Přátelé všechny vás zdravím z Toužetína. Dnes se mi dostal do ruky zápis z naší výroční členské schůze, které jsem se z důvodu pracovního a rodinného vytížení nemohl zúčastnit. Po jejím přečtení jsem se rozhodl založit toto vlákno. Součástí schůze byla projednávána komunikace mezi panem Marušákem a panem Bruknerem. Komunikaci inicioval pan Marušák, který chtěl "citlivé informace" po panu Bruknerovi. Nebudu se zde rozepisovat o stylu, to si může každý přečíst, ale záměr mi připadá jak ve špatné Bondovce! Minulý týden mi volal opět jeden celoživotní holubář abych vzal na podzim jeho holuby do Toužetína protože končí. Opravdu ve svém plemeni osobnost a legenda. Tenhle rok jich bylo více. Tito lidé nám mizí a svazový funkcionář si dovoluje toto! Vím že někteří se mnou nebudete souhlasit, ale pro mne je to problém, zda se může takovým lidem důvěřovat, když provádějí takové intriky! Posuďte sami. Myslím ale že je zapotřebí na takové jednání upozorňovat jinak, jak jsem již psal dříve, mohlo by se to stát normou a to pak teprve Pán Bůh s námi. Přeji všem hezký pátek. Lukáš M. Toužetín.
Jde o to co vlastně p. Marušák požadoval na kom. Nový občanský zákoník (NOZ) přímo "vynucuje" velmi citlivá osobní data od funkcionářů zapsaných spolků, tedy těch, kteří mají IČ. A protože si VH odhlasovala, že ve výboru pobočných spolků (ZO, klubů s IČ) musí být minimálně 3 členové a tedy ti musí dát svá data do příslušného rejstříku, prostřednictvím hlavního spolku (ČSCH) a to pravděpodobně zařizuje p. Marušák. Možná se mýlím a možná šlo o něco zcela jiného. Jako OO ČSCH jsme upozorňovali na nutnost zvážit, aby za pobočný z.s. byl pouze jeden statutár, ale možná nikdo nedomyslel...A pokud si na stránkách ČSCH přečtete, co vše musí pobočný spolek s IČ dělat ve vztahu k účetnictví, budtete se ještě více divit. Za to si mohou delegáti VH, že neznají souvislosti a především NOZ z dílny ODS a spoléhají se na to, že to za ně někdo vyřeší...Teprve až si mnozí vše dobře přečtou, dají do souvislostí pak poznají, že spolková zábava má i svůj rub. Postupně se mnozí začnou divit, co vlastně nové stanovy a NOZ přinesou. Já to již nebudu i když jsem alternativním stanovám věnoval hodně času a snažil jsem se provést chovatelskou osvětu, ale marně.
čendas
napsal(a):
Vážený, z článku naprosto nevyplývá, aspoň pro mě, na koho nebo na co, si vlastně stěžujete, jestli je ten zlobivý Brukner či Marušák, chybí pointa, jak u detektivy otevřeným koncem, Standu osobně znám, jako férového chlapa.
Já mám s panem Bruknerem bohužel jinou zkušenost, ale za tím jsem již udělal tlustou Znám bohužel i spoustu jiných lidí, kteří mají podobnou zkušenost jako já, ale tím vás rozhodně nechci nijak ovlivňovat. Tuhle věc inicioval pan Marušák i když se to snažili zakrýt přes adresář odesílatele a pan Brukner byl pro. Otevřené je to proto, protože se to týká klubu ČS a spousta lidí tomu rozumí. Jinak, jestli je pan Brukner férový chlap tak bude určitě s radostí reagovat na mou výzvu a uradí klubu minimum toho co proklamuje, jak Českému staváku slouží. O tom vás budu samozřejmě informovat až po speciální výstavě klubu ČS, která se koná v prosinci, zda tomu dostojí. Zdraví vás Lukáš M. Toužetín.
Okolek

XXX.XXX.241.221
Dobrý den.Není to tak dávno co jste na fauně špinil p.Sousedíka a bratry Bekovi.Tak si to prosím vyřiďte s Brüknerem mezi sebou a netahejte to do éteru, ať se pak nemusíte omlouvat.
Okolek
napsal(a):
Dobrý den.Není to tak dávno co jste na fauně špinil p.Sousedíka a bratry Bekovi.Tak si to prosím vyřiďte s Brüknerem mezi sebou a netahejte to do éteru, ať se pak nemusíte omlouvat.
Nejdříve by jste se mohl alespoň podepsat. Pokud jde o špinění, pouze jsem popisoval praktiky, které se v chovatelství provádějí. Na druhé straně to nemusíte číst a stačí jen překliknout. Jinak jestli se dopustím nějakého faulu, na což si dávám veliký pozor, tak mě tu můžete zveřejnit také. Myslím, že ale tuto příležitost nikomu nedám. Jinak se mi dnes ozvalo pár lidí, kteří to kvitují, takže je to věc názoru. Tahle forma komunikace má své výhody a věřte, že pokud je něco pozitivního, tak jsem toho příznivec také. Jak říkám první krok slušnosti, je se pod svůj názor podepsat. Zdraví Lukáš M.
touzetin
napsal(a):
Nejdříve by jste se mohl alespoň podepsat. Pokud jde o špinění, pouze jsem popisoval praktiky, které se v chovatelství provádějí. Na druhé straně to nemusíte číst a stačí jen překliknout. Jinak jestli se dopustím nějakého faulu, na což si dávám veliký pozor, tak mě tu můžete zveřejnit také. Myslím, že ale tuto příležitost nikomu nedám. Jinak se mi dnes ozvalo pár lidí, kteří to kvitují, takže je to věc názoru. Tahle forma komunikace má své výhody a věřte, že pokud je něco pozitivního, tak jsem toho příznivec také. Jak říkám první krok slušnosti, je se pod svůj názor podepsat. Zdraví Lukáš M.
Lukáši, jsem taky chovatelem staváků a slyšel jsem, že tam máš velké množství těchto krásných holubů, abych se přiznal neumím si to dost dobře představit, určitě máš foťák vyfoť to jak to tam máš v současné době, myslím, že to bude zajímat i další zanícený chovatele.
Mě uděláš radost když mi i vyfotíš stříbrňáky-Haryho. Díky Josef z Humpolce.
hlinik
napsal(a):
Lukáši, jsem taky chovatelem staváků a slyšel jsem, že tam máš velké množství těchto krásných holubů, abych se přiznal neumím si to dost dobře představit, určitě máš foťák vyfoť to jak to tam máš v současné době, myslím, že to bude zajímat i další zanícený chovatele.
Mě uděláš radost když mi i vyfotíš stříbrňáky-Haryho. Díky Josef z Humpolce.
Zkusím to zařídit. Minulý týden byl u mne Petr Čech a Harryho holuby nafotil. Jsou v samostatné holubárně a buduje se pro ně nový holubník. Do hejna jsem si je netroufl pustit, na to jsou příliš cenní a také jsem mu slíbil, že u mne nezaniknou. Tenhle rok musím udělat pět nových holubníků, protože někteří chovatelé chtějí končit. Proto tady občas dávám slovo do pranice, jak se občas říká. Ale nerozčílilo by vás to pokrytectví, když se darebnému chování říká legenda? Tito holubáři jako Štěpánek, Harry a mnoho dalších jsou legendy! Jenže jsou příliš staří, slušní a skromní, aby se někde vytahovali, či dokonce škodili kamarádům! Máte to jako s jedním chovatelem staváků který má nyní vysokou svazovou funkci Tento člověk dostane mandát aby hlasoval proti zavedení nového způsobu oceňování a pak hlasuje pro! Tak co si o tom myslet? Na dotaz, proč tak učinil, zněla odpověď, že hlasoval sám za sebe. Upřímně musím říci, že nesnáším kariéristy a podrazáky. Třeba s předsedou uok jsme měli trochu neshodu, ale vyříkali jsme si to a chováme se k sobě korektně. Můj názor na způsob a znovu opakuji způsob zavedení nového posuzování se nezměnil a přesto spolu normálně komunikujeme. Vlastně klub odnesl chování několika podrazů z vlastních řad. Stejně si stále myslím, že klubová výstava by měla být řešena klubem, tak jak je to v zahraničí, viz Starvický stavák. Nakonec bych chtěl podotknout, že nemám zas tolik času, abych se zabýval neřádem a raději budu nadále svou energii věnovat pozitivnějším věcem, protože ti holubi se nijak bránit nemohou a bohužel poctivých pracantů také ubývá, i když vidím že někteří nový charakterní holubáři jsou na obzoru a proto to má smysl dělat. Takže když to tady někoho občas rozčílí, tak ať si překlikne, protože tyhle věci se prostě dějí a jak jsem psal výše, nemělo by se to stát normou! Přeji hezký den z Toužetína. Lukáš M.
touzetin
napsal(a):
Zkusím to zařídit. Minulý týden byl u mne Petr Čech a Harryho holuby nafotil. Jsou v samostatné holubárně a buduje se pro ně nový holubník. Do hejna jsem si je netroufl pustit, na to jsou příliš cenní a také jsem mu slíbil, že u mne nezaniknou. Tenhle rok musím udělat pět nových holubníků, protože někteří chovatelé chtějí končit. Proto tady občas dávám slovo do pranice, jak se občas říká. Ale nerozčílilo by vás to pokrytectví, když se darebnému chování říká legenda? Tito holubáři jako Štěpánek, Harry a mnoho dalších jsou legendy! Jenže jsou příliš staří, slušní a skromní, aby se někde vytahovali, či dokonce škodili kamarádům! Máte to jako s jedním chovatelem staváků který má nyní vysokou svazovou funkci Tento člověk dostane mandát aby hlasoval proti zavedení nového způsobu oceňování a pak hlasuje pro! Tak co si o tom myslet? Na dotaz, proč tak učinil, zněla odpověď, že hlasoval sám za sebe. Upřímně musím říci, že nesnáším kariéristy a podrazáky. Třeba s předsedou uok jsme měli trochu neshodu, ale vyříkali jsme si to a chováme se k sobě korektně. Můj názor na způsob a znovu opakuji způsob zavedení nového posuzování se nezměnil a přesto spolu normálně komunikujeme. Vlastně klub odnesl chování několika podrazů z vlastních řad. Stejně si stále myslím, že klubová výstava by měla být řešena klubem, tak jak je to v zahraničí, viz Starvický stavák. Nakonec bych chtěl podotknout, že nemám zas tolik času, abych se zabýval neřádem a raději budu nadále svou energii věnovat pozitivnějším věcem, protože ti holubi se nijak bránit nemohou a bohužel poctivých pracantů také ubývá, i když vidím že někteří nový charakterní holubáři jsou na obzoru a proto to má smysl dělat. Takže když to tady někoho občas rozčílí, tak ať si překlikne, protože tyhle věci se prostě dějí a jak jsem psal výše, nemělo by se to stát normou! Přeji hezký den z Toužetína. Lukáš M.
Ahoj Lukáši, nebylo lepší pro tak prošlechtění chov, najít rozumného chovatele stříbrných sedlatých, který má zkušenosti a čas?
Myslím, že zadavatele oslovujete příjmením, ale to by Vláďo u Tebe asi taky nebyl problém zaměnit . Můj názor je takový, že i kdybych byl rozumný, zkušený chovatel, tak bych chov od nikoho nepřebíral. Když byla dohoda, že chov bude pokračovat v Toužetíně, tak je to v pořádku. S tím převzetím chovu je to dost ošemetné, jak říkal zkušený, bohužel už zemřelý chovatel z naší pobočky. "pokud budeš úspěšný, tak to bude připsáno minulému chovateli, a pokud úspěšný nebudeš, tak se bude říkat, jak jsi ten chov dokur..l. =to=.
tono
napsal(a):
Myslím, že zadavatele oslovujete příjmením, ale to by Vláďo u Tebe asi taky nebyl problém zaměnit . Můj názor je takový, že i kdybych byl rozumný, zkušený chovatel, tak bych chov od nikoho nepřebíral. Když byla dohoda, že chov bude pokračovat v Toužetíně, tak je to v pořádku. S tím převzetím chovu je to dost ošemetné, jak říkal zkušený, bohužel už zemřelý chovatel z naší pobočky. "pokud budeš úspěšný, tak to bude připsáno minulému chovateli, a pokud úspěšný nebudeš, tak se bude říkat, jak jsi ten chov dokur..l. =to=.
Já si to vůbec neuvědomil, myslíš dobře.Mila má přes 1000 staváků, v zemědělství času moc nemá.Jenom udělat samostatnou holubárnu nestačí to snad víš.To není pokračování chovu ale zánik.
tono
napsal(a):
Nejvíc jsem se obával aby mě nezačali padat, protože přeci jen těch staváků tam mám hodně a z celé republiky. Radši jsem je naočkoval Pharmavacem jak jsem je přivezl. Padl jen jeden a čtyři holoubata, která přestali krmit. Bylo jich přes 70 takže si myslím, že to nedopadlo špatně. Holoubci jsou ve výborné kondici. Víte, u mne je výhoda, že zatím nehodlám vystavovat a i do budoucna bych chtěl, aby Toužetín fungoval jako genová základna pro slušné chovatele, kteří chtějí chovat holuby a ne jen sbírat poháry za každou cenu. Takže, když se povede nějaký nadějný odchov tak určitě rád podpořím ty, kteří by chtěli na Harryho práci navázat. Jeho holuby však zůstanou v Toužetíně. Za prvé jsem mu to slíbil a za druhé by se ten chov rozdělil a ta šance by se určitě snížila. Budují se holubníky i pro další variety staváků a na podzim přibyde i kvalitní chov Káníků, protože jejich chovatel chce skončit. Přeji Hezký den. Lukáš M Toužetín.
cajzek
napsal(a):
Ahoj Lukáši, nebylo lepší pro tak prošlechtění chov, najít rozumného chovatele stříbrných sedlatých, který má zkušenosti a čas?
Už mám příslib od vynikajících chovatelů staváků, že pomohou. Uvidíme jak to dopadne, protože letos už to nechám a začneme příští rok. Šlo hlavně o to, aby nezačali padat a to dopadlo naštěstí dobře. Uvidíme jak jim bude svědčit nový holubník. Zdravím z Toužetína Lukáš M.
Uživatel s deaktivovaným účtem

touzetin
napsal(a):
Stejně si stále myslím, že klubová výstava by měla být řešena klubem, tak jak je to v zahraničí, viz Starvický stavák...Zdravim Vas p.Lukasi a proc chodit stim posuzovanim a denim klubu za hranice? V klubu chovatelu strukturovych holubu sme u paviku a parukaru presli na americky styl posuzovani tj.vyrazovacim zpusobem v metrove kleci od jehhorsiho k nejlepsimu.u ostatnich plemen zustal bodovaci system ale co tim chci rict preslo se na tenhle zpusob posuzovani protoze je pro paviky a parukare vyhodnejsi holubi se muzou poradne predvest a nikdo nam do toho nekecal byla to zalezitost klubu tudiz nechapu jestli je novy postup posuzovani stavaka pro stavaka nevyhodny proc se to prijalo a proc si do toho klub necha kecat...
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Stejně si stále myslím, že klubová výstava by měla být řešena klubem, tak jak je to v zahraničí, viz Starvický stavák...Zdravim Vas p.Lukasi a proc chodit stim posuzovanim a denim klubu za hranice? V klubu chovatelu strukturovych holubu sme u paviku a parukaru presli na americky styl posuzovani tj.vyrazovacim zpusobem v metrove kleci od jehhorsiho k nejlepsimu.u ostatnich plemen zustal bodovaci system ale co tim chci rict preslo se na tenhle zpusob posuzovani protoze je pro paviky a parukare vyhodnejsi holubi se muzou poradne predvest a nikdo nam do toho nekecal byla to zalezitost klubu tudiz nechapu jestli je novy postup posuzovani stavaka pro stavaka nevyhodny proc se to prijalo a proc si do toho klub necha kecat...
Také jsem slyšel, že jste si to posoudili po svém a fandím vám i příteli Veselému, který určitě také zakouší tlak na svou osobu, například pan Krůta to napadl. Jenže restrikce se uplatňují vůči klubu Českého staváka a stojí za tím bohužel víceméně členové klubu, viz udání na posuzování při jihočeské přehlídce ČS. Pánové si dali tu starost, udělali dokumenty a chtějí některé členy přes úok kamenovat. Ještě není čas, ale jejich jména tu také zveřejním. Devadesát procent členů klubu ČS by chtělo naší výstavu nechat posuzovat starým způsobem a je potřeba nadále podnikat kroky, aby to bylo umožněno a věřte, že se to povede. Těch škůdců je přeci jen minimum a věřím, že nakonec zvítězí zdravý rozum. Nežijeme přece v nějakém Stalinistickém režimu a tohle je přeci záliba, při které by si lidé měli odpočinout od každodenních starostí. Hlavně se těch podrazáků a udavačů, přestat bát, pokud je mi známo tak jim hlavně jde o jejich osobní prospěch, ať je benefit z určitých aktivit, či nemohoucnost se prosadit v běžném životě, tak si své mindráky léčí ve spolku. A věřte, když má dojít na to aby něčím přispěli, tak najednou jako by nebili. Díky Bohu je jich jen několik a časem to určitě vyhnije. Přeji hezký den z Toužetína. Lukáš M.
touzetin
napsal(a):
Také jsem slyšel, že jste si to posoudili po svém a fandím vám i příteli Veselému, který určitě také zakouší tlak na svou osobu, například pan Krůta to napadl. Jenže restrikce se uplatňují vůči klubu Českého staváka a stojí za tím bohužel víceméně členové klubu, viz udání na posuzování při jihočeské přehlídce ČS. Pánové si dali tu starost, udělali dokumenty a chtějí některé členy přes úok kamenovat. Ještě není čas, ale jejich jména tu také zveřejním. Devadesát procent členů klubu ČS by chtělo naší výstavu nechat posuzovat starým způsobem a je potřeba nadále podnikat kroky, aby to bylo umožněno a věřte, že se to povede. Těch škůdců je přeci jen minimum a věřím, že nakonec zvítězí zdravý rozum. Nežijeme přece v nějakém Stalinistickém režimu a tohle je přeci záliba, při které by si lidé měli odpočinout od každodenních starostí. Hlavně se těch podrazáků a udavačů, přestat bát, pokud je mi známo tak jim hlavně jde o jejich osobní prospěch, ať je benefit z určitých aktivit, či nemohoucnost se prosadit v běžném životě, tak si své mindráky léčí ve spolku. A věřte, když má dojít na to aby něčím přispěli, tak najednou jako by nebili. Díky Bohu je jich jen několik a časem to určitě vyhnije. Přeji hezký den z Toužetína. Lukáš M.
Nechci nikoho soudit, ale...ČSCH, kluby a jiné pobočné spolky s IČ, se většinově demokraticky usnášejí na různých pravidlech pro svoji zábavu. Bohužel se najdou ti, kdož nesouhlasí s rozhodnutími (a to neplatí jen pro posuzování) a hledají cestičky, jak většinu obejít. V dnešní době spíše platí (obecně), kdo má lepšího advokáta, ten má pravdu, mnohdy za peníze. Toto berte jako nezávislou úvahu. Vždy by mělo platit to, co bude chtít většina...
jo012810
napsal(a):
Nechci nikoho soudit, ale...ČSCH, kluby a jiné pobočné spolky s IČ, se většinově demokraticky usnášejí na různých pravidlech pro svoji zábavu. Bohužel se najdou ti, kdož nesouhlasí s rozhodnutími (a to neplatí jen pro posuzování) a hledají cestičky, jak většinu obejít. V dnešní době spíše platí (obecně), kdo má lepšího advokáta, ten má pravdu, mnohdy za peníze. Toto berte jako nezávislou úvahu. Vždy by mělo platit to, co bude chtít většina...
Jenže tenhle způsob byl obejit shora. Nevím zda jste s tou problematikou tak detailně obeznámen, ale proběhla silná zákulisní kampaň proti klubu ČS a jak jsem psal již výše, bohužel i několika současných i bývalých členů klubu. Nikdo nebyl proti zavedení nového způsobu do té doby než se to zvrtlo v diktát a i potom nám stačila výjimka na klubové výstavy, jak je tomu i v zahraničí, viz třeba výstavy v Lipsku či evropská výstava. Pak se využilo, že přítel Boukal se trochu ohradil a bylo po výjimce. Opravdu to detailně sleduji a probíhalo hlasování na pobočkách, kde většina se postavila pro starý způsob oceňování. Proto klub znovu o tu výjimku požádal a jak s tím bude naloženo, tak sem dám vědět. Pak se opravdu bude muset hledat ten dobrý advokát za peníze, jak píšete. Jenže je to trochu v tom, že valná většina klubu která nesouhlasí s tímto stavem tak také platí členské příspěvky do svazu aby dostala zpátky alespoň trochu úcty a ne jak zareagoval pan Krůta a velkou dávkou arogance, že hlasoval sám za sebe, jak jsem popsal výše a ještě mu to dělalo potěšení. Raději bych investoval energii do bohulibějších věcí, jež v tomhle případě nezbývá než si jít za tím, až do vyřešení této situace, protože nic hrozného přeci klub nechce, jen trochu respektu k vlastní práci. Přeji hezký večer. Lukáš M. Toužetín.
Ahoj Mílo a ostatní čtenáři,
jsem rád, že chov Harryho zůstal v ČR a je v dobrém stavu. Pro zachování kvalitních stříbrných sedlatých staváků v ČR bude důležité, zda si tito holubi najdou jednoho či dva voláčkáře, kteří s nimi budou moci každodenně pracovat. Je otázkou, zda je nahraditelný "lidský potenciál", znalosti a nezdolná touha vítězit, které byly např. pro Harryho obrovským motorem. Pro cyklus článků Legendy českého holubářství v časopise Chovatel vybírám buď zasloužilé starší chovatele (jako byl např. Tebou zmiňovaný pan Štěpánek), nebo "mladší" odborníky, kteří mohou recipientům poskytnout exkluzivní informace o šlechtění a chovu holubů a mají "tah na branku". Jméno Brückner tam bezpochyby pasuje, bez ohledu na negativní emoce, které v Tobě vzbuzuje. Když jsi mluvil s Harrym, určitě Ti říkal, že i s ním jsem udělal rozhovor pro cyklus Legend. Rozhovor s fotkami na jeho holubníku vznikl v listopadu 2015...čeká na otištění v redakci CH. Tolik tedy k Tvé poznámce o skutečné legendě. Ke Tvým poznámkám o některých našich funkcionářích, diktátu posuzování a podobně bych se nerad zde vyjadřoval. Bude lepší, probereme-li tyto věci telefonicky. Budu rád, když mi zavoláš nebo prozvoníš až budeš mít čas, kontakt je na stránkách ČSCH. Děkuji. Saša Veselý.
5555
napsal(a):
Ahoj Mílo a ostatní čtenáři,
jsem rád, že chov Harryho zůstal v ČR a je v dobrém stavu. Pro zachování kvalitních stříbrných sedlatých staváků v ČR bude důležité, zda si tito holubi najdou jednoho či dva voláčkáře, kteří s nimi budou moci každodenně pracovat. Je otázkou, zda je nahraditelný "lidský potenciál", znalosti a nezdolná touha vítězit, které byly např. pro Harryho obrovským motorem. Pro cyklus článků Legendy českého holubářství v časopise Chovatel vybírám buď zasloužilé starší chovatele (jako byl např. Tebou zmiňovaný pan Štěpánek), nebo "mladší" odborníky, kteří mohou recipientům poskytnout exkluzivní informace o šlechtění a chovu holubů a mají "tah na branku". Jméno Brückner tam bezpochyby pasuje, bez ohledu na negativní emoce, které v Tobě vzbuzuje. Když jsi mluvil s Harrym, určitě Ti říkal, že i s ním jsem udělal rozhovor pro cyklus Legend. Rozhovor s fotkami na jeho holubníku vznikl v listopadu 2015...čeká na otištění v redakci CH. Tolik tedy k Tvé poznámce o skutečné legendě. Ke Tvým poznámkám o některých našich funkcionářích, diktátu posuzování a podobně bych se nerad zde vyjadřoval. Bude lepší, probereme-li tyto věci telefonicky. Budu rád, když mi zavoláš nebo prozvoníš až budeš mít čas, kontakt je na stránkách ČSCH. Děkuji. Saša Veselý.
V tom máš pravdu a nikdy jsem nezpochybňoval um pana Brucknera pro chov holubů. Jenže legenda by měla mít i trochu morálky a hlavně charakter stavět se problémům čelem. Za naší věcí jsem opravdu udělal tlustou čáru. Jde mi jen o to aby pracoval poctivě pro Českého staváka. Tomu toho dle naší dohody hodně dluží a věřím, že se zachová jako chlap a bude reagovat na mojí výzvu na podporu ČS. Veřejně a v tvém článku to proklamuje, tak jsem zvědav v prosinci v Kolíně. Jinak ti musím říct, že to byla věru drahá zkušenost, když to nedodrží . Jinak si myslím, že české holubářství na tom nemusí být tak špatně. Poznávám mnoho nových zapálených chovatelů i díky časopisu Svět holubů a přípravě muzea českého holubářství. Je to sice běh na delší trať, ale aby to bylo dobré, tak to ani nijak jinak nejde. Zdravím z Toužetína Lukáš M.