Ahoj. Mam dotaz ohledně krmné směsi pro plnokrevníka. Dávám mu půl kýble řepných řízků a do toho přidávám granule, skladový květ a nějaké vitamíny. Přemýšlela jsem, že bych mu ještě do směsi přidala karob. Četla jsem, že je vhodný jak pro obézní koně, tak pro koně, kteří potřebují nabrat, což můj kůň potřebuje. Hlavně nemůžeme krmit nic, co má vysokou energetickou hodnotu. Máte s ním nějaké zkušenosti, popřípadě poradili by jste něco jiného? Co dáváte svým miláčkům. Ještě bych mu jídelníček chtěla časem nějak upravit, tak bych ocenila vaše rady.
Předem moc děkuji
Z toho čo ste napísali nikto nemôže vedieť čo váš kôň vlastne dostáva.. "pol kýbla" - to je koľko?
Granule - aké, koľko? Nejaké vitamíny - aké? Koľko dostáva sena? Je aj na pastvine? Aký ma režim, tréning? Je odčervený?
Taká prvá všeobecná rada je, že mu pridajte seno, to je základ, iné sa bez ostaných informácii poradiť nedá, pchať do koňa kilá jadra len tak je blbosť, treba to presne spočítať a potom sa zamyslieť nad tým čo by mu mohlo chýbať a prečo nenaberá.
Než jsem ho koupila, byl týraný. Půl kýble řízků je snad jasné. Granule dostává relaxly od energy's, do toho hrst skladového květu a do toho lněné semínko, kvasnice, atd. Seno sice nemá k dispozici celodenně, ale dostává několik sítí denně a mám ho v pastevním ustájení. Co se týče práce, tak jezdíme zhruba 3x - 4x týdně na vyjížďky a k tomu práce na lonzi. Pracuje tedy 6 dní v týdnu a jeden den má odpočinek. Co se týče toho nabírání. Přibírá hezky a necpu do něj jídlo horem spodem. Mám ho přes půl roku a na přibírání jdeme pomalu. Teď je pro něj nejdůležitější nasvalit. Takže mi nejde o to, aby měj v kyblíku kila jádra. Spíše, aby to pro něj bylo přínosné. Časem jsem přemýšlela, že bych zůstala u granulí, kde je vlastně vše a přidávala bych například rezanku atd místo řízků. Zajímal by mě ale ten karob.
Půl kýble fakt jasné není! Všechno se váží v suchém stavu. VÁŽÍ! Na tvůj dotaz se odpovědět nedá. Vyjížďka není jako vyjížďka. Karob jako takový je jen zchutňovadlo a tom malém množství asi vliv mít nebude. Já být tebou, tak koupím nějaké ověřené granule na přibírání a řídím se krmným návodem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokiaľ tie vychádzky nie sú dlhšie ako 15km a neodohrávajú sa vo vysokom tempe, tak vzhľadom na to, čo kôň žerie... By som zvážila, či náhodou nie je problém aj niekde inde, nielen v strave. Možno trávenie, možno hlava- nezvláda záťaž pod sedlom, vredy, šikana v stáde, čokoľvek. Na pastvine a pri tom zložení krmiva aké popisujete by mal byť jeho výživový stav optimálny.
Já v tom co popisuje zadavatelka vidím hlavně nevyváženou krmnou dávku, ze které kůň zrovna moc přibírat nebude nehledě na to, že jestliže má zažívací problémy, energys a jiné obilné krmiva tomu spíš uškodí, než pomůžou. A jestli dostává půl kýbla melasovaných řízků a má vředy, tak to potěš koště, chudák kůň.
Podle jejího přístupu soudím, že je ze všech nejchytřejší, protože se ani nenamáhá vážit to, co koni podává a zjevně ani nemá přehled o tom, co vlastně krmí, jinak by dávku měla v malíku a byla by schopná ji přesně odrecitovat, ne to tady dvakrát měnit a ještě se prezentovat dotčeně při jasném dotazu na přesné množství...
Kůň ze špatných podmínek (o týrání se raději bavit nebudeme, každý si pod tím představuje něco jiného) se musí krmit velmi opatrně a na začátku by se mělo vycházet z provedené biochemie. Nemůžete přes sebe plácat jedno s druhým, aniž byste věděla proč
Načtěte si něco sama, zdrojů je na internetu hodně nebo se obraťte na specializovaného výživáře pro koně, ale ten vám zadarmo neporadí...
Nevim jak u vás ale u nás máme různé velikosti kýblů takže vám je možná jasné kolik je půl kýble ale ostatním asi těžko. Navíc nepíšete jestli v suchém nebo mokrém stavu což je dost podstatný rozdíl. Granulí neuvádíte vůbec kolik dáváte stejně tak semínka, kvasnice a co má být to atd. to si může taky každý domyslet po svém. Chcete aby vám lidi poradili s krmnou dávkou tak musíte uvést přesné informace. Kuchyňskou váhu má snad doma každý tak není takový problém všechno zvážit. Navíc ani neuvádíte věk koně a jeho zatížení. Pod pojmem vyjížďka si taky každý představí něco jiného. Karob podle mě ničemu neublíží když ho nebudete krmit po kilech.