Mišička
XXX.XXX.208.48
Ahoj, jsem úplný laik v plemenných hrebcich, vůbec nemám ponětí jaký hrebci se kde pohybují. Chtěla bych nechat pripustit kobylku ČT s nějakým hrebcem se skokovymi předpoklady nejlépe vranikem nebo tmavým hnedakem. Na plemeni až tak nezáleží :).
Mišička
XXX.XXX.208.48
Nemyslela jsem tím haflinga nebo tak chtěla jsem buď ČT nebo nějakého Hannover ak nebo tak :) kobylka má plný původ :).
Musíte toho při výběru hřebce zohlednit více než aby skákal a byl tmavý. Musíte si říct, jaké má vaše kobylka chyby a jestli je vhodné je přenášet dál, či jak je vhodným hřebcem snad dokázat ovlivnit, naopak co chcete aby po kobylce mimčo zdědilo, jaké má vaše kobylka předky, jakou má konstituci, atd.
Je to důležitější než dbát na co nejvyšší výkonnost (nebo se chystáte s případným potomkem vypracovat do ST, T?) Menší parkur vám přeskáče i méně na skoky prochovaný jedinec.
Taky bych se jednou až možná budu připouštět ráda poradila s někým znalejším, moje kobyla je úžasný charakter, ale docela obtížně jezditelná s nepříliš prostorným cvalem, takže za mě bych sáhla asi do drezurních hřebců.
Noo tak vzpomenout si v půlce července že chci připouštět je dost blbý nápad. Navíc když ani nemáte páru co připouštění obnáší a jakého chcete hřebce. Upřímně si myslím že ve vašem případě by bylo nejlepší na připouštění zapomenout ale určitě se tady najdou lidi co vás v tom budou podporovat. Takže se aspoň taky přikláním k tomu aby ste si našla nějakého odborníka na chov koní a poradila se s ním ale opravdu odborníka ne nějakého souseda co si odchoval pár hříbat na dvorku.
Mišička
napsal(a):
Ahoj, jsem úplný laik v plemenných hrebcich, vůbec nemám ponětí jaký hrebci se kde pohybují. Chtěla bych nechat pripustit kobylku ČT s nějakým hrebcem se skokovymi předpoklady nejlépe vranikem nebo tmavým hnedakem. Na plemeni až tak nezáleží :).
Do příští sezóny máte nad čím přemýšlet.Strýc Google vám může pomoci
Máte varianty naživo, nebo inseminačně.
Takže bych pohledala hřebce v okolí, na dojezd.Nebo takové, kam kobylu odvezete a necháte ustájenou...
V případě, že se rozhodnete pro inseminaci se pozeptat, třeba veterináře, kdo u vás se zabývá inseminací.Jestli dělá koně, jestli se vám postará o dávky.Nebo si počíst v katalogu Mnětic, ty myslím zajistí kompletní servis...
Je toho dost, tak hledejte, raďte se, vybírejte.
koně
napsal(a):
Do příští sezóny máte nad čím přemýšlet.Strýc Google vám může pomoci
Máte varianty naživo, nebo inseminačně.
Takže bych pohledala hřebce v okolí, na dojezd.Nebo takové, kam kobylu odvezete a necháte ustájenou...
V případě, že se rozhodnete pro inseminaci se pozeptat, třeba veterináře, kdo u vás se zabývá inseminací.Jestli dělá koně, jestli se vám postará o dávky.Nebo si počíst v katalogu Mnětic, ty myslím zajistí kompletní servis...
Je toho dost, tak hledejte, raďte se, vybírejte.
Strejda Google při rozhodování o vhodném plemeníkovi je pouze risk jako blázen a hodně špatná cesta, toto snad nemůžete myslet vážně
jak jsem psala já či mgtka od toho tu jsou poradci chovu, jen zkušený člověk poradí dobře, a to se vyplatí (nehledě na to, že v chovu jsou dost hřebci s pychickými problémy, dědičnými problémy hlezny apod. - ale proč tam jsou? Mají výkonost - už tomuto bych se chtěla sakra vyhnout)...
No, třeba kontakt na poradce chovu pro její oblast najde zadavatelka kde ?Nebo kontakty na inseminační techniky, ba i na držitele hřebců či připouštěcí stanice ?
Dnes nemusí objíždět osobně a vyptávat se, jestli a kde se odborníci vyskytují.
Opravdu neodsuzujte strejdu Googla, ani jiné vyhledávače...
koně
napsal(a):
No, třeba kontakt na poradce chovu pro její oblast najde zadavatelka kde ?Nebo kontakty na inseminační techniky, ba i na držitele hřebců či připouštěcí stanice ?
Dnes nemusí objíždět osobně a vyptávat se, jestli a kde se odborníci vyskytují.
Opravdu neodsuzujte strejdu Googla, ani jiné vyhledávače...
Psala jsem to shora, na schčt. Ti mají nejelpší přehled včetně kontaktů...