Pľoku

XXX.XXX.192.15
Chci se zeptat jaký druh křepelek je nejlepší na maso? Jsem úplný začátečník a třeba jaké plemeno by jste mi doporučili. Chci je na produkci masa a ne vajec takže nějaký mastný typ. A jak jsou na tom váhové?? Děkuji za odpověď.
Pľoku
napsal(a):
Chci se zeptat jaký druh křepelek je nejlepší na maso? Jsem úplný začátečník a třeba jaké plemeno by jste mi doporučili. Chci je na produkci masa a ne vajec takže nějaký mastný typ. A jak jsou na tom váhové?? Děkuji za odpověď.
Neoplaťí Vám chovať na maso.vychodnejší kupiť hotove na každé burze su kohutiky za 1 eur.možeťe si vibrať staršé čo su večé.
Dá se říci, že japonské křepelky masného typu, jsou spíše s kombinovanou užitkovostí a tak i slušně neseou o něco větší vajíčka, než nosné. Doporučil bych Italské giganty, ale jen obtížně seženete nekřížené. U nás se kříží vše se vším...Určitě i anglické vás uspokojí a jsou srovnatelné. Podle vzorníku by to mělo s hmotností být takto:
Pľoku

XXX.XXX.192.15
Dekuji za informace. A kolik toho taková křepelka mastná sní než je na zabiti?? V těch 50-60 dnech.
Pľoku
napsal(a):
Dekuji za informace. A kolik toho taková křepelka mastná sní než je na zabiti?? V těch 50-60 dnech.
Tak nějak se uvádí, že spotřeba na den a kus u křepelek je 30g. Nikdy jsem to nezkoušel odvažovat a porovnávat. Přebytečné kohoutky vyřazuji většinou v 6 týdnech, když již některé slepičky začínají snášet.
Nejlepší druh křepelky na maso je KŘEPELKA JAPONSKÁ. Anglická, italský gigant je buď obchodní nebo barevný název.
Problém je, že v ČR se dělí křepelky jen na KJN a KJM. Nikde jsem nenašel jak by měly nosné nebo masné přesně vážit. Hodně autorů se liší.
V Německu mají dělení:
Lehká nosná linie - hmotnost 110-150g - ta se v ČR objevuje v čisté linii velmi málo
Nosná linie - 160-200g, velmi častá v ČR pochází z Francie, hmotnost vajec okolo 12g
Kombinovaná linie - okolo 250 g - Dvojužitková taky hojně zastoupena v ČR hmotnost vajec stejná jak u nosné 12g.
Masná linie- hmotnost je 300-400g, hmotnost vajec 13-16g, v ČR hodně chována
Super masná linie- přes 400g
Doporučil bych vám kombinovanou linii, zde v ČR se dá pořídit hodně barevných mutací.
Ta masná a super masná jsou dost citlivé na teplotu a je o něco menší snáška, pokud jich nemáte ve stabilních podmínkách.
Spotřeba krmiva těch 30g na den je spíše pro nosnou linii. Ta masná, nebo čím více křepelka váží tím toho samozřejmě sní více.
tmmst

XXX.XXX.234.78
servis62
napsal(a):
Nejlepší druh křepelky na maso je KŘEPELKA JAPONSKÁ. Anglická, italský gigant je buď obchodní nebo barevný název.
Problém je, že v ČR se dělí křepelky jen na KJN a KJM. Nikde jsem nenašel jak by měly nosné nebo masné přesně vážit. Hodně autorů se liší.
V Německu mají dělení:
Lehká nosná linie - hmotnost 110-150g - ta se v ČR objevuje v čisté linii velmi málo
Nosná linie - 160-200g, velmi častá v ČR pochází z Francie, hmotnost vajec okolo 12g
Kombinovaná linie - okolo 250 g - Dvojužitková taky hojně zastoupena v ČR hmotnost vajec stejná jak u nosné 12g.
Masná linie- hmotnost je 300-400g, hmotnost vajec 13-16g, v ČR hodně chována
Super masná linie- přes 400g
Doporučil bych vám kombinovanou linii, zde v ČR se dá pořídit hodně barevných mutací.
Ta masná a super masná jsou dost citlivé na teplotu a je o něco menší snáška, pokud jich nemáte ve stabilních podmínkách.
Spotřeba krmiva těch 30g na den je spíše pro nosnou linii. Ta masná, nebo čím více křepelka váží tím toho samozřejmě sní více.
Neporadil byste mi prosím dobrého prodejce na kombinovanou linii v čr, nebo generelně dobrého prodejce křepelek? Ideálně okolí Prahy nebo s dovozem když je teď pohyb omezen. Křepelky se mi moc líbí a rád bych zkusil cca 6-8 kousků, ty barevné mutace mě zaujaly. Díky