Dobrý den, plánuji pořízení kočičky do bytu, a chci se zeptat, jak chováte kočky v bytě? Mají svou klec, kam je dáváte, když jste pryč nebo jsou volně v bytě? Mám strach, aby si koťátko neublížilo, kdyby třeba překouslo elektrický kabel, tak jestli to řešíte tak, že máte kočičku v době nepřítomnosti v kleci? Moc děkuji za rady.
ladybird
napsal(a):
Dobrý den, plánuji pořízení kočičky do bytu, a chci se zeptat, jak chováte kočky v bytě? Mají svou klec, kam je dáváte, když jste pryč nebo jsou volně v bytě? Mám strach, aby si koťátko neublížilo, kdyby třeba překouslo elektrický kabel, tak jestli to řešíte tak, že máte kočičku v době nepřítomnosti v kleci? Moc děkuji za rady.
Kočku nemůžete držet v kleci, pokud chcete, aby byla v pohodě a nebyla deprivovaná. Pokud si pořizujete kočku, musíte počítat s tím, že zabezpečíte byt, aby v něm kočka nebyla ohrožena. To znamená především zkontrolovat domácí rostlinstvo, jestli není pro kočku jedovaté. Dále uklízejte na nedostupné místo (nejlépe uzavíratelná skříň) např. přípravky k čištění a prací prášky. Většina koček, pokud se zabaví jinak, kabely neokusuje, ale můžete si pořídit takový ten tunýlek, který bude kabely na zemi chránit.
Opravdu kočku nemůžete jen tak zavírat na x hodin denně do klece, není to pes, potřebuje se hýbat a zkoumat.
ladybird
napsal(a):
souhlasím s předcházející odpovědí, já mám 3 kočky a všechny jsme měla od kotěte a volně po domku, káblíky nemáme chráněné tunýlkem a ještě jsem nezapsala,že by po nich nějaká kočka šla. Jo jiná věc je když jim budu potahovat šňůrečku.
Mají k dispozici kočičí stromy se škrabadlama a boudičkama a posezama, hračky, papání, vodu a záchodky celodenně.
to s těma rostlinama je fakt, ale já mám taky některý co jsou jedovatý (např.vánoční hvězda), ale naproti tomu několik šáchorů a oni se tudíž vyřádí na tom šáchoru (ještě mi ďáblíci decimují zakrslé olivy)a těch ostatních si moc nevšímají, maximálně sem tam něso slítne z parapetu
.
Dobrý je když jsou kočičky 2,tak se vyřádí spolu, ale to záleží na Vašich možnostech.
ladybird
napsal(a):
Do klece určitě neee..Kočka neni papoušek a navíc by v kleci byla nešťastná. Oni se potřebují hýbat, zkoumat okolí... Navíc malé kotě zas až tak moc dlouho vzhůru není..ze začátku toho docela dost prospí.Náš číčoun vždycky vylezl, zkontroloval misky,trošku si pohrál a šel zase spát U nás jsme tedy kabely neschovávali a kočky si jich nikdy nevšimly.Spíš je víc fascinovali kytky a květináče, ve kterých s oblibou spávali koťata..nevim proč zrovna květináč
..Pokud bude mít kotě dostatek jiných hraček, tak nevidím problém,..dobrá věc je i patrové odpočívadlo se škrabadlem,na tom se docela vyřádí
Jinak souhlasím viz příspěvek nahoře..schovat všechny čistící přípravky..kočky mají tendenci občas všechno olízat
antis
napsal(a):
Do klece určitě neee..Kočka neni papoušek a navíc by v kleci byla nešťastná. Oni se potřebují hýbat, zkoumat okolí... Navíc malé kotě zas až tak moc dlouho vzhůru není..ze začátku toho docela dost prospí.Náš číčoun vždycky vylezl, zkontroloval misky,trošku si pohrál a šel zase spát U nás jsme tedy kabely neschovávali a kočky si jich nikdy nevšimly.Spíš je víc fascinovali kytky a květináče, ve kterých s oblibou spávali koťata..nevim proč zrovna květináč
..Pokud bude mít kotě dostatek jiných hraček, tak nevidím problém,..dobrá věc je i patrové odpočívadlo se škrabadlem,na tom se docela vyřádí
Jinak souhlasím viz příspěvek nahoře..schovat všechny čistící přípravky..kočky mají tendenci občas všechno olízat
dobry den , dnes sem si uplnou nahodou domu prinesla male nalezene kotatko, je to ma prvni kocka , bydlim v byte a mam dva velke psi ,, s nima problem nevidim, ale trochu mne zarazili vase rady ohledne cisticich pripravku a kytek
moje cuby si nikdy takovych veci nevsimali, ale nevim s cim presne mam pocitat u kotete... vsichni maji volny pohyb po byte v jednom z pokoju mam hodne kytek, v koupelne a v kuchyni na zemi ruzne cistici prostredky, hned zitra rano tyto veci schovam aby se knim kote nedostalo , ale co skytkama? ty prece nemuzu zavrit do skrine?
a dalsi vec muzete mi poradit jake kytky sou jedovate ? mam doma fikus a jeste nejake popinave rostliny .... behem nasledujicich dni chci poridit patrove odpocivadlo skrabatko a nejake hracky.. jake jsou pro kote nejlepsi ? casem bych taky rada v koute poridila kocicce stromek aby mohla splhat :-)
dekuji za rady nikdy pred tim sem kocku nemela a znam je jen ze statku od konu kde si delaji co chteji :-)
a jeste jeden malej dotazek ... co kocka a mleko ? nekdo rika nedavat jiny v pohode .. a cim krmite mala kotatka? pry mu jsou tak 6 tydnu..
salima
napsal(a):
dobry den , dnes sem si uplnou nahodou domu prinesla male nalezene kotatko, je to ma prvni kocka , bydlim v byte a mam dva velke psi ,, s nima problem nevidim, ale trochu mne zarazili vase rady ohledne cisticich pripravku a kytek
moje cuby si nikdy takovych veci nevsimali, ale nevim s cim presne mam pocitat u kotete... vsichni maji volny pohyb po byte v jednom z pokoju mam hodne kytek, v koupelne a v kuchyni na zemi ruzne cistici prostredky, hned zitra rano tyto veci schovam aby se knim kote nedostalo , ale co skytkama? ty prece nemuzu zavrit do skrine?
a dalsi vec muzete mi poradit jake kytky sou jedovate ? mam doma fikus a jeste nejake popinave rostliny .... behem nasledujicich dni chci poridit patrove odpocivadlo skrabatko a nejake hracky.. jake jsou pro kote nejlepsi ? casem bych taky rada v koute poridila kocicce stromek aby mohla splhat :-)
dekuji za rady nikdy pred tim sem kocku nemela a znam je jen ze statku od konu kde si delaji co chteji :-)
a jeste jeden malej dotazek ... co kocka a mleko ? nekdo rika nedavat jiny v pohode .. a cim krmite mala kotatka? pry mu jsou tak 6 tydnu..
Dobrý den,
pokud nemáte vůbec zkušenosti s kočkama, doporučila bych zakoupit nějakou knížku o chovu a péči, případně projít kočkofóra, např. www.kocky-online.cz/forum nebo www.modrykocour.cz . Kdo je připraven, není ohrožen, takže je lépe si péči o kočku nastudovat podrobněji.
Kočky a toxické látky - každá kočka je jiná, některé neolizují nic a nemají tendenci ochutnávat ani rostliny, některé žvýkají kde co. Takže opravdu radím chemikálie a čistící prostředky uklízet mimo dosah, kočka je nemusí olizovat záměrně, ale stačí, když si od nich ušpiní kožich a pak si ho očistí jazykem. Rostliny - většina koček si ráda kousne do zeleného, takže jednak je opravdu dobré odstranit jedovaté rostliny, jednak můžete kočičce pořídit její vlastní zeleň na okusování, třeba kočičí trávu, osení, šáchor. Seznam jedovatých rostlin je třeba tady http://www.kocicarny.cz/ cs/kockopece/ jedovate-rostliny-nebezpeci-pro-vasi-kocku.html (2 mezery).
Hračky - kočky mají různé preference, některé mají rády plyšové myšky, jiné míčky a kuličky, nejoblíbenější jsou asi interaktivní hračky- tzn. péřová a třásňová mávátka. Můžete zkusit od každého něco, kulička stačí i papírová, nebo pingpongový míček atd.
Mléko - obyčejné kravské mléko bych nedávala, je to zbytečné, může vyolat průjem a i jinak je méně hodnotné, protože se hůře tráví a kočka z něho nezpracuje tolik živin. Můžete kupovat kotěti buď speciální kotěcí mléko (to je ale dost drahé a v 6 týdnech už ho v podstatě tolik nepotřebuje), nebo mléko pro dospělé kočky, případně občas dát trošku kvalitního bílého jogurtu nebo tvarohu. Ale přidávat kočce mléko není nutné.
Krmivo - šestitýdenní kotě už je schopné konzumovat tuhou stravu, takže můžete dávat nejmenší granulky (oblíbené u koček jsou Royal Canin Baby Cat), na drobno nasekané vařené i syrové hovězí nebo kuřecí maso, trochu jogurtu, tvaroh se žloutkem, kotěcí konzervy...Dbejte na to, aby mělo kotě vždy přístup k čisté vodě, ať si ji zvykne pít.
Janina77

XXX.XXX.107.137
Kočka v bytě chce zábavu. Zejména na dobu, kdy je byt bez jeho obyvatel. Inspirace třeba tu: https://blog.kuponovnik.cz/kocka-do-bytu-bez-zajisteni-zabavy-to-nepujde/. Je to celkem jednoduché i vyrobit, jen to chce chuť, čas a taky nápad nebo inspiraci.
klec na kocku urcite ne, to by se ti brzo zblaznila :) kocka musi mit volnost a behat volne po byte. kup ji kvalitni skrabadlo, ted maji fajn akce na potreby pro kocky na http://blog.czhannes.com/slevovy-kod/, at si ma kde otupovat drapky a budete oba spokojeni :)