Zdravím, dnes jsem přivezl 7 starých párů benešáků, přidal do holubníku k jedinému co mě zůstal z minulých... plán je měsíc arestu a střihnutí 4 letek, holubník je nad chlívkem -dříve starý kurník pod převisem, z kterého podle zkušenosti dřívější holubi létali jen na králíkárny téže pod převisem kde měli krmení a na střeše se zdržovali minimálně spíš jen když se lekli a hned zas byli zpět... je ještě nějaký chyták na to aby si lépe usadili ? Nechce se mi je tam nechávat do zahnízdění, i když pohybu na relativně menší prostor tam asi mají víc než třeba v komorách v klasickém holubníku na kůlu... díky za tipy.
Ještě bych měl říct že bývalému majiteli se poslední dobou báli do holubníku, nezjistil důvod - jestli predátor nebo paraziti, holubi vypadají v dobré kondici... nevím, po přečtění všeho možného mám strach, všude se varuje že čím starší holub tím hůř se usazuje v novém a v mém případě relativně prázdném holubníku - původní tu je jen jeden - ne pára a oproti nim pár měsíců starý a tak teda o polovinu menší asi to není čistej benešák...
U benešovských by měl týden stačit. Pokud si teď zaberou budniky a udělají páry už neuleti. Dnešní benesak už není velký letec. Můžete je pro jistotu pustit po částech. Dobré je nechat je prozkoumat holubnik z venku, dát je třeba do klece před holubnik. Pokud máte volieru není ani to potřeba.
Dnes benešáci již nejsou ti, co čile polařili a přívlastek selský, určoval jejich vitalitu, produkci holoubat s minimálními náklady na krmivo. Takže pokud nemáte nějaké takové dřívější, určitě stačí zavřít na týden, krmit zlehka v holubníku, pokud možno pravidelně k večru. den před vypuštěním nakrmit jen opravdu pár zrnek a pustit až po poledni, tak hodinu před dobou krmení. Za předpokladu, který byl již popsán, že mají omrknuté nejbližší okolí holubníku, určitě zalezou na krmnení a nebo třeba další den. Při usazování nových holubů platí vždy klid, manipulace s krmením a okouknutí nejbližšího okolí...
Jsou to letité sestavené páry, "holubník"(jak jsem psal původní kurník) vypadá takhle, v dvířkách mají mříž teď... výhled mají na rovnou střechu velké králíkárny a střechu od baráku, vpodstatě vnitřek dvora.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lukas333666
napsal(a):
Krmte si je ze žebříku ještě přes klec, už tak musím sundávat to prkno když tam lezu, ale jinde je mít nemůžu.
Proto se holubniky delaji tak aby vyhovovali jak majteli tak holubum...pokud se nepletu tak to okno stim pletivovym ramem bude slozit jako vyletove kdybyste ho udelal polovicni nemusite delat tak velkou okoukavaci klec a dvirka kde sedi holub muzete pouzivat pro krmeni aniz by vas klec jakkoli limitovala.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Proto se holubniky delaji tak aby vyhovovali jak majteli tak holubum...pokud se nepletu tak to okno stim pletivovym ramem bude slozit jako vyletove kdybyste ho udelal polovicni nemusite delat tak velkou okoukavaci klec a dvirka kde sedi holub muzete pouzivat pro krmeni aniz by vas klec jakkoli limitovala.
To okno je okno, ty dvířka jsou dvířka - podle mě nezměněná dispozice původního vlezu na kurník budováný kolem r.1900 kdy se chalupa stavěla... nechtěl jsem to měnit, každý mě říkal že benešák je taková slepice a troška šera aspoň pomůže klidnějšímu hnízdění... rozhodně nechci být za pomoc i do lupus4 nevděčný ale mříž ve dvířkách stejně jako klec o velikosti dejme tomu A3 ve výšce dvířek nebo vejš by jim dala jen nepatrně jiný úhel pohledu, takže by to nebylo asi tak zásadní.
lukas333666
napsal(a):
Jsou to letité sestavené páry, "holubník"(jak jsem psal původní kurník) vypadá takhle, v dvířkách mají mříž teď... výhled mají na rovnou střechu velké králíkárny a střechu od baráku, vpodstatě vnitřek dvora.
Pozdravujem. Priateľu, podľa pantov sa okienko dá otvoriť dohora. Otvorte a zaveste na drôt umelohmotnú/mriežkovanú/ či priehladnú prepravku od ovocia, ktorá im umožní aspoň trocha vykuknúť mimo priestor holubníčka. Mala by zakrývať celý priestor okienka, aby bokom či dole nebola medzera pre škodnú. Ráno pri krmení zaveste, pri podvečernom zveste a na noc uzavrite okienko,. To zvládnete aj z rebríka na pár dní. J.Hrabal.
hrabal1
napsal(a):
Pozdravujem. Priateľu, podľa pantov sa okienko dá otvoriť dohora. Otvorte a zaveste na drôt umelohmotnú/mriežkovanú/ či priehladnú prepravku od ovocia, ktorá im umožní aspoň trocha vykuknúť mimo priestor holubníčka. Mala by zakrývať celý priestor okienka, aby bokom či dole nebola medzera pre škodnú. Ráno pri krmení zaveste, pri podvečernom zveste a na noc uzavrite okienko,. To zvládnete aj z rebríka na pár dní. J.Hrabal.
Neuvědomil jsem si že i před tím mohla být řeč o tom vedle, to jsou snášela která byla z venku a nejsou z vnitřkem propojená, dával jsem na ně rám na zavírání kdyby tam nějaký pár zahnízdil - prostor na víc...
lukas333666
napsal(a):
Neuvědomil jsem si že i před tím mohla být řeč o tom vedle, to jsou snášela která byla z venku a nejsou z vnitřkem propojená, dával jsem na ně rám na zavírání kdyby tam nějaký pár zahnízdil - prostor na víc...
Pozdravujem. A čo to teda je, volný priestor? Nedá sa vnútorná prepážka /rozdelenie vybrať- asi dosky alebo vyrezať a zväčšiť kvázi bývalý kurín a využiť zošikmené podstrešie? J.Hrabal.
Nenapsal jste ani, jak je kurník velikej, zda se tam ty páry vůbec mají šanci srovnat...
Takže shrnuto :
1) chcete strčit do polotmy 14 holubů, odkud nikam nevidí (možná ani na žrádlo) a doufáte, že se "radostně" usadí
2) nejste schopen jim udělat ani blbou "okukovačku", aby to mohlo fungovat a k něčemu to bylo...
nabízí se :
kdo chce, hledá způsoby jak to udělat
kdo nechce, hledá důvody proč to nedělat
PS. ani se raději neptám, jak často to zvládnete čistit, zatím to vypadá na "ideální myšárnu, popř. potkánánium"
howk
lupus4
napsal(a):
Nenapsal jste ani, jak je kurník velikej, zda se tam ty páry vůbec mají šanci srovnat...
Takže shrnuto :
1) chcete strčit do polotmy 14 holubů, odkud nikam nevidí (možná ani na žrádlo) a doufáte, že se "radostně" usadí
2) nejste schopen jim udělat ani blbou "okukovačku", aby to mohlo fungovat a k něčemu to bylo...
nabízí se :
kdo chce, hledá způsoby jak to udělat
kdo nechce, hledá důvody proč to nedělat
PS. ani se raději neptám, jak často to zvládnete čistit, zatím to vypadá na "ideální myšárnu, popř. potkánánium"
howk
12 holubů,4 jsou v malé voliéře, okukovačka která by tam velikostně seděla by opravdu k ničemu nebyla víc z okolí v ní neuvidí než ted(můžu vám to vyfotit trváte-li na tom) a u mřížky v dvířkách stojí furt když tam mají krmení, původně jsem o ní přemýšlel ale výjde to fakt na stejno... ve stropě je vyndané prkno a zatlučené silným prknem z místech kam proniká nejvíc světla okny na půdě, šero je podle počasí, ale i takhle v zimě tam tam není to dělá ten efekt kdy se zvenku fotí dovnitř, co pár to dvě hnízda ale aby se nerušili troška šera se myslím hodí... vyškrabávám to jednou týdně.
lukas333666
napsal(a):
No, ale našel jsem něco tak zkusím...
Pozdravujem. Fajn, ide o to, že potrebujú poznať aj zvonka, do akého miesta sa majú vrátiť. Ako chlapec som usadzoval holubi v podobnom mieste. Otec mi vtedy poradil, aby som prvý deň po otvorení dvierok ešte vystrčil z dvierok dosku tak 1 m, aby po nej mohli pomaličky vyjsť von a okukovať. Samozrejme dosku riadne pripevniť, aby sa neprevrátila.Ja som jeden koniec nechal tak 30 cm v holubníčku a položil tehlu. Večer, keď sa holubi vrátili, dosku s tehlou som vybral a zatvoril. Druhý deň už stačilo otvoriť dvierka a trojročné české bubláky sa vracali bez problémov. Veľa štastia. J.Hrabal.