Dejvoo

XXX.XXX.252.41
Prosím vás sú oboje kačky lebo nedávno som ich kúpil a chcem sa uistiť či sú to kačky ak nie budem ich musieť vymeniť. Prosím poraďte či si to kačky. :)
Dejvoo

XXX.XXX.252.41
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dejvoo
napsal(a):
Prosím vás povedzte či sú to oboje kačky. Ďakujem vopred
Co už tady radili několikrát - kachny hlasitě káchají, kačeři jsou mnohem tišší.
napsal(a):
Co už tady radili několikrát - kachny hlasitě káchají, kačeři jsou mnohem tišší.
Vzhledem k tomu, že jsou to pižmovky, tak podle hlasu dotyčný nic nepozná.
Podle hlasu rozlišujeme pouze u kachen vyslechtěných z kachny divoké.
Jinak jsou dost mladé, ale řekl bych, že by to mohly být kačenky.

1978milan
napsal(a):
A tak jsem zase chytřejší. Děkuji.
Dejvoo

XXX.XXX.252.41
1978milan
napsal(a):
Ďakujem prosím mám ešte jednu ďalšiu pozreli by ste sa mi na ňu zajtra by som poslal ft ďakujem veľmi pekné začínam teraz chovať a tak baví ma to mám chov králikov od 10 do 30 ks a tak a začínam aj s kačkamy a som zúfalí lebo podľa hlasu to nejde vôbec zistiť skúšali sme to uz. Ináč sú to pekne kúsky po výstavnej kacke :) ďakujem ak nevadí pošlem zajtra
Dejvoo

XXX.XXX.252.41
honzapm
napsal(a):
Jak píše pan Milan, jsou velmi mladé.
Samičkám pižmovky se v takto nízkém věku rychleji utváří křídla a peří na nich.
Samečkům pižmovky se vytváří až později.
Jeden ze znaků, jak rozeznat, když se to musí dělat tak brzo.
Jinak je nejlepší počkat.
A podla postavy sa to nedá?
Dejvoo

XXX.XXX.252.41
ančovička1
napsal(a):
Podle postavy,stavby těla se to dá poznat ještě dřív..kačeři mají "dlouhé tělo"..oproti kačenkám,jsou mohutnější a delší...mám právě ještě 5ti týdenní a je to už znát.. udělám pár fotek..jinak si také myslím, že jsou to kačenky..
No len ja nwm prečo ale myslím si že ti naopak je lebo kačka čo odkiaľ som kupoval bola tiež takej stavby ako pošlem ft.
Dejvoo

XXX.XXX.252.41
Aj toto sú obe kačky? Samizda že sú to kačky ale niesom si istý. Ďakujem
JÁty

XXX.XXX.206.141
Dejvoo
napsal(a):
Aj toto sú obe kačky? Samizda že sú to kačky ale niesom si istý. Ďakujem
Ano, vypadá to tak. Ale je to jedno, do chovu divokých se to nehodí... Doporučuji dokrmit a sníst.
Dejvoo

XXX.XXX.252.41
JÁty
napsal(a):
Ano, vypadá to tak. Ale je to jedno, do chovu divokých se to nehodí... Doporučuji dokrmit a sníst.
Sú to pizmove kačky obe sú po výstavných rodičoch prečo by nemali byť na chov?
JÁty

XXX.XXX.206.141
To bílé peří na hrudi tam nemá co dělat, ani v tomhle věku.
Je třeba do chovu vybírat pouze kvalitní jedince.
Je úplně jedno, že jsou po výstavních rodičích, i ve výstavních chovech je třeba provádět důslednou selekci. Do dalšího chovu se vždy hodí jen zlomek odchovaných jedinců, to je zcela normální jev.
Pokud se bude (obecně) chovat na jedincích s vadami, bude procento kvalitních jedinců v odchované populaci klesat.
Dejvoo

XXX.XXX.252.41
JÁty
napsal(a):
To bílé peří na hrudi tam nemá co dělat, ani v tomhle věku.
Je třeba do chovu vybírat pouze kvalitní jedince.
Je úplně jedno, že jsou po výstavních rodičích, i ve výstavních chovech je třeba provádět důslednou selekci. Do dalšího chovu se vždy hodí jen zlomek odchovaných jedinců, to je zcela normální jev.
Pokud se bude (obecně) chovat na jedincích s vadami, bude procento kvalitních jedinců v odchované populaci klesat.
No ďakujem aké tak ktoré do chovu sú dobré? Vy čo chovate?
JÁty

XXX.XXX.206.141
Dejvoo
napsal(a):
No ďakujem aké tak ktoré do chovu sú dobré? Vy čo chovate?
K založení chovu jsou v podstatě dvě cesty.
Buď si pořídíte káčata ze dvou nepříbuzných zdrojů (čím více, tím lépe) a po jejich kompletním dospění a důsledné selekci z nich sestavíte (ale taky možná nesestavíte) chovný (nepříbuzný) kmen. No a zbytek sníte.
Nebo (a to doporučuji) si zakoupíte u různých chovatelů zcela vyspělé jedince, na kterých už je vidět, zda se ku chovu hodí či nikoli.
Zvířata, která jste zde prezentoval jsou ve věku, kdy kromě zcela zjevných vad (viz např. ona bílá pera) nelze vůbec určit, zda se do chovu hodí či nikoli.
A hlavně mi prosím neodepisujte něco ve smyslu, že Vy nechcete to úplně "TOP", že Vám stačí i to míň "TOP"... atd... To je totiž přístup. který v každém chovu vede akorát tak do pekel...
JÁty

XXX.XXX.206.141
1978milan
napsal(a):
No pokud je ma dotyčný tazatel jako rodiče pro produkci jatečných pižmovek (což předpokládám) a nemá výstavní ambice, pak nevidím problém.
I v tom případě bych si počkal a do chovu vybral jedince minimálně s odpovídající hmotností, což je v tomto věku těžko odhadovat.
Myslíte, že si někdo pořizuje divoce zbarvené pižmovky k jatečním účelům?
I když proč ne, když víte kdy je zabít...
No já nemám sice divoce zbarvené, ale mám hnedobile a černobílé a v zabíjení nevidím problém. Souhlasím ale, že jsou lepší bílé.
Já si ale zase myslim, že pokud by dotyčný plánoval chovat pro výstavní účely, určitě by věděl, že má divoce zbarvený ráz, že to bílé peří na krku tam nemá co dělat, věděl by, jak rozeznat pohlaví a hlavně by se neptal tady.
Ale třeba nám to řekne, co zamýšlí.
Dejvoo

XXX.XXX.252.41
1978milan
napsal(a):
No já nemám sice divoce zbarvené, ale mám hnedobile a černobílé a v zabíjení nevidím problém. Souhlasím ale, že jsou lepší bílé.
Já si ale zase myslim, že pokud by dotyčný plánoval chovat pro výstavní účely, určitě by věděl, že má divoce zbarvený ráz, že to bílé peří na krku tam nemá co dělat, věděl by, jak rozeznat pohlaví a hlavně by se neptal tady.
Ale třeba nám to řekne, co zamýšlí.
Sú na mäso ak bude dakto chcieť predám. Mne to vôbec nevadí takže není čo riešiť 😁
Dejvoo

XXX.XXX.252.41
grino
napsal(a):
Môi názor je že by to mohli byť samci. Myslím si to podľa stavby tela. Je celkom veľké a hlavne plávacie blany majú veliké. Ale ak je pre vás dôležité vedieť pohlavie čim skôr tak jedine pozrieť klaoku.
P.
Čo som bral predtým tak tiež boli takyto veľký tak ja už nwm no lebo jeden si myslí kačky druhý názor že káčere tak ja nwm už
JÁty

XXX.XXX.206.141
Klaoka rozhodne...
To je matroš...
Dejvoo

XXX.XXX.252.41
přezdívka
napsal(a):
U takhle mladých prohlížet kloaku ještě nemá cenu. Zatím se bimbas asi ještě neukáže.
Tak čo myslíte čo to bude?
Dejvoo

XXX.XXX.252.41
honzapm
napsal(a):
Asi by jim neříkal "čínské kačky".
Dvojitý nesmysl, když je to jihoamerická Pižmovka domácí.
Nepotykali sme si🤣
Dejvoo

XXX.XXX.252.41
grino
napsal(a):
Ukáže. Sám som prezeral minulý rok mojim pyžmovkám a boli menšie od týchto...
A prosím vás ako ste to robili lebo ja som tam nevidel nič
U pižmovek jsou ta videa z youtube zcestná.
Pižmovky, na rozdíl od kachen, mají výrazný pohlavní dimorfismus,
takže se výborně poznají pouhým pohledem, nikdo je nemusí chytat
a týrat kloakální metodou, která je opravdu pro zkušené,
současná generace ne-chovatelů je akorát tak vystresuje a zraní
(a nic nezjistí).
Dejvoo

XXX.XXX.252.41
honzapm
napsal(a):
(a nic nezjistí).
A vy si čo myslíte že sú to kácky alebo kačere?
honzapm
napsal(a):
(a nic nezjistí).
A čo tak k meritu veci?. Toto čo píšete tu každý predsa vie. Aj mudrovať vie každý. Dejvoo pýtal radu, nie mudrovanie
grino
napsal(a):
A čo tak k meritu veci?. Toto čo píšete tu každý predsa vie. Aj mudrovať vie každý. Dejvoo pýtal radu, nie mudrovanie
Co víc k tomu meritu byste si představoval? Čemu na tom nerozumíte?
Pižmovky, na rozdíl od kachen, mají výrazný pohlavní dimorfismus.
V překladu : netřeba se jim vrtat v pipině.
Dejvoo

XXX.XXX.237.144
grino
napsal(a):
až od určitého veku
Dobre za chvíľu pošlem ft ďakujem
Dejvoo

XXX.XXX.234.132
grino
napsal(a):
Skúste sem vložiť kvalitné fotky a z rôznych uhlov.
Ak bude treba poslať ft tak pošlem obe sú toho istého tvaru buď to budú kačky alebo káčere. Ďakujem za odpoveď
Dejvoo

XXX.XXX.237.144
Ak bude treba poslať ft tak pošlem obe sú toho istého tvaru buď to budú kačky alebo káčere. Ďakujem za odpoveď
Tak vypadajú obe na samičky. škoda že nevidno poriadne blany v tej tráve, ale telá majú krátke takže asi samičky.. Vek predpokladám cca 8t.?
Pripájam fotku samca a samičky vek 10t. vidno rozdiel medzi dĺžkou tela aj vo veľkosti blán
Dejvoo

XXX.XXX.239.139
grino
napsal(a):
Tak vypadajú obe na samičky. škoda že nevidno poriadne blany v tej tráve, ale telá majú krátke takže asi samičky.. Vek predpokladám cca 8t.?
Pripájam fotku samca a samičky vek 10t. vidno rozdiel medzi dĺžkou tela aj vo veľkosti blán
Áno majú 8t a sú su dosť veľké Posielam blany. Tak su to kačku
Dejvoo

XXX.XXX.237.144
grino
napsal(a):
Asi kačky či čo si myslíte?
Dejvoo

XXX.XXX.237.144
grino
napsal(a):
Ano samičky
Ďakujem veľmi začínam chovať tak som nevedel. A chcel Som sa spýtať akého káčera im kúpiť, akého starého?
Dejvoo

XXX.XXX.237.144
grino
napsal(a):
Približne rovnako starého. Môže byť aj starší nech je trochu skúsenejší aby na rok už od jari boli maličké.
Ja som napr. zohnal káčera z línie barbaria / ťažšie plemeno / a je to vidno na potomkoch. Ale to je jedno na začiatok. Stačí hocijaký len nech nie je príbuzný
Snažím sa zohnať ale nikde neviem nájsť žiadneho a áno na jar chcem už maličke. Čo ešte vy chovate?
Měl jste jim pořídit stejně starého samce u stejného chovatele,
jako jste bral ty dvě samičky.
Pro masovou produkci je naprosto jedno, že jsou z jednoho hejna.
Mnohdy je to i výhoda, jde-li o vzrůstem zajímavý chov, kýžená vlastnost se upevní.
Rozhodně není možné při tak krátké příbuzenské plemenitbě
očekávat nějaká nedochůdčata a nestandardní jedince.
To je samozřejmě genetický nesmysl.
Jen zvažte, jak vypadá oškubaná "černá" pižmovka, a jak vypadá bílá.
Na talíř je vždy lepší bílá.
Dejvoo

XXX.XXX.234.147
přezdívka
napsal(a):
Jenomže nevíte, jestli si to samé neřekl už chovatel těch kačat a nebyla už u něho příbuzenská plemenitba.
Když si koupíte bílého kačera, budete se těšit na různě strakatá kačata, která jen tak někdo nemá a určitě budete vědět, že nejde o příbuzenskou plemenitbu.
Nešlo o príbuznu, kačky sú z registrovaného chovu a výstavných rodičoch a ti ma napadlo kúpiť k ním bieleho káčera? Či to je jedno lebo tiež by som bieleho bude pekne mladé
přezdívka
napsal(a):
Jenomže nevíte, jestli si to samé neřekl už chovatel těch kačat a nebyla už u něho příbuzenská plemenitba.
Když si koupíte bílého kačera, budete se těšit na různě strakatá kačata, která jen tak někdo nemá a určitě budete vědět, že nejde o příbuzenskou plemenitbu.
Jistěže i na to jsem myslel. A ne - ani při opakované příbuzenské plemenitbě
nevznikají degenerovaní chcípáci. A už vůbec ne u pižmovek.
Je zajímavé, že vy, která ani u vlastních zvířat neodhalíte kanibalismus
a neumíte to řešit, jste schopna diskutovat k mnohem vyšším tématům.
Skutečně zajímavé. Nová doba.

Tak kanibalismus není z daleka záležitost všech chovaných zvířat, zatímco příbuzenská plemenitba je téma vlastní všem živým tvorům. Přezdívka může libě hovět v odborné rovině jiným zviřátkům, než zrovna drůbeži, a já souhlasím, že vyhnout se příbuzenským svazkům je v případě, že to nedělá člověk se záměrem, jedině moudré.
Dejvoo

XXX.XXX.4.5
honzapm
napsal(a):
Myslíte že by to bol dobrý nápad dakeho bieleho káčera k ním kúpiť?
honzapm
napsal(a):
A na to jste přišel jak? Nesedím u drůbeže 24 hodin denně. Chodím k ní 2x denně. Mezi tím se stane spousta věcí. Stačí, když si kohouti chtějí ujasnit, který bude šéfem. Vytrhne druhému brko a ostatní vidí krev a na kanibalismus je zaděláno. Nebo vy máte tak mírumilovné kohouty, že se nikdy neklovnou, popřípadě tolik místa, aby mohl být každý sám?
A o té příbuzenské u pižmovek teda pěkně kecáte. Možná táta na dcery. Pak už se v každém hnízdě minimálně jeden chcípák nerost vyskytne, Pokud nepochcípou hned po vylíhnutí.
Dejvoo

XXX.XXX.234.147
přezdívka
napsal(a):
A na to jste přišel jak? Nesedím u drůbeže 24 hodin denně. Chodím k ní 2x denně. Mezi tím se stane spousta věcí. Stačí, když si kohouti chtějí ujasnit, který bude šéfem. Vytrhne druhému brko a ostatní vidí krev a na kanibalismus je zaděláno. Nebo vy máte tak mírumilovné kohouty, že se nikdy neklovnou, popřípadě tolik místa, aby mohl být každý sám?
A o té příbuzenské u pižmovek teda pěkně kecáte. Možná táta na dcery. Pak už se v každém hnízdě minimálně jeden chcípák nerost vyskytne, Pokud nepochcípou hned po vylíhnutí.
Tak im kúpiť bieleho?
honzapm
napsal(a):
https://vesmir.cz/cz/casopis/serialy/incest-geneticke-zatizeni.html
Samozřejmě to pojednává zejména o lidech; ale člověk i tak leccos pochopí.
Ve zkratce - pokud se jedná o jedince geneticky zatížené tutéž recesivní vadou, dramaticky se zvedá pravděpodobnost, že mláďata budou touto vadou trpět. Otázka zní: jak je pravděpodobné, že ti dva jedinci jsou zatíženi tutéž vadou? U sourozenců je mnohonásobně vyšší šance, že jsou zatížení stejnou vadou, než u méně příbuzných jedinců. Proto obecně u některých plemen a druhů proslulých na nějaké nemoci je i vzdálená příbuzenská plemenitba extrémně riziková.
Ovšem u nezatíženého obecně zdravého plemene/druhu je málo pravděpodobné, že dva jedinci jsou nositeli též vady, i když jsou příbuzní.
Nejsem tak erudovaná, abych dokázala prorokovat, jestli zrovna pižmovky jsou či nejsou vhodné pro příbuzenskou plemenitbu, kde veškeré potomstvo skončí na pekáči. U psů příbuzenskou vznikla mnohá plemena, která se obecně těší dobrému zdraví, kdežto plemena s mnohem početnější chovatelskou základnou jsou vlivem špatných chovatelských rozhodnutí prakticky neživotaschopná. Jako příklad lze uvézt dvě velmi příbuzná plemena - bernský salašnický pes, který patřil k poměrně početným plemenům, a jeho bratránek velký švýcarský salašnický pes. Velký švýcarský pes vznikl tak, že se nějakou nahodilou náhodou narodila bernským salašnickým psům v jednom vrhu dvě krátkosrstá štěňata. Všichni velcí švýcaři jsou potomky těchto dvou štěňat. Přesto jsou plemenem obecně zdravým, práceschopným, odolným a houževnatým a běžně se dožívají dvanácti let, kdežto mnohem populárnější bernští salašníci často trpí na neschopnost se efektivně ochlazovat, mívají problémy se štítnou žlázou, často se u nich objevuje rakovina a záněty zvukovodů a průměrný věk mají kolem osmi let.
Též lze zmínit chov zubrů. Tato zvířata byla nedávno na pokraji vyhynutí. V rámci záchranného chovu vznikly dvě linie. Čistokrevný chov zubrů evropských je zastoupen tzv. bělověžskou linií, na jejímž počátku stálo celkem 5 jedinců. Nížinně-kavkazská linie, která kombinuje potomky zubrů evropských a již vyhynulých zubrů kavkazských (a která je tedy jedinou nositelkou kavkazské krve, ač tedy ne čistokrevné, tudíž má svou nezpochybnitelnou hodnotu), byla v počátku zastoupena 12 jedinci. Přesto se bělověžská linie jeví jako životaschopnější a její příslušníci se v zajetí dožívají mnohem vyššího průměrného věku. Mají lépe fungující genom, jedinci projevují větší zájem o rozmnožování a péči o potomstvo a jejich přirozené instinkty jsou zachovány ve vyšší míře.
Příbuzenská plemenitba není z podstaty špatná. Obecně ji nelze doporučit u velmi prošlechtěných plemen, protože jedinci jsou si vzájemně příbuzní po generace, a blízká příbuzenská plemenitba by znamenala přílišné riziko. U takových populací je z hlediska dalšího chovu důležité, aby se pářily páry co nejméně příbuzné. Ovšem i u nich lze mít příbuzenský chov, pakliže bude ryze pekáčový. Jen je třeba počítat s jistou možností, že mláďata budou méně životaschopná, budou větší úhyny, menší jateční hmotnosti atd.
Netuším, jak jsou na tom pižmovky a jestli lze u nich pekáčový chov doporučit na (polo)sourozencích. Ale tuším, že Vy víte a podle toho sem píšete.
Jestliže zdejší - TOP diskutér, kapacita kapacit a mistr světa v narcisismu - napíše, že nejlepší je pářit sourozence, tak to tak prostě je . Tečka. Hotovo. Konec.
Jenom bych ještě před pářením doporučil každé pižmovce do zobáčku 3 kapky Ivomecu a kyblík jogurtu k tomu.
Za mne je to všechno, k takto vysokým tématům nejsem schopen diskutovat.
pastevecovci
napsal(a):
Jestliže zdejší - TOP diskutér, kapacita kapacit a mistr světa v narcisismu - napíše, že nejlepší je pářit sourozence, tak to tak prostě je . Tečka. Hotovo. Konec.
Jenom bych ještě před pářením doporučil každé pižmovce do zobáčku 3 kapky Ivomecu a kyblík jogurtu k tomu.
Za mne je to všechno, k takto vysokým tématům nejsem schopen diskutovat.
Já nevím, jestli to tak je. Ale posouzení kvality zdroje je jedním z obecně platných postupů. A honzapm mi poradil dobře pokaždé, když jsem se zeptala. Od růží po slepice mi pokaždé poradil dobře.
Objektivně vzato to dává v širším pohledu (viz bizoni a psi) smysl. Riziko se navýší násobně, ale jestli i po tom navýšení zůstává zanedbatelné, to posoudit nedokážu. Za sebe můžu každopádně tvrdit, že možné to je.
Samozřejmě je to subjektivní hodnocení. Možná jsem ovlivněná burčákem víc, než se mi chce přiznat. To zas musí posoudit ostatní, jestli náhodou nemelu kraviny. :)