Chtěl bych začít z užitkovým chovem holubů na maso, ale v podmínkách volného chovu. Vím, že větších holoubat je možné docílit, křížením dvou různých plemen. Výběr vhodných plemen většího tělesného rámce které nemají problém z létáním, v nejlepším případě, jsou schopny i polařit a nevyžadují tak každodenní péči chovatele, je velmi omezen.
Podle mého názoru nejlepší plemeno pro holubice je karnó. Nepatří sice mezi největší, hmotnost cca 550g ale dobře létá má odpovídající tělesné tvary a vyniká plodností. Nejvhodnější kombinací se mi jeví bílí mittelhauser pro otcovskou linii. Tento holub dobře létá a jeho hmotnost je cca 700-800g.
peďulán
napsal(a):
Chtěl bych začít z užitkovým chovem holubů na maso, ale v podmínkách volného chovu. Vím, že větších holoubat je možné docílit, křížením dvou různých plemen. Výběr vhodných plemen většího tělesného rámce které nemají problém z létáním, v nejlepším případě, jsou schopny i polařit a nevyžadují tak každodenní péči chovatele, je velmi omezen.
Podle mého názoru nejlepší plemeno pro holubice je karnó. Nepatří sice mezi největší, hmotnost cca 550g ale dobře létá má odpovídající tělesné tvary a vyniká plodností. Nejvhodnější kombinací se mi jeví bílí mittelhauser pro otcovskou linii. Tento holub dobře létá a jeho hmotnost je cca 700-800g.
Vždyť si sám odpovídáte a navíc, pro mnoho chovatelů nabízíte holuby, kteří u nás běžně nejsou k vidění...
Rád bych ještě doplnil, svůj první příspěvek. Křížení karnó a mittelhausera je myšlenka začátečníka. Tyto holubi nenabízím, naopak uvítám reakce ostatních chovatelů k problematice pořízení holubů těchto plemen a případně osobní zkušenosti z užitkovým křížením větších létavých holubů. Informace, že texani létají je pro mne zajímavá novinka a chovateli za ni děkuji. Plemeno karnó preferuji z hlediska toho, že se používalo k užitkovému křížení na profesionálních farmách ve Francii a zároveň jsem si přečetl skutečnost že tento holub je schopen polařit. V nabídkách inzerce českých chovatelů jsem se sním ale dosud nesetkal, bohužel stejně tak ani s plemenem mittelhauser.
Dobrý deň. To čo ste si načítal o tých plemenách je fajn. Ale neverte tomu ak sa niekde píše, že to a to plemeno je lietavé a podobne... Dnes ani pošta, ani sliezské farebnohlávky a dokonca ani výkonné letúny nesplňajú to, čo sa o nich v starých holubárskych knihách písalo.
Ak je z voliery kde bolo držané po generácie, tak sotva. Rozlietať sa dá, ale chce to čas a nejakú "fintu" na to. Určite aj tu je podmienka k poliareniu hlad...
Uživatel s deaktivovaným účtem

peďulán
napsal(a):
Rád bych ještě doplnil, svůj první příspěvek. Křížení karnó a mittelhausera je myšlenka začátečníka. Tyto holubi nenabízím, naopak uvítám reakce ostatních chovatelů k problematice pořízení holubů těchto plemen a případně osobní zkušenosti z užitkovým křížením větších létavých holubů. Informace, že texani létají je pro mne zajímavá novinka a chovateli za ni děkuji. Plemeno karnó preferuji z hlediska toho, že se používalo k užitkovému křížení na profesionálních farmách ve Francii a zároveň jsem si přečetl skutečnost že tento holub je schopen polařit. V nabídkách inzerce českých chovatelů jsem se sním ale dosud nesetkal, bohužel stejně tak ani s plemenem mittelhauser.
Dobrý den,
nerad bych Vás zklamal, ale co očekáváte od polaření v dnešní době tvrdých jedů a přemnožených dravců? Vaše teorie je krásná, ale v praxi na 99% totálně propadnete.
M.N.

Http://www.chovzvirat.cz/zvire/3831-holub-mittelhauser/
věřím pevně, že v roce 1958 ještě létal, dnes mu ta krátká křídla asi nic moc nedovolí...
Zdravím pánové, moje myšlenka byla podobná jako u zadavatele. Tedy mít křížence na maso, kteří hodně lítají, polaří a mají tučná holoubata. Začal jsem s mixem pštros, benešák, texan, PH standard a gigant. Jelikož jsem v lesích, tak giganti zařvali, ale až po tom co se velmi rozlétali a dokonce kroužili nad barákem se standardy, pštrosi se ani nerozlétali a zařvali. Nicméně mám po nich křížence texan x pštros, beneš x pštros a beneš x PH standard. Mladí se již neztrácí a dokonce nad domem krouží stejně jako jejich mladí, ale toho jsem docílil až koupí barevnohlávků z volného chovu. Ti je i částečně rozpolařili. Zkusil jsem tedy opační způsob, než kterým jsem původně začal. Původně jsem chtěl pouze těžké holuby na maso, ale cesta byla velmi trnitá. Teď jdu cestou menšího odporu a do hejna přidávám těžší holuby. Tak to jen tak pro zajímavost. Přikládám i foto. Momentálně jich je ale už podstatně víc u ranního krmení.
JG 007

XXX.XXX.236.122
Zdravím. Když jsem začal holubařit to je 15 let zpět. Tak jsem zkusil PH standard x King taky to lítalo na pole naučili je to barevnohlávci. Pak jsem zkusil PH standard x Říman to už polařilo míň.
peďulán
napsal(a):
V podstatě můžete začít s čímkoli co původně bylo k užitku (včetně české a moravské bagdety, nebo některých středních voláčů, jako č. v. sivý a m. morák apod)... plus přidat pár ph a pár lehčích plemen jako je třeba i ten slezský barevnohlávek (raději modrý), altenburský bublák, eventuelně něco z městských holubů. To vše mezi sebou křížit různě. Mohu doporučit barevné křížení, kdy holubice budou většinou geneticky červeně a žlutě plavé a holubi modří/černí. Získáte tak potomstvo zbarvené opačně než rodiče a to vám usnadní určování pohlaví u holoubat. Kříženci budou vitální, plodní a budou mít v hnízdech po dvou holoubatech.S tím létáním, jak už tu řekli jiní, to nebude hned. Při párování párů zohledněte hmotnostní rozdíly mezi samcem a samicí, aby jste nedal na sebe samce kinga na holubici bubláka. Ze stejného důvodu držte těžší a bojovnější samce zvlášt od těch slabších. Vyvarujete se tak mnohým zklamáním. Mno a co se týče dravců... už tady toho bylo napsáno víc než dost. Takže přilehlá voliera na zavření po ta období, kdy dravci mají hlad.

ščugla
napsal(a):
Kolikrat si i rikam, ze by jestrab mohl zavitat casteji. Holuby se mi prestali ztracet a nestiham to zabijet.
Zažádejte si aby Vám pseudoochránci nainstalovali sokoly přímo k baráku a nebudete mít problém.
M.N.
Tak jsem ani nemusel žádat ochránce. Nevím jestli je to mladý jestřáb, nebo krahulice, ale přiletěl si až na dvůr a neměl ani problém přímo na dvoře hodovat. Budu rád když mi někdo z Vás řekne jestli je to jestřáb a nebo krahujec. Fotka je ovšem nekvalitní.

ščugla
napsal(a):
Tak jsem ani nemusel žádat ochránce. Nevím jestli je to mladý jestřáb, nebo krahulice, ale přiletěl si až na dvůr a neměl ani problém přímo na dvoře hodovat. Budu rád když mi někdo z Vás řekne jestli je to jestřáb a nebo krahujec. Fotka je ovšem nekvalitní.
Krahulice. A máte po starostech.