Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.2.2016 11:46
jokes

XXX.XXX.56.230

Dobrý den
chtěl jsem se zeptat, jestli když páruju holuby tak musím oddělit holoubka od holubičky, nebo jestli je můžu zavřít hned do jednoho budníku (mám budníky o délce 60 cm)? A jak dlouho je tam nechat? Děkuji Vojta.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.2.2016 12:19

Nejlepe pouzit parovaci klec kde jsou holub a holubice od sebe oddeleni a jen na sebe vidi holubi(samci)nekdy pri parovani byvaji agresivni ale pokud nemas moznost parovacky muzes je dat i do budniku.

4.2.2016 12:27
poty76

XXX.XXX.145.250

Po sezoně se většinou holubi rozdělují od sebe do oddělení na holubi a holubice. Z jara nebo koncem zimy když provádíte párování, jde to poté snáze i když jsou i vyjímky. Holub a holubice se dá do společného budníku, některý pár je spářen velmi rychle. Mě se stává, že holubi jsou po většinou rychle spáření, kolikrát ještě v době kdy je dávám na sebe. Nutno podotknout, že to jsou ale většinou páry, které jsem se rozhodl ponechat po hromadě z již předešlé sezony. Často i nově sestavené, ovšem po vypuštění se kolikrát ty nové jako by odtrhnou ale po 2 -3 dnech se zase nachází pokud je ihned nezavírám! To zavření může být individuální, je třeba to vysledovat. Dobá párování je tou nejhezčí dobou v chovu holubů, ale někdy je to skoro i o nervy. U určitých plemen ani nemluvím. Tak že užijte si tu nádheru, a hold teď budete muset malinko víc trávit čas na holubníku.

4.2.2016 12:29
poty76

XXX.XXX.145.250

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nejlepe pouzit parovaci klec kde jsou holub a holubice od sebe oddeleni a jen na sebe vidi holubi(samci)nekdy pri parovani byvaji agresivni ale pokud nemas moznost parovacky muzes je dat i do budniku.

Pravda Martine, takto se to praktikuje! Já ale párovačku nemám, protože dělám všechny páry na jednou v jeden den. Vždy si na to musím udělat skoro celý den.

4.2.2016 13:09
jokes

XXX.XXX.56.230

Já s holubama začínám, mám 10 páru barevnohlávků a oni se mi někteří už napárovali sami, ale samozřejmě ne tak jak bych chtěl, taže zítra na ně vlítnu (bude to trochu náročnější, páč mám zlomenou nohu, ale nějak to snad půjde) a skusím je přepárovat. Snad se mi po vypuštění nevráti do původních párů. Jinak děkuji za odpovědi.

4.2.2016 15:06
mysak

XXX.XXX.54.2

Zdravím, já jsem je dával úplně jinam, za stodolu do kotce. Tam původního partnera neviděli ani neslyšeli a fungovalo to. Měl jsem tak dva prostorné kotce. Bez oddělovací přepážky, ale s poličkou a na výšku postaveným špalkem. Kde se mohla holubice před zpočátku vzteklým samcem zachránit. Fungovalo to dobře. Ale strávil jsem s tím měsíc, než jsem postupně přepároval to co jsem potřeboval. Ale jak říkáte, někteří tvrdší jedinci se vrací i po několikerém párování zpět k původnímu, hlavně když jde o budníky, které využívali v loňském roce. Asi je dobré především samce nechávat v těch budníkách, kde byli loni. Ale potíže dělají i holubice. Někdy jsou ještě tvrdošíjnější. A pak se stane, že jeden samec má v budníku nasáčkované dvě holubice, které se perou mezi sebou. Pochopitelně ta jakože nová se snáze vzdá. Dost pomáhá barevné nátěry budníků jako mají včelí úly.

4.2.2016 18:53
jokes

XXX.XXX.56.230

Moc děkuji za odpovědi. Pokud má ještě někdo nějaké zkušenosti, tak pište.

4.2.2016 19:29

poty76 napsal(a):
Pravda Martine, takto se to praktikuje! Já ale párovačku nemám, protože dělám všechny páry na jednou v jeden den. Vždy si na to musím udělat skoro celý den.

Jo v tomhle je trosku problem pokud chces parovat vice jedincu...na dva tri pary to jde v parovace utahnout vic uz byva vcelku problem.ja holuby nerozdeluju(nemam kde ) a osvedcene pary vetsinou nechavam i so dalsi sezony(sezon) ale jak sem ti psal letos jak rozsirim holubarnu zacnu rozdelovat taky dost to usnadni praci.

4.2.2016 20:53
jokes

XXX.XXX.56.230

Jo a ještě jsem se chtěl zeptat, jestli když dám ten pár do budníku, jestli tam mám už dát i snáškovou misku, nebo ne?

4.2.2016 21:14

Muzes ale nemusis.. smajlík

4.2.2016 21:24
jokes

XXX.XXX.56.230

Díky kuci, zítra jdu na to. Teď ještě správně poznat a určit pohlaví... Holt někde se to naučit musim a i chybama se člověk učí, příští rok to snad už půjde líp...

4.2.2016 21:43
poty76

XXX.XXX.145.250

jokes napsal(a):
Díky kuci, zítra jdu na to. Teď ještě správně poznat a určit pohlaví... Holt někde se to naučit musim a i chybama se člověk učí, příští rok to snad už půjde líp...

Hlavně chybami se člověk učí. Chyby se musí dělat a to proto, aby jste se jim pro příště vyvaroval. A hlavně, během roku naprosto poznáte své svěřence, budete vědět co je správně a co je třeba rozhodit. Věřte, holubařinu si zamilujete a vy jste si vybral do začátku krásné plemeno barevnohlávky. Přeji vám, ať vás holubařina pohltí jako každého znás. Holubí říše je úchvatná, krásná a někdy k nepochopení pro některé lidi. To ale není náš případ, že? Postupně dojdete i k vylepšování sedaček, krbců, lávek, krmného složení atd., to vše je především o zkušenostech a poznání svých svěřenců. Věřte, že oni vám to, co do nich dáte vrátí, aspoň tou podívanou a vděčností.. Nebavíme se o materiálních hodnotách. Ty mě osobně u holubů nezajímají! Pro mě je největší radost pohled na ně, na to hejnko spokojených a na každou věc, každý odchov který se povede.

4.2.2016 23:44
holis

XXX.XXX.237.232

poty76 napsal(a):
Hlavně chybami se člověk učí. Chyby se musí dělat a to proto, aby jste se jim pro příště vyvaroval. A hlavně, během roku naprosto poznáte své svěřence, budete vědět co je správně a co je třeba rozhodit. Věřte, holubařinu si zamilujete a vy jste si vybral do začátku krásné plemeno barevnohlávky. Přeji vám, ať vás holubařina pohltí jako každého znás. Holubí říše je úchvatná, krásná a někdy k nepochopení pro některé lidi. To ale není náš případ, že? Postupně dojdete i k vylepšování sedaček, krbců, lávek, krmného složení atd., to vše je především o zkušenostech a poznání svých svěřenců. Věřte, že oni vám to, co do nich dáte vrátí, aspoň tou podívanou a vděčností.. Nebavíme se o materiálních hodnotách. Ty mě osobně u holubů nezajímají! Pro mě je největší radost pohled na ně, na to hejnko spokojených a na každou věc, každý odchov který se povede.

Moc hezky napsáno. Pod se podepíši také.
Holis.

5.2.2016 08:03
chov.

XXX.XXX.79.4

poty76 napsal(a):

- ano!
- vo tom to je !
B.

5.2.2016 10:12
jokes

XXX.XXX.56.230

poty76 napsal(a):

Děkuji za moc hezké motivační odpovědi...

5.2.2016 20:28
jokes

XXX.XXX.56.230

Tak mám roztříděno, šlo to dobře i se zlomenou nohou... Akorát tam mám asi lichý holuby... asi 3, jestli jsem to teda dobře napároval, ale to se asi ukáže zítra bo pozítří, ne? Ale když to tak zůstane, tak tam asi budou vadit, co? Takže zabit a sežrat, že?

6.2.2016 00:43
jarda.b.valassko

XXX.XXX.199.251

jokes napsal(a):
Tak mám roztříděno, šlo to dobře i se zlomenou nohou... Akorát tam mám asi lichý holuby... asi 3, jestli jsem to teda dobře napároval, ale to se asi ukáže zítra bo pozítří, ne? Ale když to tak zůstane, tak tam asi budou vadit, co? Takže zabit a sežrat, že?

O jaké plemeno se v tvém případě jedná ?

6.2.2016 08:05
Olánek

XXX.XXX.23.16

Příteli správně, vadit budou, sežeň holubičky nebo zbašti, ale až budeš jistý, že máš přirozené páry.

6.2.2016 11:23
jokes

XXX.XXX.56.230

jarda.b.valassko napsal(a):
O jaké plemeno se v tvém případě jedná ?

Mám slezské barevnohlávky

6.2.2016 11:58

jokes napsal(a):

Tak moznosti je vic budto sehnat protejsky a budes mit o tri pary vic nebo pokud mas moznost treba voliery atp. Tak zbyvajici jedince oddelit a doparovat s letosnich vyletku.nekdy neni naskodu nechat si chovnou rezervu hlavne pokud mas chov na volno(utok dravce, kocky, zalitnuty jedinec...).

7.2.2016 20:54
jokes

XXX.XXX.56.230

Ahoj kluci, mám další blbej dotaz... Když ty páry z budníku vypustim, jako že si myslim, že už jsou napárovaný, nikdy jsem to neviděl takže to nevim na 100 %, ale stejně je tam nechám tak týden, no ale až je teda pustim, budou spolu chodit do budníků na noc, nebo bude chvíli trvat než se porovnaj a do budníku spolu půjdou až třeba druhou nebo třetí noc?

7.2.2016 21:34

jokes napsal(a):
Ahoj kluci, mám další blbej dotaz... Když ty páry z budníku vypustim, jako že si myslim, že už jsou napárovaný, nikdy jsem to neviděl takže to nevim na 100 %, ale stejně je tam nechám tak týden, no ale až je teda pustim, budou spolu chodit do budníků na noc, nebo bude chvíli trvat než se porovnaj a do budníku spolu půjdou až třeba druhou nebo třetí noc?

Po radnem sparovani se holubi(samci) budou vracet do budniku ktere si jim pridelil(budniky v kterych byli zavreni) a houkanim budou holubice lakat dovnitr budniku kde se budou jeste tzv.zahoukavat.noc muzou travit uvnitr budniku ale i mimo.holubice zacne travit vice casu v budniku az po nekolikerem pojimani a bude se pripravovat na snusku tj.stavba hnizda kdy holubice sedi v budniku a holub nosi material na stavbu hnizda az po samotnou snusku.

8.2.2016 07:45
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.129.7

jokes napsal(a):

Ještě je potřeba napsat, že ne všichni holubi pochopí, že jim by přidělen určitý budník a budou svádět boj o jiný budník. Zde pomůže uzavřít všechny volné budníky, aby o ně nebyly další boje.

8.2.2016 08:13
Olánek

XXX.XXX.23.16

Příteli já pouštím postupně po třech párech, až se napijí a nazobou, tak je pochytám a dám do jejich krbců a pustím další páry.

8.2.2016 20:16
morlor

XXX.XXX.141.18

Mně se tak rychle sparovali, až zasedli na vejce v parovacce.Je sice velká 120x 60, ale nevím jak a kdy je přemístit zpět do holubniku.Asi až mladý vylitnou.A starejm nebude vadit bejt tak dlouho zavřený?

8.2.2016 20:25
jokes

XXX.XXX.56.230

morlor napsal(a):
Mně se tak rychle sparovali, až zasedli na vejce v parovacce.Je sice velká 120x 60, ale nevím jak a kdy je přemístit zpět do holubniku.Asi až mladý vylitnou.A starejm nebude vadit bejt tak dlouho zavřený?

No, tak to máš dobrý. Já je mám zavřený od pátku a spárovaný mám 3 páry z 8. Ty jsem vypustil po voliéře a nějak si pletou budníky, tak sem je na noc nahazel tam, kam patřej, ale maj otevřeno, no a myslel jsem si, že k nim budu postupně pouštět další spárovaný páry. Snad je donutim se do sebe zamilovat ...holubi vrkaj, točej se před holubicema a holibičky nechtěj, sekaj po nich zobákem...

8.2.2016 20:47

jokes napsal(a):
No, tak to máš dobrý. Já je mám zavřený od pátku a spárovaný mám 3 páry z 8. Ty jsem vypustil po voliéře a nějak si pletou budníky, tak sem je na noc nahazel tam, kam patřej, ale maj otevřeno, no a myslel jsem si, že k nim budu postupně pouštět další spárovaný páry. Snad je donutim se do sebe zamilovat ...holubi vrkaj, točej se před holubicema a holibičky nechtěj, sekaj po nich zobákem...

Bouzel nekdy to hned na poprve nevyjde ale nic neni ztraceno...doporucil bych ti tet sednout pred holubnik(volieru) a pozorovat(ja takhle kolikrat sedim i tri ctyri hodiny) pokud to nebude vychazet tak jak sis to naplanoval nech je par dnu odpocinout a znova je zavri do budniku ve stejnem slozeni jak byli.nekdy je to hold beh na dlouhou trat tak jak ti to napsal Bohous nektere holubice jsou proste tvrdohlave smajlík taky takovou letos mam, zkousim to uz potreti a porad nic...

8.2.2016 20:52

morlor napsal(a):

Mohl bys uvest jeste treti rozmer?120 je vyska 60 delka nebo ? Parovacku mas v mistnosti venku?

8.2.2016 20:54
jokes

XXX.XXX.56.230

Bouzel nekdy to hned na poprve nevyjde ale nic neni ztraceno...doporucil bych ti tet sednout pred holubnik(volieru) a pozorovat(ja takhle kolikrat sedim i tri ctyri hodiny) pokud to nebude vychazet tak jak sis to naplanoval nech je par dnu odpocinout a znova je zavri do budniku ve stejnem slozeni jak byli.nekdy je to hold beh na dlouhou trat tak jak ti to napsal Bohous nektere holubice jsou proste tvrdohlave smajlík taky takovou letos mam, zkousim to uz potreti a porad nic...

Hm... vy máte jednu, já mám takové tři. Sedím tam pořád, skoro celej den, u jednoho páru pomohlo vyměnit holubičky tak to snad půjde, zítra teda zkusím ty co nechtěj jít do páru dát stranou. Holuba nechat tam co je a holubičku třeba do prázdnýho budníku, jo?

8.2.2016 21:05

jokes napsal(a):
Hm... vy máte jednu, já mám takové tři. Sedím tam pořád, skoro celej den, u jednoho páru pomohlo vyměnit holubičky tak to snad půjde, zítra teda zkusím ty co nechtěj jít do páru dát stranou. Holuba nechat tam co je a holubičku třeba do prázdnýho budníku, jo?

Stranou je nedavej nech je tak jak jsou porad je moznost ze je holubi nakonec nazenou...ale nech to tak max dva dny pokud nebude ze strany holubic zajem zavri je zpatky do budniku tak jak puvodne byli pripadne pokud mas stejnou barvu vsech barevnohlavku a je ti jedno jestli bude ta ci ona holubice stim nebo stim holubem tak ty holubice prehod taky.nevim jaky mas chovatelsky cil jestli se chces ucastnit vystav nebo chces jen hobby chov atp....

8.2.2016 21:08

Jo a nevykej mi smajlík ja sem martin ;-).

8.2.2016 21:14
jokes

XXX.XXX.56.230

Stranou je nedavej nech je tak jak jsou porad je moznost ze je holubi nakonec nazenou...ale nech to tak max dva dny pokud nebude ze strany holubic zajem zavri je zpatky do budniku tak jak puvodne byli pripadne pokud mas stejnou barvu vsech barevnohlavku a je ti jedno jestli bude ta ci ona holubice stim nebo stim holubem tak ty holubice prehod taky.nevim jaky mas chovatelsky cil jestli se chces ucastnit vystav nebo chces jen hobby chov atp....

Mám hobby chov, ale když už to dělám tak bych to chtěl mít na nějaké úrovni... Mám černý a modrý, takže uplně co chci si dělat nemůži, a navíc některej má málo peří na nohách (punčošky) tak k němu chci dát holubičku s hezčíma punčoškama, nebo kresba hlavy atd... A když pustim nespárovanej párek do voliéry s ostatníma spárovanejma, tak mě ty nespářený holuby nepřeberou holubice, který už jsou spárovaný?

8.2.2016 21:15
jokes

XXX.XXX.56.230

Dobrá, já jsem Vojta... Dík že se mnou máš trpělivost...

8.2.2016 21:21

jokes napsal(a):
Mám hobby chov, ale když už to dělám tak bych to chtěl mít na nějaké úrovni... Mám černý a modrý, takže uplně co chci si dělat nemůži, a navíc některej má málo peří na nohách (punčošky) tak k němu chci dát holubičku s hezčíma punčoškama, nebo kresba hlavy atd... A když pustim nespárovanej párek do voliéry s ostatníma spárovanejma, tak mě ty nespářený holuby nepřeberou holubice, který už jsou spárovaný?

Bordel budou delat jenom holubi(samci) proto sem ti psal ze ro musis pozorovat co se tam deje...jinac cerna a modra je vzajemne pribuzna.

8.2.2016 21:25
jokes

XXX.XXX.56.230

Bordel budou delat jenom holubi(samci) proto sem ti psal ze ro musis pozorovat co se tam deje...jinac cerna a modra je vzajemne pribuzna.

A když dám k sobě tak budou holoubata černá, nebo modrá? nebude to tmavě modrá?

8.2.2016 21:52

Vojto vysvetlim ti to asi tak pokud nemas cim doparovat cerneho holuba dej do neho modrorou holubici(a naopak) v prvni generaci(F1) ti vypadnou modri teda pokud si to dobre pamatuju smajlík a ty bys mel naparit zpatky na cerne tim by meli vziknout (F2) a ty pak dal parit na cerne...ale nevim jestli to pisu zpravne od toho tady jsou lepsi odbornici smajlík skus se zeptat uzivatele mysak je na vlakne cesky stavak smajlík

8.2.2016 22:06
jokes

XXX.XXX.56.230

Díky moc a dobrou noc... Zítra na ně zase vlítnu, ještě že mám tu nohu zlomenou a mám na ně čas...

8.2.2016 22:06
poty76

XXX.XXX.145.250

jokes napsal(a):

Začínáte, jdete do první chovné sezony s holuby. Rozumím tomu, že chcete hned kvalitní jedince v odchovech, ale vše má svůj čas. Tohle se nedá urychlit, kvalitní chov se nepostaví za rok. Jak jsem psal, doba kdy se páří je nejhezčí dobou v chovu holubů. Pak přichází těšení se na první snůšky, líhnutí holoubat. U spárovaných holubů není jistota, že hned vše klapne. Stane se vám během sezony, že i holub v páru, kde mu sedí holubice na hnízdě v poklidu zapáří holubici z jiného páru. Je to normální věc, s kterou se setká během sezony určitě každý holubář a kdo říká že ne, tak si myslím, že není soudný. Třeba u chebských strak, to je někdy masakr. Páry pohromadě a stejně se často spustí jiný holub s holubicí. A to vás upozorňuji, že v sezoně už mají třeba dvě hnízda odchovaná. Tak že nespárované páry, klidně můžou rozhodit spárované páry. Toto období je o velké trpělivosti, můžete u nich sedět jak chcete, když se to má stát, tak oni na to požehnání čekat nebudou. Ale ano, pozorováním chovatel hodně získá, bez toho to totiž nejde. Dělám to také tak, snažím se zaznamenat každý detail, každou změnu, dělají mi radost a když se mi trhnou, zase mě to nutí přemýšlet abych se je pokusil přelstít a koumám jak na to, aby zůstali pospolu. Věřte, trpělivost a zase jen trpělivost je cesta. Ovšem někdy jen kroutím hlavou a už se mi stalo, že po 2 měsících přepárovávání jsem to vzdal a pár nechal po hromadě po celou sezonu.

8.2.2016 22:07
morlor

XXX.XXX.237.2

Mohl bys uvest jeste treti rozmer?120 je vyska 60 delka nebo ? Parovacku mas v mistnosti venku?

120 je délka,50 hloubka a 60 výška.Jsou to z nouze probourany dva kotce ve vnitřní kralikarne.Z okna je na dohled holubnik.

8.2.2016 22:14

morlor napsal(a):
120 je délka,50 hloubka a 60 výška.Jsou to z nouze probourany dva kotce ve vnitřní kralikarne.Z okna je na dohled holubnik.

Tak je tam nechej vyvest ty jedny holoubata a pak vratit zpatky...

8.2.2016 22:21
morlor

XXX.XXX.237.2

Tak je tam nechej vyvest ty jedny holoubata a pak vratit zpatky...

O.k.Díky.Měl jsem tam i jiný dva páry.Jeden jsem po týdnu vrátil do holubniku.V pohodě zasedli a každým dnem čekám holoubata.Ten druhej tam byl tři týdny a stejně se vrátili k původním partnerům.

8.2.2016 22:24
poty76

XXX.XXX.145.250

morlor napsal(a):

Pokud budete mít štěstí, bude snůška zapářená. Do holubníku je nepřemýstíte, pokud nechcete o možnost mladých přijít. Pokud na pevno zasednou, můžete je z králíkárny pouštět, myslím, že by to mělo fungovat a oni se budou vracet. Ne jednou, jsem to tak to viděl v praxi. Je tady ještě jedna možnost, vajíčka od páru můžete podsadit jinému páru a holubi v poklidu usadit do holubníku. Ono se může stát, že když vám zde vyvedou holoubata, budou v té králíkárně vyvádět celou sezonu, nebo je budete muset poté v holubníku zavřít do budníku, čekat až na pevno nasednou a teprve poté pouštět ven. Těch možností je spousta.

8.2.2016 22:32
morlor

XXX.XXX.237.2

poty76 napsal(a):
Pokud budete mít štěstí, bude snůška zapářená. Do holubníku je nepřemýstíte, pokud nechcete o možnost mladých přijít. Pokud na pevno zasednou, můžete je z králíkárny pouštět, myslím, že by to mělo fungovat a oni se budou vracet. Ne jednou, jsem to tak to viděl v praxi. Je tady ještě jedna možnost, vajíčka od páru můžete podsadit jinému páru a holubi v poklidu usadit do holubníku. Ono se může stát, že když vám zde vyvedou holoubata, budou v té králíkárně vyvádět celou sezonu, nebo je budete muset poté v holubníku zavřít do budníku, čekat až na pevno nasednou a teprve poté pouštět ven. Těch možností je spousta.

Tak nějak si to myslím.Ale bojím se je tam otvírat kvůli kočce.Budu to muset nějak vymyslet.Mít dva holubniky, žena bude mít radostsmajlík, už teď je šťastná, že v době sněhu se naučily létat na terasu a krásně ji pokaletsmajlík

8.2.2016 22:34

poty76 napsal(a):
Začínáte, jdete do první chovné sezony s holuby. Rozumím tomu, že chcete hned kvalitní jedince v odchovech, ale vše má svůj čas. Tohle se nedá urychlit, kvalitní chov se nepostaví za rok. Jak jsem psal, doba kdy se páří je nejhezčí dobou v chovu holubů. Pak přichází těšení se na první snůšky, líhnutí holoubat. U spárovaných holubů není jistota, že hned vše klapne. Stane se vám během sezony, že i holub v páru, kde mu sedí holubice na hnízdě v poklidu zapáří holubici z jiného páru. Je to normální věc, s kterou se setká během sezony určitě každý holubář a kdo říká že ne, tak si myslím, že není soudný. Třeba u chebských strak, to je někdy masakr. Páry pohromadě a stejně se často spustí jiný holub s holubicí. A to vás upozorňuji, že v sezoně už mají třeba dvě hnízda odchovaná. Tak že nespárované páry, klidně můžou rozhodit spárované páry. Toto období je o velké trpělivosti, můžete u nich sedět jak chcete, když se to má stát, tak oni na to požehnání čekat nebudou. Ale ano, pozorováním chovatel hodně získá, bez toho to totiž nejde. Dělám to také tak, snažím se zaznamenat každý detail, každou změnu, dělají mi radost a když se mi trhnou, zase mě to nutí přemýšlet abych se je pokusil přelstít a koumám jak na to, aby zůstali pospolu. Věřte, trpělivost a zase jen trpělivost je cesta. Ovšem někdy jen kroutím hlavou a už se mi stalo, že po 2 měsících přepárovávání jsem to vzdal a pár nechal po hromadě po celou sezonu.

Ahoj Bohousi, ja mam momentalne problem ze mam dve liche holubice a nemam moznost je oddelit a takove cizolozstvi sem snad jeste nevidel smajlík ale je fakt ze treba postackari tohle bezne praktikujou...jeden holub na vice holubic...

8.2.2016 22:41
poty76

XXX.XXX.145.250

Ahoj Bohousi, ja mam momentalne problem ze mam dve liche holubice a nemam moznost je oddelit a takove cizolozstvi sem snad jeste nevidel smajlík ale je fakt ze treba postackari tohle bezne praktikujou...jeden holub na vice holubic...

Ahoj Martine, zkusit to můžeš, ale já to nikdy tak to nepraktikoval a výsledek si nedokáži představit, natož ho odhadnout. Bohužel! Ale ano, vím co se u tebe na holubníku asi děje, mě v loni stačilo když jsem tady měl chvíli plonkovou jednu holubici. Lichý holub je daleko menší zlo, než li lichá či liché holubice. To je poté divadlo pro otrlé
Dnes už končím přátelé, ráno se řítím do práce, tak zase snad zítra ju?

8.2.2016 22:48

poty76 napsal(a):
Ahoj Martine, zkusit to můžeš, ale já to nikdy tak to nepraktikoval a výsledek si nedokáži představit, natož ho odhadnout. Bohužel! Ale ano, vím co se u tebe na holubníku asi děje, mě v loni stačilo když jsem tady měl chvíli plonkovou jednu holubici. Lichý holub je daleko menší zlo, než li lichá či liché holubice. To je poté divadlo pro otrlé
Dnes už končím přátelé, ráno se řítím do práce, tak zase snad zítra ju?

ok.

9.2.2016 06:09
jo012810

XXX.XXX.32.78

Možná si dost naběhnu, ale...Pokud máte páry volně puštěné, i když zapářené, na holubníku, můžete s jistotou do rodokmenu napsat matku. Otec je nejistý. Takže jakékoliv přepařování a páření, kdy páry nejsou v chovných bochech, je práce zbytečná. Nicméně, pokud nemáte chovné boxy, pak je dobré budníky nejdříve nechat obsadit samci. Teprve, když každý samec má "svůj" budník a je realitvní klid, holubice jsou připravené pro páření, pak lze holubice k holubům "dodat" a v budníku nechat zahoukat. Většinou se podaří a je minimum šarvátek.

9.2.2016 06:21

jo012810 napsal(a):
Možná si dost naběhnu, ale...Pokud máte páry volně puštěné, i když zapářené, na holubníku, můžete s jistotou do rodokmenu napsat matku. Otec je nejistý. Takže jakékoliv přepařování a páření, kdy páry nejsou v chovných bochech, je práce zbytečná. Nicméně, pokud nemáte chovné boxy, pak je dobré budníky nejdříve nechat obsadit samci. Teprve, když každý samec má "svůj" budník a je realitvní klid, holubice jsou připravené pro páření, pak lze holubice k holubům "dodat" a v budníku nechat zahoukat. Většinou se podaří a je minimum šarvátek.

Ano, i na tom je kus pravdy...

mamka oo5

9.2.2016 11:40
mamka oo5

XXX.XXX.231.191

Myslim ze to delas dobre hlavne ty moje kudrnace smajlík

10.2.2016 17:26
morlor

XXX.XXX.198.143

Tak první holubi jsou na světě.Ale chci se zeptat na něco jinýho.Je možný, aby pár odchoval čtyři holoubata v jednom hnízdě?Holuba jsem koupil v Lysé na trhu(benešovského).Nejdříve jsem myslel, že to je holubice, ikdyz chová se jak pravej samec.Tak jsem vejce dnes kontroloval a všechna jsou oplodněna.Žádná jiná holubice se do hnízda necpe.Ze by je tam dala nějaká kukacka?smajlík.Jsem z toho zmaten.Stalo už se vám to někomu?

10.2.2016 17:33

morlor napsal(a):
Tak první holubi jsou na světě.Ale chci se zeptat na něco jinýho.Je možný, aby pár odchoval čtyři holoubata v jednom hnízdě?Holuba jsem koupil v Lysé na trhu(benešovského).Nejdříve jsem myslel, že to je holubice, ikdyz chová se jak pravej samec.Tak jsem vejce dnes kontroloval a všechna jsou oplodněna.Žádná jiná holubice se do hnízda necpe.Ze by je tam dala nějaká kukacka?smajlík.Jsem z toho zmaten.Stalo už se vám to někomu?

Mas v paru dve holubice.obe se nechaly obskocit jednim(mozna vice) samcem proto mas v hnizde ctyri vejce.

10.2.2016 17:42
morlor

XXX.XXX.198.143

Mas v paru dve holubice.obe se nechaly obskocit jednim(mozna vice) samcem proto mas v hnizde ctyri vejce.

Ja bych se vsadil, že to fakt je holub.Když zrovna nesedí, tak nahání jiné.Nebo je to lesba jak vysitasmajlík.Jsou schopni to uživit?

10.2.2016 18:55

Spis bych se priklanel k lezbe ;-) za normalnich okolnosti se dve holubice na jednom hnizde nesnesou...pokud mas moznost tak bych dva vejce podlozil pod jine pary se ctyrma holoubatama budou mi problem.po odchovu zkus domeleho holuba zaparit s jinym holubem pokud se to nepodari vyradit s chovu.

10.2.2016 19:25
majowec

XXX.XXX.85.91

Me ted jedna holubicka snesla tri vejce, vse oplodnene. Taky jsem chvili premyslel, jestli to nenechat, ale myslim ze by to slo na ukor kvality vsech holoubat, takze jedno vejce slo na kompost.

10.2.2016 19:43
morlor

XXX.XXX.198.143

Na to podlozeni jsem myslel, ale zrovna mi to neodpovídá s žádným párem časově.Nechám je bejt, zajímá mě, jestli budou stejný.Když neprezijou nevadí, jsou to neplanovani kříženci.Pro holuba mám jinou holubici.Tak uvidím.Mrzí mě spíš u preparovanejch kotrlaku, že se vylihlo jen jedno.Druhý vejce bylo natukly, tak tam zárodek uschnulsmajlík

10.2.2016 20:19

Pokud ti na tomhle odchovu nezalezi tak vejce vyhazej rovnou a ten domely par rozdel hned...zbytecne budes trapit sebe i holuby.

10.2.2016 20:36
jo012810

XXX.XXX.32.78

Při nedostatku holubů na holubníku, se může stát, že i 3 holubice zasednou v jednom krbci(budníku) a to i bez holuba a nebo jen s jedním holubem. ten "obhospodařuje" svůj malý harém a má ještě nějakou bokovku. Měl jsem toto u PH a v budníku jsem měl najednou 6 holoubat a byla řádně odchována. Pochopitelně, že šlo od podsazená vejce z chovných boxů od párů. Jak jsem psal, jedině odchovy z párů v boxech, mají "tutový" rodokmen a pro mne, jedině takové potomstvo se dá dále opakovat a hodnotit chovné páry.

10.2.2016 20:58
morlor

XXX.XXX.198.143

Pokud ti na tomhle odchovu nezalezi tak vejce vyhazej rovnou a ten domely par rozdel hned...zbytecne budes trapit sebe i holuby.

Asi vyhodim dvě vejce.Stejně vypadaj tak i tři dny míň nasezeny.Pro holuba mám tu holubici ještě asi mladou.A když je roztrhnu takhle, tak nebudou chtít do páru s jinými.Uz jsem to takhle zkoušel a ani po třech týdnech nechtěli.

10.2.2016 21:32

morlor napsal(a):
Asi vyhodim dvě vejce.Stejně vypadaj tak i tři dny míň nasezeny.Pro holuba mám tu holubici ještě asi mladou.A když je roztrhnu takhle, tak nebudou chtít do páru s jinými.Uz jsem to takhle zkoušel a ani po třech týdnech nechtěli.

Problem bude v tom ze ten jedinec o kterem si myslis ze je holub ve skutecnosti holub neni je to sice ojedinely pripad ale i to se stava.za dvacet let chovatelstvi jsem tohle pozoroval trikrat poprve u babicky kde ze tri hus si jedna zacla hrat na housera podruhe u souseda kdy jedna ze slepic prevzala funkci kohouta(kohout byl zabity psem) a do tretice se to stalo me u andul.

10.2.2016 21:38

Nebo se muze jednat o hermafrodita...

10.2.2016 21:52
Zaho Rak

XXX.XXX.25.20

Je na závadu ak je vo voliére prebytočný (nespárený) holub alebo holubica?

10.2.2016 21:54
morlor

XXX.XXX.198.143

A to jsem dal za něj stopadesmajlík

10.2.2016 22:20

Zaho Rak napsal(a):
Je na závadu ak je vo voliére prebytočný (nespárený) holub alebo holubica?

Ano.

10.2.2016 22:25

morlor napsal(a):
A to jsem dal za něj stopadesmajlík

Priteli pokud te holubarina bavi na materialni cast nekoukas...za posledni par ktery sem kupoval sem platil 1200 a jel sem pro neho 34 km smajlík

10.2.2016 22:26
Zaho Rak

XXX.XXX.25.20

Morlor napísal:

...Nejdříve jsem myslel, že to je holubice, ikdyz chová se jak pravej samec...

Tiež som dnes pozoroval ako sa holuby "ukladalú" do búdiek. Jeden "samec" sa bil a bojoval o búdku ako divý. Potom som zbadal ako toho samca pojímala jeho samica. Z toho budem mať ešte tajničku.

10.2.2016 22:36
morlor

XXX.XXX.198.143

Samozřejmě na to nekoukam.Ale z výstav uz mám taky holuba místo holubice a neplodnyho samce, nebo další lesbu.Je to o nervy.Nejjistější budou asi texani, z těch je to jasný;-).

10.2.2016 22:42
morlor

XXX.XXX.198.143

Zaho Rak napsal(a):
Morlor napísal:

...Nejdříve jsem myslel, že to je holubice, ikdyz chová se jak pravej samec...

Tiež som dnes pozoroval ako sa holuby "ukladalú" do búdiek. Jeden "samec" sa bil a bojoval o búdku ako divý. Potom som zbadal ako toho samca pojímala jeho samica. Z toho budem mať ešte tajničku.

Když je samice nadrbana a samec trulo, tak je to normální.Hlavně u králíku.;-).

10.2.2016 22:47

morlor napsal(a):
Samozřejmě na to nekoukam.Ale z výstav uz mám taky holuba místo holubice a neplodnyho samce, nebo další lesbu.Je to o nervy.Nejjistější budou asi texani, z těch je to jasný;-).

Texani maji tu vyhodu ze u nich existuje rodobarvost co se pohlavi tyce... Bouzel ne vzdycky se ti dari tak jak si naplanujem ale o to je to chovatelstvi zajmavejsi a zabavnesjsi...

10.2.2016 22:54
Zaho Rak

XXX.XXX.25.20

Ano.

Dokáže zvyšný holub (holubica) rozbiť "manželstvo", alebo iba vyrušuje?

10.2.2016 22:57
morlor

XXX.XXX.198.143

Je to tak.Začínal jsem s jedním pavikem.A teď mám holubnik plnej krizencu, když bych chtěl čistý kotrlaky.Ale už se to pomalu učím selektovat.

10.2.2016 23:00
morlor

XXX.XXX.198.143

Zaho Rak napsal(a):
Dokáže zvyšný holub (holubica) rozbiť "manželstvo", alebo iba vyrušuje?

Loni se mi to stalo.Pořád prudila, dokonce i snesla vejce k mladejm, ale párek nerozbila.

18.2.2016 17:26
bohumil62

XXX.XXX.236.144

Přátelé, rovněž se podělím o zkušenosti z párování poštovních holubů. Tak jako každý rok vstupuji do nové chovné sezony s 18 páry. Zpravidla 4 – 5 párů ponechám z minulé sezony a zbytek sestavuji nové páry. Mám to ulehčené v tom, že mám 2 holubníky a můžu na zimu holuby a holubice rozdělit.
V chovném holubníku zavřu budníky a 18 holubů sedí v zimě pouze na sedačkách. Na konci ledna sedačky odmontuji a otevřu 18 budníků. Sedačky odmontuji proto, aby holubi neměli jinou možnost sezení a museli pořádně zabojovat o budník. To se zdá na první pohled snadné, ale sami dobře víte, že je to jinak 
Podstatné je to, aby před začátkem párování měl každý holoubek svůj budník (u mne dvoj-budník). Přidělení budníků, jejich následné opanování holuby, to je kapitola sama pro sebe, ale trocha zkušeností, trpělivosti a hodiny strávené pozorováním a usměrňováním přinesou úspěch. Na tohle je tisíc postupů, ale každý si musí najít ten svůj. Šablona neexistuje ani při stejných podmínkách, ani u mne často nefunguje vždy to, co fungovalo rok předtím. Nikdy však nezačínám s párováním, pokud nejsou holubi v opanovaných budnících 100% doma.
Samotné párování u mne začíná již v první polovině února. Velmi snadné je párování u ponechaných párů z minulé sezony, ale často je to docela problém, když sestavuji páry nové. Pokud mám například holubičku 5 let s jedním holubem a ted´ ji dávám do nového páru, tak to chce opět spoustu trpělivosti a času. Pokud můžeme budníky zavírat a pouštět je na střídačku, tak aby se nepotkali s loňským partnerem, je to opět jednodušší. Obecně platí, že jakmile holubice snese první vajíčko, tak je vyhráno, k loňskému samci se už nevrátí.
Důsledně dbám na to, abych nepářil nikdy ani vzdáleně příbuzné holoubky, to se mi vyplácí. Protože zdravá holoubátka, to je ta nejkrásnější odměna. Jiří Z.

21.2.2016 19:56
tibort

XXX.XXX.10.21

Tak a uz som dal tiez zaparit holuby. Od oktobra som mal rozdelene holuby a holubice. Dnes som do budnikov uzatvoril holuby ako ich chcem mat zaparene. V budnikoch budu uzatvorene 4 dni.Dalsie 3-4 dni ich budem na striedacku vypustat z budnikov, aby si nepomylily budniky a nevleteli do susedneho - potom je mela. Urcite by pomohlo, keby som budniky farebne nafarbil, ale nepaci sa mi to. Takto to u mna funguje, trocha to dlhsie trva a je treba niekolko dni kontrolovat, ci do budniku nasadli spravne holuby. Takto sa mi holuby +- naraz zaparia a prve dve znasky a liahnutia su tiez +- v jednom tyzdni.

23.2.2016 20:51
jokes

XXX.XXX.56.230

Ahoj klucí... mám radost... u třech párů už mám první vejce... tak uvidíme co bude dál, snad vše tak jak má být...

23.2.2016 22:17
Zaho Rak

XXX.XXX.8.132

Ja mám dve vajca (pod pošťákmi ).
Dragúňom sa ešte nepodarilo.

2.3.2016 15:58
zbyna.cech

XXX.XXX.143.130

Zdravím všechny, dovolím si krátce přispět. Nečetl jsem vše uvedené výše, tudíž možná něco zopakuju, ale krátce se podělím se svými postřehy. Pokud je to první sezóny, tak nečekej zázraky - to je vyloženě seznamovačka nejen s plemenem, ale i s holuby jakožto jedinci. Chovám černé modenky a první rok jsem skoro nevěděl který kus je který - rozlišovací kroužky pro páry byly nutností - pro pořádek je mají dodnes. Měl jsem to štěstí, že si páry dle mého rozdělení sedly (myslím tím, co se týče nějakého klidu v holubníku), z hlediska šlechtění to bylo skoro ono. Další roky jsem přirozeně přidával z odchovů nové páry. Na zimu páry nerozděluju (kapacitní důvody), zvlášť dávám jen výletky, kteří po odstavení v průběhu sezóny staré neruší. Co se týče párování - skoro bych řekl, že je to silně individuální, ale když má holuby člověk odpozorované, tak stačí 3-6 dnů v párovačce, která je mimo ostatní holuby. První dva dny s přepážkou (samci bývají občas dosti "nadržení" a je třeba na to jít pomalu), poté pak do kupy. Po tomto randění je pak pouštím do chovného holubníku - vždy však po jednom páru, rozestup tak dva dny. Pokud jde o budníky - staré páry si ty své poměrně dobře střeží a obydlují rok co rok ty samé (na zimu ruším přepážky s miskami a zůstávají jen police, dne nezahnízdí) a pokud jde o ty nové, tak ctím jedno pravidlo. Pokud přidávám jeden nový pár, tak musí být minimálně dva volné budníky - občas se stane, že sousedské vztahy konkrétních párů nejsou zcela OK, o budník výš či níž je to již v pořádku. Nikdy se nesmí stát to, že kolik chovných párů, toliko budníků - tím si zadělávám na potíže. Rozhodně ne na začátku sezóny, v průběhu se "zaběhlými" páry snad ano, ovšem zcela ne určitě plošně u všech plemen.Když to shrnu, ať bude přístup jakýkoliv, tak letošní rok se snaž co nejvíce trávit v holubníku, voliéře či na dvoře (pokud jsou holubi ve volnosti), to je základ pro další sezóny. Tento systém se mi pravda v plné míře osvědčil až letos (chvíli jsem ho piloval), ale můžu říci, že letos po nainstalování budníků s miskami měly všechny páry do šestí dní po dvou vejcích a v holubníku je klid - tedy, proces tvorby nových párů ještě běží, snad se to tedy nesesype. Přeju hodně trpělivosti a ať se to v pohodě líhne

2.3.2016 19:23
tibort

XXX.XXX.4.18

Dobry vecer vsetkym, u mna uz zasadlo 14 parov. Podcenil som stare pravidlo mlady 0,1/stara 0,2 a naopak. Cisto mladym sa do parov moc nechce. Verim tomu, ze sa coskoro umudria.

2.3.2016 20:05
jokes

XXX.XXX.56.230

zbyna.cech napsal(a):
Zdravím všechny, dovolím si krátce přispět. Nečetl jsem vše uvedené výše, tudíž možná něco zopakuju, ale krátce se podělím se svými postřehy. Pokud je to první sezóny, tak nečekej zázraky - to je vyloženě seznamovačka nejen s plemenem, ale i s holuby jakožto jedinci. Chovám černé modenky a první rok jsem skoro nevěděl který kus je který - rozlišovací kroužky pro páry byly nutností - pro pořádek je mají dodnes. Měl jsem to štěstí, že si páry dle mého rozdělení sedly (myslím tím, co se týče nějakého klidu v holubníku), z hlediska šlechtění to bylo skoro ono. Další roky jsem přirozeně přidával z odchovů nové páry. Na zimu páry nerozděluju (kapacitní důvody), zvlášť dávám jen výletky, kteří po odstavení v průběhu sezóny staré neruší. Co se týče párování - skoro bych řekl, že je to silně individuální, ale když má holuby člověk odpozorované, tak stačí 3-6 dnů v párovačce, která je mimo ostatní holuby. První dva dny s přepážkou (samci bývají občas dosti "nadržení" a je třeba na to jít pomalu), poté pak do kupy. Po tomto randění je pak pouštím do chovného holubníku - vždy však po jednom páru, rozestup tak dva dny. Pokud jde o budníky - staré páry si ty své poměrně dobře střeží a obydlují rok co rok ty samé (na zimu ruším přepážky s miskami a zůstávají jen police, dne nezahnízdí) a pokud jde o ty nové, tak ctím jedno pravidlo. Pokud přidávám jeden nový pár, tak musí být minimálně dva volné budníky - občas se stane, že sousedské vztahy konkrétních párů nejsou zcela OK, o budník výš či níž je to již v pořádku. Nikdy se nesmí stát to, že kolik chovných párů, toliko budníků - tím si zadělávám na potíže. Rozhodně ne na začátku sezóny, v průběhu se "zaběhlými" páry snad ano, ovšem zcela ne určitě plošně u všech plemen.Když to shrnu, ať bude přístup jakýkoliv, tak letošní rok se snaž co nejvíce trávit v holubníku, voliéře či na dvoře (pokud jsou holubi ve volnosti), to je základ pro další sezóny. Tento systém se mi pravda v plné míře osvědčil až letos (chvíli jsem ho piloval), ale můžu říci, že letos po nainstalování budníků s miskami měly všechny páry do šestí dní po dvou vejcích a v holubníku je klid - tedy, proces tvorby nových párů ještě běží, snad se to tedy nesesype. Přeju hodně trpělivosti a ať se to v pohodě líhne

Děkuji za vyčerpávající reakci... Už mi hnízdí 4 páry barevnohlávků,1 pár kudrnáčů a 1 pár brňáků.4 kusy jsem dal stranou, nešly do páru, ani si u nich nejsem jistý pohlavím (nijak se neprojevují, jen jedním holoubkem jsem si jistý...), tak jsem proboural velkou králíkárnu a jsou všichni 4 tam a zkouším je dávat různě, třeba na 3 dny do kotce, po dvou, ale zatim nic, tak uvidim...

2.3.2016 20:20
jokes

XXX.XXX.56.230

tibort napsal(a):
Dobry vecer vsetkym, u mna uz zasadlo 14 parov. Podcenil som stare pravidlo mlady 0,1/stara 0,2 a naopak. Cisto mladym sa do parov moc nechce. Verim tomu, ze sa coskoro umudria.

To je zajímavé, já mám většinu holubů loňské výletky, pouze jednu starší holubičku a jednoho holoubka a ty se mi spárovali ještě než jsem do toho začal zasahovat já, tak jsem je tak nechal. No, a všechny mladé páry mají oplozená dvě vejce a pevně sedí, jen u toho staršího páru jsem dnes vyhazoval vejce, po prosvícení byl vidět krvavý kroužek, takže oplozené, ale zřejmě zastydlé, když jsem je sledoval, tak zezačátku holubička seděla dobře, ale holoubek trochu haproval, pevně se usadil až tak čtvrtý den a to už mu bylo prd platný... až nanese podruhý, tak jim asi dám podladky a nechám je na nich třeba 3 dny sedět a pak vyměnim... No schrnul bych to asi tak, jak to říkám svoji ženě- kdo si hraje nezlobí!

2.3.2016 20:44
tibort

XXX.XXX.4.18

Samozrejme aj u mna uz sedia ciste pary zostavene z vlanajsich vyletkov. Po ine roky som zasadne paril mlady/stara a naopak, a +/- behom tyzdna mi vsetky pary zasadli. Podla mna je to aj o tom, ze vyletok z marca a vyletok zo septembra je velky rozdiel. A uz sme pritom, kedy ukoncit chovnu sezonu.

13.3.2016 20:37
Jeptiška

XXX.XXX.111.204

Začalo to vajíčkem a nakonec krasnými holoubátky a to v párovací kleci vše je jen o té lásce a důvěře k holoubkům a jde vše každý chovatel časem pozná co potřebují a oni to oplatí

13.3.2016 21:30
jokes

XXX.XXX.56.230

Taky se mi dneska u dvou párů vylíhli holoubátka... mám velikou radost... čus bus bambus...

Přidejte reakci

Přidat smajlík