Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.3.2009 15:44
hancus

XXX.XXX.23.1

Čauky, máme objednanou číču na sterilizaci, bohužel se mi nepovedlo zamluvit jiný termín než až pátek 20.3. No a naše milá číča podle slov mé drahé poloviny s naším zhruba stejně starým kocourkem už zkoušela dělat koťátka. Sice jsem nezaznamenala projevy mrouskání, ale vzhledem k tomu, že na to už oba mají věk, tak se obávám, že do té doby se jim to určitě povede, myslíte, že by i ve stavu těhotném byla operace možná nebo je lepší nechat ji přivést na svět prťata a teprve potom ji vzít na zákrok? Co ovšem s koťaty v době, kdy bude mít bolavý pupík a těžko pak bude moct kojit? Díky.

9.3.2009 18:07
alenav

XXX.XXX.79.20

hancus napsal(a):
Čauky, máme objednanou číču na sterilizaci, bohužel se mi nepovedlo zamluvit jiný termín než až pátek 20.3. No a naše milá číča podle slov mé drahé poloviny s naším zhruba stejně starým kocourkem už zkoušela dělat koťátka. Sice jsem nezaznamenala projevy mrouskání, ale vzhledem k tomu, že na to už oba mají věk, tak se obávám, že do té doby se jim to určitě povede, myslíte, že by i ve stavu těhotném byla operace možná nebo je lepší nechat ji přivést na svět prťata a teprve potom ji vzít na zákrok? Co ovšem s koťaty v době, kdy bude mít bolavý pupík a těžko pak bude moct kojit? Díky.

Kastrace v první polovině březosti se běžně provádí. Při odchytu toulavých koček v rámci kastračních programů zjistí obvykle veterinář rannou březost kočky (první dva až tři týdny po nakrytí) až při samotné operaci - běžným vyšetřením se zjistit nedá. A pokud by kočka měla být kastrovaná až po porodu tak samozřejmě kojit může. I kočky občas rodí císařským řezem a pár hodin po porodu už normálně kojí a pečují o koťata Ke kastraci by se samozřejmě mohlo přistoupit později, obvykle 6-8 týdnů po porodu kdy už jsou koťata samostatnější a bez mateřského mléka se mohou obejít. Já bych ale spíš doporučila kastrovat v domluveném termínu, je to dokonce méně rizikové než kastrace v době říje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík