Dobrý den, jsem tu prvně, takže se omlouvám, jestli už tu byl tento dotaz zadán. Dostala jsem 2 měsíc a něco staré, zřejmě kocoury. Mám je necelý týden. Od bývalé majitelky vím, že jim začali dávat kotěcí paštiky. Já jsem jim doma zkusila dát namočené granule, mlíko a vodu a kapsičky Wiskas. Jeden kocour pije jenom mlíko a k jídlu jen čuchne a nežere ho, pije jen mlíko. Druhý kocour pije mlíko, žere mokré granule i kapsičky. Poslední dva dny se rozhodl, že bude jíst i psí kapsičku, kterou žere večer náš pes. Vždycky mu vleze do misky a žere, našemu psu to naštěstí nevadí. Vodu nepije žádný. Chtěla jsem se tedy zeptat, jak naučit první kočku jíst granule a taštičky a jestli nevadí, že pije jen mlíko. Jestli to nemůže být nějaký zdravotní problém (nejsme sice celý den doma ale alespoň před námi si nikdy kromě mlíka nic jiného nedal, a zda se druhé kočce nemůže nic stát po psím jídle. Obě kočky jsou viditelně zdravé, hrají si, skáčou po sobě.
zoey
napsal(a):
Dobrý den, jsem tu prvně, takže se omlouvám, jestli už tu byl tento dotaz zadán. Dostala jsem 2 měsíc a něco staré, zřejmě kocoury. Mám je necelý týden. Od bývalé majitelky vím, že jim začali dávat kotěcí paštiky. Já jsem jim doma zkusila dát namočené granule, mlíko a vodu a kapsičky Wiskas. Jeden kocour pije jenom mlíko a k jídlu jen čuchne a nežere ho, pije jen mlíko. Druhý kocour pije mlíko, žere mokré granule i kapsičky. Poslední dva dny se rozhodl, že bude jíst i psí kapsičku, kterou žere večer náš pes. Vždycky mu vleze do misky a žere, našemu psu to naštěstí nevadí. Vodu nepije žádný. Chtěla jsem se tedy zeptat, jak naučit první kočku jíst granule a taštičky a jestli nevadí, že pije jen mlíko. Jestli to nemůže být nějaký zdravotní problém (nejsme sice celý den doma ale alespoň před námi si nikdy kromě mlíka nic jiného nedal, a zda se druhé kočce nemůže nic stát po psím jídle. Obě kočky jsou viditelně zdravé, hrají si, skáčou po sobě.
Já mléko kočkám nedávám vůbec, některé po něm mají trávicí problémy. Takže být vámi, úplně bych jim ho přestala dávat, nebojte, až to "mlíkové" kotě vyhládne, pustí se i do granulí. Koupila bych jim nějaké kvalitnější granule určené přímo pro koťata, jsou drobné, dobře se jim koušou, není potřeba je namáčet a obsahují všechno, co je potřeba. Nebo bych jim dávala vařené maso. Značka Whiskas ( a jí podobné) nepatří mezi ty kvalitní, raději bych přešla třeba na Brit care, Eminent nebo obyčejný Brit, jsou cenově srovnatelné s Whiskasem a o hodně kvalitnější.
Misku s vodou jim dejte někam jinam, než mají krmení, kočky pudově nepijí tam, kde žerou.
Po občasném sežrání psího žrádla se mu nic nestane, ale při dlouhodobém krmení by měl zdravotní problémy, psí strava obsahuje jiné množství bílkovin.
Děkuji moc, o té vodě jsem vůbec nevěděla. Dáme ji jinam. Mlíko jim teda seberu, jen jsem se trochu bála o to mlékové kotě, aby nakonec ty granule jedlo a nehladovělo. Tomu druhému granule chutnají i psí kapsička, takže v granulích snad chyba nebude, ale zkusím tedy jinou značku. Na to psí žrádlo si dám pozor, aby se tedy k němu nedostali.
zoey
napsal(a):
Děkuji moc, o té vodě jsem vůbec nevěděla. Dáme ji jinam. Mlíko jim teda seberu, jen jsem se trochu bála o to mlékové kotě, aby nakonec ty granule jedlo a nehladovělo. Tomu druhému granule chutnají i psí kapsička, takže v granulích snad chyba nebude, ale zkusím tedy jinou značku. Na to psí žrádlo si dám pozor, aby se tedy k němu nedostali.
U toho psího žrádla je především problém v tom, že je víc náhražkový než žrádlo pro kočky, protože pes je méně striktní masožravec a stráví víc sacharídů než kočka. Takže jestli vám lezou k psí misce a něco z ní užerou, a budou kromě toho žrát i vlastní krmivo, tak jim nic smrtelného nehrozí. I když tedy nevím, jak kvalitní máte krmivo pro psy :)
Koťata jsou tedy už pár dní bez mlíka. Granule stále zřejmě nejedí. Jedno žere kapsičku, druhé mlíkaté vůbec nic. Dnes jsem viděla pít mlékaté kotě vodu ze psí misky, jejich miska je s vodou je nezajímá. Když jí večer náš pes svojí kapsu, obstoupí ho, zírají jak žere a čekají, co jim nechá. Raději už hlídáme, aby nic psího nesnědli. Dnes mámě upadl při vaření uvařený kus masa a hladové mlíkaté ho okamžitě začlo jíst. Druhé, co žere normálně, ho také jedno, ale ne s takovým nadšením.
zoey
napsal(a):
Koťata jsou tedy už pár dní bez mlíka. Granule stále zřejmě nejedí. Jedno žere kapsičku, druhé mlíkaté vůbec nic. Dnes jsem viděla pít mlékaté kotě vodu ze psí misky, jejich miska je s vodou je nezajímá. Když jí večer náš pes svojí kapsu, obstoupí ho, zírají jak žere a čekají, co jim nechá. Raději už hlídáme, aby nic psího nesnědli. Dnes mámě upadl při vaření uvařený kus masa a hladové mlíkaté ho okamžitě začlo jíst. Druhé, co žere normálně, ho také jedno, ale ne s takovým nadšením.
Tak jim nějaké maso uvařte - oberte vařená drůbka apod. nebo zkuste granule zalít čistým vývarem s masa, u mých koťat to občas funguje, i když poslední dobou jim granulky taky nejedou, ale to je tím, že jsem si je rozmazlila.
Jinak já kupuju koťatům konzervy ontario, je tam fakt dost masa
zoey
napsal(a):
Kdyby nic nežralo, už byste to na něm poznala, takové kotě by bez žrádla pár dní nevydrželo.
Jestli chce maso, dopřejte mu ho, je to pro kočku ta nejlepší a nejpřirozenější strava. Syrové nadrobno krájené nebo vařené, to je celkem jedno. Pokud mu chcete dát mléko, tak kondenzované neslazené nebo smetanu, ale opravdu jen jako pamlsek.