Takový amaterský postřeh

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.9.2017 11:39
čendas

XXX.XXX.242.17

. předesílám, že jsem těsně před kremací a skoro nevystavuji, nový tzv. germánské hodnocení holubů, je podle mně krok zpátky, ulehčuje práci posuzovatelů, pro veřejnost je skoro nepochopitelný, byl jsme na výstavě o víkendu na vesnici, celkem dobré, ale 90 % holubů bylo paušálně velmi dobrých, včetně šampionů ze speciálek, kde měli 96.97 bodů, mládež zcela jistě, cíleněodradí, mladých holubářů je skoro nula, byl tam mladý kluk, který logicky nechápal, že špičkový holub z německa spadne z 96 bodů na 92 toto, jako nesmyslné články o denním vyklízení holubníků, neustálém léčení, to jsou pro holubaření smrtelné údery.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.9.2017 12:00

čendas napsal(a):
. předesílám, že jsem těsně před kremací a skoro nevystavuji, nový tzv. germánské hodnocení holubů, je podle mně krok zpátky, ulehčuje práci posuzovatelů, pro veřejnost je skoro nepochopitelný, byl jsme na výstavě o víkendu na vesnici, celkem dobré, ale 90 % holubů bylo paušálně velmi dobrých, včetně šampionů ze speciálek, kde měli 96.97 bodů, mládež zcela jistě, cíleněodradí, mladých holubářů je skoro nula, byl tam mladý kluk, který logicky nechápal, že špičkový holub z německa spadne z 96 bodů na 92 toto, jako nesmyslné články o denním vyklízení holubníků, neustálém léčení, to jsou pro holubaření smrtelné údery.

Dobrý den,

doufám příteli se Vám ta kremace ještě léta obloukem vyhne :o) Pobavil jste mne. Ačkoliv nechovám výstavní holuby, tak s germánským hodnocením u nás nesouhlasím vůbec a vůbec se mi nelíbí.

P.S. co také chcete za pozitivum vzešlé od národa, jenž projel dvě světové války že...

M.N.

5.9.2017 12:17
2mazutak

XXX.XXX.3.12

Zdravím.také nechápu proč stále musí malý český člověk lézt ve všem němci do zadnice.

5.9.2017 12:54
rtaubenk

XXX.XXX.46.41

čendas napsal(a):

Ale toto preci neni amatersky pohled, prece jsi a byl si spickovy chovatel a vubec zadny posouzeni na to nema vliv, spickovy holub je spickovy porad, dobry se konecne trocha odelil a pliva bude plivou porad, chapu tve rozcarovani nad nekterym posouzenim ale jediny co pro to muzes udelat je tam takove posuzovatele nebrat nebo tam nevystavovat, a zase to zadny styl posouzeni nezachrani, ulehceni posuzovatelu ani v nejmensim, tedy pokud to delas poctive a jeste musis vice hlidat zapisovatele, ale nema cenu toto rozebirat a ohanet se germanama, posuzovani je to evropske i kdyz pravda co je evropske to je nemecke, pozdravuje roman.

5.9.2017 13:19
peparazak

XXX.XXX.162.50

Ahoj Cendo, jak jsme se uz spolu nekolikrat bavili, bude to tak ze si budeme delat holuby jen pro sebe a na vystavy je nebudeme davat at uz ze je posuzovatele poskodi a nebo chytneme nejaky moribundus a pulka jich chcipne jako se to stalo vloni u mne.mladych chovatelu nepribyva a asi ani nebude, rozdal jsem dost holubu zdarma a cekal ze se nekdo chytne a bude chovat ale vsichni delaji mrtve brouky.asi je to uz nebavi.coz je skoda.s tim krematorijem neblbni, mas jeste dost casu.zdravi Pepa.

5.9.2017 13:39

peparazak napsal(a):
Ahoj Cendo, jak jsme se uz spolu nekolikrat bavili, bude to tak ze si budeme delat holuby jen pro sebe a na vystavy je nebudeme davat at uz ze je posuzovatele poskodi a nebo chytneme nejaky moribundus a pulka jich chcipne jako se to stalo vloni u mne.mladych chovatelu nepribyva a asi ani nebude, rozdal jsem dost holubu zdarma a cekal ze se nekdo chytne a bude chovat ale vsichni delaji mrtve brouky.asi je to uz nebavi.coz je skoda.s tim krematorijem neblbni, mas jeste dost casu.zdravi Pepa.

Ahoj Pepo,

doufám jsi tomu v loni nedal nějaké léky! To musíš tak 4-5 sezon po sobě nechat pochcípat a ze zbytku co nechcípne uděláš takový chov, že se z toho všichni posadí na zádel. Doufám letos to máš v pohodě ale pozor, nákazová situace okolo adena je letos v republice opravdu hustá. Proto toto pomni před výstavami.

Martin.

5.9.2017 14:14
peparazak

XXX.XXX.162.50

Cau Martine, lecit jsem prestal uplne, co ma chcipnout chcipne.od lecenych zvirat stejne nic neodchovas a kdyz tak opet mrzaky.letos jsem odchoval okolo 80 holoubat a prisel jsem asi o 5 kusu.prestal jsem ale vystavovat, to u me byl hlavni duvod nemoci.kdyz vidis jak se klecuji holuby na vystave a nekteri nebudu snad ani psat chovatele je maji v kondici a druhy den je papir v kleci zeleny a mokry.no z toho se mi chce zvracet.mluvil jsem s poradateli ale ti mi rekli ze nemuzou dotycnemu chovateli zavolat aby ho neurazily a ze by jim pak uz nedal na dalsi vystavu holuby.tak je nebudu vystavovat ja.zadne ambice nemam ale libi se mi jak mi zdravi holuby letaji na dvore.

5.9.2017 14:55
st.toman

XXX.XXX.32.219

Krom jednoho příspěvku se vším souhlasím. Už jsem to zavedl také v mém chovu, že neléčím ale také nevystavuji. Nechá se to vyselektovat. Ty oceňováky, to je jedna katastrofa hlavně pro nechovatele, kteří se ale o to zajímají, co je na holubovi špatnýho a co dobrýho. A že se nechají posuzovatelé vybírat podle toho, jak to který ocení? To je o ničem. Buď vím, co chovám a nebo jsem sběratel plechovek. Nehledě k tomu, že si můžu koupit plecháček a na něm si nechat napsat, že jsem mistr světa a stojí mi to 100 Kč a ležim na gauči.

5.9.2017 16:43

peparazak napsal(a):
Cau Martine, lecit jsem prestal uplne, co ma chcipnout chcipne.od lecenych zvirat stejne nic neodchovas a kdyz tak opet mrzaky.letos jsem odchoval okolo 80 holoubat a prisel jsem asi o 5 kusu.prestal jsem ale vystavovat, to u me byl hlavni duvod nemoci.kdyz vidis jak se klecuji holuby na vystave a nekteri nebudu snad ani psat chovatele je maji v kondici a druhy den je papir v kleci zeleny a mokry.no z toho se mi chce zvracet.mluvil jsem s poradateli ale ti mi rekli ze nemuzou dotycnemu chovateli zavolat aby ho neurazily a ze by jim pak uz nedal na dalsi vystavu holuby.tak je nebudu vystavovat ja.zadne ambice nemam ale libi se mi jak mi zdravi holuby letaji na dvore.

Ahoj, vím moc dobře, že jediná cesta k tomu abys nemusel léčit holuby od neustále odolnějších virů a bakterií je nevystavovat a nezávodit. Ale pokud nebudu létat, tak žádné holuby chovat nebudu. Aby mi tu seděli holubi jen tak, tak to mě prostě nebaví. Každý to má jinak a musí Tě to bavit. Jakmile skončí chuť a smysl toho proč to děláš, je dobré se na to vykašlat. A těch důvodů proč neholubařit dále začínám vidět čím dál tím více.

Přeji jen to dobré.

M.N.

5.9.2017 18:56
hanácký voláč

XXX.XXX.208.176

čendas napsal(a):

Ono to posouzení je vlastně aktuální stav holuba. Na speciálce mohl mít 96 bodů, ale ted v tuhle dobu mohl být silně rozpeřený, po sezoně vyčerpaný a neochotný se posuzovateli předvést ve výstavní kondici, tak v danou dobu dostal 92bodů. Pokud se holub dostane do výstavní kondice, bude mít jistě zase lepší ocenění. Tak to v tuhle dobu je a často není vina jen v posuzovateli.

5.9.2017 19:12
jo012810

XXX.XXX.96.211

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ahoj, vím moc dobře, že jediná cesta k tomu abys nemusel léčit holuby od neustále odolnějších virů a bakterií je nevystavovat a nezávodit. Ale pokud nebudu létat, tak žádné holuby chovat nebudu. Aby mi tu seděli holubi jen tak, tak to mě prostě nebaví. Každý to má jinak a musí Tě to bavit. Jakmile skončí chuť a smysl toho proč to děláš, je dobré se na to vykašlat. A těch důvodů proč neholubařit dále začínám vidět čím dál tím více.

Přeji jen to dobré.

M.N.

Zdravotní stav rozhoduje jak o výsledku výstavy, tak o výsledku při závodu PH. Výše bylo napsáno, neléčit jde, ale nesmí se vystavovat a závodit s PH a přítel k tomu dodává, že pak nemusí holubařit. Je to ovšem další holubářská zábava, zatím nedoceněná, kdy lze neléčit a soutěžit ve vytrvalostním letu s tipplery a nebo s akrobatickými holuby.

5.9.2017 19:20
čendas

XXX.XXX.242.17

Jestli třeba karier na speciálce nemá konkurenci v ozobí, postavě, má 97 bodů- šampion 2014, a na vesnické sranda výstavě jsou mu tyto přednosti za pár dnů vytknuty jako vady, tak něco nehraje, mně absolutně nejde o ty plechovky, ale že na této posvícenecké výstavě měli špičky i brak od 92 do 95 bodů je nesmysl, příště je tam dám jedině po posouzení, logické by to bylo spíše úplně obráceně na speciálce by mělo být jako dřív posouzení daleko přísnější, toto je kocourkov, hodně lidí přestalo úplně vystavovat, ale asi to nikomu nevadí, staří vymírají, mladí skoro nejsou, tak o nic nejde.

5.9.2017 19:48
hanácký voláč

XXX.XXX.208.176

čendas napsal(a):
Jestli třeba karier na speciálce nemá konkurenci v ozobí, postavě, má 97 bodů- šampion 2014, a na vesnické sranda výstavě jsou mu tyto přednosti za pár dnů vytknuty jako vady, tak něco nehraje, mně absolutně nejde o ty plechovky, ale že na této posvícenecké výstavě měli špičky i brak od 92 do 95 bodů je nesmysl, příště je tam dám jedině po posouzení, logické by to bylo spíše úplně obráceně na speciálce by mělo být jako dřív posouzení daleko přísnější, toto je kocourkov, hodně lidí přestalo úplně vystavovat, ale asi to nikomu nevadí, staří vymírají, mladí skoro nejsou, tak o nic nejde.

Tak to s Vámi souhlasím, že něco nehraje, pokud má jedinec samé přednosti a žádné vady, nemůže mít 92 bodů. Ale pokud je třeba šampion ze speciálky voláčů a ted v září bude mít holé vole a nebude se chtít nafukovat a předvádět a bude se krčit někde v rohu klece, v takovém případě o nějaké body určitě přijde.

5.9.2017 21:23
efulin

XXX.XXX.166.18

Dobrý den,

považuji se ve svých jednatřiceti letech ještě za relativně mladou chovatelku. A protože jsme s holuby začali před pár lety, tak mnoho nevím. Prosím, mohu se zeptat, jak by mělo nynější posuzování odradit mladé lidi od holubářství? Jak probíhalo posuzování holubů dříve a jak nyní? Dá se to někde dočíst? Moc děkuji za případnou odpověď!

Vím, že toto vlákno nevzniklo za účelem zjišťovat příčiny nezájmu mladých chovatelů o holuby, ale nedá mi to. Holubaříme čtyři roky a za tu dobu jsme narazili na TOLIK nefunkčních věcí v organizacích, že se ani nedivíme, že to děcka nejdou dělat. V jedné ZO, kde jsme byli chvilku, nám stačilo přijít na výroční schůzi. Ta atmosféra mezi lidmi tam byla natolik nepříjemná a připadali jsme tam tolik jako vetřelci, že jsme se poměrně záhy rozhodli odejít. Jsme v tom teprve pár let a během té doby jsme slyšeli už tolik špíny, že se skutečně nelze divit, že si mladí netroufnou mezi ty staré pardály jít, aby náhodou nedostali za něco sprdung.

S přáním mnoha chovatelských úspěchů a dobrého zdraví

Eva.

6.9.2017 12:41

jo012810 napsal(a):
Zdravotní stav rozhoduje jak o výsledku výstavy, tak o výsledku při závodu PH. Výše bylo napsáno, neléčit jde, ale nesmí se vystavovat a závodit s PH a přítel k tomu dodává, že pak nemusí holubařit. Je to ovšem další holubářská zábava, zatím nedoceněná, kdy lze neléčit a soutěžit ve vytrvalostním letu s tipplery a nebo s akrobatickými holuby.

Dobrý den příteli,

zásadně o tomto již přemýšlím - tippleři anebo vysokoletky. O to intenzivněji ve chvíli, kdy jsem minulý týden málem sám skapal. Život je příliš krátký na to, ničit se něčím, co máš rád.

Pro přispěvatelku Efulin: zkuste si představit, že se jako mladý člověk necháte navolit do funkce a snažit se něco v těch mentálních pochodech starých lidí změnit. Semele Vás to a vyplivne zpět jako zlomeného člověka - nedoporučuji!

LZ!

10.9.2017 10:42
hanácký voláč

XXX.XXX.208.111

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den příteli,

zásadně o tomto již přemýšlím - tippleři anebo vysokoletky. O to intenzivněji ve chvíli, kdy jsem minulý týden málem sám skapal. Život je příliš krátký na to, ničit se něčím, co máš rád.

Pro přispěvatelku Efulin: zkuste si představit, že se jako mladý člověk necháte navolit do funkce a snažit se něco v těch mentálních pochodech starých lidí změnit. Semele Vás to a vyplivne zpět jako zlomeného člověka - nedoporučuji!

LZ!

Ono i létání s vysokoletci není tak snadné. Také to vyžaduje čas, pravidelnost, tréning, prostě i v holubaření nic není zadarmo.

10.9.2017 11:36
jo012810

XXX.XXX.96.211

hanácký voláč napsal(a):
Ono i létání s vysokoletci není tak snadné. Také to vyžaduje čas, pravidelnost, tréning, prostě i v holubaření nic není zadarmo.

Ano, ani v holubaření se nic nedá získat bez určitého časového a finančního vkladu. Jde o to, jak velký je ten vklad...Když porovnám chov PH a např. tipplerů pak mi vychází přijatelnější chovat tipplery a přátelsky si s nimi zasoutěžit a setkávat se stejně "postiženými". U PH, abych byl konkurence schopný, potřebuji odchovávat a procvičit minimálně 100 holoubat. U tipplerů stačí 15 kusů. Vlastní soutěžní družstvo u PH je (u CM tuším)10 kusů-u soutěží v OS značně vyšší. U tipplerů stačí 3 kusy. Chovných jedinců u PH a celkové osazenstvo se závodníky představuje před chovnou sezónou alespoň 100 kusů(a to se krotím v odhadu). U tipplerů cca 25 kusů. A tomu odpovídají nároky na holubníky a krmivo. PH začínají většinou s nácviky a závody v polovině dubna a končí v polovině září. V létě bývají dva víkendy volné.To obnáší týdně den na nasazování a dojezd do střediska a to samé, při otvírání hodin a další individuální vyvážení závodníků na soukromé tréninky. U tipplerů se může trénovat celoročně a nebo jen dva až 3 týdny před zahájením soutěží(začátek duben), podle možností a zájmu chovatele. Soutěžních víkendů je v roce 7 a chovatel provádí tréninky i soutěžní lety na svém pozemku-bez nákladů na přepravu. Protože nedochází ke styku holubů z různých holubníků, je veterina značně jednodušší. Stačí pohlídat trichošku a kokcidie, případně vakcinovat proti Paramyxoviru(není nezbytné). Určitě i při tréninku tipplerů musím sledovat let, ale na své zhradě a klidně si přitom vykonávat běžné potřebné práce kolem domu. S vysokoletci je to časově podobné, jako u tipplerů, ale počet vysokoletců je třeba vyšší. U akrobatů přibydou k tomu ještě výjezdy při trénování na klícku a závody si vyžadují cestování a pobyt mimo domov na více dní. Všechny 3 alternativy, k chovu PH, mají u nás své Kluby a celkem nevelkou, ale zapálenou, chovatelskou základnu. Jak jsem napsal, jde o nedoceněné možnosti soutěživého holubaření s možností cílené plemenitby a udržování potřebných vlastností plemene.

10.9.2017 12:04

hanácký voláč napsal(a):

Zdravím

přemýšlím rovná se mám načteno a diskutuji s chovateli, kteří se tímto směrem chovu zabývají, plus sedí u mne několik párů budapeš´táků, momentálně jako krmivo pro vzácné dravce

To že nic není zadarmo anebo automatické snad ani rozebírat nebudeme, není to nutné.

Letu zdar!

10.9.2017 23:02
boubin

XXX.XXX.72.225

Máš je jako živé štíty ? ty Budapešťaky.

11.9.2017 06:43

boubin napsal(a):
Máš je jako živé štíty ? ty Budapešťaky.

Dobré ránko,

dá se říci že ano, plní u mne speciální úkoly jako jednotka SWAT. Nemohu to tu příliš rozvádět, snad jen tolik, že pokud u mne dravec schroupne tento štít, má po ptáčkách...

M.N.

11.9.2017 20:38
hanácký voláč

XXX.XXX.208.211

Zajímavé, takže prvně vypustit holuby, na kterých tolik nezáleží, klidně i nějaké křížence a jak si vzácný dravec nějakého uloví, tak pustit všechny holuby. Takže zjednodušeně máš odděléní s budapeštákama, které vzácným dravcům vlastně slouží jako špajza.

12.9.2017 07:26

hanácký voláč napsal(a):
Zajímavé, takže prvně vypustit holuby, na kterých tolik nezáleží, klidně i nějaké křížence a jak si vzácný dravec nějakého uloví, tak pustit všechny holuby. Takže zjednodušeně máš odděléní s budapeštákama, které vzácným dravcům vlastně slouží jako špajza.

Je to sice trapné, že musím ochranářům pro dravce chovat holuby, abych mohl vůbec nějak holubařit, ale je to tak. Budapešť u mne létá jako blázen s jestřáby a krahujci za zádelí :o).

Přidejte reakci

Přidat smajlík