Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kuřevevajíčku

6.5.2020 10:02
Kuřevevajíčku

XXX.XXX.25.219

Dobrý den chtěl jsem se zeptat jestli když si kuře před nějakými 18 hodinami udělalo do vajíčka dirku a je pořád stejná Měl bych mu pomoci? Líhnu v lihni.
Děkuji předem za odpověď

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.5.2020 10:05

Kuřevevajíčku napsal(a):
Dobrý den chtěl jsem se zeptat jestli když si kuře před nějakými 18 hodinami udělalo do vajíčka dirku a je pořád stejná Měl bych mu pomoci? Líhnu v lihni.
Děkuji předem za odpověď

V jiném dotazu jsem vám napsal "nepomáhat", to platí stále a pořád. Pomáháním si akorát zakládáte chov chcípáků, co se nedokáže vylíhnout samo, nestojí za to. Pokud nemáte třeba chov velmi vzácného plemene, kde jedno vejce stojí 150,-Kč a je jich jen třeba 10.

Zew

6.5.2020 15:33
Zew

XXX.XXX.108.32

Dobrý den, já jim pomáhám ven, skořápku hodně zvlhčím (rozprašovačem) trošku potukám aby se udělal větší měkčí otvůrek a pak už jim to jde většinou samo (pokud ne tak je třeba skořápku stále zvlhčovat aby se nevysušila -to pak opravdu nejde když se udělá suchá blána a kuřátko se vysílí a uhyne) ale ještě se mi nestalo, že by to byl nějaký chcípáček. Naopak se mi potvrdilo, že první co je venku a čilé bývají kohoutci neb mají sílu a to co déle trvá pak bývají slepičky a menší kohoutci. To jsou mé zkušenosti. Stalo se mi, že i kvočna jak jim pomáhá z vajo, klobe do skořápky, někdy až tak horlivě, že jim škubne pupečníkem (měla jsem takto dvě, stříkla jsem jim jodisol a akutol a ranka přestala krvácet,+ dala mléko a putalky byly úplně ok. Je fakt, že nelíhnu stovky a uměle pouze pár pod kvočnou, tak se jim můžu hodně věnovat doslova každému. No je to na vás.

Kuřevevajíčku

6.5.2020 15:42
Kuřevevajíčku

XXX.XXX.25.219

Děkuji

7.5.2020 20:55
Erik Rosario

XXX.XXX.222.20

ja tiez pomaham ked mam pocit ze to neide samo, najsilnejsie sa liahnu aj 1-2 dni vopred a bez pomoci.
casto sa stava, ze si spravia prvu dierku a potom uhynu. niekedy je riziko ci mu pomoct a moze to byt prave horsie alebo ho tym zachranit. alebo ak ho tam nechame tak prave uhynie.
dnes mi napriklad uhynulo kuriatko ktore malo asi tak 1x cm otvor, nejako sa otocilo vo vajicku a chrbtom k tomu otvoru a zrejme sa zadusilo. nasiel som ho uz neskoro.

7.5.2020 21:56
Meelek

XXX.XXX.164.251

Uvarte to slepicím nebo praseti, když to nedá samostatně a chcípne. Nemá to smysl i kdyby jste měl slepic jen pět, furt je to kopec vajec do líhně za týden... proti třeba takové huse a jen 21 dnů, to je nic. MV

Tomaka

8.5.2020 00:56
Tomaka

XXX.XXX.108.32

Zdravím, taky pomáhám.
Vono to není tak jednoznačný jak vypadá, Než nasadím vejce tak na nějakou dobu před tím vysadím minerály podporující tvorbu skořápky a uberu vápník. Aby to nebylo tak tvrdý a šlo to pak líp.
Není každá skořápek stejně silná, i některý plemena ji maj slabší a jiná pevnější.
Třeba z padesátky vajec jestli pak ma 4 potíže a udělaj menší votvurek, pomůžu jak už bylo zmíněno někým výše, A je to. Vono jestli se stejnak ukáže jestli to je k životu nebo ne. Do 3 dnů pokud to má skrytý a závažný vady (srdceční plicní, či jinho je nedorostlý) tak uhyne. Jináč to sou prkotiny hlavně co mám tak vymáknutýho za ty leta vidím v silnosti skořápky. No někdo ji má holt tvrdč. Pozná se to i na skořápkách po vylihnutí jak která prázdna pak krupně, některá se rozpadne jak prach na jinou pořádně zatlačit a pod lupou je i vidět jak která je silnější. To sou mý zkušenosti s lihnutí a žádný třinohy a dvounohý krakeni mi v chovu neběhaj.

8.5.2020 07:36

Tomaka napsal(a):
Zdravím, taky pomáhám.
Vono to není tak jednoznačný jak vypadá, Než nasadím vejce tak na nějakou dobu před tím vysadím minerály podporující tvorbu skořápky a uberu vápník. Aby to nebylo tak tvrdý a šlo to pak líp.
Není každá skořápek stejně silná, i některý plemena ji maj slabší a jiná pevnější.
Třeba z padesátky vajec jestli pak ma 4 potíže a udělaj menší votvurek, pomůžu jak už bylo zmíněno někým výše, A je to. Vono jestli se stejnak ukáže jestli to je k životu nebo ne. Do 3 dnů pokud to má skrytý a závažný vady (srdceční plicní, či jinho je nedorostlý) tak uhyne. Jináč to sou prkotiny hlavně co mám tak vymáknutýho za ty leta vidím v silnosti skořápky. No někdo ji má holt tvrdč. Pozná se to i na skořápkách po vylihnutí jak která prázdna pak krupně, některá se rozpadne jak prach na jinou pořádně zatlačit a pod lupou je i vidět jak která je silnější. To sou mý zkušenosti s lihnutí a žádný třinohy a dvounohý krakeni mi v chovu neběhaj.

to je pěkná hloupost to vaše vysazování. naopak plemenná nosnice potřebuje ze strany minerálů a vitamínů opravdu bohaté krmení.

ono totiž klidně se vám pak může stát, že kuřata mají potíže při vylíhnutí právě proto, že ve vejci nemají co potřebují. z toho vápníku ze skořápky totiž dělají kosti.

Tomaka

8.5.2020 08:00
Tomaka

XXX.XXX.108.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
to je pěkná hloupost to vaše vysazování. naopak plemenná nosnice potřebuje ze strany minerálů a vitamínů opravdu bohaté krmení.

ono totiž klidně se vám pak může stát, že kuřata mají potíže při vylíhnutí právě proto, že ve vejci nemají co potřebují. z toho vápníku ze skořápky totiž dělají kosti.

Zdravím to je váš názor, mám odzkoušeno jináč, vono taky všeho moc škodí. A když na pár dnejc uberete nic se nestane. Já nepsal vo krmení hát je bohatý jak květena ale o minerálech (nutrimix, vápený grit ) kterec mají své. Vono když jim dáte radšej klíčky, mladý kopřivy, a pustíte na trávku,Máte s to taky službu.. Ale jo když hloupost tak hloupost vono už dneska starej selskej rozum už moc nefrčá. A jeden dědula tu plká hlouposti. Jasný.

8.5.2020 08:21

Tomaka napsal(a):
Zdravím to je váš názor, mám odzkoušeno jináč, vono taky všeho moc škodí. A když na pár dnejc uberete nic se nestane. Já nepsal vo krmení hát je bohatý jak květena ale o minerálech (nutrimix, vápený grit ) kterec mají své. Vono když jim dáte radšej klíčky, mladý kopřivy, a pustíte na trávku,Máte s to taky službu.. Ale jo když hloupost tak hloupost vono už dneska starej selskej rozum už moc nefrčá. A jeden dědula tu plká hlouposti. Jasný.

to není žádnej zdravej selskej rozum, ale z mý strany čistě poznatky z praxe. rodičovským hejnům nosných hybridů se žádnej vápník nevysazuje a jak se to líhne.

takže ano, dědula plká.

8.5.2020 08:34
jo012810

XXX.XXX.101.35

...Taky pomáhám, píše Tomaka...Každý má své, ale matka příroda je moudrá a chce se ji co nejméně plést do reprodukce, alespoň podle mne. Vyvážená strava, je zádkladem biologické hodnoty vajec. Jak k tomu dojdu, je věcí každého z nás a jeho možností. Stejně tak, zda chci přirozenou imunitu a nebo ji budu nahrazovat umělou, přes různé přípravky. Je dobře, že zde zaznívají i zdánlivě protichůdné názory. Mohu přidat i svoji zkušenost. Krmím stále stejně po celý rok směsí pro nosnice, přidávám živočišnou bílkovinu, pšenici a výběh, nebo připravené zelené krmení. Jen cca měsíc před předpokládaným sběrem NV snížím mírně bílkoviny a naopak zvýším minerálie a zrní nakličuji. Takto mám líhnivost z oplozených vajec od 90% do 100% a to bez pomoci u hrabavé drůbeže. I přesto jsou ojedinělá kuřátka s deformacemi nohou, které zase vyřazuji. Letos z cca 100 kusů kuřat 3 kuřata s deformacemi nouhou.

8.5.2020 09:40
ančovička1

XXX.XXX.62.150

Ja také nekdy kuřeti pomůžu,ale vetsinou takove kuře za pár dni stejně uhyne..takže to asi velky smysl nemá..
Krmim take granule,pšenici,občas zbytky z kuchyně a skoro každý den 1-2l kyselého koziho mléka,velký stalezeleny výběh..oplozenost dobrou..kamarád jásal,vzal si do líhně 41ks vajec a 39je oplozenych,tak mě to těší😇..musim pochvalit kohouty, jsou dva, asi na 55slepic😁😁🐓🐓

8.5.2020 18:34
horal

XXX.XXX.13.30

Každý rok si říkám, nebudu pomáhat, nebudu pomáhat a stejně pomáhám. Nemá to žádný smysl, kuřata jsou slabá a buďto uhynou, anebo z toho není kvalitní kur. Matka příroda to dobře zařídila. Jseš slabej tak zhyň. V divočině jsou od toho predátoři a ti slabí jim poslouží jako potrava. Pokud se kuře doma nevylíhne samo, tak je něco špatně a už nikdy nebude z něj nic dobrého. Vím to moc dobře, protože to dělám každý rok a vidím co z toho roste. Jenomže když ono to člověku nedá.

9.5.2020 22:15
Erik Rosario

XXX.XXX.222.20

ja mam uspesnost kedy asistujem asi 9 z 10tich. zial stava sa mi, ze si kura alebo kacatko spravi dierku a potom uhynie, tak je to vzdy pomoct alebo nepomoct. ako som spominal jedno z kuriatko malo otvor uz cca 1cm a zle sa otocilo a upchalo chrbtom dierku a udusilo sa.

ked je uz po termine liahnutia tak uz im pomaham aj len ked pukne skrupina, uz tu prvu dierku im pomozem vydlobat, robim na niekolko krokov. dolezite je ist opatrne a po odobrati skrupiny odkryt papierovu vrstvu a pod nim vidiet placentu a na nej mozu byt krvave zily, tieto sa nesmu pretrhnut lebo velmi krvacaju. staci odkryt a nechat v liahni 1-2h a tieto krvave zily sa stiahnu a uschnu nasledne je mozne pokracovat, tu som cital tip ze natriet to kokosovym olejom aby neuschynalo, neskusal som ja to priebezne rosim vlaznou vodou aby ostalo vhke. snazim sa vzdy vyslobodit hlavu a tak ho ulozit do liahne naspat. niektore sa hned nasledne vyslobodia z vajicka a zvysok je uz v pohode. casto sa stava, ze ostanu pripojene ku skrupine tam tiez cakam pokial to zaschne pripadne vylupnem ten kusok skrupiny a tak ho ulozim pod umelu kvocku. jedno kacatko mi behalo dva dni s malym kuskom skrupiny na zadku :)

vcera som prave po termine kontroloval posledne vajicka kt. vobec sa neliahli, vsetky mrtve ale jedno najmensie bolo zive a samozrejme velka zila cez odhalenu cast do rana akurat uschla a som male kura vybral na obed uz islo pod ohrievacku k ostatnym.

cely proces sa asi tazko opise, to uz len treba praxou ziskat zrucnost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík