Dobrý den, prosím o radu.
Mám 4 páry od podzimu ve voliéře, jsou to nějací venkovští kříženci texanů, krmím pouze ječmen+pšenici + bílý písek.
Jedno holoubě už mám v mrazáku, dnes šli další dvě, po vykuchání mají kolem 300g bez drobů. Ty dnešní 30tidenní měli úplně prázdné vole a v žaludku jen kamínky, zajímá mne toto:
1) mám krmit ještě něco dalšího, aby lépe přibývali? Nebo je nechat na hnízdě déle? Jde mi o to, zda mohu dávat třeba i nějaké kuchyňské zbytky (samozřejmě nezkažené)
2) mohla bych jim třeba ve třech týdnech dát do budníku misku s vodou a zrní, aby se také krmili sami?
3) Nemělo by se jim to někdy v průběhu toho jediného měsíce života vyčistit, seděli tam už v podstatě jen v trusu, měli ho nalepený i na nohách, hnízdní misky nedávám, ale to by se asi stejně tím nevyřešilo. Do voliéry hážu seno a slámu, hnízdo si z toho staví.
4) Ani jedno z těch tří nemělo žlučník, to je normální?
Omlouvám se za tyto otázky, nikde jsem to nenašla, přijde mi, že o masných holubech moc informací není.
Moc díky za případné odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zacnu od konce...je snad samozdrejmost ze holubnik jakozto i budniky je treba kontrolovat a CISTIT jde o zdravi nejen holubu(holoubat) ale i vase...pokud krmite jen psenici a jecmen tak to neni zadny zazrak pridejte kukurici pelusku hrach vikev proso lesknici...pisek nebo kaminky maji funkci drtice potravy tudiz jste je vzala z hnizda budto dlouho po krmeni nebo pred krmenim starymi.do budniku nic nedavejte holoubata v jatecnem stadiu vetsinou nejsou schopna zrat sama.jatecne obdobi holoubat zacina zhruba 26 -30 den zivota pak uz na vaze zase ztraceji.
Díky moc. Všude se píše, že čistí až po vylétnutí holoubat.
Také když se kolem nich moc motám, tak ti, co sedí na vejcích odletí, bála jsem se, aby teď v zimě ty vajíčka moc nevystydly. Takže můžu třeba po dvou týdnech holoubata vyndat, vyčistit, podeslat a zase vrátit?
To krmení zkusím někde sehnat. Máme dost kukuřice, sbírame ji pro slepice a králíky na poli u známého farmáře, ale bála jsem se ji holubům dát, protože tu někdo psal, že může být napadená plísní a holubům se to ve voleti namnoží.
Ještě, prosím, jak je to s tím žlučníkem?
Děkuji.

Chtelo by to fotku vase chov.zarizeni ale tim ze holubi slezou s vajec jakmile se priblizite je dusledek toho ze mate nejspis spatne udelane budniky...ano u holubu, papousku treba i u pstrosu zlucnik chybi... jeste k tomu cisteni...cistit zacinam zhruba tyden po nakrouzovani tj.zhruba ve veku 14ti dnu.

Jo a jeste k te kukurici pokud ji mate spravne uskladnenou tak vam ji nic nenapadne ale to se tyka vsech obilovin ne jen kukurice.
katyltm
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu.
Mám 4 páry od podzimu ve voliéře, jsou to nějací venkovští kříženci texanů, krmím pouze ječmen+pšenici + bílý písek.
Jedno holoubě už mám v mrazáku, dnes šli další dvě, po vykuchání mají kolem 300g bez drobů. Ty dnešní 30tidenní měli úplně prázdné vole a v žaludku jen kamínky, zajímá mne toto:
1) mám krmit ještě něco dalšího, aby lépe přibývali? Nebo je nechat na hnízdě déle? Jde mi o to, zda mohu dávat třeba i nějaké kuchyňské zbytky (samozřejmě nezkažené)
2) mohla bych jim třeba ve třech týdnech dát do budníku misku s vodou a zrní, aby se také krmili sami?
3) Nemělo by se jim to někdy v průběhu toho jediného měsíce života vyčistit, seděli tam už v podstatě jen v trusu, měli ho nalepený i na nohách, hnízdní misky nedávám, ale to by se asi stejně tím nevyřešilo. Do voliéry hážu seno a slámu, hnízdo si z toho staví.
4) Ani jedno z těch tří nemělo žlučník, to je normální?
Omlouvám se za tyto otázky, nikde jsem to nenašla, přijde mi, že o masných holubech moc informací není.
Moc díky za případné odpovědi.
Dobrý den,
dám Vám pár osobních postřehů snad pomůžou.
1. Holub žluč opravdu nemá
2. Holoubata zabíjejte dříve, zabil jste je ve fázi, kdy je rodiče podvědomě krmí méně, aby je motivovali k opuštění hnízda a byly schopny letu. Ve fázi, kdy už trénují lítání mají již velký úbytek na váze.
3. Vemte si inspiraci z přírody, už jste viděl holuby v lese, aby hnízdily v zimě, asi ne. Dopřejte jim odpočinek a nenechávejte je v zimě nasedat. Zbytečně je vyčerpáváte a výsledný efekt za to nestojí. Holoubata jsou, když jim nepřisvětlujete až o 30 procent menší a to ještě značná část kolem 14 dne, kdy holubi přestávaj poctivě sedět a holoubata jsou nedopeřená zmzne.
4. Krmení v zimě by mělo obsahovat hodně ječmene a žádnou luštěninu. Důvod je jednoduchý ječměn potlačuje snášivost u holubice a luštěniny naopak obsahují hodně bílkovin a holubi doslova nastartuje na sezonu. Luštěniny jsou také strašně důležité při růstu holoubat, ale pozor nemělo by ve směsi být více jak 30 %, hrozí pak průjmy atd. Jo a do krmení je nutné dát v malém množství také olejninu (řepka, slunečnice) hlavně v období přepeřován velice důležité.
5. Používejte na nasedání misky dají se snadno čistit, já je čistím každý týden a holoubata jsou v čistém prostředí, jestli máte plaché holubi může být problém, zkuste je více naučit na svou osobu ti mí přede mnou nemají snahu ani ulítnout.
6. Ty bílé kamínky jsou grit a holuby je potřebují pro tvorbu skořápek u vajíček a správné tvorbě kostry u holoubat (při nedostatku vápníku hrozí křivice), tyto vápenné kamínky se ukládají v žaludku a rozpouští se a vápník se uvolňuje.
Dobrý večer, moc děkuji za všechny rady!
Jen k té inspiraci z přírody, nebo spíše z města: mému tatínkovi kdysi nosil jeden známý kostelník holoubata z věže v zimě v létě.
Grit nemám, dala jsem jim tam opravdu jen písek, asi se po něm také poptám. Chovatel, který mi je prodával, mi řekl, že stačí jen pšenice a ječmen, tak to teď řeším dodatečně.
Můžu jim dát také nějaké zbytky nebo něco zeleného?

Povim vam to asi tak holub neni slepice(ikdyz nektera plemena ktomu nemaji daleko ) takze zbytky ne.pokud mate holuby zavrene ve voliere klidne jim tam zelene hodte treba salat pokud je poustite ven tak jim nic davat nemusite vetsinou si to najdou sami.
Zdravím, jsem jeden z těch, kteří, jak je uvedeno výše, chovali europigeony, dovezené z Francie. Choval jsem ve finále 500 párů /10 parapetů po 5Oti párech/. Neznám výkonnější plemeno ohledně odchovu holoubat, heterózní efekt se skutečně projevil v plné síle. Váha oškubaných a vykuchaných holoubat byla okolo 500 gramů, prsní kost se ztrácela mezi prsním svalstvem...
vokjam
napsal(a):
Zdravím, jsem jeden z těch, kteří, jak je uvedeno výše, chovali europigeony, dovezené z Francie. Choval jsem ve finále 500 párů /10 parapetů po 5Oti párech/. Neznám výkonnější plemeno ohledně odchovu holoubat, heterózní efekt se skutečně projevil v plné síle. Váha oškubaných a vykuchaných holoubat byla okolo 500 gramů, prsní kost se ztrácela mezi prsním svalstvem...
Zdravím pane kuška...co jsou to parapety a jak je velký jeden pro 50 párů. děkuji.
Protože jsem holuby choval v bývalém čtyřřadém kravíně, byly rozměry vnitřních voliér dány vzdáleností mezi sloupy, cca 6 x 5 m. Dřevěná podlaha 60 cm nad zemí, přední stěna pletivo, venkovní krmítka a žlabové napáječky, dveře, po obou stranách hnízda /30 + 30/. při čištění jsem používal funkční škrabák.
vokjam
napsal(a):
Protože jsem holuby choval v bývalém čtyřřadém kravíně, byly rozměry vnitřních voliér dány vzdáleností mezi sloupy, cca 6 x 5 m. Dřevěná podlaha 60 cm nad zemí, přední stěna pletivo, venkovní krmítka a žlabové napáječky, dveře, po obou stranách hnízda /30 + 30/. při čištění jsem používal funkční škrabák.
Dobry den, zajimalo by mne z jakych plemen byl europigeon vyslechten.sice mi to kolega rikal ale nepamatuji si vsechna plemena.dekuji.

Měl jsem v ruce holoubě kalifornského staré 30 dní oškubané, vykuchané váha 900 g.
Ten chovatel říkal že nemají pod 800 g. rekord má 1080g.
Myslím že problém bude hlavne v chovnom materiály. Opisujete krizence, ktoré nemusia mať predpoklady na masovú produkciu. Skúste buď zmeniť chovný materiál, alebo ak sú chovné jedince ťažšie ako 700 g, tak problem bude aj v chorobách. Holuby skontrolujte, či sú není vychudnuté, skúste pridať probiotiká, minerály atď.

nemám, bylo to v roce 2005 tel:byla pevná linka ale byl to nějaký p.Kuděj Praha-Braník 1711, tehdy mu bylo 80 let +-.Choval i hodně okrasného ptactva.

Na maso stačí kalifornský a kříženka beneš. x king, možná může být i čistá beneš. nebo rys, king užitkový, ph standart. Holoubata jsou v jatečném věku buchty k prasknutí, ale jak už dokončují letky, tak staří začnou míň krmit a v tu chvíli se musí bouchnou. Na maso stačí i čistí kaliforňáci nebo i ti nečistí, ani pošťáci nemusejí být na talíři špatní.
Já mám kříženku benešáka s kingem a k ní kaliforňáka a ti mladí byli buchty k prasknutí, do ruky velice těžké. Nevážil jsem je. Už na váze ztratili, jak vyletěli. Už se každou chvíli vylíhne další hnízdo, tak bych mohl holoubata zvážit.