Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Blaire

14.5.2015 00:32
Blaire

XXX.XXX.52.6

Je to pár měsíců, co jsem prosila o radu jak se stipajicim poníkem. Padlo spousta návrhů a podobne. Nejvíce však ten, že mám pořídit společníka kone misto oveček a bude to dobre. No nevím, kde to kdo vzal, ale ani s kamarádem se to nezlepsilo. A stipal by si do nás dál, takže jen pro radu ostatním, ponicek je s kamarádem bezpochyby šťastnější, ale problém to neresi( neříkám, že nikdy, ale Já to teda nezazila) Pomohli mi zkušeni radami nejvíce zabralo nic mu nedávat z ruky. Všechno dostává na zem a ted už jej stipnout téměř nenapadne. A hlavně nedejte se, když Vás stipne, trestejte :).

14.5.2015 00:43
mgtka

XXX.XXX.22.116

Jestli byl sám dlouhodobě vypěstoval si zlozvyky stejně jako si je vytvoří člověk. To že kůň nemá být sám je naprostá alfa omega, základ, bez kterého se dál moc nehne s žádným koněm. Nikdo z diskutujících nevěděl kdy a proč začal koník štípat, za jakých okolností.

PS: Taky nemám ráda ty názory, že by se koníšek ani lehce dlaní pomalu plácnout neměl(stejně to většinou prosazují ti, co bez šporen na něj nesednou), když potřebuje dostane vylágoš:).

Blaire

14.5.2015 08:00
Blaire

XXX.XXX.52.6

Byl tu měsíc, ale kousal, co přijel, takže prostě nevěřím paní, že u nich to nedělal, buď tam byl taky sám nebo ho tam nechali do sebe štípat a proto si to dovoluje. Já jen říkám, že ne vždy to pomůže, nedokážu si představit, že bych mu pořídila druhého poníčka, co by taky štípal, ježiš měla bych tu dve kosavý potvory :D Ne, ale nevím, prostě to dělal co vylezl z vleku, první co bylo mě snad hned ďobnul, teď už za to dostává a ať mi nikdo netvrdí, že za štípanec ho mám ještě pochválit, na koně bych nikdy nesahla aby mu to ublížilo, ale když zkouší tak hranice být musí, já ho zezačátku plácala, teď už švihám koncem vodítka a hodně se to zlepšilo, bohužel nevím proč, ten hajzlík vycítí, když je u něj někdo slabší (dítě) a hned mi do něj štípne. :/ Rozhodně je co pilovat, ale zlepšení už tu je, tak časem snad. Že koník má mít koně k sobě a ne ovečky s tím už naprosto souhlasím, je změna o 1000% v chování, ale zrovna toho štípání se to u nás nedotklo, prostě to asi nemá jen tak z nudy. Pořídit společníka bylo i tak to nejlepší, co jsem pro něj mohla udělat.

14.5.2015 13:53
alfonza

XXX.XXX.72.227

Mě se strašně líbí výraz pareliho lopata. Ne že bych koně mlátila lopatou, ale pokud by mě kůň štípnul nebo kousnul, okamžitě mu jedna přilítne. Rukou, vodítkem, kýblem, prostě čímkoliv, co zrovna držím v ruce a kam se trefím, tam se trefím. Hlavně to musí být hned, nejlépe za hlasitého doprovodu. Nemá cenu mlátit hlava nehlava za pět minut, stačí jednou, okamžitě a rázně. To samé, když by do mě strčil nebo po mě kopnul.. tak ho kopnu klidně taky, nebo po něm něco hodím, prostě nějaká reakce musí přijít, ale taková, aby kůň pochopil, že to myslím vážně. Když se vlažně ohradím ve stylu "ty jeden lumpíku, to se nedělá" a "hlavně abych mu neublížila", tak se jeho chování bude stupňovat.. a dříve či později ublíží on vám.
Jinak bych k němu děti, než přestane štípat, vůbec nepouštěla. Koně moc dobře poznají, co si ke komu můžou dovolit.
Mmch, super, že má koník parťáka.

14.5.2015 14:09
mgtka

XXX.XXX.92.148

"na koně bych nikdy nesahla aby mu to ublížilo"
věřte tomu, že vás ta ruka bolí mnohem více než koně když mu pořádně plesknete:)
U koní jde spíše o ten moment překvapení než přímo o ten fyzický trest.

Blaire

15.5.2015 08:17
Blaire

XXX.XXX.52.6

Myslela jsem tim, nesahla aby mu to neublizilo například do krve a podobne, naopak také trestat, co Já už mu všechno neudělala za to štípání. Dala jsme mu loktem, už ho nepleskam, protoze právě ruka pak boli jen me, ale jak se psalo vyse dam mu čímkoliv co zrovna držím dost často je to i násada od lopaty a pak to vodítko, ale nikdy bych mu neublížila tak aby z toho měl nějaký zdravotní problém jsem myslela. Tohle co jsem psala a pisete vy beru jako tvoření si respektu a toho, že si to dovolit nesmí a ne jako, že bych mu ublizovala :) S dítětem tam chodím jen v doprovodu, ale ten hajzlík byl jednou tak rychlý ze po nem vyjel. No od ditete nedostal, ale ode me hned. Málokdy to ted zkusí, ale přesto občas ještě jo a když ano tak ho beru na lonz, naštvana, že to zase zkusil takže to pak jede jak půl pata a nic si nedovoli. Snad se to ještě zlepší další věc je, že je mladý, ale ta tvrdohlavost je az do nebe :D.

15.5.2015 23:02
mgtka

XXX.XXX.22.73

Nesmíte s ním dělat naštvaná, to je pak začarovaný kruh. Pěkně v klidu, klidně s ním mluvit, jak něco udělá zařvat, pleštit a pak zase v klidu. Ať vidí že když se on nechová tak vy se taky chovat nebudete. Když bude v klidu, vy taky.

16.5.2015 00:22
evička 2014

XXX.XXX.18.162

Štípe...pod tím si představím laskyplné kousání koní ve stádě, pokud kouše, tak musi dostat po rypáčku.
Nevim co s poníkem děláte, ale on dobře znuděný kůň, vymyslí spoustu pro člověka nepřijemných situaci.Takže dát mu práci, třeba i ze země a tím posílite i respekt a vztah k vám.
Většina koní potřebuje stádo,2 koně si na sobě rádi dělají závislost a většinou jsou spojenci...
Pozor na to, že když se trestá nedusledně a často, tak vám to může začít vracet.. se naučí jak z ty situace ven... i tak vzniká problémové zvíře.
Pokud bych měla konika na ohlávce a kousnul po mě, tak mu to dát zpátky (já říkám radši jednou pořádně než 50 placnutí) ať si to pamatuje.Ono po pořádnym kousnutí, vám zůstane spoustu zdravotních problému a v lepším případě jizva.
A pokud je ve výběhu a přibližuje se ke mě se sprostym výrazem...pozná se to spíš na nozdrách než na uších (vrasčítý výraz) uši vzad můžou znamenat i respekt, tak bych ho zahnala, pokud se nechováš slušně, nechci tě u sebe.Takhle to řeší i koně mezi sebou.

Blaire

16.5.2015 21:27
Blaire

XXX.XXX.52.6

3x šlo o štípnutí do modřiny. Bála jsem se, že to zajde dál, naštěstí ne a naopak. Jenže on ani není zly, na pastvě ke me vždycky pricupita sám Já sedim na trávě a on mi strci to svoje cumisko do klína podrbu ho on odbehne a za půl hodky opet. Já ho nedám, nikdy nesklopil uši vyslovene zle dozadu aby po me sel spis tak vždycky stal najednou jsem mu v ocich viděla rostactvi a stip ho :D Tak bud si me stipe laskyplne nebo spíš jak říkám Já prostě ze sibalstvi vidim to na nem jak ví že nesm, ale stejnak mu to nedá a ozobne si me :D.

19.5.2015 11:35
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Neprodleně každém kousanci mu udělejte tří vteřinové peklo na zemi. Parelliho lopata, kýbl, klacek, vodítko, cokoliv, co máte v tu chvíli rychle v dosahu.
Nikdy nemáte šanci ho zramovat tak, jako by ho za stejný prohřešek zramoval koňský kolega a navíc toho během 3 vteřin ani moc nestihnete, proto to musí být důrazné...

Jestli to správně načasujete, velmi rychle se naučí toho nechat

Odzkoušeno na pubertálním 3-4letém hřebci shagya. Ze začátku, když jsem ho koupila, zkoušel hodně, teď už opravdu jen velmi výjimečně, pochopil pravidla.

Pamlsky z ruky dávat klidně můžete, ale pouze jako odměnu za něco. Nikdy ne jen z plezíru - potom je může začít vyžadovat jaksi automaticky a začít se jich dožadovat i štípáním.

20.5.2015 11:37
cerysek

XXX.XXX.22.100

Mě se osvědčilo být připravená a okamžitě ho šlápnout na přední nohu. tam kde končí kopyto a začínají chlupy. Ne moc, samozřejmě, nemyslím přerazit mu nohu, ale byl velmi překvapený a evidentně toto nečekal, taky jsme s kousavým poníkem bojovali dlouho, zvyk si přinesl od předchozích majitelů, vyrůstal sám, krmen piškůtky z pytlíku atd, měli ho jako takového většího pejska. Po pořízení kámoše se velmi zlepšil, ale občas se zkorigovat musí, a toto veeeelmi pomáhá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík