ibisek
XXX.XXX.33.180
Ahoj, chci se zeptat jestli se dá hankr s koněm do nějaké určité váhy tahnout bez řidičáku E a bez kurzu přepravy zvířat. děkuji za odpovědi
Ne nejde, jednoduchá odpověď
Bez E můžete táhnout přívěs, se kterým součet max.hmotností (ne provozních) obou vozidel nepřesáhne 3500kg, ale pouze pokud je prázdný.
Pokud je v něm zvíře tak musíte mít školení resp musí ho mít minimálně jedna osoba ve vozidle v danou dobu přítomná
Samozřejmě to jde i načerno, ale jestli padnete při případné kontrole na dobře informovaného pomáhače a chrániče, tak se budete divit.
Vezla jsem koně ze Slovenska a vezl mi ho přímo jeho předchozí majitel (já jsem mu přepravu zaplatila a víc se nestarala). Veterinář při vstupní kontrole koně po příjezdu do mé stáje chtěl ihned vidět povolení pro přepravy zvířat do 8h a onen člověk to neměl. Naštěstí to uhrál na to, že je ze Slovenska a další věci, ale do smíchu mu moc nebylo. Veterinář říkal, že za tohle jsou teď postihy jak prase a že si na to má dávat bacha, protože to platí v celé unii.
Budu slušnej, budu slušnej, budu slušnej... Ne, nebudu!
alfi pav> a na takovou pitomost jste přišla kde? O prázdném vozíku se nikde v dopravních předpisech opravdu nepíše... Takže pokud je součet maximálních hmotností do 3,5t (tedy třeba Škoda Koktávia s jednokoňkou), tak stačí B, pokud do 4,25t, pak B s harmonizačním kódem B96, pokud víc, je třeba B+E.
A co se týče toho, zda v něm může být zvíře, tedy otázka školení přepravce... Ehm, kdybyste milá alfi četla diskuse na EQ, tak byste se dočetla například to, že ona směrnice EU o přepravě zvířat se dle naší KVS příliš nevztahuje na přepravu koňovitých (mimo jejich přepravu na jatka). A že sama naše KVS se vyjádřila v tom smyslu, že tudíž školení přepravců nebude v těchto případech při vnitrostátní přepravě (hobby či závody, přestajování) požadovat.
Znovu si musím povzdechnout, že špatná rada je často horší, než žádná. Proto já se například nevyjadřuju k horsemanshipu, o kterém vím kulové... A o to více mne vždycky nadzvedne, když se druzí vyjadřují (například) k dopravním či stavebním předpisům - o kterých vědí asi tolik, jako já o horsemanshipu...
Jbb, když jste tak chytrý a dokonalý, tak jak to, že jste to dané slečně nenapsal přímo?
Diskuze na EQ jsou mi ukradené stejně jako vaše znalosti horsemanshipu.
Já jsem tu otázku pokládala přímo veterináři KVS, který mi kontroloval koně po importu do ČR (byl přímo u jeho vykládání z přepravníku) a otázku jsem naprosto přesně formulovala tak, jestli je nutné mít i pro přepravy koně v rámci ČR školení přepravce zvířat a on mi jednoznačně řekl že ano. Máte pocit, že by mi veterinář, který se přímo v tomto oboru u KVS specializuje, mohl záměrně lhát? Odůvodnil mi to tím, že se všeobecně předpokládá, že i výjezd s koněm na hobby závody či jakoukoli jinou akci, koně něčemu učí ergo navyšuje se tím jeho potencionální prodejní hodnota a na takovou přepravu je pohlíženo jako na komerční. Taky jsem na to čuměla jak puk a ujišťovala jsem se bylo mi to takto řečeno dvakrát, takže nemohlo jít o nepochopení z mé strany. Lidi, kteří u té diskuze se mnou byli, byli taky hodně překvapení.
Ano, možná to při silniční kontrole uhádáte, ale pokud padnete na vola, tak bez školení přepravců zvířat nemáte šanci.
A navíc slečna se ptala kdy je možné řídit soupravu bez nutnosti míti E, ale pouze s B a na tuto otázku jsem odpověděla správně, jak jste si určitě všiml, jen jsem nepokládala za nutné k tomu přidávat další detaily o B96 a B+E. Prázdný vozík jsem zmiňovala ve vztahu k přepravě zvířat (se zvířetem nebo prázdný bez zvířete), ne ve vztahu k dopravní legislativě.
Alfi> Veterinář Vám jistě nechtěl lhát. Ale holt dotyčný v tom má tak trochu hokej... Onen argument o "potencionálním zvýšení hodnoty při účasti na závodech" se probíral tak před rokem-dvěma. Navíc slečna třeba nejede na závody, ale na výlet s koněm na Šumavu, že? Onen veterinář z KVS Vám jistě také zmínil výjimky, pokud přepravuje zemědělec svojí technikou či výjimku do 65 km vzdálenosti, že? Případně zmínil, že policajti na silnici nemají právo kontrolovat, zda-li přepravce má školení...
Prostě Vás milý veterinář tak trochu uvedl v omyl, spíš asi svojí neznalostí, než záměrně.
Ani Vy jste jistě nechtěla lhát tady na diskusi. Ale holt v dobré víře uvádíte v omyl další...
Suma sumarum: Pro většinu z nás koňáků je ono školení zcela pro kočku, ty skoro 3000 Kč co stojí se dají využít asi daleko lépe (to školení, mimochodem, nestojí vůbec za nic a rozhodně se tam nedozvíte nic praktického!).