eva nohelova
napsal(a):
Jaká jsou pro a jaká proti, jestli si pořídit kočičku nebo kocourka?
Pokud se nechcete věnovat chovu tak spíš záleží na tom co se vám více líbí. V každém případě doporučuji po dosažení dospělosti kastraci. Nevykastrovaný kocour značkuje teritorium a je hlučný, kočka má zase opakované říje, které se stupňují a mohou vést až k zánětům dělohy nebo k dalším zdravotním problémům.
eva nohelova
napsal(a):
Hodne zalezi, zda chcete cicu do bytu nebo na vesnici k baracku. Kocour je preci jen tulak, a to se asi uplne nezmeni ani kdyz je vykastrovany, takze je riziko urazu nebo ztraty vetsi.
Kocicku na vesnici urcite vykastrovat musite nechat, jinak to proste nejde. V byte to nutne neni - takze muzete "usetrit". Ale v byte byste zas musela nechat vykastrovat kocoura, a slysela jsem i o takovych, kteri ac vykastrovani, stale znackuji, tedy nic moc.
Ja bych volila kocicku, ale je to muj osobni nazor.
sona janska
napsal(a):
Hodne zalezi, zda chcete cicu do bytu nebo na vesnici k baracku. Kocour je preci jen tulak, a to se asi uplne nezmeni ani kdyz je vykastrovany, takze je riziko urazu nebo ztraty vetsi.
Kocicku na vesnici urcite vykastrovat musite nechat, jinak to proste nejde. V byte to nutne neni - takze muzete "usetrit". Ale v byte byste zas musela nechat vykastrovat kocoura, a slysela jsem i o takovych, kteri ac vykastrovani, stale znackuji, tedy nic moc.
Ja bych volila kocicku, ale je to muj osobni nazor.
Já si dovolím nesouhlasit. Samozřejmě záleží i na tom jestli chcete kočku do bytu nebo venkovní. V tom případě vybírejte podle toho jaké má kočka předky a jak vyrůstala. Takže do bytu si pořizujte kočku která se narodila a vyrůstala v bytě a už tolik nezáleží jestli půjde o ušlechtilou kočku s PP nebo třeba kočku z útulku - tam vám při výběru určitě poradí, které kočičky se hodí spíš do bytu a které by měly raději možnost výběhu.
V každém případě i kočku žijící trvale v bytě je zapotřebí nechat vykastrovat. Sice nehrozí riziko že by mohlo dojít k nežádoucímu zabřeznutí, ale kočka bude mít pravidelné nebo i nepravidelné říje, které se budou opakovat, intervaly mezi nimi zkracovat a jejich intenzita stupňovat. Časem se může říje změnit v permanentní a může mít i negativní dopad na zdraví kočky - hrozí záněty dělohy a vaječníků. Jako chovatelka vím, že i některé kočky si mohou v době říje značkovat teritorium, takže pokud není kočka určená na chov rozhodně kastraci doporučuji.
Co se týká kocourů kteří značkují i po kastraci tak si myslím, že je to opravdu jen velmi vyjímečný jev. Z mého chovu odešlo do nového domova již kolem dvaceti kocourů a s vyjímkou dvou chovných jsou všichni ve věku kolem jednoho roku vykastrovaní a neznačkuje žádný z nich. Dokonce když jsem vloni nechala vykastrovat sedmiletého chovného kocoura, který pravidelně značkoval tak prakticky okamžitě značkovat přestal. Takže rozhodně nemusíte mít obavy pořídit si kocoura jako domácího mazlíka. Dokonce bych řekla, že je pro tento účel kocour o trošičku vhodnější než kočka, alespoň u nás doma jsou kocouři větší mazlíci. I když u chovných zvířat to není zase tak moc překvapivé - kočky prostě mají více starostí.
Co se týká kastrace tak ta bude při pořizování kočky i kocoura podmínkou jak u kočky z útulku tak i u koček s PP, které nejsou určeny pro další chov.
eva nohelova
napsal(a):
souhlasím s většinou co se tady píše. Jen myslím, že důležité je i chování kočky a kocourka. Dle zkušenosí je kocour větší darebák, ale i větší mazel než kočička. Ale kočka mi přijde chápavější, klidnější a víc samostatná.