Janča15

XXX.XXX.35.78
Ahoj, mám dotaz, co by se dalo dělat s rok starým hříbětem? Kromě naučení chodit na vodítku, stát, zvedat nohy atd. Chodit na procházky jsem už zkoušela, ale chtěla bych mu tu prácičku nějak zpestřit, napadlo mě zkusit naučit nějaké CK ale to si nemyslím, že udrží pozornost tak dlouho napadá vás něco?
Dětství je jen jedno a on má teď důležitější starosti a věci, které má zjišťovat a učit se. Nehledě vzhledem k dotazu a k učení CK si troufám tvrdit, že ve 2 letech ten koníček - který byl původně klidný, hodný ňunánek bude nezvladatelný pan puberťák a problém bude na světě... je tisíckrát lepší kůň, který nic neumí než ten, který je zničený.
Nechte koníka užívat volnosti a jen zdokonalujte to, co píšete, občasné procházky, základy ošetřování a učit, co si smí k člověku dovolit a co ne, ale především co nejvíce času ve stádě se svými. On vám to v dospělosti vrátí
Proč by měly být procházky pro ročka moc nebo by z něho kvůli tomu měl vyrůst magor? Kůň má v tomto věku ještě tu správně zvídavou hříběcí náturu a je dobrá věc toho využít.
Člověk stejně nic moc neujde, takže nehrozí, že hříbě přetáhne a ani s ním nebude nějak extra utíkat, aby ho uhnal. Navíc je-li hříbě na vodiče zvyklé, nebude mu pobyt v jeho přítomnosti navozovat stres, ale spíš pocit bezpečí. I můj 4l kůň se za mě ještě občas schovává, když si není něčím jistý nebo se bojí. Stojí za mnou, špicuje uši a čeká, že to za něho vyřeším.
Je to dobrá příležitost mu štípit základy slušného chování na ruce, naučit ho zvládat terénní nerovnosti typu brody, nebát se, když mu pod nohama vletí zajíc apod.
Cirkusové kousky bych ho neučila, jestli nevíte jak přesně na to, mohla byste mu to vštípit jako zlozvyk, který půjde špatně odstranit.
Viděla jsem koně, který si do 2,5let vystačil tak dobře, že ho pak zvládl jen dospělý silný chlap a kůň byl naprostá definice silného a nebezpečného magora.
Rozumným přístupem takto z hříběte vychováte vyrovnaného mladého koně.
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
Janča15
napsal(a):
Ahoj, mám dotaz, co by se dalo dělat s rok starým hříbětem? Kromě naučení chodit na vodítku, stát, zvedat nohy atd. Chodit na procházky jsem už zkoušela, ale chtěla bych mu tu prácičku nějak zpestřit, napadlo mě zkusit naučit nějaké CK ale to si nemyslím, že udrží pozornost tak dlouho napadá vás něco?
Proč mu nenecháte dětství?Já si myslím, že za svůj život se pak nadře dost.Tak nechápu, co tady dost lidí furt vymýšlí za hovadiny, co dělat se hříbětem apod.Vodítko, úvaz, zvedání nohou a víc neřeším.Proč se snažíte huntovat a zaměstnat mimino koňský?Vám taky sebrali dětství?Nejlepší by bylo ho dát mezi další hříbata do hříbárny.Zase nějaká náctiletá dle příspěvku, co neví roupama, co s hříbětem.
Janča15

XXX.XXX.35.78
Dobře, děkuji za názor, já se jen ptám, abych něco neudělala špatně tak se omlouvám, myslím, že to šlo napsat i slušněji ale co už, hříbě není moje ale známé a zdálo se mi že chodit 2 roky na procházky ho nebude bavit, ok spletla jsem se je to první hříbě, které jsem kdy potkala no a? bylo by snad lepší kdybych se neptala? i tak děkuji.
Janča15

XXX.XXX.35.78
Dobře děkuji, ano máte pravdu, chvilkama mi vůbec nedochází že je tak malá :( :D bohužel stádo nemá, známá si ji zrovna před týdnem dovezla a já jí tak trochu vypomáhám :) tak mě napadlo že se zeptám, abych nedělala něco špatně, děkuji.
Janča15

XXX.XXX.35.78
aggitta
napsal(a):
Souhlas s předchozím. Pokud chcete procházky zpestřit, můžete zkoušet zastavovat a klidné stání, chodit do kopce, z kopce, do lesa, k rušné silnici a pod., prostě hříbě na ruce připravit, kudy bude chodit i pod sedlem.
Dobře děkuji :).
Janča15

XXX.XXX.35.78
Gitule vrtule
napsal(a):
Proč mu nenecháte dětství?Já si myslím, že za svůj život se pak nadře dost.Tak nechápu, co tady dost lidí furt vymýšlí za hovadiny, co dělat se hříbětem apod.Vodítko, úvaz, zvedání nohou a víc neřeším.Proč se snažíte huntovat a zaměstnat mimino koňský?Vám taky sebrali dětství?Nejlepší by bylo ho dát mezi další hříbata do hříbárny.Zase nějaká náctiletá dle příspěvku, co neví roupama, co s hříbětem.
Dobře, děkuji za názor, já se jen ptám, abych něco neudělala špatně tak se omlouvám, myslím, že to šlo napsat i slušněji ale co už, hříbě není moje ale známé a zdálo se mi že chodit 2 roky na procházky ho nebude bavit, ok spletla jsem se je to první hříbě, které jsem kdy potkala no a? bylo by snad lepší kdybych se neptala? i tak děkuji.
Janča15

XXX.XXX.35.78
alfi pav
napsal(a):
Proč by měly být procházky pro ročka moc nebo by z něho kvůli tomu měl vyrůst magor? Kůň má v tomto věku ještě tu správně zvídavou hříběcí náturu a je dobrá věc toho využít.
Člověk stejně nic moc neujde, takže nehrozí, že hříbě přetáhne a ani s ním nebude nějak extra utíkat, aby ho uhnal. Navíc je-li hříbě na vodiče zvyklé, nebude mu pobyt v jeho přítomnosti navozovat stres, ale spíš pocit bezpečí. I můj 4l kůň se za mě ještě občas schovává, když si není něčím jistý nebo se bojí. Stojí za mnou, špicuje uši a čeká, že to za něho vyřeším.
Je to dobrá příležitost mu štípit základy slušného chování na ruce, naučit ho zvládat terénní nerovnosti typu brody, nebát se, když mu pod nohama vletí zajíc apod.
Cirkusové kousky bych ho neučila, jestli nevíte jak přesně na to, mohla byste mu to vštípit jako zlozvyk, který půjde špatně odstranit.
Viděla jsem koně, který si do 2,5let vystačil tak dobře, že ho pak zvládl jen dospělý silný chlap a kůň byl naprostá definice silného a nebezpečného magora.
Rozumným přístupem takto z hříběte vychováte vyrovnaného mladého koně.
Děkuji ano máte pravdu, chvílemi si neuvědomuji že je to ještě hříbě :D a nikdy jsem s hříbětem nepracovala, proto se taky ptám a máte pravdu, učit ji tak brzo CK je blbost :).
Janča15

XXX.XXX.35.78
Majka111
napsal(a):
A já si zrovna myslím, že ty procházky jsou pro ročka prostě moc. Má být v bezpečí stáda a ne se stresovat okolním světem. Abyste si nevyrobila magora. Samozřejmě vodění, čistění, kovář, vet to je základ, ale s tím si vystačí klidně do 2,5 let. Neberte mu dětství!
Dobře děkuji, ano asi je to rozumné, bohužel stádo nemá :( známá si ho pořídila před týdnem jako prvního koně takže má zatím jen ji.
Janča15
napsal(a):
Dobře děkuji, ano asi je to rozumné, bohužel stádo nemá :( známá si ho pořídila před týdnem jako prvního koně takže má zatím jen ji.
Myslím, že to je hodně špatně. Hříbě potřebuje stádo. Najděte mu ustájení, třeba se zadaří i k dalšímu hříběti. My máme roční hříbě ve smíšeném stádě, kde má i stejně starou kámošku a myslím, že jim je fakt dobře. A ano - na procházky na ruce opravdu nechodíme. Času dost.
Držím palce, aby se vám podařilo hříbě umístit. O samotě je nešťastný i dospělý kůň, natož mimino. Časem by to mohlo být pro vás dost nebezpečné!
emillly

XXX.XXX.11.97
Tady je to pořád dokola...hribe a tupi začátečníci, kteří si nenechají poradit...kam ten svět spěje?
V tom případě je asi jedno co s ním budete dělat nebo nedělat protože to hříbě už trpí teď. Hádám že známá někde pár let jezdila a má potřebu mít vlastní hříbě a vychovat si ho k obrazu svému i když toho o koních moc neví. I když se určitě bude bít do krve že ona ví všechno. Ach jo chudáci koně. Tipuju že za chvíli tu budete chtít vědět kdy obsedat a proč mě koník nerespektuje a proč se mnou utíká a podobné dotazy.
emillly

XXX.XXX.11.97
Íháček
napsal(a):
V tom případě je asi jedno co s ním budete dělat nebo nedělat protože to hříbě už trpí teď. Hádám že známá někde pár let jezdila a má potřebu mít vlastní hříbě a vychovat si ho k obrazu svému i když toho o koních moc neví. I když se určitě bude bít do krve že ona ví všechno. Ach jo chudáci koně. Tipuju že za chvíli tu budete chtít vědět kdy obsedat a proč mě koník nerespektuje a proč se mnou utíká a podobné dotazy.
Pod to bych se podepsala. Nejhorší je, že v poslední době je díky pretlaku koní a následně nízké ceně takových lidí mraky...
Jezdím 15 let, zažila jsem toho u koní už relativně dost, ale mám téměř nulovou zkušenost se hribaty a remontami...a netroufla bych si ani jednoho z nich vlastnit.
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
Janča15
napsal(a):
Dobře děkuji, ano máte pravdu, chvilkama mi vůbec nedochází že je tak malá :( :D bohužel stádo nemá, známá si ji zrovna před týdnem dovezla a já jí tak trochu vypomáhám :) tak mě napadlo že se zeptám, abych nedělala něco špatně, děkuji.
Tohle je ale letenka do pekla nejen pro vaši známou, ale i pro koně.Jen tupec toto udělá-hříbě potřebuje cítit oporu stáda, cítit se bezpečně.Je závislé pak na majiteli a stává se ve většině případů z něj asociál a může být nebezpečný nejen sobě, ale i okolí.Už jen to, co nyní jeho nová majitelka udělala je znakem toho, že o koních ví kulový a ta kovým lidem kůň do ruky nepatří.Pak za pár let bude na prodej jako nezvladatelnej, nebezpečnej, jako to tu již několikrát bylo.Tohle je špatné a pokud známá co nejdřív neudělá vhodné podmínky pro toho chudáká hříbáka, tak to povede jen k problémům.Tohle by mělo být trestné.Chovat koně samotné, podle mne je to trápení duševní.Zajímalo by mě, jestli prodávající ví, že to hříbě je samo.Myslím si, že normální člověk by jí ho neprodal.Chce se mi brečet za to malé nevinné hříbě.
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
mgtka
napsal(a):
Myslím, že někde je u oveček přímo specifikováno, že nesmí být chován jeden kus o samotě, tohle by měli oficiálně zavést i pro koně.
Souhlas v plném rozsahu, ano, ovce se také nesmí chovat jako jediný kus.
Já osobně si nemyslím, že to, že člověk dělá něco s hříbátkem hned znamená, že mu bere dětsví... mého prvního vlastího koně jsem měla od jeho 7mi měsíců, výletovali jsme, zkoušeli sem tam něco v kruhovce, sprchovali se a zbylích 23h byl se stádem, teď je z něj úžasný, vyrovnaný kůň,100% spolehlivý, venku vodil i starší koně, protože vše už dávno znal...
Nyní mám kobylu od jejich 10ti měsíců a dělám to stejně, někdy 20minut něco provádíme a někdy jdeme na hodinu na výlet a myslím, že nemá pocit, že by o něco přicházela, když mě vidí už za mnou jde a je bez násilí vychovanější než někteří starší koně. Takže bych tu paní hned nekamenovala. To že plňasi závodí ve dvou letech je ok a to, že jdu s ročkem na vycházku je blbě? Nějak to nechápu...
Pochopitelně to, že je koník sám je dost smutné :( tohle nejsou do budoucna dobré vyhlídky pro něj ani pro majitelku. Vyroste z něj nejspíš asociál, protože nebude ovládat komunikaci se svým druhem, teď nejspíš strádá a do budoucna hrozí i agresivita, protože přítomnost koní takhle mladý opravdu moc potřebuje, jako starší by to asi zvládl lépe, ale i tak jsem proti.