Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.5.2015 23:23
andylilly

XXX.XXX.42.120

Jen mě zajímá jestli by se někdo dokázal sám naučit jezdit na koni pokud by měl v celku šikovného koně a učil by se podle knížek, článků, videí atd.. šlo by to?

26.5.2015 01:52
lenacia

XXX.XXX.205.245

Pochybuji. Jednak takový kůň stojí statisíce, a jednak knížka ani článek nikdy neobsáhnou vše a každý kůň je jiný.
Bez trochy zkušeností od jiných koní to nejde, alespoň ty základy jsou třeba.
A když už by na to přišlo. Tak koně ustájit rozhodně v nějaké stáji, ať m áspoelčnsot jiných koní, a ať vám někdo z místních pomůže a poradí.

26.5.2015 07:04
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Ne nejde. Člověk se naučí tolik zlozvyků, kterými ubližuje jak sobě, tak koni a nikdy se nevidí. Potřebuje člověka na zemi, který mu dává ty impulzy a vysvětlí co v tu danou chvíli udělat a proč, to knížka nikdy nevysvětlí.

26.5.2015 07:52
dsj

XXX.XXX.116.98

Myslím, že dosáhnout vyšší úrovně bez trenéra který by občas na člověka hodil oko ze země nejde... Ale při začátcích ježdění na koni je potřeba hlavně vytrénovat hluboké svalstvo a s tím člověku moc trenér nepomůže, k tomu se člověk musí léty projezdit (pokud nepatří mezi těch pár šťastlivců, kterým je shůry dáno). Takže podle mého názoru je nejdůležitější jezdit, mít vhodného koně, který je schopen tolerovat jezdecké chyby, vhodné sedlo, které podpoří správný sed a zapojení správného svalstva, dívat se jak to dělají ti lepší a občas si nechat poradit od někoho zkušenějšího.

Blaire

26.5.2015 08:00
Blaire

XXX.XXX.45.8

Zajímalo by mě jak to tedy dělali v dřívějších dobách. Určitě totiž existovali trenéři a podobne. :D Neříkám, že rady a základy zkušené osoby nejsou třeba, ale určite je někdo komu s ježděním nikdo nepomáhal a jezdí. Mě tedy nenaučil člověk jak jemně se ke koni mam chovat. Zrovna jako tak, ze když mu dám svoji péči a lásku tak mi oplatí stejne. Kůň je nejlepší učitel! Člověk mi toho poradil opravdu dost, ale v závěru kůň mi dal rad i zkušeností mnohem více. Zajdi na par lekcí s člověkem co se konim věnuje a jezdí už nějaký rok nebo s trenérem. Poradi ti se základními věcmi jak nastrojit koně, nasedat, sesedat, pobídky a všechno možné na to opravdu stačí tam zajít párkrát a určite se ti to hodi. Pokud budeš mit koníka doma nebude ti už mit kdo poradit. Pokud ses ale o koně nikdy nestarala taktéž bych zašla do nějaké stáje. Já četla i chodila do staji prubezne od mala, byla na 25 lekcích ježdění a pak si vzala koníky domu. Hodně štěstí.

Blaire

26.5.2015 08:26
Blaire

XXX.XXX.45.8

Zajímalo by mě jak to tedy dělali v dřívějších dobách. Určitě totiž existovali trenéři a podobne. :D Neříkám, že rady a základy zkušené osoby nejsou třeba, ale určite je někdo komu s ježděním nikdo nepomáhal a jezdí. Mě tedy nenaučil člověk jak jemně se ke koni mam chovat. Zrovna jako tak, ze když mu dám svoji péči a lásku tak mi oplatí stejne. Kůň je nejlepší učitel! Člověk mi toho poradil opravdu dost, ale v závěru kůň mi dal rad i zkušeností mnohem více. Zajdi na par lekcí s člověkem co se konim věnuje a jezdí už nějaký rok nebo s trenérem. Poradi ti se základními věcmi jak nastrojit koně, nasedat, sesedat, pobídky a všechno možné na to opravdu stačí tam zajít párkrát a určite se ti to hodi. Pokud budeš mit koníka doma nebude ti už mit kdo poradit. Pokud ses ale o koně nikdy nestarala taktéž bych zašla do nějaké stáje. Já četla i chodila do staji prubezne od mala, byla na 25 lekcích ježdění a pak si vzala koníky domu. Hodně štěstí.

26.5.2015 08:27
katkaa1

XXX.XXX.180.30

andylilly napsal(a):
Jen mě zajímá jestli by se někdo dokázal sám naučit jezdit na koni pokud by měl v celku šikovného koně a učil by se podle knížek, článků, videí atd.. šlo by to?

Naučil by sa možno dajako s tým koňom vychádzať a voziť sa na ňom, pár takých poznám. Nie je na nich na koni pekný pohľad ale ten ich jeden konkrétny kôň ich (viacmenej) poslúcha a im to na cúračky stačí. Jazdením by som to ale nenazývala

26.5.2015 08:49
stacey

XXX.XXX.194.90

Naučíš se vozit. Tedy nějak tam sedět a udržet se. Nějak koně rozejít, zastavit a zatočit. Šikovnější člověk se může sám naučit i víc, ale to chce hodně moc přemýšlet a hodně sebekritiky (takový to, uvědomit si, že něco dělám špatně, přijmout to a změnit). Ale pořádně jezdit se, dle mě, sám člověk nenaučí. To chce někoho na zemi, kdo bude chvíli řvát kam nohy, kam ruce, kam hlavu, atd. Bez toho to půjde jen těžko.
Knížky a videa jsou bezva věc. Teorie je důležitá. Ale praxe je praxe. A praxe se nezískává nastudováním teorie. Učit se jezdit metodou pokus omyl...no...jde to. Ale co ten kůň?

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.5.2015 09:05

Ako píše niekto vyššie, voziť určite áno, udržať sa nejako určite tiež. Otázka je, či na to kôň bude mať trpezlivosť- nie každý bude nadšený, aby si nechal mlátiť od začiatočníka do chrbta, nie každý bude poslúchať natoľko, že sa nechá ťahať do huby od začiatočníka...
Určite niekto, kto má peniaze na to, aby kúpil a živil koňa bude mať trochu peňazí aj na to, aby si prešiel aspoň nejakým kurzom, kde sa naučí základy, aj keby to malo byť len pár jazdeckých hodín. Stále to bude lepšie, ako nič.

26.5.2015 09:09
jazzinka

XXX.XXX.41.2

Blaire napsal(a):

Ono zas dřív nebylo moc lidí, co si v patnácti usmysleli, že chtěj koně, hodili si ho na zahradu za barákem a učili se jezdit z knih. Umění péče o koně se předávalo mezi generacemi, děti u koní samozřejmě museli pomáhat, takže se to naučili od starších. Pro vás asi překvapivě existovali samozřejmě i učitelé jízdy na koni pro panstvo (pokud se tedy nebavíme o prehistorickém ochočování divokých koní).

Kůň vás samozřejmě naučí nejvíc, ale metoda pokus-omyl je vůči němu celkem bezohledná.

Blaire

26.5.2015 15:56
Blaire

XXX.XXX.45.8

jazzinka napsal(a):
Ono zas dřív nebylo moc lidí, co si v patnácti usmysleli, že chtěj koně, hodili si ho na zahradu za barákem a učili se jezdit z knih. Umění péče o koně se předávalo mezi generacemi, děti u koní samozřejmě museli pomáhat, takže se to naučili od starších. Pro vás asi překvapivě existovali samozřejmě i učitelé jízdy na koni pro panstvo (pokud se tedy nebavíme o prehistorickém ochočování divokých koní).

Kůň vás samozřejmě naučí nejvíc, ale metoda pokus-omyl je vůči němu celkem bezohledná.

Nevím, kde jste došla k tomu věku. Je to tu otázka jako každá jiná a nikde jsem věk zadavatele nevyčetla tedy. Myslím, že dost záleží na tom, zda se okolo koní pohybovala nebo pohybuje, je třeba vidět jak se kůň chová ve stádu, stejně jako je třeba vidět jiné jezdce. Naživo lepší jak na videu. Mě naučili spoustu věcí, ale tomu citu jak se ke koni chovat, jak jemně ho vést vážně ne. Na to jsem si musela přijít sama. Každý máme nějaký názor, já zde svůj výše napsala a jsem velmi ráda, že mi nikdo nemůže "kecat" do toho jak jsem si "vzala koně na zahradu" podotýkám ve 22 letech.

26.5.2015 16:10
koně

XXX.XXX.205.252

andylilly napsal(a):

Myslím, že ne.
Ani když si sebevíc budete studovat teorii, nedokážete to správně uvést do praxe.K tomu potřebujete někoho, kdo vás uvidí, ze země.A vaše pokusy bude korigovat.
Koupíte li si šikovného koně a jste laik, kůň si vás brzy otipne a časem přestane "fungovat" Málokterý je takový dobrák, aby vycházel setrvale vstříc člověku, který mu nedokáže v ničem naznačit, co vlastně chce.Natož dbát na to, aby jeho požadavky byly splněny.
Takže se tak nějak dohodnete, ale nebude to o ježdění jako takovém, kdy jezdec a kůň jsou sice parťáci, ale vedoucí je jezdec.
Samouk se na koni může udržet, může ho nějak vést, dokonce ho i nějak přimět k pohybu.Ale jednodušší rozhodně je, si zaplatit aspoň několik lekcí pod zkušeným vedením.

26.5.2015 18:41
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Tak jezdit se naučíš vysoká drezura to asi nebude ale pamatuj že koně ty knížky nečetly a ty co je psaly zase nejezdily tak to ber jako nějakou kostru a hodně z nadhledem myslim že odjezdit si něco u někoho kdo se na tom aspon udrží ti dá víc a bude to mít větší smysl než několik let v knihovně

27.5.2015 11:02
alfonza

XXX.XXX.72.227

Blaire napsal(a):

Jako radit začátečníkovi, že kůň je nejlepší učitel, že když dám koni lásku a péči, tak mi oplatí stejně a že stačí zajít párkrát k někomu, kdo nějaký rok jezdí, je docela odvaha.
Ne každý kůň je dobrý učitel, a když už je, tak ho musel někdo předtím vychovat. A pokud učí začátečníka, tak ho musí někdo zkušený i pravidelně jezdit a rovnat.
Dám koníškovi najevo svou lásku a on mi s láskou oplatí- to je opravdu naivní představa. Pokud mě ten kůň nebude respektovat, tak mě za chvíli zašlape do země, láska neláska. Mmch by mě zajímala vaše představa zvířecí lásky k člověku. Trochu polidšťování, ne?
No a nakonec, co je párkrát a kolik je pár let? Nedokážu si představit, jak se někdo naučí jezdit a pracovat s koněm za párkrát, navíc od někoho, kdo jezdí pár let. Naučit se dobře jezdit je podle mě věcí na několik let a to ještě pod dobrým vedením. A dobré vedení rozhodně nebývá zadarmo. Čili z toho vyplývá, že pokud chce někdo umět dobře jezdit, ne se jakš takš udržet na koni a aspoň mu nemlátit do zad, tak to něco stojí- čas, energii, peníze. Ostatně nikdo netvrdí, že jedzectví je levný koníček.

Blaire

27.5.2015 11:35
Blaire

XXX.XXX.43.254

alfonza napsal(a):
Jako radit začátečníkovi, že kůň je nejlepší učitel, že když dám koni lásku a péči, tak mi oplatí stejně a že stačí zajít párkrát k někomu, kdo nějaký rok jezdí, je docela odvaha.
Ne každý kůň je dobrý učitel, a když už je, tak ho musel někdo předtím vychovat. A pokud učí začátečníka, tak ho musí někdo zkušený i pravidelně jezdit a rovnat.
Dám koníškovi najevo svou lásku a on mi s láskou oplatí- to je opravdu naivní představa. Pokud mě ten kůň nebude respektovat, tak mě za chvíli zašlape do země, láska neláska. Mmch by mě zajímala vaše představa zvířecí lásky k člověku. Trochu polidšťování, ne?
No a nakonec, co je párkrát a kolik je pár let? Nedokážu si představit, jak se někdo naučí jezdit a pracovat s koněm za párkrát, navíc od někoho, kdo jezdí pár let. Naučit se dobře jezdit je podle mě věcí na několik let a to ještě pod dobrým vedením. A dobré vedení rozhodně nebývá zadarmo. Čili z toho vyplývá, že pokud chce někdo umět dobře jezdit, ne se jakš takš udržet na koni a aspoň mu nemlátit do zad, tak to něco stojí- čas, energii, peníze. Ostatně nikdo netvrdí, že jedzectví je levný koníček.

Váš názor. Nic jsem neřekla o tom, že kůň nemusí mit respekt člověka ani o tom, že si má pořídit nějakého mladého nepřijezdeneho koně. Ale pokud četla knihy tak rozhodne musí vědět o tom, že kone spíše staršího, valacha nejlépe i když Já znám spoustu skvělých klisen. Zrovna tak, ze to musí byt kun prijezdeny, vychovany. Ale i přes to všechno si to na ni kůň zkusí a o tom všem, ale musela čist. Psala o ježdění, ale jestli chodila někam do stájí a pracovala s koňmi ze země tak musí opet vědět, že tohle působí všemi směry. Důvěra, respekt. Já delam vse dohromady, pečuji, pracuji ze země. Miluju je. Nezlobte se na me, ale už vidim jak me kůň kterého budu bit a nechám ho někde trčet bude poslouchat. Takže peče a i cit dle me rozhodne důležitý je. Jasne možná kone donutite i ranami a podobne aby se Vás bál. Můj styl to zrovna není.

Blaire

27.5.2015 12:10
Blaire

XXX.XXX.45.8

alfonza napsal(a):

Myslím, že hodně záleží jak chce jezdit, jestli se chce někde toulat přirodou a naučit se koně, vést, tak k tomu nevidím roky a roky, prostě bude sedět na koni a vést ho k čemuž mu postačí těch "pár hodin", kde by se měl naučit vést koně ve všech chodech alespoň a samozřejmě bude vypadat jinak než jezdec, který se tomu věnuje opravdu sportovně, učastní se závodů, má licenci. To záleží všechno na zadavateli, ale zase trenér by měl znamenat kvalitu, ale bohužel ne vždy to tak je, znám pár dobrých, co jezdí už tedy dobře ne pár let, ale například 20 a posoudila bych je jako mnohem lepší učitele, než ty, co mají papíry na to aby učili.

27.5.2015 12:51
stacey

XXX.XXX.194.90

Blaire napsal(a):
Myslím, že hodně záleží jak chce jezdit, jestli se chce někde toulat přirodou a naučit se koně, vést, tak k tomu nevidím roky a roky, prostě bude sedět na koni a vést ho k čemuž mu postačí těch "pár hodin", kde by se měl naučit vést koně ve všech chodech alespoň a samozřejmě bude vypadat jinak než jezdec, který se tomu věnuje opravdu sportovně, učastní se závodů, má licenci. To záleží všechno na zadavateli, ale zase trenér by měl znamenat kvalitu, ale bohužel ne vždy to tak je, znám pár dobrých, co jezdí už tedy dobře ne pár let, ale například 20 a posoudila bych je jako mnohem lepší učitele, než ty, co mají papíry na to aby učili.

To je ale přesně ten rozdíl mezi jezdit na koni a vozit se na koni.
Vozit se na koni naučí člověk i sám. I bez knížek a bůhví čeho. Ono sednout na koně a přimět ho jít dopředu, zatočit a zastavit neni zase takový umění. Znám spoustu lidí, kteří se takto na koni vesele vozí přírodou Dívat se na to sice moc nedá, ale to už je věc jiná. Sedí, zatáčejí a zastavují koně a jsou v pohodě. O pohodě dotyčných koní už bychom mohli debatovat.

Ale jezdit na koni, to se z knížek a videí naučit nedá. K tomu je prostě potřeba zkušenějšího dozoru. Jezdectví je umění.

Blaire

27.5.2015 12:56
Blaire

XXX.XXX.45.8

stacey napsal(a):
To je ale přesně ten rozdíl mezi jezdit na koni a vozit se na koni.
Vozit se na koni naučí člověk i sám. I bez knížek a bůhví čeho. Ono sednout na koně a přimět ho jít dopředu, zatočit a zastavit neni zase takový umění. Znám spoustu lidí, kteří se takto na koni vesele vozí přírodou Dívat se na to sice moc nedá, ale to už je věc jiná. Sedí, zatáčejí a zastavují koně a jsou v pohodě. O pohodě dotyčných koní už bychom mohli debatovat.

Ale jezdit na koni, to se z knížek a videí naučit nedá. K tomu je prostě potřeba zkušenějšího dozoru. Jezdectví je umění.

Jak píšete, dalo by se o tom debatovat. :).

27.5.2015 13:30
kapička

XXX.XXX.216.88

Upřímně, já jsem se k tomu, že si vyjížďku užiju i na jiném koni, než je otrávený provozák nebo lenoch, co fakt nezdrhne, dopracovala po 3 letech ježdění pod instruktorem 1-2 týdně. Teď teprve jsem schopná se vézt i na živějším neprovozním koni, aniž bych se musela furt soustředit na koně. Můžu si v klidu vychutnat přírodu a volnost s koněm. A i na obyčejných koních, co umí chodit akorát na couračky ven, pozoruji, že s mým zlepšujícím se ježděním se tak nějak spokojeněji, jako by byli rádi za to, že okopavání a tahání za hubu se změnilo na ježdění více méně sedem... A to se podle mě jen tak bez někoho na zemi naučit nedá.

27.5.2015 14:40
katkaa1

XXX.XXX.180.30

Blaire napsal(a):
Jak píšete, dalo by se o tom debatovat. :).

Ja by som s vami podebatovala, ideálne u nás na nejakých dedinských hobby westernových závodoch, tam by ste hneď pochopila aký je rozdiel medzi vozením sa na koni a jazdením.

Bohužiaľ v dnešnej dobe má koňa kadekto a ľudia nie sú ochotní sa učiť a myslia si, že keď 2x sedeli na koni a nezhodil ich tak už vedia jazdiť.
Prikladám celkom čerstvý prípad chovateľa samouka spred roka. Jedna známa mi volala, že si kúpili koňa či ho neprídem pozrieť lebo ho nevedia naháňať do kruhu (rozumej lonžovať) lebo sa stále točí. Tak som tam došla a čakala ma v zahnojenom malom chlieve s výbehom 3x4m malá vystrašená kobyla A1/1 (dostali zadarmo lebo nechcela vraj behať..). Bola tam už týždeň zatvorená sama. Vraj sa pre ňu chystajú urobiť aj výbeh ale boja sa že by im utiekla tak až keď si zvykne.. už mali nachystané aj storočné sedlo asi so 4 komorou a starú uzdu s klapkami (do voza) s hrdzavým zubadlom. Ani som nevedela kde začať.. kobyla bola taká dobrá že lepšiu si snáď ani nemohli želať, v pohode som ju vyviedla von akurát rehtala a na lonžke sa stále obzerala keďže bola v cudzom prostredí celkom sama. Lonžovať som ju mala na pooranom kúsku poľa tak som ju vlastne len vykrokovala a vysvetlila im že to tam nepôjde, povedala nejaké základné veci, vyčistila jej odretú nohu a odišla som s tým nech mi kľudne zavolajú keby niečo potrebovali. O dva mesiace mi volali či im nepomôžem s jazdením lebo ich stále zhadzuje. Prišla som len preto že mi jej bolo fakt ľúto, ale keď som uvidela do krvi odretý kohútik a dve miesta na podbrušáku tak som sa nezdržala a vyčitila im žalúdok. Navrhla som im, že ju môžu priniesť na čas ku mne (bývam v susednej dedine máme 4 kone) za náklady na krmivo a môžu sa u mňa učiť jazdiť. Povedali že nad tým popremýšľajú. Potom mi volalali asi o mesiac že neprídu lebo si kúpili nejaké horsemanship DVD a budú ju trénovať podľa toho lebo sa im to neoplatí že majú lacnejšie seno ako ja tak doma ich to vyjde menej a oni chcú aj tak jazdiť western lebo v anglickom sedle sa zle sedí. Čo na to povedať. Prešiel rok a malú chuderu tam stále vídam v tom malom výbehu a jazdiť na nej nejazdí nikto. Minule som ich stretla a vraj nemajú čas.. ale v lete začnú. Malá sa už určite nesmierne teší na svojich super jazdcov vytrénovaných z DVD

Blaire

27.5.2015 15:32
Blaire

XXX.XXX.45.8

katkaa1 napsal(a):
Ja by som s vami podebatovala, ideálne u nás na nejakých dedinských hobby westernových závodoch, tam by ste hneď pochopila aký je rozdiel medzi vozením sa na koni a jazdením.

Bohužiaľ v dnešnej dobe má koňa kadekto a ľudia nie sú ochotní sa učiť a myslia si, že keď 2x sedeli na koni a nezhodil ich tak už vedia jazdiť.
Prikladám celkom čerstvý prípad chovateľa samouka spred roka. Jedna známa mi volala, že si kúpili koňa či ho neprídem pozrieť lebo ho nevedia naháňať do kruhu (rozumej lonžovať) lebo sa stále točí. Tak som tam došla a čakala ma v zahnojenom malom chlieve s výbehom 3x4m malá vystrašená kobyla A1/1 (dostali zadarmo lebo nechcela vraj behať..). Bola tam už týždeň zatvorená sama. Vraj sa pre ňu chystajú urobiť aj výbeh ale boja sa že by im utiekla tak až keď si zvykne.. už mali nachystané aj storočné sedlo asi so 4 komorou a starú uzdu s klapkami (do voza) s hrdzavým zubadlom. Ani som nevedela kde začať.. kobyla bola taká dobrá že lepšiu si snáď ani nemohli želať, v pohode som ju vyviedla von akurát rehtala a na lonžke sa stále obzerala keďže bola v cudzom prostredí celkom sama. Lonžovať som ju mala na pooranom kúsku poľa tak som ju vlastne len vykrokovala a vysvetlila im že to tam nepôjde, povedala nejaké základné veci, vyčistila jej odretú nohu a odišla som s tým nech mi kľudne zavolajú keby niečo potrebovali. O dva mesiace mi volali či im nepomôžem s jazdením lebo ich stále zhadzuje. Prišla som len preto že mi jej bolo fakt ľúto, ale keď som uvidela do krvi odretý kohútik a dve miesta na podbrušáku tak som sa nezdržala a vyčitila im žalúdok. Navrhla som im, že ju môžu priniesť na čas ku mne (bývam v susednej dedine máme 4 kone) za náklady na krmivo a môžu sa u mňa učiť jazdiť. Povedali že nad tým popremýšľajú. Potom mi volalali asi o mesiac že neprídu lebo si kúpili nejaké horsemanship DVD a budú ju trénovať podľa toho lebo sa im to neoplatí že majú lacnejšie seno ako ja tak doma ich to vyjde menej a oni chcú aj tak jazdiť western lebo v anglickom sedle sa zle sedí. Čo na to povedať. Prešiel rok a malú chuderu tam stále vídam v tom malom výbehu a jazdiť na nej nejazdí nikto. Minule som ich stretla a vraj nemajú čas.. ale v lete začnú. Malá sa už určite nesmierne teší na svojich super jazdcov vytrénovaných z DVD

To je docela smutné, ačkoliv tady vidím ne jen problém s ježděním, ale celkově problém s péčí o koně, pokud neměla kamaráda, neměla ani pořádný prostor. Já s péčí problém nemám, udělala bych pro ty miláčky všechno, a můžu říct, že mám dva pěkné koníky, no a pokud někdo tvrdí, že protože jsem se na koni učila jen půl roku, že se jen vozím, tak prosím nebudu mu to brát. :) Tak se možná jen vozím, přesto mi kobylka nikdy nevyvedla žádnou hloupost v sedle tak nevím, ale budu se vozit dál, protože jak ona tak já toulky přírodou máme rádi. A jsem zvědavá, kdo první napíše jak můžu vědět, že to má ráda.

27.5.2015 16:54
alfonza

XXX.XXX.72.227

Blaire napsal(a):
Váš názor. Nic jsem neřekla o tom, že kůň nemusí mit respekt člověka ani o tom, že si má pořídit nějakého mladého nepřijezdeneho koně. Ale pokud četla knihy tak rozhodne musí vědět o tom, že kone spíše staršího, valacha nejlépe i když Já znám spoustu skvělých klisen. Zrovna tak, ze to musí byt kun prijezdeny, vychovany. Ale i přes to všechno si to na ni kůň zkusí a o tom všem, ale musela čist. Psala o ježdění, ale jestli chodila někam do stájí a pracovala s koňmi ze země tak musí opet vědět, že tohle působí všemi směry. Důvěra, respekt. Já delam vse dohromady, pečuji, pracuji ze země. Miluju je. Nezlobte se na me, ale už vidim jak me kůň kterého budu bit a nechám ho někde trčet bude poslouchat. Takže peče a i cit dle me rozhodne důležitý je. Jasne možná kone donutite i ranami a podobne aby se Vás bál. Můj styl to zrovna není.

To jste neřekla, ale jak to má začátečník asi vedět? No jo vlastně, z knížek, v těch je všechno. Vy si tady domýšlíte spoustu věcí, co "rozhodně musí vědět, pokud četla knihy". Pokud to na ní kůň zkusí, tak poběží domů podívat se do knížky, co má udělat a jak se zachovat?
A proboha kde píšu něco o bití?
Vaše rady můžou být pro začátečníka docela nebezpečné, protože si řekne jo, to je pohoda mít koně, nic na tom není, to zvládnu sám. A pak se tady v lepším případě množí dotazy o agresivních a nezvladatelných koních, v horším skončí v nemocnici.
A právě proto, že mám koně ráda a vážím si jich, tak radím trenéra, protože jinak to vždycky odnese ten kůň.

27.5.2015 19:33
katkaa1

XXX.XXX.234.2

Blaire napsal(a):
To je docela smutné, ačkoliv tady vidím ne jen problém s ježděním, ale celkově problém s péčí o koně, pokud neměla kamaráda, neměla ani pořádný prostor. Já s péčí problém nemám, udělala bych pro ty miláčky všechno, a můžu říct, že mám dva pěkné koníky, no a pokud někdo tvrdí, že protože jsem se na koni učila jen půl roku, že se jen vozím, tak prosím nebudu mu to brát. :) Tak se možná jen vozím, přesto mi kobylka nikdy nevyvedla žádnou hloupost v sedle tak nevím, ale budu se vozit dál, protože jak ona tak já toulky přírodou máme rádi. A jsem zvědavá, kdo první napíše jak můžu vědět, že to má ráda.

Veď to si myslia aj oni že ich kôň sa má najsamlepšie na svete bohužiaľ pretože to ani nevedia posúdiť..
Netvrdím, že to je aj váš prípad, ale nedoporučujte prosím žiadnemu začiatočníkovi že je to jednoduché a v poriadku učiť sa jazdiť a starať o kone bez predchádzajúcich skúsenosí. Pre dobro tých zvierat. Podobných prípadov ako ten o ktorom som písala poznám veľa.

27.5.2015 20:14
Oťásek

XXX.XXX.21.230

Pro zadavatelku, po 20ti letech ježdění si myslím, že to nejde:) Pokud chcete "jezdit"a je jedno jak, nechte se minimálně ze začátku někým vést. Pokud své pokusy začnete aplikovat bez dozoru na hodného trpělivého koně, bude chudák a nezaslouží si to /třeba právě proto, že je hodný a trpělivý:)/ Určitě je dobré přímo z koně s někým probrat co a jak a proč nejde nebo jde a případnou radu "oprávněné osoby, která ví jak na to"na místě vyzkoušet. Opravovat paty, sed, ruce... u toho je nejlepší, když Vám někdo řekne TEĎ to děláš špatně, kůň nejde jak chceš protože TEĎ si mu vadila... udělej to TAK a TAK... vidíš, teď to pochopil, teď to bylo dobře, TEĎ ho pochval, povol...

Tohle bohužel v knížkách načíst nejde:)
A myslím, že budet oba spokojenější VY i kůň.

27.5.2015 20:29

katkaa1 napsal(a):
Veď to si myslia aj oni že ich kôň sa má najsamlepšie na svete bohužiaľ pretože to ani nevedia posúdiť..
Netvrdím, že to je aj váš prípad, ale nedoporučujte prosím žiadnemu začiatočníkovi že je to jednoduché a v poriadku učiť sa jazdiť a starať o kone bez predchádzajúcich skúsenosí. Pre dobro tých zvierat. Podobných prípadov ako ten o ktorom som písala poznám veľa.

Mám pocit, že přibývá lidí, kteří se umí na koni tak akorát udržet, naklusat, nějak nacválat, zatočit, zastavit a přesto si myslí, že umí jezdit. I dříve tací byli, ale často pak po třech, čtyřech letech ježdění pokorně sklapli a změnili svůj názor na "neumím nic". Dneska spousta koňáků tu příležitost nedostane, protože jen courají po lese, tam to na ochotném koni zanikne. Ani nemají šanci si uvědomit, že ježdění na úrovni "udržím se v pohodě" je pro koně často nedostačující a ti víceméně mlčky trpí. Čert vem, že se nenaučí prošlápnout paty, že sedí třeba jak na záchodě, ale nemají ani potřebu přestat se držet za otěže, drcat do hřbetu, protože neví, neuvědomují si, nedokáží sami sebe správně posoudit.

Já patřím mezi ty, kteří nic neuměli a po 11 letech pauzy jsem na tom ještě hůře než jsem bývala dříve. Ale získávám alergii na průpovídky typu "umím krok, klus, cval a skákat", "zvládnu jezdit hřebce", "jsem dobrá, udržím se i při vzpínání a vyhazování" apod. Protože jsem si na základě zkušeností vytvořila názor, že tohle většinou tvrdí právě začátečníci na oné úrovni "udržím se".

28.5.2015 05:54
lenacia

XXX.XXX.205.245

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mám pocit, že přibývá lidí, kteří se umí na koni tak akorát udržet, naklusat, nějak nacválat, zatočit, zastavit a přesto si myslí, že umí jezdit. I dříve tací byli, ale často pak po třech, čtyřech letech ježdění pokorně sklapli a změnili svůj názor na "neumím nic". Dneska spousta koňáků tu příležitost nedostane, protože jen courají po lese, tam to na ochotném koni zanikne. Ani nemají šanci si uvědomit, že ježdění na úrovni "udržím se v pohodě" je pro koně často nedostačující a ti víceméně mlčky trpí. Čert vem, že se nenaučí prošlápnout paty, že sedí třeba jak na záchodě, ale nemají ani potřebu přestat se držet za otěže, drcat do hřbetu, protože neví, neuvědomují si, nedokáží sami sebe správně posoudit.

Já patřím mezi ty, kteří nic neuměli a po 11 letech pauzy jsem na tom ještě hůře než jsem bývala dříve. Ale získávám alergii na průpovídky typu "umím krok, klus, cval a skákat", "zvládnu jezdit hřebce", "jsem dobrá, udržím se i při vzpínání a vyhazování" apod. Protože jsem si na základě zkušeností vytvořila názor, že tohle většinou tvrdí právě začátečníci na oné úrovni "udržím se".

Jojo, kamarádka tuhle dostala darem koníka.15 let. Jako víceméně na svůj věk a na to v jakých domínkách žil zdravej a v pohodě.
Ale majitel, který umřel, tak byl cca 180 kilovej chlápek, kterej si pořídil dva koně (právě jejího a jeho pravého bratra), ve třech letech jednoho a za rok druhého obsedl a začal rajtovat.
Ti koně nic neuměli, chlápek se na nich právě udržel a jezdil po lese. V 15 letech měla sice orpavdu hodného 100% koně, kterej byl takovej okopánek, což mu bylo osudným, protože se nechal pokopat od ostatních koní ve výběhu, címž mu vznikly potíže na játrech a s kyčlí.
Navíc ten kůň prakticky vůbec nic neuměl, jízdárenskou práci vživotě nezažil, a nerozuměl, na hubu totálně ztupený.

28.5.2015 07:47
dsj

XXX.XXX.116.98

katkaa1 napsal(a):

Myslím, že tohle je asi extrémní případ - ale bohužel ne jediný (chudáci koně kteří se dostanou takovým hyenám do ruky) - zažila jsem holčinu s vyštudovaným chuchelským učilištěm, která dokázala během půl roku úplně úplně odrovnat své dva pronajaté koně... jednomu vyrobila obří píštěl na kohoutku, druhému utrhla šlachu... ale myslím, že takovéhle případy jsou víc záležitost lidské hlouposti, lenosti a neempatie ke zvířeti, než "tvrdých" znalostí.
Člověk nemusí být mistr světa, aby se dokázal na koni dovézt z místa A do místa B a obě strany si to užily - mám pár kamarádů, kteří si občas zajdou zajezdit, a jediné co chtějí je si odpočinout a odreagovat se, a jsem si jistá, že vyjížďky s nimi si užívají i koně - byť nemají dokonalý sed (kdo má?) a dostali jen základní instruktáž.
Vím, že srovnávat koně a psa je trochu přehnané - kůň je přece jenom složitější zvíře - ale myslím, že jako existují pejskaři, kterým stačí když mají psa vycvičeného jen na základní povely (a k tomu žádné extra znalosti ani pomoc zvenčí nejsou potřeba) a spokojeně si chodí na procházky a pejskaři kteří dokáží vycvičit psa třeba na hledání drog, tak i koňaři mají různé úrovně - a pokud jsou obě strany spokojené, a dosažená úroveň člověku i zvířeti vyhovuje, tak není potřeba žádné velké trénování.

Přidejte reakci

Přidat smajlík