Produkce jatečných holoubat křížením plemen ve volném chovu.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.6.2017 23:39
peďulán

XXX.XXX.215.144

Chtěl bych začít z užitkovým chovem holubů na maso, ale v podmínkách volného chovu. Vím, že větších holoubat je možné docílit, křížením dvou různých plemen. Výběr vhodných plemen většího tělesného rámce které nemají problém z létáním, v nejlepším případě, jsou schopny i polařit a nevyžadují tak každodenní péči chovatele, je velmi omezen.
Podle mého názoru nejlepší plemeno pro holubice je karnó. Nepatří sice mezi největší, hmotnost cca 550g ale dobře létá má odpovídající tělesné tvary a vyniká plodností. Nejvhodnější kombinací se mi jeví bílí mittelhauser pro otcovskou linii. Tento holub dobře létá a jeho hmotnost je cca 700-800g.

5.6.2017 23:46
hanácký voláč

XXX.XXX.208.207

No možná by byli vhodní i ph většího typu standart. Mají větší hmotnost, dobře se starají o mladé a dobře létají. Navíc mohou být i zajímaví pro oko, mohou být ve všech holubích barvách i kresbách.

6.6.2017 05:34
jo012810

XXX.XXX.96.211

peďulán napsal(a):
Chtěl bych začít z užitkovým chovem holubů na maso, ale v podmínkách volného chovu. Vím, že větších holoubat je možné docílit, křížením dvou různých plemen. Výběr vhodných plemen většího tělesného rámce které nemají problém z létáním, v nejlepším případě, jsou schopny i polařit a nevyžadují tak každodenní péči chovatele, je velmi omezen.
Podle mého názoru nejlepší plemeno pro holubice je karnó. Nepatří sice mezi největší, hmotnost cca 550g ale dobře létá má odpovídající tělesné tvary a vyniká plodností. Nejvhodnější kombinací se mi jeví bílí mittelhauser pro otcovskou linii. Tento holub dobře létá a jeho hmotnost je cca 700-800g.

Vždyť si sám odpovídáte a navíc, pro mnoho chovatelů nabízíte holuby, kteří u nás běžně nejsou k vidění...

6.6.2017 07:48
morlor

XXX.XXX.198.239

Ono stačí nechat je rozlítat.Úplně s přehledem mi lítaj texani i gigant homer.Jedinej co nelíta je texan, co jsem koupil na burze.Je teda ohromnej, i hlava.Mám podezření, že je to kříženec s římanem.Barevně ale standard texan.

6.6.2017 08:56
peďulán

XXX.XXX.215.209

Rád bych ještě doplnil, svůj první příspěvek. Křížení karnó a mittelhausera je myšlenka začátečníka. Tyto holubi nenabízím, naopak uvítám reakce ostatních chovatelů k problematice pořízení holubů těchto plemen a případně osobní zkušenosti z užitkovým křížením větších létavých holubů. Informace, že texani létají je pro mne zajímavá novinka a chovateli za ni děkuji. Plemeno karnó preferuji z hlediska toho, že se používalo k užitkovému křížení na profesionálních farmách ve Francii a zároveň jsem si přečetl skutečnost že tento holub je schopen polařit. V nabídkách inzerce českých chovatelů jsem se sním ale dosud nesetkal, bohužel stejně tak ani s plemenem mittelhauser.

6.6.2017 11:15
rudla

XXX.XXX.79.7

Dobrý deň. To čo ste si načítal o tých plemenách je fajn. Ale neverte tomu ak sa niekde píše, že to a to plemeno je lietavé a podobne... Dnes ani pošta, ani sliezské farebnohlávky a dokonca ani výkonné letúny nesplňajú to, čo sa o nich v starých holubárskych knihách písalo.
Ak je z voliery kde bolo držané po generácie, tak sotva. Rozlietať sa dá, ale chce to čas a nejakú "fintu" na to. Určite aj tu je podmienka k poliareniu hlad...

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.6.2017 11:55

peďulán napsal(a):
Rád bych ještě doplnil, svůj první příspěvek. Křížení karnó a mittelhausera je myšlenka začátečníka. Tyto holubi nenabízím, naopak uvítám reakce ostatních chovatelů k problematice pořízení holubů těchto plemen a případně osobní zkušenosti z užitkovým křížením větších létavých holubů. Informace, že texani létají je pro mne zajímavá novinka a chovateli za ni děkuji. Plemeno karnó preferuji z hlediska toho, že se používalo k užitkovému křížení na profesionálních farmách ve Francii a zároveň jsem si přečetl skutečnost že tento holub je schopen polařit. V nabídkách inzerce českých chovatelů jsem se sním ale dosud nesetkal, bohužel stejně tak ani s plemenem mittelhauser.

Dobrý den,

nerad bych Vás zklamal, ale co očekáváte od polaření v dnešní době tvrdých jedů a přemnožených dravců? Vaše teorie je krásná, ale v praxi na 99% totálně propadnete.

M.N.

6.6.2017 12:26
morlor

XXX.XXX.206.253

Myslím, že mi je rozlítali kotrláci.Takže to bude chtít nějaké létavé plemeno.Když na maso, dopručil bych Benešovského holuba.Jsou krásní, velcí a lítaj obratně.A křížit je na maso bude taky o.k.

6.6.2017 14:36

Http://www.chovzvirat.cz/zvire/3831-holub-mittelhauser/

věřím pevně, že v roce 1958 ještě létal, dnes mu ta krátká křídla asi nic moc nedovolí...

8.6.2017 11:23
ščugla

XXX.XXX.98.234

Zdravím pánové, moje myšlenka byla podobná jako u zadavatele. Tedy mít křížence na maso, kteří hodně lítají, polaří a mají tučná holoubata. Začal jsem s mixem pštros, benešák, texan, PH standard a gigant. Jelikož jsem v lesích, tak giganti zařvali, ale až po tom co se velmi rozlétali a dokonce kroužili nad barákem se standardy, pštrosi se ani nerozlétali a zařvali. Nicméně mám po nich křížence texan x pštros, beneš x pštros a beneš x PH standard. Mladí se již neztrácí a dokonce nad domem krouží stejně jako jejich mladí, ale toho jsem docílil až koupí barevnohlávků z volného chovu. Ti je i částečně rozpolařili. Zkusil jsem tedy opační způsob, než kterým jsem původně začal. Původně jsem chtěl pouze těžké holuby na maso, ale cesta byla velmi trnitá. Teď jdu cestou menšího odporu a do hejna přidávám těžší holuby. Tak to jen tak pro zajímavost. Přikládám i foto. Momentálně jich je ale už podstatně víc u ranního krmení.

JG 007

8.6.2017 14:25
JG 007

XXX.XXX.236.122

Zdravím. Když jsem začal holubařit to je 15 let zpět. Tak jsem zkusil PH standard x King taky to lítalo na pole naučili je to barevnohlávci. Pak jsem zkusil PH standard x Říman to už polařilo míň.

13.6.2017 07:59
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Plemena jsou sice hezky vybraná, ale u nás nedostupná.
Proto bych doporučil kombinaci bílých kalifornských holubů a bílých benešáků.
Měl by jste spoustu holoubat a krásné hejno bílých holubů.

S pozdravem Jiří Novák.

13.6.2017 19:01
mysak

XXX.XXX.39.30

peďulán napsal(a):

V podstatě můžete začít s čímkoli co původně bylo k užitku (včetně české a moravské bagdety, nebo některých středních voláčů, jako č. v. sivý a m. morák apod)... plus přidat pár ph a pár lehčích plemen jako je třeba i ten slezský barevnohlávek (raději modrý), altenburský bublák, eventuelně něco z městských holubů. To vše mezi sebou křížit různě. Mohu doporučit barevné křížení, kdy holubice budou většinou geneticky červeně a žlutě plavé a holubi modří/černí. Získáte tak potomstvo zbarvené opačně než rodiče a to vám usnadní určování pohlaví u holoubat. Kříženci budou vitální, plodní a budou mít v hnízdech po dvou holoubatech.S tím létáním, jak už tu řekli jiní, to nebude hned. Při párování párů zohledněte hmotnostní rozdíly mezi samcem a samicí, aby jste nedal na sebe samce kinga na holubici bubláka. Ze stejného důvodu držte těžší a bojovnější samce zvlášt od těch slabších. Vyvarujete se tak mnohým zklamáním. Mno a co se týče dravců... už tady toho bylo napsáno víc než dost. Takže přilehlá voliera na zavření po ta období, kdy dravci mají hlad.

18.6.2017 08:41
ščugla

XXX.XXX.161.105

Kolikrat si i rikam, ze by jestrab mohl zavitat casteji. Holuby se mi prestali ztracet a nestiham to zabijet.

19.6.2017 10:11

ščugla napsal(a):
Kolikrat si i rikam, ze by jestrab mohl zavitat casteji. Holuby se mi prestali ztracet a nestiham to zabijet.

Zažádejte si aby Vám pseudoochránci nainstalovali sokoly přímo k baráku a nebudete mít problém.

M.N.

21.6.2017 14:14
ščugla

XXX.XXX.98.234

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zažádejte si aby Vám pseudoochránci nainstalovali sokoly přímo k baráku a nebudete mít problém.

M.N.

Jo to by možná pomohlo. Budu o tom přemýšlet.

4.12.2017 13:20
ščugla

XXX.XXX.98.234

Tak jsem ani nemusel žádat ochránce. Nevím jestli je to mladý jestřáb, nebo krahulice, ale přiletěl si až na dvůr a neměl ani problém přímo na dvoře hodovat. Budu rád když mi někdo z Vás řekne jestli je to jestřáb a nebo krahujec. Fotka je ovšem nekvalitní.

4.12.2017 14:11

ščugla napsal(a):
Tak jsem ani nemusel žádat ochránce. Nevím jestli je to mladý jestřáb, nebo krahulice, ale přiletěl si až na dvůr a neměl ani problém přímo na dvoře hodovat. Budu rád když mi někdo z Vás řekne jestli je to jestřáb a nebo krahujec. Fotka je ovšem nekvalitní.

Krahulice. A máte po starostech.

4.12.2017 14:14
ščugla

XXX.XXX.98.234

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Krahulice. A máte po starostech.

No snad do jara něco zbude, mam jich teď kolem 50 ks a nestíhám to zabíjet.

Přidejte reakci

Přidat smajlík