Přeprava koně - nutné kamaše?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

DominikaP

26.7.2015 16:20
DominikaP

XXX.XXX.10.196

Dobrý den, chci se zeptat, jsou nutné transportní kamaše a chrániče ocasu pro přepravu koně? A další dotaz- odepíná se kůň z vodítka v přepravníku?
děkuju.

26.7.2015 17:08
mgtka

XXX.XXX.92.145

Přepravní kamaše nutné nejsou, je to jen pomocníček, kůň se připíná za vázák co je originál ve vozíku, vodítko se mu sundává.

26.7.2015 19:21
koně

XXX.XXX.205.252

Nohy na transport vždycky kamašuji.Obzvláště okovaní jedinci se mohou ošklivě zranit, už jsem to viděla a s chrániči mám lepší pocit.
Ocas tolik neřeším, nemám žádného drbače, ani ostrou gumu na rampě.
Pokud je ve vozíku stabilně nechaný vazák, vodítko odepnete.Ale samozřejmost to není, takže někdy koně za vodítko musíte uvázat.Tudíž mu ho odepnout nemůžete

27.7.2015 08:05
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Kůň MUSÍ být během transportu uvázaný, toto je jediná podmínka, kterou jste zde uvedla která MUSÍ být (viz zákon o týrání zvířat vztahující se k přepravě zvířat). Takže záleží pouze na přepravníku, v některém je jen oko, do kterého koně uvážete, v druhém případě ho z vodítka odepnete, protože přepravník má vlastní úvaz. A co se týká ochranných pomůcek - to zálěží pouze na jedinci koně, jestli umí stát či je to kopyto a pošlape se. Já nic nepoužívám, dávám leda obyč kamaše, kobyla je zvyklá a nikdy si neudělala ani stroupek. Pokud jedete na závody, tak pamatujte, že nejpozději jak koně vyložíte musí mít na hlavě uzdečku s udidlem či přidělané udidlo, už nelze, jak to bylo dříve, chodit s koněm po areálu či jakkoli manipulovat s koněm jen na ohlávce. Vím o závodech, kde pokud člověk už nevykládá s udidlem na rampě, tak si ho vyškrtnou a má zákaz startovat jak ten den, tak i další závody.

27.7.2015 08:20
ustulina

XXX.XXX.63.251

Protože se zdá, že nemáte s přepravou mnoho zkušeností, upozorňuji na důležitou věc: Nejprve za koněm zajistěte zadní štrajcpáku a teprve poté koně uvažte! Pokud koně uvážete bez zadního zajištění, hrozí ošklivé úrazy.

27.7.2015 08:38
mgtka

XXX.XXX.92.145

Polarki to s tou uzdeckou na zavodech je teda pro me prekvapeni, opravdu je to povinne? My kdyz jezdili kazdy vikend na zavody (tak skoro 10 let nazpet) tak jsem se s tim nikde po cele republice nesetkala. Jen se ptam ze me to zajima.

27.7.2015 08:43
aggitta

XXX.XXX.65.76

No nám je zadní zábrana nanic, když mám koně 80-90 cm KVH smajlík

27.7.2015 09:19
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Já jsem se s tím také nesetkala doposud. Na závody jsem vyjela až letos po několika letech "pauzy". Letos jsem po startech jsem koně odsedlala, šla jsem taky koně pást s ohlávkou koně bokem (a to je pravda, že jsem byla z těch cca 50 koní přítomných SAMA s ohlávkou!) a přilítla za mnou trenérka, a dala mi pucung žaludku. Ona sama tohoto byla přítomna. Co si pamatuju já, tak měli ohlávku snad všichni koně, když se nakládali, pásli po závodu, ale nyní jsem to opravdu už neviděla. Tudíž teď to dělám tak, že koně vyložím a hned mu dál uzdečku, přes to ohlávku a nechám ho pást. Holt neznalost pravidel neomlouvá . Já startovala naposledy někdy do roku 2009 - max.2010. Od té doby proběhlo hodně změn a dost se toho nyní kontroluje co se týká veterinárních předpisů a stanov.

Je to v pravidlech ČJF (platné do 31.3.2012) - kdy této novelizaci započalo a od té doby to platí. Oddíl N5. Postroj koně

1. Každý kůň musí být nauzděn. Žádný kůň se nesmí pohybovat v prostoru závodů, aniž by nebyl nauzděn.

27.7.2015 09:54
kallisto

XXX.XXX.157.94

Přesně jak píše polárka.

http://www.cjf.cz/files/stranky/dokumenty/V%C5%A1eobecn%C3%A1%20pravidla%20-%20platn%C3%A1%20od%2001.04.%202015.pdf

Strana 9.

Toto je ve všeobecných pravidlech již docela dlouho. Platí to tedy pro všechny disciplíny.
Správě by opravdu kůň měl vylézt z vozíku s uzdečkou či štajgrem.

Většinou se při příjezdu toleruje vyložení a zavedení koně do boxu, či okamžité nauzdění u vozíku pokud soutěžící nemá box.
Všude jinde se ale musíte opravdu pohybovat s udidlem v hubě koně. Neexistuje koně popásat, vést na stříkaliště či cokoliv jiného pouze na ohlávce. Kontroluje to hlavně steward ale také všichni členové sboru rozhodčích.

Polemika zda to je nebo není nutné není na místě, byť je většina koní v klidu a vychovaných...

27.7.2015 10:00
rebeks

XXX.XXX.208.14

Na vytrvalostních závodech toto neplatí, jelikož za uždění koně, je považováno cokoliv, co koně nepoškozuje a na čem je kůň ovladatelný. Běžně se jezdí na ohlávách i provazovkách.

27.7.2015 10:04
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Mě toto nařízení minulo o uši

Tak vydalo to ČJF právě v těch pravidlech do 31.3.2012 (v tomto zákoně je toto červeně uvedeno - tudíž novelizace). Jako taky mi přijde líto ji nechat pást na udidle, když vím, že nic neudělá a že je to "zbytečné" ale člověk musí být ohleduplný ke svému okolí, nikdy neví, co se stane a na udidle v momentu "problému" je kůň ovladatelnější, vždy nesmíme zapomínat, že tam nejsme sami, ale dost lidí a koní a stačí málo, aby se něco stalo. Koni to neublíží a aspoň nějaká pojistka "kdyby náhodou". A opravdu takový člověk, který to nedodržuje může být ze závodu vyloučen a klidně mu může být zastaven i start na dalších závodech (tak jako v jedné stáji tady u nás - jak jsem již zmiňovala shora)

27.7.2015 10:06
rebeks

XXX.XXX.208.14

Jinak ve vozíku rozhodně přivazovat (samozřejmě prvně zajisti štrajcpánem) a to na nepříliš dlouhý vazák. Když jsou koně 2, tak uvazovat tak, aby na sebe nedošáhli. Přepravní kamaše jsou velké plus. Já je používám na přední nohy, protože nikdy nevíte, kdy budete muset např. zprudka přibrzdit a kůň vám poskočí dopředu a třeba se zašlápne.

27.7.2015 10:10
polárka.15

XXX.XXX.41.2

rebeks napsal(a):
Na vytrvalostních závodech toto neplatí, jelikož za uždění koně, je považováno cokoliv, co koně nepoškozuje a na čem je kůň ovladatelný. Běžně se jezdí na ohlávách i provazovkách.

To je výjimka, avšak lze brát i jako polemiku "musí však být bezpečně ovladatelný" každý si to může taky vyložit po svém. Přiznám se však, že o vytrvalost se nezajímám, tudíž neznám podrobnosti v této disciplíně

27.7.2015 10:18
rebeks

XXX.XXX.208.14

rebeks napsal(a):
Jinak ve vozíku rozhodně přivazovat (samozřejmě prvně zajisti štrajcpánem) a to na nepříliš dlouhý vazák. Když jsou koně 2, tak uvazovat tak, aby na sebe nedošáhli. Přepravní kamaše jsou velké plus. Já je používám na přední nohy, protože nikdy nevíte, kdy budete muset např. zprudka přibrzdit a kůň vám poskočí dopředu a třeba se zašlápne.

Ještě jsem zapomněla dodat. Zadní štrajcpán dát co nejblíže ke koni (někdo dává více dozadu, aby měl koníček více místa), tak aby kůň nemohl dát případně hlavu pod přední štrajcpán.

Přidejte reakci

Přidat smajlík