jo012810
napsal(a):
Můžete párovat jak stejné kresby, tak kapraté s bezpruhými. Dojde potom ke štěpení.
Mno, tak kapratost (C) je dominantní nad bezpruhostí (c), čili pokud je z páru kapratej homozygot
(CC) budou všechna holoubata F1 kapratí heterozygoti (Cc),
vyskytne-li se bezpruhé holoubě, znači to, že je kapratý jedinec Cc (hetero)
na pohlaví nezáleži (čili je jedno, zda kapratý bude 1,0 či 0,1).
jellec
napsal(a):
Dekuji moc.pri stepeni budou kaprati mit narusenou krezbu nebo ne?nebo treba bezpruhy bude mit vlohy ke kapratosti u mladych?
Kresba nebude narušena
treba bezpruhy bude mit vlohy ke kapratosti u mladych?
bezpruhost je vůči kapratosti recesivní, tudíž nemůže štěpit na kapratost
pokud si to dobře pamatuju tak u vzorků je základní posloupnost
tmavý - symbol Ct (t je v indexu)
kapratý - symbol C
pruhový - symbol +
bezpruhý - symbol c.
Zdravím Vás ! Záleží jestli máte holubi jen jako na okrasu a tím pádem třeba jen i do kuchyně na jídlo nebo opravdu si v tom budete libovat a budete mít skřivany na výstavy a docílit tím dobrých výsledků. Já osobně jsem nikdy nebyl a nejsem zastáncem párovat skřivánčí (kapratý) skřivany s pruhovými nebo s bezpruhými.Ano, několikrát jsem to zkusil, ale tyhle línie jse vždy zrušil. Jsem zastáncem čistého chovu. Věnovval jsem se chovu skřivánčím skřivanům 14 let. Vyhrál jsem několik šampionů na speciálních výstavách u nás v klubu a několik ocenění jsem si přivezl třeba i z celostátní výstavy z Lysé nad Labem. Vystavoval jsem holubi i v Německu na Evropské výstavě v Lipsku. Můj chov se skládal třeba z 8 párů skřivánčích + jsem měl třeba 4 páry pruhových nebo bezpruhých skřivanů. Nikdy jsem však nepářil barevné varienty na sebe. Proč ? Tak důvod je ten, že u skřivánčích skřivanů si rozhodíte kresbu, jak už kolikrát tvarově, třeba, že bude zaoblená ( kulatá) tak i barevně např. rezavá kresba, řídká kresba. Kolikrát třeba další generace bezpruhých holubů, kteří měli třeba skřivánčího rodiče tak vám zase hodí skřivánčího a to byl opravdovej odpad. Postavově si myslím, že si neublížíte. Také je potřeba brát zřetel ten, že barva letky se může docela zesvětlit. Já osobně bych Vám radil mít čistý chov třeba jen skřivánčích skřivanů, ale prostě dělat přísnou selekci. Ano je pravda, že v Německu to kříží jak se jim chce. No já to nikomu nevyvracím, ale jak píši. Měl jsem čistej skřivánčí chov a výsledky byly vidět. Škoda, že jsem byl nucen toho nechat, protože takový chov holubů co jsem měl už nikdy v životě mít asi nebudu jak plodností tak i exteriérem kvality. Mám i sbírku literatury o koburských skřivanech a různých materiálů a když jsem mluvil s chovateli, kteří už nejsou mezi námi, ale byly to špičky u skřivanů tak ti tohle křížení moc v lásce neměli ikdyž to zkoušeli tak tvrdili, že to nestojí za nic a měli pravdu. Snad se k tomu jednou zase vrátím.Ať se Vám daří a přeji Vám hodně štěstí.Přidávám sem pár fotek z mého chovu co jsem měl krásných 14 let. S pozdravem Radek Přikryl.
Pozdravujem. Asi ste to chybne napísal. Ak sú obaja v páre bez pásov, nemali by už nič iné dať, iba bezpásavé. Mám s takým párením šesť ročné praktické skúsenosti pri šľachtení košických vysokoletúnov bezpásavých.J.Hrabal.
René123

XXX.XXX.155.9
Dobrý den, mnel bych zajem o koburske skřivany ma nekdo navic nejaky pary či vyletky