuchytí cmelíci, plísně, zbytek za pochodu na pohodu ;)

9.1.2020 09:06

Přiznám se, že mne překvapuje, že tohle zrovna vy praktikujete. Ono sice asi záleží na velikosti výběhu, ale jednou jsem zkusil dát do výběhu posečenou trávu a na podzim nechat opadané listy ze stromu, který tam stojí, ale je z toho během chvíle neskutečný marast a smrádek. I ta štěpka se relativně brzo změnila ve vrstvu několika cm tlusté "hmoty", kterou nebylo snadné z výběhu dostat. Slepice dokážou zašlapat cokoliv organického velmi dobře. Takže raději písek, drobný šterk.

Je pravda, že se to mění na marast, časem se to prošlapává. Řešit se to dá jednoduše-přidat tam další organický materiál, klidně o může být i holubí hnůj se slámou, prostě přihazovat.
A když to začne zavánět, tak je nejlepší to vybrat na hnojník a vysypat výběh znova.
Písek je sice lepší, ale protože zahrada není moje (je rodičů), tak tam nemůžu měnit tolik tu půdu, abych to vysypal v daném místě štěrkem nebo pískem.

9.1.2020 09:44
Chov pre radosť

XXX.XXX.83.6

alest250 napsal(a):
Nebojte, již teď máte znalosti a kvalitu chovného zařízení lepší, než většina venkovských chovatelů, co mají slepice na blátě jako popelnice pro zkrmování kuchyňských zbytků. A to není bohužel, ojedinělý stav, nýbrž běžná praxe...
A někteří jiní chovatelé jsou těmto zase protikladem, zvířata staví nadevše...

Bude se Vám dařit a především slepice se budou mít luxusně, pokud budou v suchu.
Jestli sláma, piliny, hobliny, písek, štěrk, štepka aj., to si sami velmi rychle vyřešíte dle toho, co se osvědčí a co bude pro vás dostupné.
Já bych vzhledem k nemalé investici do kurníku, provedl ty nátěry a zatmelení, ať se tam neuchytí cmelíci, plísně, zbytek za pochodu na pohodu ;)

Ďakujem pekne za podporu :-)
aj za rady.

Áno, ten náter a zatmelenie už som vravela manželovi, že to bude nutné urobiť a samozrejme súhlasí, hneď sa začal zháňať po tmele.
Naozaj sa snažíme, aby bolo všetko v poriadku a nič im nechýbalo.
Čo sa týka našich zvierat, zatiaľ máme iba mačku a psa, ale aj tí majú všetky potreby naplnené a okrem toho sú ľúbení :-)

Kým bude vhodné obdobie /začiatok marca-apríla/ na kúpu sliepok, všetko budú mať nachystané.
Pre začiatok sme kúpili krmivo originál pre nosnice, ale také bez sóje, nechceme gmo. Do budúcna si budeme krmivo namiešavať sami, manžel pozháňal starý mlynec na kávu, čo voľakedy býval v obchodoch, taký ten priemyselný veľký, pretože nám tak poradili, že je to na to vhodné. No a receptúru a pomer jednotlivých zložiek nám zase zostavil pán, ktorý sa v tom naozaj vyzná, ten bral do úvahy ročné obdobie, typ sliepok, vek sliepok, naše očakávania

Ale ako píšete, zvyšok za pochodu . Už sa na túto novú oblasť nášho života veľmi tešíme. :-)
Ešte raz ďakujem

10.1.2020 00:40
honzapm

XXX.XXX.182.25

U toho předem nakoupeného krmiva dejte pozor na dobu použitelnosti.
Ať to nemáte v březnu-dubnu už po expiraci.

10.1.2020 06:30
Chov pre radosť

XXX.XXX.245.164

Ďakujem 😊 pôjdem to pozrieť

11.1.2020 09:37
bery25

XXX.XXX.104.166

dobry,to zateplenie sa mi velmi nezda,ani tmelenie nepomoze,je otazka casu ked sa urobi nejaka strbinka v dreve,hocico,a ked sa vam tam nastahuju cmeliky,nikdy sa ich uz nezbavite,sa tam namnozia,ze budete musiet spalit kurin,rozoborte kurin a zbavte sa zateplenia,podla mna ,no

11.1.2020 10:33

nezastrešené výbehy 2x do roka povápnim a prebehnem rotavátorom tak na 15-20cm hlboko. pri tom odoberiem časť "zeminy" a vyveziem na hriadky. Ani to nezrovnávam, o to sa postarajú sliepky.
Tak sa mi to osvedčilo a tak to budem robiť furt.

12.1.2020 13:02
Chov pre radosť

XXX.XXX.245.164

Ďakujem za radu, presne taký rotavator aj s vlečkou nám priniesol Ježiško 😊 tak fajn.

Přidejte reakci

Přidat smajlík