Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
5ti letá husa a roční houser, od různých chovatelů, nepříbuzní, vodí 6 housat z osmi vajec (jedno se nevylíhlo, jedno neoplozené). Z nich 3 mají od vylíhnutí silně deformovaný horní zobák, 3 jsou fenotypově v pořádku. Prospívají bez problémů. Nechali by jste si jednoho z páru a doplnili, neby vyřadili oba?
Druhý jednoletý pár 7 housat z 9 vajec ( jedno zašlápli při líhnutí, druhé se nevylíhlo). Prospívají krásně bez zjevných vad.
Děkuji a zdravím.
Zdravím. Šel bych na to nejspíš od lesa - od předchozích chovatelů získat info např. o starších odchovem té pětileté husy, a o rodičích a sourozencích toho jejího ročního housera, jestli se tam v tom směru něco takového nevyskytnulo, a rozhodovat se až na základě zjištěných info.
Jinak gratuluju k odchovu:D U mě sice odlíhnuto úspěšně, ale od té doby pár komplikací, některé snad už vyřešené, jiné v řešení...:(

Děkuji, ani jeden z chovatelů při sestavení páru tento problém neočekával, kombinaci mi doporučili. Probírali jsme vhodnost sestavení páru při koupi. Ale tip to byl dobrý
Nejspíš nechám nejlepší letošní husu od druhého páru a jí vyměním za 5letou, housera 2020 nechám.
Co komplikovalo chov Vám?
U mě - vápenka kolem očí většiny housat - snad už vyřešeno Ivermectinem. Ale jinak jsou vitální, hbitá, aktivní a nenažraná. Zvlášť pěkný je tam jeden malý houser (už zkouším odhadovat pohlaví hlavně přes proporce krku, uvidím jak budou starší, jestli tipy byly správné:D). No a asi tři dny zpátky jsem si všimnul velkého krvavého, ale už zataženého šlice, s vyškubaným peřím okolo, na krku chovné husy. Zdálky prakticky nepostřehnutelné, ale nemyslím, že by mi to ucházelo delší dobu. Nejspíš neúspěšný útok predátora. Předevčírem a včera byla chováním úplně v pořádku, včera zhoršení - apatická, posedává, nepase se, jen občas napít se šla, při pokusech o kejhání spíš chrčení. Nacpal jsem do ní trochu paralenu a dávku vitamínu C, dneska vypadá lépe, v tom céčku budu pokračovat, a uvidím.

Takhle vypadají ... hrůza. Jak rostou stáčí se jim všem třem úplně stejně ostře doleva.
Sharigane vyléčil jste je bez následků? Vypadají dobře?
No, zatím to moc u mě nevypadá. Husa se z toho (podrápání krku) snad vylíže, chová se i žere už normálně, zvukové projevy ale už úplně stejné nemá a možná nikdy mít nebude, trochu chraptí. Ze 6 housat vápenku chytla 4. Že to je zrovna vápenka, jsem si dost jistý, příznaky klasické oteklá krabatá kůže kolem oka + celkový nezměněný apetit a vitalita housete. Cca dva týdny zpátky jsem si toho všimnul, a aplikoval Ivermectin, nebo něco se s touto účinnou látkou, od veterináře. Byla tam pro to manželka (laik, já bych se tam doptal na více věcí, ale neměl jsem zrovna čas a měl jsem za to, že půjde o triviální záležitost) a dovezla nataženou stříkačku, na dvě dávky pro hejno, pro perorální podání. Podával jsem to naředěné přímo do zobáčků, potom i do vody na pití. Možná efektivita podání nebyla vysoká, protože pořádně nějaké změny jsem pak nepozoroval. Počítal jsem s tím, že po úhynu roztočů tam může být nějakou dobu ještě problém s dohojením atp., takže jsem nečekal zázračnou změnu den ze dne, ale dny plynuly (i od podání druhé dávky týden po první) a já už ztratil trpělivost.
Tak jsem asi tři dny zpátky popadnul Ivermectin, co máme nasyslený doma do zásoby pro případ umírání na Covid:D, čapnul dvě housata a kápnul a rozmasíroval jsem jim poctivou kapku na kůži pod křídlo (navečer, kdy už nešly do vody), prostě buď a nebo. Když to s nimi do druhého dne neseklo, dostaly to zbylé dvě. Je to den dva tedy zpátky a zdá se mi, že změna k lepšímu tam konečně nějaká je...ale jako vždy, čas ukáže. Pro ilustraci včerejší foto. Vypadá to děs na pohled, vím o tom. Pro ilustraci foto z 9.5. kdy jsem to prvně registroval a začal řešit. Jinak housata jsou líhnutá 17. 4.

Dobry den Všem!
Máte zkušenosti se spojováním rodin s odrostlými housaty? Je nějaký způsob, který omezí agresivitu chovných houserů? Máte je po spojení ve společném husníku?
Děkuji!
Zdravím. Osobní zkušenosti nemám. Ale např. jeden z chovatelů, od kterého jsem bral svého chovného housera, měl v létě češky v jednom hejnu, několik dospělých hus, tohoroční mladé husy obou pohlaví, i 3 dospělé housery. Takže nějak by to asi jít mělo. Zvířata asi i na sebe budou jinak reagovat, pokud se mezi sebou více znají či jsou příbuzná (např. jeden kus z chovného páru A je potomkem chovného páru B), husy si předpokládám svou rodinu budou pamatovat.
Vy tuším máte chovné 4 navzájem zcela nepříbuzné kusy? Jsou páry s odchovy momentálně třebas ve vizuálním kontaktu přes plot?
Řídil bych se nejspíš obecným základem pro spojování -
1. vizuální kontakt (třebas přes plůtek...možno i krmit každé hejno poblíž plotu na jejich straně, aby žraly společně
2. v nějaké klidné chvíli během dne dát plot tak na půl hoďky, hodinu dolů, být u toho a koukat co bude
3. pokud klídek, resp. jen běžné hašteření v hejnu, považoval bych za hotovo a vyhráno

Děkuji za návrh!
Jsou pořád v kontaktu přes dělící plůtek, v činnosti se kopírují chodí podél sebe. Jak na ně koukám většina vypadá klidně, ale chovní houseři jsou na sebe jak saně. Jdou po sobě tvrdě i přes plot. Seženu rozlišovací kroužky a za týden, nebo 14 dní uvidíme jestli trochu houseři otupí.
Jinak jednu chovnou husu (tu lepší) a jedno house zabila liška, druhá chovná husa štěpí křivozobce, takže jsem v sestavování párů opět na začátku, jen houseři už budou dvouletí.
Jak se Vám podařilo léčení?
U mě nakonec v pořádku, zraněná husa komplet dohojená bez následků, a u vápenkou postižených housat, to už to prakticky taky není znát. Nejslabší house (navíc šlo o housera) šlo před pár týdny pod sekáček, od začátku nejmenší, problémové, jasně pouze na pekáč, ale potíže se kumulovaly takže ani na porážkový věk to nedotáhlo. Zbylá pětice je pěkně vitální, pomalu tříměsíční, bezproblémová. Tento týden asi už většinu z nich udám známému na chov. Foto z minulého týdne:D
Do příštích let zvažuju právě taky druhý pár, ale zatím s tím asi pár sezon počkám.

Dobrý den,
organizace pastvy při dvou párech se neosvědčila. Potřebuji aby drůbež mohla být spolu. Chovní houseři by se i teď zabili.
Tak přemýšlím o kolik je komplikovanější přirozený odchov ve skupině 1.2
Udělal bych přepážku mezi hnízdy a vejce jim vrátil až by zasedly obě.
Bývají vůči sobě husy při sezení agresivní, nebo si hnízd navzájem nevšímají?
Zvládly by se takto i v klidu vylíhnout. Mohl bych je třeba na týden líhnutí úplně oddělit. Nebo je tam nějaký zádrhel?
A nebo mám sestavit jen jeden pár a nekomplikovat.
Děkuji za Vaše rady a názory.

Dobrý den, my teda nemáme české husy, ale chováme v hejnu a problémy s tím nemáme žádné. Podle mě jsou husy strašně chytrý. V současnosti máme 5 hus a 3 housery + nějaké ty jejich děti. Přes zimu jsme měli ještě 4 housery navíc, ale ti si nakonec u nás partnerky nevybrali, tak šli na jaře pryč. Na jaře se oddělila (samovolně) ta skupina s husama, ti 4 samostatni houseři se sami o sobě drželi bokem. V té skupině s husama se houseři nijak neschazovali ani neprali. Vejce normálně krásně oplodněné, všech 5 hus postupně zasedlo. Když zasedla první, ostatní jí ještě chtěly snášet tam kam seděla, ale když jsme jí chvíli zavirali, tak si nakonec zvykly každá na své hnízdo. Housata chtěli vodit všichni 3 houseři, takže to bylo super. Nakonec Bublifuk si vodí jen ty svoje housatka, Standa vždycky začal vodit ty nejmenší a jak se objevili noví, tak ty starší přenechal Ferdovi. Dokonce jsme na jaře prodali 5 housat plus jednoho z těch přebytečných nepribuznych houseru a paní, co si je brala, nám hlásila, že se jich ujal a začal je vodit. Za mě jsou to fakt super tatínci 😊. Husy si taky každá pěkně vodí (I teď když jsou velký) každá svoje housata. Pouze když měla housata první husa, tak jsme měli obavy, jak to vezmou ostatní, všem se hrozně líbily, každá husa se na ně přiběhla podívat, ale pak se všechny zase pěkně vrátily na svá hnízda...

Ivus máte to úplně idilické. A husy vypadají opravdu spokojeně. Asi to bude tím, že jsou tak od mlada zvyklé. U mých to nešlo, každý houser brání svou rodinu a tak toho co přišel o družku dávám pryč a nechám si jeho dcery na chov.
Hodně úspěchů v chovu! M.

Právě proběhla výměna housera za tři hedvábničky. Děkuji za rychlou výměnu a přeji úspěch v chovu!

Dobrý den,
od jakého stáří určujete pohlaví hus palpací? Mám pěti měsíční, šlo by to už?
Děkuji, ML.
JÁty

XXX.XXX.206.141
napsal(a):
Dobrý den,
od jakého stáří určujete pohlaví hus palpací? Mám pěti měsíční, šlo by to už?
Děkuji, ML.
šlo, ale chce to určitou zkušenost. (vědět co hledáte). Penis v tomto věku není zdaleka tak vyvinutý jako u dospělého samce.