Stáří holuba na výstavě

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

plasnik

20.11.2016 08:44
plasnik

XXX.XXX.195.231

Dobrý den.
Zajímalo by mě, jak je to s maximálním stářím holubů na výstavě. Ve vzorníku je zmínka pouze o tom, že jako neoceněn se označí holub s kroužkem starším než ne jeho možná délka života (12 let). Jinou zmínku o věku holubů na výstavách jsem nenašel. Přesto mi něco říká, že věková hranicepro vystavení holuba byla vždy nějak kolem šesti roků věku. Jak to tedy je?
Předem děkuji za odpovědi.

20.11.2016 09:21
jo012810

XXX.XXX.96.211

Pokud pořadatel výstavy, např. pro soutěž, neurčí jinak, pak platí vzorník. Osobně se domnívám, že z plemenářského hlediska, když vyhoví standardu starý holub a vlastně "porazí" ty mladší, pak je to určitě plus pro jedince a mínus pro chovatele. Tuto skutečnost bych hodnotil tak, že odchovy nedosály kvalitu rodičů, či prarodičů a je se třeba zamyslet. Bohužel dnešní trend výstavnictví je především o získávání šampiónů (třeba i náhodných jedinců) a zapomíná se na to, že posouzení jedince podle vzorníku, má být vodítkem v další plemenitbě. To platí nejen u holubů...

plasnik

20.11.2016 09:42
plasnik

XXX.XXX.195.231

Děkuji za odpověď. Úplně by stačila ta první věta. smajlík

20.11.2016 09:51
justovi

XXX.XXX.249.239

První věta není tak významná, jako zbývající část příspěvku a především jeho závěrečná část, která velmi přesně vystihuje současný trend chovatelství.

20.11.2016 10:09
justovi

XXX.XXX.249.239

... poslední nepovedený, ale platný vzorník říká :... " ÚOK ukládá posuzovatelům pro hodnocení vyjádření neoceněn jen v případech, kdy vystavený holub vykazuje technické nedostatky a to :
a)...
b) má-li starší kroužek, než je jeho teoretický možná doba jeho života ( 12 let)
c)...

20.11.2016 13:55
maximus.chov

XXX.XXX.145.33

plasnik napsal(a):
Dobrý den.
Zajímalo by mě, jak je to s maximálním stářím holubů na výstavě. Ve vzorníku je zmínka pouze o tom, že jako neoceněn se označí holub s kroužkem starším než ne jeho možná délka života (12 let). Jinou zmínku o věku holubů na výstavách jsem nenašel. Přesto mi něco říká, že věková hranicepro vystavení holuba byla vždy nějak kolem šesti roků věku. Jak to tedy je?
Předem děkuji za odpovědi.

6rokú

20.11.2016 18:14
TUR:TEXAN

XXX.XXX.90.4

Asi jsem něják omezený-6nebo 12?

20.11.2016 18:44
st.toman

XXX.XXX.32.219

Zdravím. Já si myslím, že každý dobrý holubář by měl mít v sobě takovou nějakou" klapku", která mu dá jasně najevo, co je ještě dobrý a co né. Já bych například neměl radost z ocenění pěti a nebo staršího holuba, protože ten by už měl mít tituly za sebou, má-li na ně, či měl-li na ně a už by se měl prezentovat jen v chovu. Vím, že touha po plechovém pohárku je často větší, než selskej rozum a snad i hrdost, ale co si má člověk myslet o chovateli, když vidí veterána s titulem.

20.11.2016 19:20
čendas

XXX.XXX.242.17

Jsou vyjímky, třeba karieři, kdy většinou mají vrcholnou formu okolo tří, čtyř let, a někteří si jí ještě pár udrží.

20.11.2016 20:36
hrabal1

XXX.XXX.231.203

Pozdravujem. Myslím, že euroreglement píše o cykle 6ti let. Po šiesti rokoch sa opakuje farba obrúčok. Na Slovenských národných výstavách je to tak, najstarší 6ti let. Prax je taká, že lokálne výstavy si určia vo výstavných podmienkach aj niečo iné. J.Hrabal.

plasnik

21.11.2016 07:22
plasnik

XXX.XXX.8.31

st.toman napsal(a):
Zdravím. Já si myslím, že každý dobrý holubář by měl mít v sobě takovou nějakou" klapku", která mu dá jasně najevo, co je ještě dobrý a co né. Já bych například neměl radost z ocenění pěti a nebo staršího holuba, protože ten by už měl mít tituly za sebou, má-li na ně, či měl-li na ně a už by se měl prezentovat jen v chovu. Vím, že touha po plechovém pohárku je často větší, než selskej rozum a snad i hrdost, ale co si má člověk myslet o chovateli, když vidí veterána s titulem.

To máte samozřejmě pravdu (pokud se nejedná třeba o kropenky). Ptal jsem se čistě hypoteticky, neboť jsem měl zafixovaných těch šest let, ale ve vzorníku jsem o tom nenašel zmínku. Sám nemám na holubníku holuba staršího než 4 roky. Jen mě zajímalo, jak to je.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.11.2016 15:48
Uživatel s deaktivovaným účtem

čendas napsal(a):
Jsou vyjímky, třeba karieři, kdy většinou mají vrcholnou formu okolo tří, čtyř let, a někteří si jí ještě pár udrží.

U cinskych holubu to mame podobne holubi jsou vetsinou hotovi az ve dvou letech.

21.11.2016 16:26
jo012810

XXX.XXX.96.211

st.toman napsal(a):

I když si př. Tomana vážím, vyjádřil se přesně v intencích, které dnes frčí. T.j. výstava je pro získávání ocenění (plecháčů). A ujíždí poznání, že výstava by měla být a to především speciálka (jakéhokoliv plemene), přehlídkou stavu genofondu. A proto starý "veterán", když stále vítězí, o něčem to svědčí. Pokud není porovnání s tím, čeho již bylo dosaženo, pak i horší kvalita získává "plecháče" a chovatelská veřejnost je klamána. A vlastně někdy pokles kvality, může být pokládán za cestu vzhůru. Ale je to jen můj pohled zaměřený na plemenařinu.

21.11.2016 20:07
raspic

XXX.XXX.209.236

Za plechače nemuže stary či mlady holub ale posuzovatel.Posuzovateli ktery 2krat POSOUDI holuba a potřeti uděli nehotovy vyletek nepomuže ani předloha v podobě stareho kvalitniho jedince!

21.11.2016 22:06
5555

XXX.XXX.44.73

Česká republika má věkové omezení opravdu až ve dvanácti letech, což odkazuje na možný věk dožití holuba, čímž se liší od mnoha dalších členských zemí EU. Posuzovatelé z okolních zemí činní u nás by měli být na tuto skutečnost upozorněni a měli by posoudit i holuby starší 6 let. Neplánujeme žádné věkové omezení ani do budoucna, neboť důvody pro a proti hovoří jednoznačně pro zachování současné výjimky. Šest barev používaných pro kroužky v Evropě znamená, že vystavovat lze holuby maximálně pětileté, což nemůže vyhovovat např. kropenkám či pražským rejdičům krátkozobým. Pokud si starší holub uchová výborné výstavní parametry, je do chovu velmi cenný. Na výstavách různých stupňů si ale zvláštní pozornost zaslouží zejména mladí holubi obou pohlaví a také holubice, které byly v minulosti neoprávněně přehlíženy a přesto právě ony "dělají" mnohdy chov.
Přeji pohodový den. S. Veselý.

Přidejte reakci

Přidat smajlík