Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.2.2015 19:23
martall

XXX.XXX.29.250

Můžu anglickým pávikům dát kroužky číslo 7?

9.2.2015 19:27
st.toman

XXX.XXX.32.219

Ano.

9.2.2015 19:30
martall

XXX.XXX.29.250

Moc děkuji, bála jsem se, že jsou malé.

9.2.2015 19:31
chov.

XXX.XXX.79.50

- ale můžeš předepsáno je č.8 /jinak nesmí jít volně sundat, či se zařezávat/!
- podívej se na pár který ti je odchoval, zda má spíše silnější, nebo slabší nohu.

9.2.2015 19:35
martall

XXX.XXX.29.250

Právě tam jsem zjistila, že chovný pár má kroužky číslo 8. A já objednala omylem 7.

9.2.2015 20:03
chov.

XXX.XXX.79.50

- no, objednáno to bylo dobře - jenže se zjistilo, že našich 7 mm není 7 mm EU!
- tak se přepsal vzorník na 8 a bylo to...

9.2.2015 20:12
martall

XXX.XXX.29.250

To snad není pravda! Našich 7mm není jiných 7mm! Selský rozum bude asi nejlepší. Prostě aby kroužky neškrtily. No jo, ale vždyť to předem nepoznám. A pak už budou nasazený. A kdyby náhodou škrtily, tak jak je sundat?
Moc děkuji za trpělivost s otázkami začátečníka!

9.2.2015 22:48
chov.

XXX.XXX.79.50

- ale né! Nehledat v tom vědu 7 dobrá.
- nebude problém!
- předem určitě né, ale psal jsem podívat se jak jsou rodičům?

10.2.2015 07:04
5555

XXX.XXX.40.193

Na pávíky je kroužek 8 mm platný asi 10 let, nemá to nic společného s tzv. Kroužkem EE. Firma Stengel, která dodává kroužky ČSCH, má bezpochyby ty mm správně. V praxi se dá opravdu využít i selský rozum, neboť pávík i se sedmičkou kroužkem většinou funguje OK. V České republice vám ho s tou sedmičkou i bez problémů posoudí, horší je to v Německu...ale tam vystavovat nebudete.

10.2.2015 10:42
chov.

XXX.XXX.79.50

- nevím, nevím ale pamatuji si, že pávíci měli ten 7 kroužek?
- ale vím, že když přišly ty kroužky EE /bez hlavičky holuba/ zkoušel jsem je nasadit na 7 vrták a nešly, zatím co naše 7 dobře šly!
- a pokud někdo byl navyknut kroužkovat podle dnů stáří holuba tak měl problém a musel dát kroužky o rok starší /ty naše/ aby je nasadil !
- již tehdy se zde psalo "není 7mm jako 7mm/.

/ nedávám ať souhlasím, či né/!

10.2.2015 10:57
pavko

XXX.XXX.213.38

chov. napsal(a):
- nevím, nevím ale pamatuji si, že pávíci měli ten 7 kroužek?
- ale vím, že když přišly ty kroužky EE /bez hlavičky holuba/ zkoušel jsem je nasadit na 7 vrták a nešly, zatím co naše 7 dobře šly!
- a pokud někdo byl navyknut kroužkovat podle dnů stáří holuba tak měl problém a musel dát kroužky o rok starší /ty naše/ aby je nasadil !
- již tehdy se zde psalo "není 7mm jako 7mm/.

/ nedávám ať souhlasím, či né/!

Jo, jo, máš pravdu Bédo, u rejdičů to samé. Musel jsem kroužkovat dříve, já jsem vloni taky narazil na tento problém. Dokonce se tady vedla na toto téma diskuze.

10.2.2015 11:03
bublák77

XXX.XXX.90.4

O dnešního dne jsem byl v domění, že pavík se krouž.č 7, není to pravda. Ve vzorníku z r.2008 je u pavíka č.8,.

10.2.2015 11:12
5555

XXX.XXX.40.193

Změnu velikosti kroužku u pávíka na 8 schválila ÚOKH již před vydáním "červeného" vzorníku na žádost českého chovatelského klubu, který reagoval na změnu ve standardech USA a Německa. Jak píši, v ČR je to platné asi 10 let.

10.2.2015 12:53
martall

XXX.XXX.29.250

Moc děkuju za uklidnění. Ještě poslední otázka. V kolika dnech holouběte tedy mám kroužkovat?

10.2.2015 14:36
chov.

XXX.XXX.79.50

5555 napsal(a):
Změnu velikosti kroužku u pávíka na 8 schválila ÚOKH již před vydáním "červeného" vzorníku na žádost českého chovatelského klubu, který reagoval na změnu ve standardech USA a Německa. Jak píši, v ČR je to platné asi 10 let.

- jo, ono to hold letí, to bude tak doba, kdy jsem přestal pávíky chovat /málem jsem napsal, kdy jsem byl "donucen" přestat pávíky chovat. No, když se nesměli vystavovat, či posuzovat! -
Ale, že dnes je 8 to jsem věděl a i napsal.B.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.2.2015 15:21

Bedo opet tady pisete nepresne a nepravdive veci ohledne vystavovani paviku... No, když se nesměli vystavovat, či posuzovat! - nikdo nezakazal posuzovat ani vystavovat.posuzovatelum se pouze doporucilo paviky ve strarem typu neposuzovat ale ruku meli volnou tudiz posuzovat mohli a posuzujou dodnes ale nemuzete cekat vic jak 89b. Jelikoz je stary typ podle vzorniku naprosto nevyhovujici...jen namatkou uvedu napr.potres krku, uces...

10.2.2015 15:24

martall napsal(a):
Moc děkuju za uklidnění. Ještě poslední otázka. V kolika dnech holouběte tedy mám kroužkovat?

Sesty, sedmy den zivota byva vetsinou idealni ale je to treba kontrolovat...

10.2.2015 15:26
martall

XXX.XXX.29.250

Děkuju!

10.2.2015 18:29
st.toman

XXX.XXX.32.219

Jojo, Bedo, už jsme asi jen na to poklábosení u kafíčka a do ničeho moc nestrkat nos. Nejhorší je, že to jde pomalu a hodně to bolí. Zdravím ať se vede.

10.2.2015 18:53
chov.

XXX.XXX.79.50

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bedo opet tady pisete nepresne a nepravdive veci ohledne vystavovani paviku... No, když se nesměli vystavovat, či posuzovat! - nikdo nezakazal posuzovat ani vystavovat.posuzovatelum se pouze doporucilo paviky ve strarem typu neposuzovat ale ruku meli volnou tudiz posuzovat mohli a posuzujou dodnes ale nemuzete cekat vic jak 89b. Jelikoz je stary typ podle vzorniku naprosto nevyhovujici...jen namatkou uvedu napr.potres krku, uces...

- asi si to tenkrát vysvětlili posuzovatelé jinak? Možná se jim to doporučilo, ale nás informovali, že zakázalo! Dobře si pamatuji na posuzovací lístky a na nich "neposouzeno starý typ"! Také se dlouho nevystavovali, později se tedy přešlo na to nedoporučování a nízké bodování a vystavovat se opět začalo! Pokud jde o body je to jasné a v pořádku.
Je to jako dnes s posuzováním - nám není stále jasné, zda posuzovat "starým způsobem" mají posuzovatelé nedoporučeno, nebo zakázáno? Někde tak jinde onak? B.

10.2.2015 19:05
modena5

XXX.XXX.24.95

Zelenou packu přidal F.Z.

10.2.2015 19:40
chov.

XXX.XXX.79.50

st.toman napsal(a):
Jojo, Bedo, už jsme asi jen na to poklábosení u kafíčka a do ničeho moc nestrkat nos. Nejhorší je, že to jde pomalu a hodně to bolí. Zdravím ať se vede.

- Slávo, minimálně deset let zpět jsem zapisoval na až patnácti výstavách ročně!
Takže vím, jak to bylo v praxi, ovšem co bylo doporučeno či zakázáno jsem se dozvěděl až od posuzovatelů, nebo z toho, jak si počínali?
Jinak máš samozřejmě pravdu, ještě potřebujeme více zapomínat, ale to snad také přijde ! B.

10.2.2015 19:51

Pokud to nekdo pochopil ze maji zakazano posuzovat se uz nejspis nedovime...dnes taky spousta posuzovatelu stary typ neposoudi zalezi na kazdem jak se ktomu postavi ale pokud chce posoudit muze zakazano to neni a nebylo.

10.2.2015 20:12
st.toman

XXX.XXX.32.219

chov. napsal(a):
- Slávo, minimálně deset let zpět jsem zapisoval na až patnácti výstavách ročně!
Takže vím, jak to bylo v praxi, ovšem co bylo doporučeno či zakázáno jsem se dozvěděl až od posuzovatelů, nebo z toho, jak si počínali?
Jinak máš samozřejmě pravdu, ještě potřebujeme více zapomínat, ale to snad také přijde ! B.

Zelená.

10.2.2015 22:36
chov.

XXX.XXX.79.50

- snad nakonec ještě pro "martall":

- - omlouváme se !

11.2.2015 14:19
bohoušholý

XXX.XXX.64.39

Zdravím! Když on ale právě Vámi zmiňovaný potřes krku je to, co mne na starém typu fascinuje nejvíc. . .

11.2.2015 14:58

Vam se to treba libi me ne ale potres krku je hruba vada jak u stareho tak i noveho typu. pavik je obrazne receno jako skladanka a vsechny dilky davaji dohromady maleho kulateho holoubka s esovite prohnutym krkem a bohatym mirne konkavnim vejirem kdy hlava nehybne lezi na perove podusce. jediny pohyb ktery by pavik mel vykonavat je chuze ve vystavni kleci rika se tomu akce.

11.2.2015 15:12
st.toman

XXX.XXX.32.219

Zdravím. Tak jsme si to všechno pěkně vysvětlili, Beda se omluvil a i já se omlouvám, že jsem nepravdivě, leč v dobrém informoval. Asi by to stačilo, ale mně to nestačí. Kde byli pánové 5555 bflmpz, když se dotyčná začínající chovatelka ptala a prosila o radu? Proč jí hned neodpověděli ? Zřejmě čekali, až ji nějaký neználek odpoví a pak hned hurá na něj. Mrzí mi to, protože si myslím, že právě takovýto chovatelé, by se měli zapojovat do diskuzí a pomáhat těm začínajícím. Kdo je 5555 vím, kdo je bflmpz nevím a je mi to upřímně fuk. Takovéto nepomáhání není jen u holubářů, ale je i jinde. Když se mladý a nebo začínající chovatel na něco zeptá, tak se bud odpovědi nedočká a nebo z něj udělají blbce. Pro zkušeného chovatele jasná věc, pro začátečníka zásadní otázka. Nezapomínejte na to vy zkušení. Přesně takto to funguje v celém svazu. Ticho po pěšinkách, vše je OK, nic se neděje, jen když se někdo na něco zeptá a nebo se dá do diskuze, hned je oheň na střeše. Proč ? Mělo by nám jít všem, nám starším, o jedinou věc. Pomáhat mladým, aby to po nás mohli dělat dál, aby ta česká plemena, to české chovatelství, co nám dali naši tátové nezaniklo a nebo nám ho někdo nevzal, jak se už v noha případech stalo a neustále stává. Zapřemejšlejte, Vy zkušení o tom a pokuste se podle toho chovat. No a teď už pacičková rudá záře. Já jsem na to připraven, zatím to ještě stačím unést. Zdraví St. Toman
P. S. podepisuji se celým jménem, ně nějakou slátaninou.

11.2.2015 15:47

Pane Tomane ikdyz se nezname vasich prispevku a rad si vazim a vzdy si je i prectu, nezname se mozna i proto ze nas deli par set kilometru ale tady na ifaune pravidelne diskutuji a radim(pokud na to mam zrovna cas a opravdu neni v mych moznostech mit nepretrzite zapnutou ifaunu abych mohl poradit hned v zapeti co byl dotaz zadan. na pc se kolikrat i tyden nedostanu)k druhe polovine vaseho prispevku asi toto. . . mohl ste si vsimnout ze zadavatelce sem poradil ptala se kdy krouzokat a poradil bych ji i s velikosti krouzkuale jak uz sem uvedl vyse neni vmych moznostech odpovidat obratem pokazde. co se tyce pana Autraty a jeho prispevku typu zakazalo se vystavovat ci posuzovat paviky sem odpovidal za poslednich par let uz vicekrat a nejsem sam, mozna by to zde slo i dohledat. moji snahou je aby ohledne paviku nebyli uvadene nepravdy jelikoz nikdo nikomu nic nezakazal ikdyz to mozna tak nekdo pochopil a tuhle informaci pak predaval dale ale jak je vidno moje snaha je jak boj s vetrnymi mlyny jelikoz se to tady pravidelne rok co rok objevi a tahle diskuze vznikna znova a znova. pokud Vas nebo p. Autratu muj prispevek nejak nastval nebo urazil omlouvam se nebylo to tak mysleno ani napsano pouze sem chtel(opet) uvest veci na pravou miru. s chovatelskym pozdravem Martin Szczotka alias bflmpz.

11.2.2015 17:40
chov.

XXX.XXX.79.50

chov. napsal(a):
- asi si to tenkrát vysvětlili posuzovatelé jinak? Možná se jim to doporučilo, ale nás informovali, že zakázalo! Dobře si pamatuji na posuzovací lístky a na nich "neposouzeno starý typ"! Také se dlouho nevystavovali, později se tedy přešlo na to nedoporučování a nízké bodování a vystavovat se opět začalo! Pokud jde o body je to jasné a v pořádku.
Je to jako dnes s posuzováním - nám není stále jasné, zda posuzovat "starým způsobem" mají posuzovatelé nedoporučeno, nebo zakázáno? Někde tak jinde onak? B.

- rozhodně jsme se neurazili, ale i mě mrzí, že se musím již po několikáté opakovat!
- i mně vadí pokud někdo píše nepravdy.
- ale to vše již odnesl čas!
A i kdyby zakázáno nebylo, zakázal by to pořadatel! Přeci nebude platit posuzovatele, aby potom bylo na posuz. lístku " Neposouzen"!
B.

11.2.2015 18:29

Pane Autrato jednoducha otazka. . . kdyz date na vystavu letosniho vyletka na vystavu a posuzovatel vam tam napise nehotovy vyletek. . . kdyz date na vystavu holuba ktery je neodpovidajici vzorniku(novemu)a napise neposouzen tak mu to taky poradatel zakaze nebo nezaplati za jeho praci?to si ze me delate srandu ne?od toho snad ti posuzovatele jsou aby urcili co posoudit maji nebo ne a ne ze mu to bude urcovat poradatel.

11.2.2015 18:43
st.toman

XXX.XXX.32.219

Vážený příteli Szczotko, jsem rád, že jste našel nejen čas, ale i chuť mi odpovědět a v podstatě všem. K urážení mám daleko. Naštvu se, bouchnu, to jo, ale za 10 vteřin už o tom nevím. Zároveň jsem ve věku, kdy už mám lecos za sebou a i 25 let v soukromém sedlačení mi naučilo nemlčet a když se mi něco nelíbí, tak to veřejně říci. Vím, že jsem pro mnoho lidí znám jako věčnej rebel a diskutér, co se týká svazu, co se týká přešlěchťování plemen holubů a co se týká neschopnosti si uhájit naše vyšlechtěná národní plemena. Zároveň vím, že to nezměním, ale už jsem prostě takovej a jinej nebudu. "Problém" s pávíky je stejnej jako se pštrosy, rysy, benešáky a i se staváky to začíná jít z kopce. Je to pouze můj názor, za kterým si však stojím a na každé výstavě se o tom přesvědčuji. No a pak to napíšu. Zdravím ať se daří. St. Toman.

11.2.2015 19:35

Pane Tomane me se taky nelibi co se deje s plemeny jako cesky stavak(pro me taky srdcova zalezitost jelikoz sem na nich zacinal a dodnes na ne nedam dopustit) tak samo moravsky pstros polsky rys ktery uz neni polsky jen rys atd. vsechno to jsou holubi ktere si pamatuju jako vitalni a polarici holuby. dnes to jsou jen usedle buchty sedici ve voliere jelikoz dnesni doba nasemu konicku nepreje a navic cim dal vic se tlacime k nemcum ikdyz jde o NASE plemena. jsem rocnik 87 takze mladoch ale holubarine se venuji uz 20cet let takze si troufnu rict ze tomu neco malo rozumim tudiz snazim se radit a i oponovat starsim chovatelum v jejich nazorech ale pokud me nekdo s tech starsich "matadoru" setre nebo dokaze presvetcit o opaku rad se priucim a omluvim pokud sem neco napsal nebo poradil spatne vzdy to uznam.

11.2.2015 19:39
chov.

XXX.XXX.79.50

Pane Autrato jednoducha otazka. . . kdyz date na vystavu letosniho vyletka na vystavu a posuzovatel vam tam napise nehotovy vyletek. . . kdyz date na vystavu holuba ktery je neodpovidajici vzorniku(novemu)a napise neposouzen tak mu to taky poradatel zakaze nebo nezaplati za jeho praci?to si ze me delate srandu ne?od toho snad ti posuzovatele jsou aby urcili co posoudit maji nebo ne a ne ze mu to bude urcovat poradatel.

- tak to si nedělám, ale špatně jste to pochopil!
- samozřejmě, že posuzovatel posoudí a pořadatel zaplatí!
- ale pořadatel rozhoduje zda budete vystavovat či né, neboť to platí!
- já /a nejen já/ jsem na př. nemohl vloni u nás vystavit asi 8 volier rejdičů, neboť jsem byl kritizován, že za nás již předloni museli zaplatit posuzovatelům za "Neposouzen"!
Pořadatel to platí a tak i rozhoduje!
Takže proč by vám bral starý typ pávíka, když jak píšete, je posouzení nedoporučeno a posuzovatelé mají volnou ruku, nebo je to na jejich úvaze! Zda "Nepos. " či 89 bodů?
B.

11.2.2015 20:12

chov. napsal(a):
- tak to si nedělám, ale špatně jste to pochopil!
- samozřejmě, že posuzovatel posoudí a pořadatel zaplatí!
- já /a nejen já/ jsem na př. nemohl vloni u nás vystavit asi 8 volier rejdičů, neboť jsem byl kritizován, že za nás již předloni museli zaplatit posuzovatelům za "Neposouzen"!
Pořadatel to platí a tak i rozhoduje!
Takže proč by vám bral starý typ pávíka, když jak píšete, je posouzení nedoporučeno a posuzovatelé mají volnou ruku, nebo je to na jejich úvaze! Zda "Nepos. " či 89 bodů?
B.

Jestli si dobre pamatuji jednalo se tehda o to ze jste nahradili na posledni chvili voliery ktere meli byt necim obsazeny ale nebyly tudiz jste je nahradili ruskymi rejdici kvuli. . . je to ono?pokud vim tak poradatel vystavy je vase ZO tudiz vas predseda a vasi garanti urcite odbornosti (kralici, holibi, drubez. . . )tudiz pokud tam uvidi stary typ pavika neni nic jednoduhsiho. . bud to posoudit nebo ne! nezlobte se ale me spis pripada ze se citite nejak ublizeny za to ze se stary typ najednou nejak vytratil a vase prace prisla vnivec coz je mi taky lito jelikoz fotky paviku co jste sem dal jsou super ale bouzel doba a i slechteni jde dopredu ikdyz se nam to nelibi. . .

11.2.2015 20:24

Jestli si dobre pamatuji jednalo se tehda o to ze jste nahradili na posledni chvili voliery ktere meli byt necim obsazeny ale nebyly tudiz jste je nahradili ruskymi rejdici kvuli. . . je to ono?pokud vim tak poradatel vystavy je vase ZO tudiz vas predseda a vasi garanti urcite odbornosti (kralici, holibi, drubez. . . )tudiz pokud tam uvidi stary typ pavika neni nic jednoduhsiho. . bud to posoudit nebo ne! nezlobte se ale me spis pripada ze se citite nejak ublizeny za to ze se stary typ najednou nejak vytratil a vase prace prisla vnivec coz je mi taky lito jelikoz fotky paviku co jste sem dal jsou super ale bouzel doba a i slechteni jde dopredu ikdyz se nam to nelibi. . .

presne na tohle sem se Vas ptal jestli si zeme delate srandu, jsem clenem ZO platim prispevky ZO tudiz i CSCH tak proc bych nemel mit moznost vystavovat protoze vystavuji stary typ pavika? myslite to vazne?

11.2.2015 20:43
bohoušholý

XXX.XXX.64.39

Vam se to treba libi me ne ale potres krku je hruba vada jak u stareho tak i noveho typu. pavik je obrazne receno jako skladanka a vsechny dilky davaji dohromady maleho kulateho holoubka s esovite prohnutym krkem a bohatym mirne konkavnim vejirem kdy hlava nehybne lezi na perove podusce. jediny pohyb ktery by pavik mel vykonavat je chuze ve vystavni kleci rika se tomu akce.

Ano, to opravdu plně vystihuje PTAČÍ chování. . . : hlava nehybně leží. . . , jediný pohyb je chůze. . . ! Takto je to opravdu ve vzorníku? proboha ? Tak to jsem rád, že jsem tak starej!

11.2.2015 21:01
chov.

XXX.XXX.79.50

- o pávíkách to vůbec není, to je již tak stará záležitost, že již pomalu ani nevím, že jsem je kdy choval! Nehledě k tomu, že můj chov měl již tehdy spíše, blíže k pávíku nového typu!
- a pokud jde o vystavování, napsal jsem ti jak to vypadá v praxi! Na poslení schůzi byla zpráva, kolik se ušetřilo na posuzovatelích, kteří se nepozvali zbytečně na ty holuby "Neposouzené"!
Ještě se pleteš v tom, že se mně nový typ nelíbí - pouze mám názor, že měli být uznány oba typy! B.

11.2.2015 21:06
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

presne na tohle sem se Vas ptal jestli si zeme delate srandu, jsem clenem ZO platim prispevky ZO tudiz i CSCH tak proc bych nemel mit moznost vystavovat protoze vystavuji stary typ pavika? myslite to vazne?

Martine, myslí to naprosto vážně a staří chovatelé ho chápou. Béda to tu polopaticky vysvětlil, podle svých dlouholetých zkušeností, nevím co je na tom nepochopitelné. Pořadatel má právo si určit podmínky, tak proč by si z Tebe měl dělat srandu. Pokud je výstava plná a to soběslavské bývají, tak tam prostě starý typ pávíka nevystavíš ani Ty ani Béda. Dostanou přednost plemena, která budou určitě posouzena. Třeba na českolipské výstavě měli staří pávíci velký úspěch, každý je chtěl, ovšem byly jen v tombole. Jarda.

11.2.2015 21:55

Ja to chapu ale poradatel mi nemuze zakazat vystavit plemeno ktere je uznano vzornikem a je jedno jestli jde o stary nebo novy typ. . . ikdyz je uprednostnen typ novy porad ma posuzovatel povinost posoudit typy oba dva a zalezi ciste jen na nem jak se ktomu postavi. . . pokud nebude vypracovany novy nebo dodatecny vzornik pro pavika kde bude jasne uvedeno ktery typ pavika se ma posuzovat muzeme tyhle zabomysi valky vest donekonecna. jinac taky sem v prihlasce uvadel ze budu vystavovat kolekci ale kvuli obsazenosti volier jelikoz pani stari chovatele meli prednost sem musel vystavovat v jedincich a ikdyz sem ziskal cestnou cenu tak mi byla odebrana neb pan posuzovatel ani garant holubu si nevsimli ze pan posuzovatel si nevsim ze udelil o jednu cestnou navic takze jako navacka me potopili. tudiz o vystavovani a posuzovatelich si myslim sve ale to sem se asi uz moc rozepsal a snad to tu ani nepatri. . .

11.2.2015 22:12

Pane Holy az budete o pavicich chtit neco vedet nebo se aspon neco dozvedet napiste mi na muj email. . . jinac jsou ty vase reci prazdnym vystrelem do tmy.

11.2.2015 23:25
martall

XXX.XXX.29.250

Moc děkuju!
Jsem v začátcích a tak pomůže každá rada. Čtu i všechny ostatní příspěvky a jako zatím úplně nezaujatý pozorovatel ( a taky nevzdělaný) mi přijde nepochopitelné, proč nemohou existovat dva typy vedle sebe. Jsou tak rozdílné! A taky bych nechtěla zlikvidovat svůj chov, který podle nějakého rozhodnutí najednou nevyhovuje a já s ním třeba strávila kus života. Vlastně mi svět starých páviků přijde krásný. A já ačkoli jsem začátečník, tak jsem vlastně už dost stará ženská a myslím, že bychom se neměli vzdávat svých lásek kvůli předpisům.

12.2.2015 02:38
lupus4

XXX.XXX.22.4

martall napsal(a):
Moc děkuju!
Jsem v začátcích a tak pomůže každá rada. Čtu i všechny ostatní příspěvky a jako zatím úplně nezaujatý pozorovatel ( a taky nevzdělaný) mi přijde nepochopitelné, proč nemohou existovat dva typy vedle sebe. Jsou tak rozdílné! A taky bych nechtěla zlikvidovat svůj chov, který podle nějakého rozhodnutí najednou nevyhovuje a já s ním třeba strávila kus života. Vlastně mi svět starých páviků přijde krásný. A já ačkoli jsem začátečník, tak jsem vlastně už dost stará ženská a myslím, že bychom se neměli vzdávat svých lásek kvůli předpisům.

A taky bych nechtěla zlikvidovat svůj chov, který podle nějakého rozhodnutí najednou nevyhovuje

tak to vás doufám ani nenapadne, chovejte co se líbí VÁM a na rozhodnutí nějakej "dědků" v nějaké
"standardizační" komisi se klidně vykašlete. . . není sebemenší důvod je respektovat, pokud to nevyhovuje vám (podívejte, kam svým údajným "šlechtěním" dovedli řadu plemen )

mějte radost ze zdravých, plodných a života schopných holoubků
a jestli mají flíček, kde nemaj, nebo nějakou jinou blbost, tak tím bych si hlavu vůbec nelámal
nic není zbytečnějšího než nějakej plechovej pohár či kokarda či "urkunde" za holuba 98b,
kterej ani neumí lítat, nevychová sám mladý a nepozná jestřába od slepice

a myslím, že bychom se neměli vzdávat svých lásek kvůli předpisům.

PS. takže Bédo 3x fuj, za to, žes vyměnil svoje krásný pávíky za "rejdiče" co nerejdí
jen kvůli blbejm výstavám.

12.2.2015 05:14
chov.

XXX.XXX.79.50

- pro "lupus4" ahoj - nedával bych 3x fuj, když nejsem plně informován!
- s pávíky /a ti také moc nelétali- když si je chtěl udržet ve figuře/ jsem nezkončil pouze kvůli výstavám. Ale je pravda, že jsem z toho byl otráven, ale měl jsem již rozdělán pěkný chov orientálních racků. U pávíků již nebylo co vylepšovat a stát se pouze krmičem, mě nebavilo!
Satinet jsem dosáhl maximální úrovně, která u nás šla dosáhnout! Když jsem, ale viděl satinety na výstavách v zahraničí bylo to uplně o něčem jiném a já ty moje nechtěl ani vidět. Pochopil jsem, že dál se nemohu dostat a také proto, že se mně poněkud stýskalo po pávíkách, hledal jsem náhradu!
Potom jsem na výstavě /snad v Norimberku/ uviděl sibiřské a volžské rejdiče/ a bylo mně jasné, po čem toužím! Chtěl bych upozornit na to, že jsou to postavový rejdiči a ti toho moc nenarejdí, nehledě k tomu, že by jim to postavu natáhlo, což by byla chyba.
Nyní mám tedy /ty malé pávíky - postavové rejdiče/ v barvě bílé /omské/, bílé s černým ocasem /novočerazské/, černé a červené /rostovské/ a lentové /volžské/ a vše má chocholku a rousy!
Jsem s nima velice spokojen i když některé stejně nemohu vystavovat, neboť nejsou stále ve vzorníku /a jak jsem napsal o vystavováním výše/.
- pro Martina /teď, když vím kdo je skryt pod "bflmp"/ - v době, o které se zde dohadujeme, zda bylo "zakázáno" či "nedoporučeno" vystavovat staré pávíky ti bylo asi 15 let.
Béda /foto -pouze ilustr. /.

12.2.2015 07:20

V dobe kdy sme se spolu bavili o pavicich jesli se muzou nebo nemuzou vystavovat me bylo 24 takze si me nejspis pletete je to zhruba rok 2011-12.

12.2.2015 08:02
chov.

XXX.XXX.79.50

- tak to asi ano!
Ono v té době dávat jméno M. bylo dost módní - i já mám syna Martina/.
- jaké chováš pávíky, jakého typu?
- v sobotu jsem byl na burze v Libčicích - byli tam docela pěkný, /bílý barevnoocasý/ale v jakém typu, jsem si moc nedovolil odhadnout!

12.2.2015 12:26

Kvuli stehovani do mesta sem musel na cas veskere chovatelske aktivity ukoncit ale slovo dalo slovo nejake penize byly tak se koupil mensi pozemek zhruba tri kilometry od meho soucasneho bydliste a tak budu letos zacinat zase od nuly.paviky urcite v novem typu, chetel bych cerne beloocase ale v republice jich je jako safranu na letnim setkani klubu strukturovych holubu sem jich napocital zhruba deset smajlík je to dane i tim ze na barvu se moc nehraje jelikoz se na specialkach posuzuje americkym zpusobem a ten je zamereny hlavne na typ ale kdovi jak to dopadne jelikoz me to posledni dobou tahne zpatky ke standartnim postakum a tam mam vcelku jasno cervene plavi pruhovi a modri belokosi.

12.2.2015 13:58
jirkka

XXX.XXX.247.10

Jestli bych mohl, rád bych také přispěl do debaty. Vždy když se na fauně objeví slovo pávík, tak několik chovatelů neustále začne hořekovat nad tím, jak jim nějací zlí pánové nahoře zakázali chovat a vystavovat starý typ apod.. Přitom to pan Autrata ve svém příspěvku nahoře cituji:

Nehledě k tomu, že můj chov měl již tehdy spíše, blíže k pávíku nového typu!

A to je přesně ono. Vzorník pávíka, jako jednoho z nejstarších plemen vždy jako ideál stavěl jemného kulatého holoubka s pěkným vějířem. Naši a většina evropských chovatelů šla cesto tzv. starého typu. Po otevření hranic a seznámení se se stavem zámořského šlechtění chovatelé poznali, že stejnému cíli(!) jsou pávíci zámořského šlechtění výrazně blíže !

Z tohoto důvodu přechází chovatelů pávíků na tzv. moderní typ, i když správnější terminologií by se mělo spíše říci prošlechtěnější typ !

Z tohoto důvodu musí dobrý posuzovatel holubům na výstavě, kteří jsou výrazně vzdáleni současné úrovni šlechtění (tzv. starý typ) udělit ideálně výluku v horším případě 89 bodů. Zatímco holubům blížícím se ideálu udělit body dle kvality 96 - níže. Přičemž souhlasím i s názorem, že špatní pávíci v tzv. novém typu se svým vzhledem blíží tzv. starému typu a tak by také na výstavách měli být hodnoceni.

To jen potvrzuje výše jmenované, že tzv. nový typ je spíše než něco nového prošlechtěnější forma typu tzv. starého. Přičemž oba vycházejí z nějakého původního holuba skalního či bůhví jakkého a člověk si je pouze prošlechťuje podle svých představ. A příroda ho stále svým atavismem blokoje Ale to je snad na šlechtění a chovu holubů nejkrásnější.

12.2.2015 14:39
st.toman

XXX.XXX.32.219

jirkka napsal(a):
Jestli bych mohl, rád bych také přispěl do debaty. Vždy když se na fauně objeví slovo pávík, tak několik chovatelů neustále začne hořekovat nad tím, jak jim nějací zlí pánové nahoře zakázali chovat a vystavovat starý typ apod.. Přitom to pan Autrata ve svém příspěvku nahoře cituji:

Nehledě k tomu, že můj chov měl již tehdy spíše, blíže k pávíku nového typu!

A to je přesně ono. Vzorník pávíka, jako jednoho z nejstarších plemen vždy jako ideál stavěl jemného kulatého holoubka s pěkným vějířem. Naši a většina evropských chovatelů šla cesto tzv. starého typu. Po otevření hranic a seznámení se se stavem zámořského šlechtění chovatelé poznali, že stejnému cíli(!) jsou pávíci zámořského šlechtění výrazně blíže !

Z tohoto důvodu přechází chovatelů pávíků na tzv. moderní typ, i když správnější terminologií by se mělo spíše říci prošlechtěnější typ !

Z tohoto důvodu musí dobrý posuzovatel holubům na výstavě, kteří jsou výrazně vzdáleni současné úrovni šlechtění (tzv. starý typ) udělit ideálně výluku v horším případě 89 bodů. Zatímco holubům blížícím se ideálu udělit body dle kvality 96 - níže. Přičemž souhlasím i s názorem, že špatní pávíci v tzv. novém typu se svým vzhledem blíží tzv. starému typu a tak by také na výstavách měli být hodnoceni.

To jen potvrzuje výše jmenované, že tzv. nový typ je spíše než něco nového prošlechtěnější forma typu tzv. starého. Přičemž oba vycházejí z nějakého původního holuba skalního či bůhví jakkého a člověk si je pouze prošlechťuje podle svých představ. A příroda ho stále svým atavismem blokoje Ale to je snad na šlechtění a chovu holubů nejkrásnější.

Zdravím. Já se řadím také k těm rejpalům na " nové typy". Máš v podstatě pravdu, ale ono to prošlechťování není jenom u pávíků. Už jsem psal mnohokráte o tom, že kdyby se udělali černobílé siluety postav holubů třeba u bebešáků, pštrosů, káníků, rysů, tak si myslím a jsem o tom hluboce přesvědčen, že i špičkový posuzovatel měl hoňky poznat, o jaké plemeno jde. Mám na mysli třeba u benešáků rozdíl ve stavbě těla a hlavy včetně zobáku, když porovnáš bílého a k tomu modrého, což bylo původní zbarvení, u káníků třeba černého a nějakého z modrých a nebo plavých variant, u rysů modrého šupinatého a třeba žlutýho a nebo červenýho a tak bych mohl pokračovat třeba u staváků. Byl jsem na speciálce v Kolíně, kdy byli vystaveni jak čeští staváci, tak i němečtí. Kolikrát jsem musel kouknout na posuzovák, co je co a vše bylo posouzeno, stejně tak jako u předešlých zmiňovaných plemen.a klidně na jedné výstavě. Vím, že je to složitý a každý máme na věc jiný názor a každýmu se líbí něco jinýho. Já si to vyřešil po svém. Mám plný dvůr holubů, létajících celoročně na volno, přestal jsem vystavovat, protože jsem přestal léčit a chovám si je podle sebe pro radost a potěšení. Snažím se držet danýho standartu, ale nepřešlechťuju. Holuby chovám už asi 53 let a tak si to teď užívám. Občas mi vyprovokuje nějaký příspěvek, tak na něj zareaguju a to je asi tak vše. Co mně ale vždycky strašně vytočí je to, že jsme slušně řečeno řitní alpinisté a každýmu cizinci se chceme zavděčit a to není dobře. Máme svoje národní plemena, těch bychom se neměli vzdávat a být na ně patřičně hrdi. Což podle mně nejsme a to je špatně. Zdraví St. Toman

Tyjo, teď tak přemýšlím, co si asi ta mladá chovatelka o nás pomyslí, co? Když si to tu tak čte, teda jestli jí to ještě neomrzelo. No nic slečinko, či mladá paní, holubaření, to je láska, holubaření je vzrůšo, holubaření je život s živým, krásným tvorem a né naposled je to životní styl. Ať se daří.

12.2.2015 15:16
martall

XXX.XXX.29.250

Moc mě to baví číst! A vlastně mě to ujišťuje v tom, že je mnoho cest ke štěstí s holuby. Od špičkových soutěží až po venkovský dvorek. V sobotu jdu nasazovat svůj první kroužek v životě na svého prvního vyklubaného holuba. Pávika v těžko určitelném typu. Děkuju Vám za rady i za možnost nakouknutí do problémů s pávíky a s potěšením kolem holubů.

12.2.2015 15:34
st.toman

XXX.XXX.32.219

martall napsal(a):
Moc mě to baví číst! A vlastně mě to ujišťuje v tom, že je mnoho cest ke štěstí s holuby. Od špičkových soutěží až po venkovský dvorek. V sobotu jdu nasazovat svůj první kroužek v životě na svého prvního vyklubaného holuba. Pávika v těžko určitelném typu. Děkuju Vám za rady i za možnost nakouknutí do problémů s pávíky a s potěšením kolem holubů.

Kroužek se nasazuje číslicemi vzhůru nohama. Když bude holub stát, tak musí být číslicemi a písmenama vzhůru nohama. Možná to víte, ale jenom pro případ, že by né. Ať se daří a chovu zdar. St. Toman.

12.2.2015 15:53
chov.

XXX.XXX.79.50

- což je proto, aby si to holub mohl přečíst, případně zapamatoval, neboť tam má rodné číslo, národnost a velikost nohy!

12.2.2015 15:56
chov.

XXX.XXX.79.50

- je pardon!
- zapoměl jsem napsat, že to je pomůcka jak má být kroužek nasazen!

12.2.2015 16:04
martall

XXX.XXX.29.250

No, to jsem nevěděla! Děkuju!
Ještě jedna otázka. koupila jsem si od Svazu chovatelů sešit s názvem Plemenné záznamy. co mám psát do kolonky "počet odchovů"? Kolik mláďat se narodilo? No, to tam bude pořád 0,1,2?

12.2.2015 16:38
chov.

XXX.XXX.79.50

- no vy nám tedy dáváte!

- budeme si smět napsat až budeme potřebovat něco poradit? Koukám, že to bude brzy!

samozřejmě:
snáška líheň l. počet holoubat 0, či 1, nebo 2 a jejich kroužkyč.
ll. - "" - - "" -
B.

12.2.2015 16:47
martall

XXX.XXX.29.250

Děkuju!

12.2.2015 17:09
kouták

XXX.XXX.168.33

Je tomu hodně dávno, kdy jsem pávíky choval, ale na tom nezáleží.Po přečtení vaší debaty neustále nevím co je to pávík starého a nového typu a to mě tak zaujalo, že jsem rozložil po stole Vzorníky plemen holubů a hledal, kde došlo k přechodu ze starého na moderní typ.Píšete, že potřes krku je hrubá vada jak u starého typu, tak i u nového typu.Vzorník plemen z roku 1974 říká jak má vypadat krk- cituji:"Krk stále se potřásající, působí dojmem rozčilení".Ptám se, byl to v roce 1974 starý typ?Poté jsem porovnával se vzorníkem z roku 1988 a tam již potřes krku není, ale ze silného krku jsme se dostali na jemný krk a ve vzorníku z roku 2008 na krk štíhlý.Jinak postava je neustále stejná, dobře uzavřený vějíř atd..Myslím si, že v rámci šlechtění tohoto krásného holuba je vše v pořádku, protože vím jakou proměnou prošel mnou chovaný NVH.V žádném případě nechci mluvit do chovu pávíků, ale zajímalo by mě, od kdy onem potřes krku -dle mého znak pávíků je vadou?Zdraví Kouťák.

12.2.2015 17:12
martall

XXX.XXX.29.250

A já našla ve vzorníku z roku 1993: Hrubé vady - krk bez potřesu.
jejda, tak jak vlastně mají ti mí holubi vypadat?

12.2.2015 18:24
st.toman

XXX.XXX.32.219

Zdravím. Tak Zdeněk mi vyprovokoval ke studiu z odborné literatury a tý mám doma dost, fakt dost. Snesl jsem si asi 10 knížek o holubech včetně slovenských a několika vzorníků a světě div se. Vzorník z roku 1993 od pánů Havlína a Petržílky...jemnost postavy, vypjaté držení těla, zakloněný krk, ve vzrušení s výrazným potřesem a hlavou spočívající až na přední podušce...rýdovací péra jsou zdobená tzv. účesem, tj uvolněnými větvičkami narušujícími celistvost praporů per, do hloubky max.2-3 cm... Hrubé vady - krk bez potřesu.
př. Oskár Ferianc v knize Priručka holubiara z roku 1982 také píše o třesu a účesu a to ještě u Anglického pávíka
v knize Holubářství od Václava Turečka se u pávíka také píše o třesu a účesu.
Už mně to nebaví hledat dál, ale jenom pro zajímavost, jak se vše postupně upravovalo.
Prosím, nehledejte v tom nic, co jsem chtěl říci, jsem již napsal někde nahoře. Jenom jsem se chtěl podívat do tý literatury, jak mi připomněl Zdeněk.
Zdraví St. Toman.

12.2.2015 18:39
5555

XXX.XXX.180.126

Samozřejmě nejvíc informací ohledně problematiky pávíků mají členové klubu SH, který musel na řadu věcí reagovat a krátce po vydání vzorníku 1993 napravovat. Text vzorníků z roku 1993 totiž vznikal řádově několik let před jejich vydáním a v roce vydání již nebyl aktuální. Již od roku cca 1990 se na školeních posuzovatelů, v informačních zpravodajích chovatelů holubů a při diskuzích na velkých výstavách jasně proklamovalo, že tzv. účes i tzv. potřes krku jsou u pávíka nežádoucí, odborné články o novém typu vycházely cca 1994-1995.

Omlouvám se, ale tyto debaty jsou tu i po čtvrt století, v době, kdy řešíme trošku jiné věci. Každému mladému holubáři pávíků doporučuji, přijeďte na speciální výstavu výletků nebo hlavní speciální výstavu, zajistíme pro vás nějaké holoubky do začátku, podělíme se o zkušenosti, ... na živých holubech vysvětlíme... důležité je ale DOJET.

Přeji krásný den. Alex Veselý

12.2.2015 18:56
chov.

XXX.XXX.79.50

- podle vzpomínek /je to již dlouho co jsem je choval/ a bez použití literatůry:
- hlavní rozdíl je v postoji a klenutosti hrudě,
starý typ potřes- nový bez potřesu,
starý typ účes až 3cm-nový bez účesu,
starý typ vyžší noha- nový typ noha max. na kroužek,
- choval jsem starý typ, ale snažil jsem se dostat alespoň na klenutější prsa, snížení nohou, zkrácení účesu a zobáku, vyrovnanost podušek a co nejméně konklávní a pěkně uzavřený vějíř ocasu a co nejširší ocasní péra - vše se vedlo a pávíci byli hezčí a hezčí!
Nebyl jsem moc nadšen z létání, neboť to natahovalo postavu!
Mám pocit, že nejhezčí pávík by byl někde uprostřed starého a nového typu!
A v té době byl také krouže č.7
Ale to již bylo...
Béda.

21.2.2015 19:20
ponka1

XXX.XXX.88.99

martall napsal(a):

Koukám jako puk co se to tu rozjelo . No martal má pávíky ode mne, tak že jsou takový mezityp, ten uzkoprsý starý pávík ani náhodou. Béda a Standa vědí o co jde. S Martal jsme mluvili po telefonu.Je lepší ta 8mička, pozoruji, že mají pávíci tročku sylnější nožky jako dříve.
Jinak plodní jsou, lítací taky a pohlední určitě. Chovu zdar a hádkám zmar

Přidejte reakci

Přidat smajlík