Zdravím,
v pondělí podvečer mi do okna v prvním patře něco bouchlo. Ne nějak silně. Byl to holub. I když nějak musel doletět, při odchytu neodlétal, jen se ne moc rychle snažil odběhnout. Mne, laikovi v holubářství, se zdál být nemocný, nicméně nechat ho na chodníku sežrat kočkou mi nepřišlo zrovna to nejlepší řešení. Vzala jsem ho, dala do asi 1,20 x 60 cm klece (zatím), vnutila pár kapek vody s dvěma kapkami Ivomecu (mám chov andulek, mám lék preventivně doma). Do klece jsem mu dala vodu, pšenici suchou i klíčenou, trochu směsi pro velké papoušky a kukuřici. Dnes seženu nějaký hrubší písek s kamínky (asi někde od potoka), dodám drcenou vaj. skořápku, pampelišku, žabinec... směs pro holuby.
Podle fotek jsem ho odhadla na pávíka (je černo bílý nepravidelně strakatý, nemá tak hezky vyvinutý vějíř ocasních per, jako vzoroví pávíci na fotkách - možno je ještě mladý, možno není tak "dokonalý", nevím. Hlavu opírá o záda, čímž mu vole s hrudníkem vystupuje do popředí.
Musela jsem ale na několik hodin odejít, po návratu, po deváté večer jsem ho zkontrolovala, zdá se, že se jen napil, ale nic nežral (asi).
1/ jak zjistím, jestli je zdravý nebo nemocný? Může i nelétat, aniž by to bylo způsobeno nemocí? Celkem bych při takové stavbě těla nebyla překvapena. Nicméně nějak "doletět" musel...
2/ když dnes přes den pořídím foto, dal by se odhadnout věk?
3/ nemá kroužek, má smysl pátrat po majiteli? V okolí nevím o nikom, kdo holuby chová, ale v neděli byla asi 400 m od nás drobnochovatelská burza - mohl někomu pávík uletět?(!?)
4/ co mohu pro toho holuba udělat? Kdybych věděla, že je OK, mohla bych ho pustit - prozatím - do velké voliéry (cca 5 x 4 m) mezi andulky a udělat mu někde u země bidla a nějakou provizorní budku? Aby měl více prostoru a nebyl v kleci.
(jen pro zajímavost - jen co jsem se o holuba postarala podle mých možností, na voliéře s papoušky jsem objevila cizí andulku. Po odchytu šla okamžitě do karantény s vápenkou na zobáku... asi také následek nedělní burzy. Tu ale spíše někdo vědomě vypustil.).
Zdravim,
dle Vaseho popisu by se mohlo jednat o pavika v novem typu, coz by tak trochu potvrzovalo Vasi domnenku o letani. Holubi tohoto slechteni letat samozrejme umi, ale dosti omezene.
Co se zdravotniho stavu tyce, velmi tezko posuzovat takto na dalku. Zameril bych se na:
a) dychani - jestli holub nedycha ztizene, prip. s pootevrenym zobakem
b) trus (po nejake dobe, az se holub trochu usadi) - jeli penvejsi konzistence (nemazlavy), ne uplne "zabi" zelene barvy (podmineno krom jineho druhem krmeni) a bez infekcniho zapachu
c) na celkovy vzhled, kondici, parazity v peri atd...Bez minimalne 14ti denni karanteny bych ho mezi ostatni ptaky nedaval.
Fotku urcite nahodte, nektery ze zkusenych chovatelu Vam urcite poradi
MP
ps - blahopreji k zalozeni noveho chovu paviku
DÍKY mooooc. Holubi jsou úžasní a možná i inteligentnější, než by si laik myslel. Nicméně kdybych je chtěla chovat, pávící to jistě nebudou. Vyvolávají ve mně pocit lítosti podobně jako fyzicky postižený člověk na vozíku. Nejdřív jsem si myslela, že ta deformace a držení hlavy na zádech je důsledkem nemoci (omlouvám se). Holub by měl létat a to, co my chovatelé exotů Vám holubářům můžeme tiše závidět je právě možnost je vypouštět na prolet. Ale jak vidím, zjevně se to netýká všech druhů a šlechtitelství má na svědomí plemena hodně ochuzena o přirozenou holubí schopnost dobře létat.
Takže budu hledat majitele. Jen nevím jak. Proto zatím nevložím foto, nevím, jak je toto plemeno ceněno, jestli bych pak neměla více zájemců. Nevím, poraďte. Mám dát inzerát bez fotky s tím, že vrátím na základě upřesňujícího popisu?
Takže i zde upřesňuji: Holub pávík byl odchycen v pondělí,12.9. v podvečer v Telči, den po nedaleké nedělní burze.
Když ho nemohu kvůli karanténě dát do velké voliéry, než se najde majitel, kam ho mám umístit, aby se cítil alespoň relativně v pohodě? Stačí mu klec cca 120 x 60 cm s tím, že ho v prázdné místnosti budu pouštět na několik hodin? Létat tam ale asi nebude.
Dnes mu doplním do jídelníčku vše potřebné, to si nastudovat umím. Když Vás napadne nějaká dobrá rada, budu povděčna. Jdu napsat inzerát.
Na kroužek jsem se dívala hned při odchytu, jistě nemá. Měla jsem ho již třikrát v rukou. A jistě je to pávík, na inzerci velice podobné jeden chovatel z JM kraje nabízí, již jsem mu psala.
Kontroluji mu trus - je řidší než na tomto obrázku (http://i259.photobucket.com/albums/hh296/PigeonTalk/Poop/Poop1.jpg), ale ne zcela vodnatý, barva souhlasí. Zdá se mi ale, že v podstatě nežere a ani se moc nehýbe, což mě dost trápí. Chybí mu "životní elán". Dýchá klidně, nepospává, jen sedí a kouká. Parazity v peří jsem nijaké zatím neobjevila, ale mám Arpalit v případě potřeby. Nechci ho nyní "atakovat" větší dávkou chemie po včerejším Ivomecu, je to silný jed. Na voliéře odchycené cizí andulky vždy ve vlažné vodě s přídavkem Arpalitu vykoupu, holuby se ale asi koupat nemají. Nevím. Když se však začne chovat trochu "veseleji", asi ho v té místnosti pustím na zem ať se proběhne (je tam lino) a nabídnu mu nízkou vaničku s vodou (miska na vyvolávání fotek). Je mi jedno, jakou má hodnotu, neplánuji si ho nechat, ale chtěla bych, aby byl v pořádku.
A nechtěla bych, aby se jako majitel ohlásil zkrmovač:
https://www.ifauna.cz/holubi/inzerce/r/detail/2828212/koupim/.
Odchycený holub již žere, i trus se upravil. Někdy koncem týdne bych ho - do doby než se najde vhodný chovatel holubů (nejlépe majitel) - dala do voliéry. Mám dva dotazy:
1/ zatím jsem v peří nezpozorovala parazity, ani stopy po jejich destrukční činnosti. Přesto se chci zeptat, jak je odstraňujete, nebo jakou proti nim používáte prevenci když třeba koupíte holuba na burze.
2/ máme velkou, fakt velkou voliéru. Zdá se ale, že let není to, co je pro tohoto holuba bytostně nevyhnutné. Co mu mám do voliéry dát, aby se cítil v rámci možností v pohodě? Nějakou budku? Spíše k zemi? Bidla (větve?) u zemi? Na krmení se neptám, to jsem si načetla, má se v tomto ohledu nadstandardně. Nedoporučujte prosím, že mám mu dát další holuby, aby nebyl sám ...to nemohu, na to podmínky spolu s exoty nemám. Navíc bych nelétavé holuby nechtěla.
Majitel se zatím na inzerát neozval, tak budu moc již vložit do vlákna i foto.
Jak jsem to dělal já, (jde to i jinak) u nového holuba, min 21 dnů karanténa
1) vystříkat Arpalitem (schovat hlavu), jinak v budnících, listí z ořešáku, občas něco do koupele
- v tomto počasí se koupou rádi co 2-3 den
2) bude-li sám, budník nepotřebuje, když tak někde mezi 0,5 - 1m nějakou bedničku, na sezení jsou lepší např. střešní latě, nebo prkénka nebo opravdu silná bidla - kulatina
vemte si ho do ruky a zkontrolujte kondici (osvalení kol prsní kosti) neměla by vyčnívat, je-li pohublý, může ho trápit trichoška atd...možností je hafo, viz např
http://www.holubi-polasek.estranky.cz/clanky/veterinarni-okenko.html
tím vás nechci děsit
Děkuji. S tou voliérou raději počkám, celkem jsem se lekla zejména poznámky, že v podstatě všichni holuby mají kokcidie i když to na nich nijak poznat není.
Když jsem ho odchytávala na chodníku, mě tento postoj:
http://www.veslavkove.cz/soubory/galerie/obrazky/_51/_67/_397/_3_20101113_1744749945.jpg
samozřejmě ne až tak impozantní postoj, zejména ocasní vějíř má menší.
Dnes při focení se tvářil méně "nadutě". Dal by se odhadnout věk? Je to sameček? Trus je OK?
Tak je to dost nepovedený pávík starého typu, rozhodně to není čerstvý výletek, pohlaví typovat
z fotky je ošidné. Zkuste pánevní kůstky u 1,0 jsou blízko u sebe (do 5mm), u už snášejících 0,1
je to min 1cm a více. Samci vrkají dlouze, více opakování a častěji (jako vrkůůů, vrkůůůů..., )
0,1 jen krátce vrku, vrku a méně opakování
ale tady sám nemusí vrkat vůbec, ani samec - nemá důvod
trus vypadá dobře.
Co ta kondice?
Děkuji, i když až tak nepotěšilo. Ne kvůli mně, kvůli těm ptákům - mám na mysli jak holuba, tak andulku, co jsem hned po něm odchytila. Nemohu se ubránit dojmu, že to nejsou uletění ptáci, ale vědomě vypuštěni. Andulka - vápenka nalezlá na zobáku i kolem jednoho oka (asi ji výkupčí odmítl) a holub, který asi zabíral místo v přepravce na cestě zpět - možno "chovatel" koupil něco hezčího a neměl ho kam dát...
Andulku vyléčím, to není problém, mám pro takové případy tři (karanténní) klece. Holuba mi je líto, určitě bych nedopustila, aby šel do polévky nebo na zkrmení, tak asi zůstane déle u nás, než se to v jeho prospěch nějak vyřeší. Momentálně je jako pěna, ani vrk, natož nějaké vrkůůůůů. Kondici nevím posoudit. Jako laik (lastně Lajka ) bych řekla, že celkem dobrá, co se mohutnosti těla týče, nepřipadá mi vyhublý. Ale u těchto plemen to musí mít člověk asi v oku a pohmatu. Kondička pohybová asi mizerná, neobratný pokus o let skončil vletěním do polykarbonátu. Ale opakuji, nějak se k nám dostat musel a zaregistrovala jsem jeho pád když asi chtěl přistát na střeše, ale to nezvládl a při pádu se sklouzl po pootevřeném vyklápěcím okně. Možná byl chován v malém prostoru. Nechám ho zatím v karanténě, mám obavu o papouchy ve voliéře (máme i žaka).