Dobrý den,
prosím vás o radu nebo váš názor.
Snažím se založit si chov slepic pro produkci vajec na pokrytí klasické domácí spotřeby. Mám společné hospodářství s dědou, který chová pouze hybridky.
Myslel jsem si, že když pořídím již roční slepice od překupníka, budu mít jistotu vajec alespoň dříve než kdybych začal od kuřat. Bohužel nejsme schopni říct, zda slepky nesou či nikoliv už jen kvůli stejné barvě vajec. Už proto bych chtěl plemeno s odlišnou barvou vajec než mají hnědé hybridky (Dominant nebo Isa).
Ještě mám 2 roční araukany, které nesou pěkně, dále 2 kříženky australky a araukan u kterých si opět nejsem jistý zda nesou a 1 zdrobnělou wyandotku, která mi zbyla z hejna po návštěvě škodné.
Proto bych se chtěl zeptat:
1. Jak lze poznat, zda slepice nese (separací do králíkárny jí spíš vystresuji, že?)
2. Jaké dostupné plemeno nosnic nebo i slepic s kombinovanou užitkovostí pořídit, aby měly odlišnou barvu skořápek vajec?
3. Je výhodnější investovat do již téměř dospělých kuřic či kuřat, u kterých je jistota, že to nejsou kohouti nebo raději pořídit kuřata?
Děkuji za případnou odezvu
Jirka
Uživatel s deaktivovaným účtem

2.maransky majú krásne,,čoko" vajíčka je u nich aj dobrá znaska aj zmasilost
V sekcii články je článok o farebných vajciach https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/8692/bez-barev-by-to-neslo/
3.myslim že áno ,my sme zvykli vždy brat niekoľko týždňov staré mladky na burzách ,a pridávali sme ich ku kurenciam v podobnom veku ,ktoré sme odchovali pod kvockou aby sa ľahšie naučili chodiť do kurniku
Jirous95
napsal(a):
Dobrý den,
prosím vás o radu nebo váš názor.
Snažím se založit si chov slepic pro produkci vajec na pokrytí klasické domácí spotřeby. Mám společné hospodářství s dědou, který chová pouze hybridky.
Myslel jsem si, že když pořídím již roční slepice od překupníka, budu mít jistotu vajec alespoň dříve než kdybych začal od kuřat. Bohužel nejsme schopni říct, zda slepky nesou či nikoliv už jen kvůli stejné barvě vajec. Už proto bych chtěl plemeno s odlišnou barvou vajec než mají hnědé hybridky (Dominant nebo Isa).
Ještě mám 2 roční araukany, které nesou pěkně, dále 2 kříženky australky a araukan u kterých si opět nejsem jistý zda nesou a 1 zdrobnělou wyandotku, která mi zbyla z hejna po návštěvě škodné.
Proto bych se chtěl zeptat:
1. Jak lze poznat, zda slepice nese (separací do králíkárny jí spíš vystresuji, že?)
2. Jaké dostupné plemeno nosnic nebo i slepic s kombinovanou užitkovostí pořídit, aby měly odlišnou barvu skořápek vajec?
3. Je výhodnější investovat do již téměř dospělých kuřic či kuřat, u kterých je jistota, že to nejsou kohouti nebo raději pořídit kuřata?
Děkuji za případnou odezvu
Jirka
V každém případě je pořízení kuřiček nejlepším řešením.
Program Dominant nabízí kuřice s různou barvou skořápky .Stačí si jen vybrat a oslovit prodejce nebo navštívit příslušnou drůbežárnu.
https://dominant-cz.cz/programy/
Děkuji za tip - https://dominant-cz.cz/programy/
Zkusil jsem to. V létě jsem nakoupil několik kuřic i s kohoutem, a zatím jsem spokojen.
Sussexky začaly během několika dní snášet, greenshell a darkshell o něco později.
Uvidíme, jaká bude zkušenost po několika měsících
Zatím mohu doporučit