Uživatel s deaktivovaným účtem

Většina z vás asi o tom ví, ale kdyby náhodou ještě někdo nevěděl o tom, co se na nás chystá za nový zákon, tu je malá rekapitulace.
Takže - EU vytvořila seznam tzv. "zavlečených nepůvodních druhů" (invasive alien species v angličtině) a už někdy od roku 2008 pracuje na zákonu, který tyto nepůvodní druhy zakáže. Na seznamu je řada rostlin, ptáků, vodních tvorů, obojživelníků a pokud jde o savce, je tam kupříkladu šedá veverka, mýval severní, nosál červený, některé zdroje uvádí psíka (jiné ne) a podle wiki je invazivní třeba také obyčejný potkan laboratorní.
Tento zákon EU nabyl platnosti 1. ledna 2015 a teď jednotlivé členské země EU musí vypracovat zákony, které budou v souladu s tímto EU zákonem.
Každopádně jsem psal maily různým europoslancům a vyzvídal detaily. Takže:
- připravuje se zákon, který bude hotov v roce 2016, ale spíše v roce 2017 (podle slov europoslance Poca).
A pro chovatelé platí tato pravidla:
1) Kdo má doma jako domácího mazlíčka zvíře, které bude označené za invazivní, může si jej nechat do jeho smrti. Nesmí si však pořídit další po tom, co zákon vstoupí v platnost.
2) Kdo tato zvířata rozmnožuje a prodává, bude mít ultimátům - tuším, že do dvou let (do roku 2019) musí chov zrušit. Co znamená "zrušit" netuším. (Vypustit do přírody? Pobít? Prodat jinému chovateli mimo EU, na kterého se nařízení nevztahuje?). Pokud tak neučiní, zvířata mu budou sebrána (a nejspíše "bude zajištěno jejich humánní usmrcení").
3) Cílem je zvíře prostě vymýtit z Evropy. Ne jen druhy, co běhají venku a "ohrožují ekosystém", ale i ty zavřené někde ve výběhu v izolaci od ekosystému. Až umřou ti vaši mazlíčci, kteří s vámi "mohou dožít", už nebude možnost koupit další.
Např. už nebude zřejmě možné tu na iFauně obchodovat tak často s nosálem, který je tu celkem oblíbený.
4) Pochopitelně platí, že se zvíře nesmí množit, prodávat, vozit přes hranice etc.
Dělat proti tomu zřejmě nemůžeme nic. Ve Velké Británii chovatelé přistupují k zákonu poměrně odlišně oproti nám. Chovatelé tam protestují, demonstrují, podepisují petice, píší dopisy politikům, pořádají besedy, přednášky atd. A stejně neprosadili nic víc, než "dobře, můžete si je nechat do jejich smrti, ale stejně se chov zakazuje.".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Me by zajimalo jak moc se tato zhovadilost dotkne chovatelu takovych zvirat jako velke kockovite selmy nebo naopak teraristu? Vzdyt 99% chovanych hadu by sem k nam nepatrilo. Co vse se da do toho zakazu vlastne nacpat? Jako terarista bych byla v haji uz jen tim ze krmim vyhradne potkany...

Tady je seznam (formou obrázku). Potkan se v něm nevyskytuje (je ale zmíněn na wiki jako invazivní).

Náhled je celkem malý, takže ho sem ještě vkládám jako odkaz
https://dl.dropboxusercontent.com/u/18830285/seznamIAS.jpg.

Jinak seznam není neměnný - sem tam něco přibude, sem tam něco zmizí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Takže díkybohu nic co by se týkalo přímo mne. Což nemění nic na tom že je to zhovadilost. Neříkám kdyby to vypouštěli do volné přírody ale... to už rovnou můžou zakázat i exmoory v milovicích apod... Tfuj velebnosti chce se mi blinkat. Místo aby řešily uprchlíky apod řeší takovýhle hovadiny co jsou k ničemu. Chci pryč z EU.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takže díkybohu nic co by se týkalo přímo mne. Což nemění nic na tom že je to zhovadilost. Neříkám kdyby to vypouštěli do volné přírody ale... to už rovnou můžou zakázat i exmoory v milovicích apod... Tfuj velebnosti chce se mi blinkat. Místo aby řešily uprchlíky apod řeší takovýhle hovadiny co jsou k ničemu. Chci pryč z EU.
Přesně mé pocity. Trochu mě štve, že v ČR prakticky neexistuje nějaká organizace, nebo nějaký svaz chovatelů exotických zvířat, co mají různé hady, kočky (od rysů až po lva), medvídky (mýval, nosál, kynkanžu) atp. Že bychom na do těch zákonů mohli třeba víc mluvit, vytvářet na zákonodárce nějaký nátlak a mít nějaké slovo.
Nicméně chovatelů je málo a jsou příliš fragmentovaní. A navíc co tak tady občas čtu diskuzi na iFauně, tak se chovatele neshodnout ani mezi sebou, takže těžko by mohli prosazovat nějaký společný zájem...
Tepi

XXX.XXX.240.118
Takže v přírodě mývaly vybíjet nebudou...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
A to planuji do budoucna nakup hadu zapsanych v citesu. Desim se co do ty doby jeste vymysli. Kdyz uz vyplodili tuto vec.