Prosím o radu - péče o 8 týdenní koťata

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

DanaM

26.4.2011 19:28
DanaM

XXX.XXX.8.131

Dobrý den,

dnes jsem našla v krabici u popelnic před domem dvě koťata a odhadem je jim tak necelých 8 týdnů. Tak jsem chtěla poprosit někoho moc hodného, kdo má zkušenosti s chovem, kdo by mi poradil jak se o koťata starat (nějaký podrobnější "návod" :-) ) Je mi líto je dát do útulku a tak si je nechám abych se o ně postarala. Předem moc děkuji.

26.4.2011 21:05
danurba

XXX.XXX.40.197

V tomhle věku už bez problémů dokáží baštit maso a granulky, záleží na tom, čím chcete krmit. Granule kupte raději speciální pro koťata araději ěnco kvalitnějšího, třeba Brit. Kupte jim ve zverimexu kočičí kakáč a stelivo, naučí se to používat velmi rychle, stačí, když jim to ukážete tsně po tom, co se vyspí. Jinak koťata moc péče nepotřebují, stále plnou misku a někde dál misku na vodu, pár hraček a spoustu lásky a mazlení. Budou vám to oplácet.
Ještě radím navštíit veterináře, naočkovat je a odčervit
Možná by bylo dobré upřesnit otázky, nevím, co víte a nevíte. Spousta se toho dá vyhledat na nemoderce ve starších vláknech. Dana

26.4.2011 23:11
danam

XXX.XXX.8.131

Četla jsem už tolik různých příspěvků, že nevím, jestli se mám děsit nebo ne...... někdo tvrdí, že je dobré sehnat kočku, která by je dokojila, jinak budou pořád nemocná, další zase doporučují ke granulím a konzervám ještě kotěcí mléko, někdo říká, že koťata budou špatně vyvíjet z psychického hlediska protože jim bude scházet výchova od maminky ( hry, hygiena atd.) takže vlastně dost dobře nevím, kde je pravda a mám obavy abych něco nezkazila.

27.4.2011 07:58
danurba

XXX.XXX.204.155

Jestli jim je opravdu 8 týdnů, už žádnou kočku na kojení nepotřebují, kočka už by je stejně odstavovala. Kotěcí mléko je fajn, ale v tomhle věku trochu zbytečný luxus. Mléko jim nedávejte žádné, občas jim dejte trochu tvarohu nebo jogurtu, pokud po něm nebudou mít průjem. Kočce se nejlépe zavděčíte masem, ale pokud je to pro vás časově složité, kupte jim kvalitní granule s co největším obsahem masa (bílkovin). Otázkou je, jestli jim je opravdu těch aspoň 7 týdnů, pozná se to podle barvy očí, do pěti týdnů mají koťata modré oči, pak přebarvují, od 7 týdnů mají svojí stálou barvu.
Je skvělé, že jste se jich ujala, vůbec se toho nebojte, je málo tak nenáročných a samostatných zvířat, jako jsou kočky. Nezapomeňte je dát vykastrovat, až na to budou mít věk, o tom se poraďte s veterinářem. Dana

27.4.2011 14:05
alenac

XXX.XXX.113.77

Mléko dávat můžete, ale pouze to určené pro kočky, vyrábí např. Royal Canin nebo Gimpet. Můžete podávat i neslazenou tatru rozředěnou trochou teplé vody. Pokud je koťatům je skutečně už 8 týdnů, není máma zas tak nutná, cizí kočka by už takhle stará koťata nemusela přijmout, něco jiného by bylo, kdyby jim byly sotva 2 - 3 týdny. Moje kočky teda běžně kojí ještě tříměsíční koťata a jedna nechává cucnout i starší, když u mě zůstanou déle. Pokud budete dávat syrové maso, doporučuji přidávat trochu kalcia od Giomu, syrové maso obsahuje hodně fosforu a pro tvorbu kostí je potřeba, aby byl ve správném poměru s vápníkem. Granule kupujte opravdu pouze kvalitní, Royal Canin dělá pro malá koťata Babycat - to jsou opravdu maličké granulky, takže malým koťátkům nedělá problém je rozkousat a sníst (já je dávám tak od 5 týdne). Rozhodně vemte koťata k veterináři na prohlídku, měl by věk určit lépe, koťata potřebují odčervit a podle věku naočkovat. Na záchodek se naučí, jen doporučuju ze začátku víc záchodků a koťata držet v menším prostoru - např. jen v jedné místnosti, než se pořádně rozkoukají a zafixují si, kde je záchod, mnohdy v rámci hry zapomenou v tomto věku včas doběhnout. Držím pěsti.

27.4.2011 17:12
danam

XXX.XXX.8.131

Mockrát děkuji za všechny rady. Musím říct, že to trochu zmírnilo můj strach a těm maličkým klubíčkům se už daří mnohem lépe :-) taky jsem se chtěla zeptat,kdy je možné koťátka poprvé vykoupat?

27.4.2011 19:29
alenac

XXX.XXX.113.77

Koťata rozhodně nekoupejte, pokud jsou ušmudlaná, můžete použít akorát žínku navlhčenou v teplé vodě, časem se naučí pečovat o svůj kožíšek sama. Pokud mají třeba ušpiněný zadeček, tak ten můžete namočit víc, ale celá koťata rozhodně ne. Pokud mají parazity, tak raději použijte nějaký přípravek doporučený veterinářem, rozhodně žádný arpalit nebo podobné věci, co vám jsou schopni prodat v drogerii nebo i ve zverimexu, spousta jich je pro kočky toxických a pro koťata můžou být i smrtelné! Opravdu je raději vemte na prohlítku k veterináři.

27.4.2011 20:07
danam

XXX.XXX.8.131

Veterinář taktéž nedoporučil, koťátka začínají tak ten 8 týden a jsou v pořádku :-) takže mám obrovskou radost. Dokrmuji Royal Caninem granulkami pro nejmenší a ty jak se zdá jim chutnají, střídám je s Pro Planem pro citlivá koťátka a dělají mi radost :-) ještě jednou mockrát děkuji za všechny důležité rady, myslím, že teď už vím o koťátkách vše co bylo potřeba :-) Jsou rozhodně veselejší a moc zvědavá :-) nikdy jsem kočičku neměla, ale tihle drobci mě přesvědčili. Takže díky vám už jsou spokojená dvojnásob, protože mají v bříškách jen to nejlepší :-)

27.4.2011 21:24
danurba

XXX.XXX.40.197

Tak to jsou samé super zprávy. Doufám, že je taky vyfotíte a ukážete nám je. A co je to? Kluci, holky nebo páreček? I když je to jedno, radost vám budou dělat stejně. Kdybyste pozorovala jakoukoliv změnu v chování, jako například skleslost, nechuť ke hraní nebo k jídlu, raději navštivte veterináře, na takovéhle drobky číhá spousta nemocí a nevíte, z jakého přišla prostředí. Mezi kočkama jsme vyrůstala od dětství a pozor, láska ke kočkám je silně návyková a nakažlivá:-). Takže vám přeju dlouhotrvající závislost. Dana

2.5.2011 08:01
danam

XXX.XXX.8.131

Dobrý den,

jsou to dva kluci, černý a šedivo smetanový. Jsou čilí až hrůza :-) ale zdraví jako řípy :-) Nemám foťák, ale když ho seženu, dám sem fotky :-)

Hezký den. DM

eva128

15.6.2015 12:15
eva128

XXX.XXX.85.25

Hledáte přítulného mazlíčka do rodiny? Kočičky hledající domov najdete na http://zvirata.hyperinzerce.cz/inzerce-kocky-kotata/.

Přidejte reakci

Přidat smajlík