Ptáci se začínají pomalu vracet na svá hnízdiště.
Již víc jak týden pozoruji ve svém okolí přílet špačků z daleké Itálie.
V neděli ráno 19.2. při poklízení zvířat se mě vrátili 3 špačci, ti co tu hnízdili již několik let předtím.
Vítali mě velkým zpěvem.Byli unaveni po daleké cestě přes Alpy, ale štastni, že jsou zase doma.
Hned začali kontrolovat budky a dutiny ve starém ořechu.
Až skončí opatření, a budu moct pustit holuby, tak jestřáb nemá šanci je nyní chytit, protože v mém okolí hnízdí více párů špačku, a když se ukáže jestřáb tak špačci spustí alarm, a holuby jsou ve střehu.
Vyvěste budky, je to nejlepší ochrana pro holuby a drůbež co znám.
Vyděl jsem již i skřivany polní.
Jen co víc sleze sníh budou následovat ostatní ptačí druhy.
Sledujte oblohu nad sebou.
Přílet sledujte na:
Ornitologické stránky:
http://birds.cz/avif/obs_new.phphttp
Pokud se zajímáte konkrétně o nějaký ptačí druh, vyberte si jej v Pozorování: a vyberte konkrétní ptačí druh.
Přeji všem hezký příchod jara.
Basovník Josef
Kobeřice u Brna.
Http://birds.cz/avif/obs_new.php
Všem se omlouvám nyní je to správně.
JG 007

XXX.XXX.236.122
Už aby jaro bylo tady.
Kdy se vrací hřivnáči ? Za barákem máme les tak tam bejvá jich plno. Občas mi i nějakej hřivnáč udělá kolečko s méma holubama.
JG 007
napsal(a):
Už aby jaro bylo tady.
Kdy se vrací hřivnáči ? Za barákem máme les tak tam bejvá jich plno. Občas mi i nějakej hřivnáč udělá kolečko s méma holubama.
Už se také začínají holuby hřivnáči vracet, zatím spíše jednotlivé kusy.Vše záleží na tom, jak rychle sleze sních, aby měli co žrát.Ve větších hejnech potáhnou již během března, dubna.Nasedat budou v době, když ještě nebude na stromech listí.
Sledování příletu hřivnáčů.
http://birds.cz/avif/obs_new.php.
Když už je zde toto téma, tak něco pro oko.ZRZOHLÁVKA RUDOZOBÁ se prohání na Zlaté stoce přímo v Třeboni. Foceno dnes.Z.Franta.
V pátek 24.2. kolem 15.45 hod.Kobeřice u Brna, přelet 3 ks čejek chocholatých -směr na jih.
V sobotu v 17:05 v Násedlovicích jsem pozoroval 120 špačků-byli to celkem 4 hejna, letěli na západ.Dopoledne u Žarošic 1 skřivana polního.
V neděli 26.2. dopoledne jsem vyděl v Kobeřicích u Brna nedaleko Slavkova u Brna 1 holuba hřivnáče.
Kamarád mě dnes říkal, že již taky jich několik vyděl.
Také v neděli u Žarošic pod benzínkou u odbočky na Uhřice u křižovatky je na poli kaluž, odpočívali zde 2 čejky chocholaté-kolem 11 hod.
kouták
napsal(a):
Když už je zde toto téma, tak něco pro oko.ZRZOHLÁVKA RUDOZOBÁ se prohání na Zlaté stoce přímo v Třeboni. Foceno dnes.Z.Franta.
Dobrý den. Tak tohoto fešáka jsem tam viděl už asi před čtyřmi lety. A když jsem se občas zpětně kochal fotkama, tak koukám, že tam byla ještě jedna šikovná kačenka...Původně jsem si jí vůbec nevšiml
mitraton
napsal(a):
Dobrý den. Tak tohoto fešáka jsem tam viděl už asi před čtyřmi lety. A když jsem se občas zpětně kochal fotkama, tak koukám, že tam byla ještě jedna šikovná kačenka...Původně jsem si jí vůbec nevšiml
Ještě tedy doplním, že to bylo na hrázi rybníka Svět v Třeboni.
mitraton
napsal(a):
Ještě tedy doplním, že to bylo na hrázi rybníka Svět v Třeboni.
V knize PTÁCI JIŽNÍCH ČECH se píše, že kolem Třeboně hnízdí v současné době kolem 17-20 párů Zrzohlávek rudozobých.Za mnoho let, co jsem dělal myslivost jsem se s ní nesetkal.Nyní, když nepočítám bílé volavky, tak jsou zde na rybníku Cirkvičný, HUSICE LIŠČÍ a 200 metrů od chalupy hnízdí i ČERNÝ ČÁP.OREL MOŘSKÝ pravidelně krouží na rybníkem u chalupy a VČELOJED vyhrábává vosy v hrázi, ale ten se ještě nenechal solidně vyfotit.Jaro je tady a tak bude co pozorovat a fotit.Zdraví Z.Franta.
JG 007

XXX.XXX.236.122
Za barákem máme les a včera jsem viděl 1 pár Hřivnáčů i dnes jsem si jich všiml.
palo sk
napsal(a):
Dobrý deň, je tam samička mandarínska.
Palo SK.
Dobrý den,
Správně kachnička mandarínská. Všiml jsem si jí až po velmi dlouhé době při prohlížení fotografií.
WIKIPEDIA: Kachnička mandarínská (Aix galericulata) je malý vrubozobý pták z čeledi kachnovití. Pochází z Asie, kde v současné době obývá Amur, Sachalin, Japonsko, Mandžusko, Čínu a Severní a Jižní Koreu. Do Evropy byl dovezen během 18. století jako ozdobný pták, v současné době zde volně hnízdí mimo Britských ostrovů 850–3000 párů, dalších asi 7000 ptáků žije volně na území Velké Británie.V Česku začaly pravidelně hnízdit přibližně od roku 2011 v Brně na Svratce, kde nyní žije asi 20 jedinců.
basovnik
napsal(a):
Včera i dnes jsem na Hodonínsku viděl Konipasy bílé2+2.Dnes ráno u Žarošic na horní benzince dokonce Rehka domácího-letos jsem ho viděl poprve.
Na čermáčky jsem zrovna včera myslela, že tu letos ještě nejsou.. vloni byli zpátky myslím už v únoru.
Co se týká městského holuba, tak teprve předevčírem jsem zaznamenala prvního výletka. Vloni to bylo už začátkem února.
Tak už se na chalupu vrátilo všechno.Dneska přiletěl na zahrádku DUDEK a nechal se vyfotit.Je tak krásnej, že bych ho vyměnil za NVH. Zdraví Kouťák.
kouták
napsal(a):
Tak už se na chalupu vrátilo všechno.Dneska přiletěl na zahrádku DUDEK a nechal se vyfotit.Je tak krásnej, že bych ho vyměnil za NVH. Zdraví Kouťák.
Já ho viděl "naživo" jen asi 4x v životě, je to nádhera
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/detail/3296366/uz-jsou-tady-dudci#a3305733.
basovnik
napsal(a):
Ptáci se začínají pomalu vracet na svá hnízdiště.
Již víc jak týden pozoruji ve svém okolí přílet špačků z daleké Itálie.
V neděli ráno 19.2. při poklízení zvířat se mě vrátili 3 špačci, ti co tu hnízdili již několik let předtím.
Vítali mě velkým zpěvem.Byli unaveni po daleké cestě přes Alpy, ale štastni, že jsou zase doma.
Hned začali kontrolovat budky a dutiny ve starém ořechu.
Až skončí opatření, a budu moct pustit holuby, tak jestřáb nemá šanci je nyní chytit, protože v mém okolí hnízdí více párů špačku, a když se ukáže jestřáb tak špačci spustí alarm, a holuby jsou ve střehu.
Vyvěste budky, je to nejlepší ochrana pro holuby a drůbež co znám.
Vyděl jsem již i skřivany polní.
Jen co víc sleze sníh budou následovat ostatní ptačí druhy.
Sledujte oblohu nad sebou.
Přílet sledujte na:
Ornitologické stránky:
http://birds.cz/avif/obs_new.phphttp
Pokud se zajímáte konkrétně o nějaký ptačí druh, vyberte si jej v Pozorování: a vyberte konkrétní ptačí druh.
Přeji všem hezký příchod jara.
Basovník Josef
Kobeřice u Brna.
Kdybych se nepodíval na datum, klepal bych si na čelo.