Rakovnické kotrláky jsem choval od roku 2010. V loňském roce jsem je všechny odprodal zájemcům a přešel s chovem na turecké takly. Jaké bylo mé překvapení, když se o minulém víkendu v holubníku objevil povědomý sedlatý modrý kotrlák. Podle kroužku jsem se přesvědčil, že se jedná o můj odchov z roku 2013, kterého jsem v roce 2014 prodal do obce vzdálené vzdušnou čarou cca 20km. Během 1 dne se stal pánem v holubníku, krmení bylo jenom jeho
a také ostatním chovným párům dával zabrat. S ne zrovna čistým svědomím jsem ho dal do přenosky a do zmiňované obce jsem jej odvezl. Protože jsem nevěděl kde jeho nový majitel bydlí, tak jsem RK vypustil uprostřed vesnice s tím, že si svůj nový domov najde sám. Když jsem po příjezdu z práce šel "přepočítat" holubník, tak jsem šel do kolen. Milý RK už opět se nakroucel mezi taklami a holubník byl jeho
Vážení kolegové, sedlaté RK v barvě modré, stříbřité a j. jsem choval 5 let na docela slušné výstavní i akrobatické úrovni a vím, že to jsou jedni z nejkrásnějších holubů. Ale o to nejde. Svým příspěvkem jsem chtěl poukázat na to, že i RK se může vracet z dáli na "svůj" holubník.
Dnes jsem se o tom opět přesvědčil kdy holub zvládl 40km vzdálenost rychleji než já.