janek 555

XXX.XXX.23.10
Dobrý den, má tvrdá voda nějaký vliv na podávání léku pro holubi?
Díky za odpověd.
Všeobecne, živočíchy sú zvyknuté na mäkkú vodu. V prírode je mäkká voda dostupnejšia. Mäkká voda faktický sprevádza celú živočíšnu ríšu po celé milióny rokov.
Podaj napríklad psovi vodu v dvoch miskách, dažďovú a vodovodnú. Uvidíš ktorú si vyberie.
Takže, ak podáš organizmu niečo, na čo nie je zvyknutý, musí prekonávať aj tú "intoleranciu" a potom aj samotnú chorobu...
Pri podávaní liekov treba ešte prirátať chemickú reakciu medzi účinnou látkou lieku a minerálmi vo vode. To by musel priamo chemik povedať či tam náhodou okrem neutralizácie - znižovania účinnej látky nevzniká aj nejaký jed.
Ja nie som ani chemik ani medik, ale podľa mojich skúsenosti so psíkom, akú vodu si vyberá, by som určite volil vodu mäkkú.
Na ten výber vody som prišiel viacmenej náhodne. Psíka v zime nechávame bývať v suteréne v práčovni. Pri miske s krmivom má aj misku na vodu. Vždy pri kŕmení (denne) misku umyjeme a dáme čistú vodu z vodovodu. Vedľa mávame postavené aj vedra s dažďovou vodou na polievanie kvetín... Radšej si vyberie tú dažďovú, aj keď sú obe odstáte.
O tom návyku, naučení, preorientovaní sa na mäkkú vodu by sa dalo moc debatovať a bolo by aj množstvo názorov. Najlepšie to však vedia poľnohospodári čo polievajú vodou z hĺbkových vrtov a následne dajú porast na laboratórny rozbor. Vlásočnice, ktorými má byť rastlina zásobovaná vodou sú zanesené vodným kameňom...