Zdravím,
naše kočka v pátek porodila ( nestihla se vykastrovat a pak už bylo pozdě ), takže se chci zeptat kdy je možné vykastrovat kočku po porodu? Za měsíc se stěhuji do nového bytu, kde je kocour a to i s koťaty a nerada bych, aby mi ji nakryl. Když už jsem zmínila to stěhování, tak se chci zeptat jak nejlépe by byo je na sebe navyknout?
Kočenu se chystám odčervit a naočkovat .. Odčervit jsem nesměla během březosti, tak kdy je to možné?
Díky moc za odpovědi ;)
Uživatel s deaktivovaným účtem

basslover
napsal(a):
Zdravím,
naše kočka v pátek porodila ( nestihla se vykastrovat a pak už bylo pozdě ), takže se chci zeptat kdy je možné vykastrovat kočku po porodu? Za měsíc se stěhuji do nového bytu, kde je kocour a to i s koťaty a nerada bych, aby mi ji nakryl. Když už jsem zmínila to stěhování, tak se chci zeptat jak nejlépe by byo je na sebe navyknout?
Kočenu se chystám odčervit a naočkovat .. Odčervit jsem nesměla během březosti, tak kdy je to možné?
Díky moc za odpovědi ;)
Kočku je možné kastrovat ve chvíli, kdy bez ní koťata den zákroku vydrží. Nesmíte čekat moc dlouho, čekat třeba až koťata odstaví, to už je nebezpečné. Kočka může přijít do říje 14 dní po porodu. Když jí kastrujete v měsíci věku koťat, tak se hold kastruje už naprcaná. Když čekáte do tří měsíců věku koťat, tak už v té chvíli muže mít kočka skoro dopečená další.
Odčervujte společně s koťaty a stejně tak očkování.
basslover
napsal(a):
Zdravím,
Díky moc za odpovědi ;)
Kočka se běžně říjí 6-9 týdnů od porodu pokud "poctivě" kojí. Kastrovala bych tak ten 7.-8.týden po porodu.
Kočku stejně s koťaty musíte v novém bytě oddělit - kočka by kocoura nesnesla a byla by zbytečně nervózní a kocour by mohl cizí koťata zakousnout! Takže představa, že je prostě pustíte spolu, to fakt ne. Ideální by bylo seznamování po odstavu koťat, kdy si kočka nebude koťata hlídat. A pak postupně zvětšovat rádius, kam všude kočka může a uvidíte. V případě 2 dospělých koček je běžné seznamování měsíc i déle. Jinak taky se připravte na to, že vhledem k tomu, že není kocour kastrovaný může s příchodem kočky začít značkovat (jak ucítí, že je tam holka) - pokud není chovný, tak bych ho vykastrovala ještě před příchodem kočky.
Odčervení s koťaty -tj. 4.,6. a 8.týden po porodu. Očkování spolu s koťaty - tj. nejdříve v 7 týdnech. Za 3 týdny pak přeočkování, pokud do té doby kočky nebyla očkována.
Kočky běžně kastrujeme od šesti týdnů po porodu. Pokud je jen doma a nepřijde do styku s kocourem, můžete počkat. Nekastrujte však dříve, koťata se ještě sama neobstarají a mamka je ten den spavá. Nekastrovaného kocoura do bytu nedoporučuji, bude značkovat. V každém případě zabránit kocourovi, aby se dostal ke koťatům. Pokud to není otec, zakousne je. Přivykat pomalu postupně. Nejprve přes zavřené dveře. Potom spolu za vašeho dohledu. A když zjistíte, že dobrý... Tak dobrý. Bude to chtít samozřejmě pro každého záchod, misky,...
Uživatel s deaktivovaným účtem

iva1962
napsal(a):
Jo a odčervujeme kočku před porodem, aby koťata, která se rodí bez červů, nepřetáhla při kojení zárodky z matky v mléku.
Přetáhne i tak. Odčervovadla zabijí jen červy, kteří se ve chvíli odčervování nacházejí ve střevě zvířete. Ovšem zárodky škrkavek jsou i zapouzdřené v těle kočky. Tam se na ně žádným odčervovadlem nedostanete. No a po porodu jsou to tyhle zárodky, které se probudí a přejdou rovnou do mléka. Přes střevo kočky-matky vůbec nepůjdou.
ladd
napsal(a):
V první řadě vykastrujte kocoura, kastraci neodkládejte. 4ím víc bude mít z těla vyplavené hormony, až se tam s kočkou a koťaty přestěhujete, tím lépe. S kočkou pak můžete s kastrací počkat, až budou koťata starší, beze strachu, že ji kocour nakryje.
Přesně tak, nejdřív kocoura a po odkojení koťata nechte vykastrovat i kočku a máte klid
Jinak nějakou knížku o kočkách doporučuju půjčit v knihovně a něco málo načíst, aby Vás nepřekvapily zvlášť při odchovu koťat některé věci.
Dobrý den,
kočku vykastrujte až přestane kojit. Také by měla mít klid po zákroku, takže ji nekastrujte později, než týden před stěhováním. Myslím, že s podobnými dotazy je nejlepší se obrátit na odborníka. Doporučovala bych Vám obrátit se na online poradnu Puriny One, kterou naleznete zde:http://www.purina-one.cz/poradna/ a kde odpovídá zkušený veterinář . Toho se přeptejte i na odčervení a očkování, ale dle mé zkušenosti budete muset pár týdnů počkat, pokud tedy ovšem kočička nemá opravdu problém s červíky. Pak by bylo nejmoudřejší jí odčervit co nejdříve, aby to nepřenesla na koťátka.
Jinak zvyknutí si na soužití s dalším kocourem může být pro kočičku problém, bude mít tendenci koťátka bránit a ukrývat je před ním. Čím ale budou větší, tím by to mělo být lepší.