Tiež mám podobný problém a tiež u pávikov. Jedná sa o perie na chvoste.
Pero sa nevie rozbaliť.
Niktoré perá sa vedia otvoriť ale sú obžraté, predpokladám, že ich obžrali nejaké parazity ešte keď boli v obale. Perie je nefunkčné a rozstrapkané nie je ucelené.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neodčervovali jste fenbendazolem?

Arisko
napsal(a):
Nie.
Nebo jiné léky? sulfonamidy?
Nepravidelné pelichání, špatně vyvinutá nová pera jsou, s největší pravděpodobností, výsledkem nějaké skryté nemoci. Zdravý jedinec těmito "neduhy" netrpí. Věřím, že nyní začne někdo radit jak, čím a kdy proléčovat. To je podle mne cesta do pekel. Je třeba své svěřence pozorovat a pokud jeví známky jakéhokoliv oslabení, vyřadit. Toto je sice delší cesta ke zdraví, které se projevuje pravidelnými odchovy a bezvadným přepeřením. Podmínkou je kvalitní krmivo, sucho, dostatek vzduchu a co nejvíce pohybu.

Arisko
napsal(a):
Nie. Len ivomec. Sú to moje prvé holuby keď som ich kúpila boli pekné ale ako sa začali preperovať tak vyzerajú takto. Neviete čo by to mohlo byť?
Dystrofie per. je to obecný příznak poruchy tvorby pera ještě ve folikulu. Často to dělají léky, hlavně ten panacur, proto jsem se ptala. ale kromě toho to též může být důsledek nesprávné výživy či těžkého stresu v době tvorby nových per, nebo i nemoci (to je taky stres) nebo cirkovirózy.
paraziti tohle neumí.

Arisko
napsal(a):
Nie. Len ivomec. Sú to moje prvé holuby keď som ich kúpila boli pekné ale ako sa začali preperovať tak vyzerajú takto. Neviete čo by to mohlo byť?
Cim krmite v dobe preperovani? Celkove slozeni?

Arisko
napsal(a):
30% pšenica
25% kukurica
10% ovos
15% sója
15% peluška
10% proso žlté
5% slnečnica
Týmto krmím celoročne.
+ každý druhý týždeň dostanú do krmiva nastrúhaný cesnak a cibulu ako prevenciu.
V dobe preperovani podavejte vice olejnin tj.treba 20%slunecnice 10% repky + jecmen+proso pavici jsou specificti v tom ze maji vice rydovacich(ocasnich) per nez jini holubi u nejkvalitnejsich paviku jich byva vic nez tricet tudiz maji vetsi naroky na tvorbu peri.

napsal(a):
V dobe preperovani podavejte vice olejnin tj.treba 20%slunecnice 10% repky + jecmen+proso pavici jsou specificti v tom ze maji vice rydovacich(ocasnich) per nez jini holubi u nejkvalitnejsich paviku jich byva vic nez tricet tudiz maji vetsi naroky na tvorbu peri.
Stridmejsi stravou neni telo schopne vyzivovat vsechna pera.

Arisko
napsal(a):
Takže aké presné zloženie stravy im mám dať v období preperovania? A môžu aj jačmeň? Kolko%?
Ďakujem.
Ječmen nedávejte, to je zrnina s vysokým obsahem vlákniny. Kvůli tomu je to dobrý pro králíka, ale pro ptáky fakt ne.
st toman
napsal(a):
Ječmen krmím celoročně, samozřejmě ječmen jarní, né jako samotný, ale asi tak napůl s pšenicí a vše je v pohodě. Chov mám celoročně na volno.
Ječmen je a nebo by měl být, pro holubáře základní zrninou. U slepic je to pšenice. Ječmen má vhodné složení pro holuby: 12.8%...bielkoviny 66.9%...sacharidy 2.3%...tuky. Podle ročního období je potřeba doplňovat dalšími zrninami. Při pelichání přidat bílkoviny, např. hrách, peluška, soja, ale i pšenice a olejnatiny např. slunečnice a řepka, dodávají potřebný potřebné látky pro stavbu peří. Řekl bych, že př. Toman krmí vyváženě a při volném proletu, dostatečně. U pavíků si nedovolím stanovit poměr zrnin, neboť s nimi nemám zkušenost.

Arisko
napsal(a):
Takže aké presné zloženie stravy im mám dať v období preperovania? A môžu aj jačmeň? Kolko%?
Ďakujem.
Prectete si jeste jednou co sem vam napsal a podle toho upravte svoji krmnou smes!
S touto problematikou / pero nejde rozbalit / jsem se již v minulosti setkal a tuto problematiku řešil. Ta " odehnívající " pera jsou ještě příčinou zánětu- ložiska. Proto Vám nabídnu svoje poznatky a zkušenosti.
Zcela určitě se jedná o virové onemocnění holuba, které se zvýrazní v období pelichání, kdy je holub oslaben a jeho imunitní neumí na toto oslabení reagovat. Toto virové onemocnění se objeví především u " přešlechtěných holubů " nebo je- li používána často příbuzenská plemenitba. Proto u t.zv. polního typu holubů se to téměř nevyskytuje. V přírodě je takový oslabený pták velice brzo vyřazen predátorem, nebo s menší schopností letu jako dravec nic neuloví a uhyne hladem.
Ve Vašem případě- tak jako u lidí víme, že na virová onemocnění přímo léky nejsou, lze však podpořit imunitní systém, a potom si holub musí také pomoci po této podpoře sám. Podpora různýni probiotiky, vitamíny, grity, výživným krmením, příp. desinfekcí - prostředí i těla postiženého holuba. Trvale " Přiměřeně hygienické" prostředí je podmínkou.
Závěrem Vás nepotěším, ale v konečném výsledku je nejúčínnější i nejhumánější, a to jak pro tohoto holoubka, tak i pro jeho kolegy v hejnu, tyto postižené holuby z chovu vyřadit a pro nižší imunitu, která je v této nižší formě dědičná, takové holuby zcella zásadně nerozmnožovat. Je to v zájmu těch dalších generací vašich holubů a bez trápení jejich potomků.
Věřte že Vás chápu, že chcete léčit, a že vyřadit holoubka je pro vás nepříjemné, ale pokud to zkusíte i u opravdových veterinárních odborníků uvidíte, že jsem Vám neradil špatně.
p.š.
Ach toho som sa obávala , že to bude niečo neliečitelné. V každom prípade utratiť ich nedám ako som už spomínala sú to moje prvé holuby a sú to zlatíčka. Budem sa snažiť im kupovať rôzne výživové doplnky. Uvidíme, či po ďalšom preperení to bude rovnaké.
Nechci borit vase teorie s krmenim a jeho slozenim nebo zanetem.podle mne je to parazit perovka holubi nebo take vsenka.je to parazit ktery se navrta do mekkeho pera a zivi se tekutinou ktera vyzivuje pero.pera jsou deformovana a nebo se i snadno zlomi.prijde mi skoda utratit holuba ktery ma jen parazity kteri se daji chemicky odstranit.pepa.
Ivomec je proti parazitum dobry ale necekejte nejakou zmenu hned.pokud jsou pera jiz poskozena musi vypadnout a teprv potom narostou pera zdrava.podle vasi fotky jsou vasi holoubci v dobre kondici.krmeni co davate je urcite nadstandartni.rekl bych ted v zime az zbytecne bohate.urcite chov nelikvidujte, urcite se to zlepsi.

Arisko
napsal(a):
Kebyže majú parazity tak je to ten lepší prípad. Ale ako ich zničiť? Arpalit pomáha len na vonkajšie parazity, IVOMEC v tomto prípade nepomohol, dokonca mám podozrenie, že po podaní IVOMEC-u sa operenie zhoršilo zaujímavé, že len na chvoste
Zdravím,
tak ještě jeden příspěvek. Nemůžete podávat léky v době přepelichávání! Je to doba, kdy jsou holubi nejcitlivější. Ivomec se podává až když jsou holubi úplně v novém a hotovém peří. Správně jste si všimla, že Vám tuto zdánlivou chorobu ten Ivomec způsobil. Teď již nic, krom špičkové výživy nepodávejte, až z jara proti červům, koci a tricho a naočkovat pharmavacem. Z jara rozuměj koncem, nebo i v půlce ledna, abyste dodržela 14-ti denní pauzy mezi kůrami. Vyhýbejte se antibiotikům.
Zdar a mějte se tu.
napsal(a):
Zdravím,
tak ještě jeden příspěvek. Nemůžete podávat léky v době přepelichávání! Je to doba, kdy jsou holubi nejcitlivější. Ivomec se podává až když jsou holubi úplně v novém a hotovém peří. Správně jste si všimla, že Vám tuto zdánlivou chorobu ten Ivomec způsobil. Teď již nic, krom špičkové výživy nepodávejte, až z jara proti červům, koci a tricho a naočkovat pharmavacem. Z jara rozuměj koncem, nebo i v půlce ledna, abyste dodržela 14-ti denní pauzy mezi kůrami. Vyhýbejte se antibiotikům.
Zdar a mějte se tu.
Ďakujem. A čo mám použiť na odčervenie a trichomonády?

Arisko
napsal(a):
Ďakujem. A čo mám použiť na odčervenie a trichomonády?
Pište mi prosím na mail uvedený v mém profilu. nemec.martin@email.cz.