Dobrý den dostala jsem dva holuby jeden hřivnáč a druhý je kříženec svatebního a poštovního(oba jsou darovaní od dvou růžných lidí)bylo mi řečeno že kříženec by měl bejt samec a hřivnáč samice ale chovaj se podivně.kříženec se co nejvíc naplácne na zem(i hlavou)trochu pohybuje křídlama a vrká u toho hřivnáč chodí kolem něj o zobákem mu probírá peří na krku.Nevíte někdo co by to chování mohlo znamenat?předem děkuji.
helena.
napsal(a):
Dobrý den dostala jsem dva holuby jeden hřivnáč a druhý je kříženec svatebního a poštovního(oba jsou darovaní od dvou růžných lidí)bylo mi řečeno že kříženec by měl bejt samec a hřivnáč samice ale chovaj se podivně.kříženec se co nejvíc naplácne na zem(i hlavou)trochu pohybuje křídlama a vrká u toho hřivnáč chodí kolem něj o zobákem mu probírá peří na krku.Nevíte někdo co by to chování mohlo znamenat?předem děkuji.
Kříženec je holub, hřivnáč holubička, to co předvádí jsou námluvy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dovolim si tuhle otazku i odpoved trochu rozvest...jak uz pavko uvedl jedna se o namluvy ale ten krizenec mi nesedi jelikoz svadebni holub neexistuje nemuze to byt krizenec...na svadbach se pouzivaji postaci kteri jsou bili tudiz vas holub je potomkem postak x postak tudiz je cistokrevy postak.hrivnac patri do radu holubovitych(mekozobych) ale genotypove se lisi od skalniho holuba(prapredek vsech dnesnich plemen holubu) takze jestli se uz vam podari neco odchovat(moc bych stim nepocital) tak vami odchovana holoubata budou v dospelosti neplodna.
napsal(a):
Dovolim si tuhle otazku i odpoved trochu rozvest...jak uz pavko uvedl jedna se o namluvy ale ten krizenec mi nesedi jelikoz svadebni holub neexistuje nemuze to byt krizenec...na svadbach se pouzivaji postaci kteri jsou bili tudiz vas holub je potomkem postak x postak tudiz je cistokrevy postak.hrivnac patri do radu holubovitych(mekozobych) ale genotypove se lisi od skalniho holuba(prapredek vsech dnesnich plemen holubu) takze jestli se uz vam podari neco odchovat(moc bych stim nepocital) tak vami odchovana holoubata budou v dospelosti neplodna.
A keď je mestský holub biely, je to pošťák? Moc odbornosti vkladáš do ničoho.

Ano predstav si ze i mestky holub ikdyz je bily je postak.mesti holubi vznikli z postovnich holubu kteri se nedokazali vratit tam kam meli a tudiz se usadili blizko lidi(ve meste) kde maji v uvozovkach dost potravy tak samo jako to kdysi udelal skalni holub.
napsal(a):
Ano predstav si ze i mestky holub ikdyz je bily je postak.mesti holubi vznikli z postovnich holubu kteri se nedokazali vratit tam kam meli a tudiz se usadili blizko lidi(ve meste) kde maji v uvozovkach dost potravy tak samo jako to kdysi udelal skalni holub.
Nedávno mi uleteli biely dragúni a začali lietať s krdlom mestských.

Ano to verim lidi jsou kvuli par korunam ochotni udelat vse ale ve vetsine pripadu jde o postaky navic porad plati to ze holub nemuze byt krizenec s necim co neexistuje.

Zaho Rak
napsal(a):
Nedávno mi uleteli biely dragúni a začali lietať s krdlom mestských.
Tak by ses mel spis zamyslet nad tim proc ti uleteli a nepolemizovat nad tim co sem napsal.
Neklučkuj a nešpekuluj. Keby to bolo tak jednoduché, tak by holubári nekupovali PH za obrovské peniaze, ale jednoducho by si okrúžkovali na kostolnej veži mláďata a... a už to nechajme.
Ale mal by som záujem o tých holúbkov diamantových, čo si inzeroval, len je to trochu ďaleko.
Prajem pekný deň.
napsal(a):
Musim s jednou veci nesouhlasit plodna neplodna to je otazka malo kdy se povede odchovat krizence holub x hrivnac a o plodnosti to nemuzete rict znate snad nekoho kdo ma krizence ja ne.

Osobne nikoho neznam ale tehle krizencu vzniklo uz hodne a nejen s hrivnacem ale taky s hrdlickou chechtavou a vysledek je vzdy stejny potomci jsou neplodni...mam pocit ze clanek o tehle krizencich byl tady na ifaune nebo v chovateli.pokud bude cas zapatram po nem a dam odkaz.
napsal(a):
Alealeale, že by všichni bílí holubi ve městě byli poštovní? To je blbost a neklam laickou veřejnost. Může tam být nějaký zalítlý bílý pošťák, ale po spáření s obyčejnými pláňky se sice může vyštěpit bílá barva, ale to už pak není čistý poštovní holub. Docela by mně zajímalo, co ta dáma doma má. Že by hřivnáč seděl v budníku se mi moc nezdá, natož aby se spářil s domácím holubem. I když měl jsem jednou kříženýho holuba s hrdličkou, ale trvalo to dost dlouho a byli izolováni od ostatních.
helena.
napsal(a):
Až budu mít čas vložím fotky.jinak do budníku nechtěly tak mě napadlo dát jim starou proutěnou přepravku na kočky a tam se jim líbí nedávno jsem jim to musela sebrat jelikož si nedaj pokoj a pořád snáší a sedí jako splašený.
Jako už tu psal pan Toman, i já jsem strašně zvědavý na tu holubici hřivnáče. Nemyslím to nijak urážlivě, člověk nemusí poznat každého ptáka, jen mě zajímá co se z toho vyklube:). Držím palce ať se podaří ostrá fotka.

Nejak sem na tohle tema zapomnel a tudiz se knemu taky vratim...jak rikate "planaci" jsou z 90% potomci zaletlych postaku nebo mi chcete tvrdit ze ne?pokud si to dobre pamatuju tak staci aby holub mel na sobe jedno bile pirko a ma genetickou vlohu pro bilou barvu a kdyz se tehle genu sejde vice treba od druheho partnera vznikaji bile straky nebo bili...ale mozna se pletu...

Nejspis sem moji odpoved spatne sformuloval tak to zkusim jeste jinak...nebavim se o dnesni populaci mestskych holubu ale mestaci vznikali ze zaletlych holubu kteri se dal mnozili az do dnesni populace nebo mi chces tvrdit ze se proste jen tak z niceho nic vyskytli?
helena.
napsal(a):
Tak to jsou moje holky.
Ty jsou krásné, holubici hřivnáče, co je ochočená a nese si v klidu do košíku v nové voliéře jsem opravdu nečekal. Omlouvám se za odhad že si ji pletete s jiným holubem. Pošťačka má krásně utažené peří, u předchozího majitele musela létat na volno.
No ochočená moc není dokud jsem jí dokrmovala tak šla na ruku nechala se pohladit atd ale po přechodu na pevnou stravu na mě prdí neulétne jen když brání vejce to se mě snaží klovnout nebo praštit křídlem.škoda že jste tu poštovní neviděl než začla sedět na vejcích to byla krásně kulatá ted po vytrvalém sezení dost zhubla.