Ahojky mám 14 letého valacha haflingera potřebovala bych poradit s energijí.
jak mám uklidnit koně který nedostává vůbec žádné jádro a ani žádné granule ani pamlsky
ale má možnost přístupu na pastvu která má asi 5 ha 24 h deně.
jezdím sním skoro každý den klidne i 30 nebo 40 km deně nebo tahá těžké klády v lese přesto kůň nevykazuje žádné znaky ůnavy a občas mám problémi ho udržet v kroku neustále by chtěl klusat a nevím jak mu mám vysvětlit že chci aby šel pomaleji anižbych nvivíjela tlak na huby
budu ráda za každou radu nebo informaci.
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
annakoník
napsal(a):
jak mám uklidnit koně který nedostává vůbec žádné jádro a ani žádné granule ani pamlsky
jezdím sním skoro každý den klidne i 30 nebo 40 km deně nebo tahá těžké klády v lese přesto kůň nevykazuje žádné znaky ůnavy a občas mám problémi ho udržet v kroku neustále by chtěl klusat a nevím jak mu mám vysvětlit že chci aby šel pomaleji anižbych nvivíjela tlak na huby
Kůň je sám, nebo s kamarády?Maká v lese a nedostane jádro?Aspoň půl litru by neškodilo, ale věc názoru.Čemu ovšem nevěřím je, že denně je čas v tomhle vedru jezdit 30-40km.To by i toho koně asi trefila pepka podle mne.Pokud ho neudržíš v kroku, proč na něm sedíš?Zavolej si trenéra, nech si napsat a vypočítat krmnou dávku správnou, aby nebyl tak aktivní.Pospíchá od začátku nějaké vyjížďky, nebo když je v polovině a vrací se domů?
Práce probýhá uplně normálně nebo jsem nepochopyla otázku no přivedu ho z ohradu osedlám ho a jedeme jak mile nasednu uš si to šmajdá rychlím krokem rychlost se příliš nemnění v závislosti na tom kam jde po silnici jde v celku pohodě ale jak mile vejdeme na louku uš si vymněníme názory o tom jak by mněl jít rychle
a v lese tam se chová celkem slušně a na vodítku de taky tempem podle mně nezrychluje ani nespomaluje.
Gitule vrtule
napsal(a):
Kůň je sám, nebo s kamarády?Maká v lese a nedostane jádro?Aspoň půl litru by neškodilo, ale věc názoru.Čemu ovšem nevěřím je, že denně je čas v tomhle vedru jezdit 30-40km.To by i toho koně asi trefila pepka podle mne.Pokud ho neudržíš v kroku, proč na něm sedíš?Zavolej si trenéra, nech si napsat a vypočítat krmnou dávku správnou, aby nebyl tak aktivní.Pospíchá od začátku nějaké vyjížďky, nebo když je v polovině a vrací se domů?
Je s kamarátkou a skozami ale s klisnou velmi často jezdíme i na dvou dení vyjdy takže mu samota nějak extra neva a nemám peníze si pronajímat na dva koně trenéra ani v okolí tu žádný není bydlíme uplně na severu republiky blízko hranic s polskem.
Gitule vrtule
napsal(a):
Energický je odzačátku je na něm vydět že chce běžec a bydlím v krkonoších věčina vyjížděk je vlese a tam takové vedro nenínjezdíme i na dvoudení vyjdy naši koně nemají problém s výdrží ani pít s potoka a ani jím neva kdyš spí někde uvázáni u stanu.
Tak ty koně nezvládáš, ale chceš jet hobby parkur?
Není trenér - je jen výmluva. Po internetu ti nikdo neporadí - bohužel.
To, že nebudete koně ničím přikrmovat není řešení, je klidně možné, že mu něco ve žrádle chybí a v trávě to nedostane. Poradila bych se s výživovým poradcem, případně udělala rozbor krve.
Další věc, hafloši jsou paličáci, tvrdí a odolní koně, musí znát své meze a hranice a respektovat jezdce, pokud to tak není, tak je to "utrpení" pro oba dva. Holt když koník chce běhat, tak tím pádem budu chodit krokem, krokem, krokem, dokud se mu hlavička neuklidní a dokud si nebudeš jistější a rozhodná.
Uživatel s deaktivovaným účtem

30-40km denne nedávajú ani vytrvalci, čo behávajú 160tky. Niekto trochu preháňa...
annakoník
napsal(a):
Energický je odzačátku je na něm vydět že chce běžec a bydlím v krkonoších věčina vyjížděk je vlese a tam takové vedro nenínjezdíme i na dvoudení vyjdy naši koně nemají problém s výdrží ani pít s potoka a ani jím neva kdyš spí někde uvázáni u stanu.
Parkul hledám pro klisnu ( která je na obrázku ) koně zládám jen mně de o to aby když chce jít rychleji a já ne tak abych nemusela koni vyvýjet tlak na huby ptala jsem se na to zda je nějaký jiný spůsob koně donutit a by šel pomaleji anižbych sáhla na otěže vždyť mu to musí bějt nepohodlné kdyš mu někdo vysí za huby. mám ho ráda a chci mu všechno ulechčit kdyš to bohužel nejde tak hold vždycky když přidá tak ho zatáhnu no a ikdy by jsem sním chtěla jít na parkur tak váš problém to rozhodně není a ptala jsem se pouze na tu jednu věc.
A toto chodíš denně? Nenech se vysmát, teď možná jo, když máš prázdniny, ale když jsi ve škole či v zimě?
Proč brzdíš koně hubou? Proč ho brzdíš zatáhnutím zpět? To je snad nějaká brzda? To snad ne. Potřebuješ koně uklidnit, ne s ním lítat po venku, tudíž to znamená pro tebe chodit "nudně v kroku".
Místo tahání za hubu dělat kolečka.. Do zblbnutí, než kůň začne chodit v klidu. Rozkluše se, já zkusím pobídku pro zpomalení, nezareaguje, stáhnu na hodně malé kolečko, nechám ho vyjít rovně, pakliže zase zrychlí, opět kolečko, na druhou stranu.. Na začátku je to děs, ale je to účinné. A pak samozřejmě při rychlejším chodu si trvat na svém tempu, když zrychlí nebo přestane vnímat, kolečko...
Ale tak jak to popisujete vy - tolik práce a permanentní harašení koně, to zní divně..
Měla jsem arabku a ta když se ji zvedl adrenalin, tak taky caplovala, ale vždy jen s nějakým spouštěčem a při krokovce pak po chvíli dala pokoj...
Možná bych zkusila chodit na začátku jen krokem...
Pro normálního koně by taková každodenní zátěž již byla velká, kor v horách...
annakoník
napsal(a):
Ak s ním vážne chodíš denne 30-40 km tak ten kôň musí mať takú kondíciu že ho neunavíš nikdy. Doporučujem to však premerať pretože to je na niekoľko hodín jazdenia denne ak teda nie si vytrvalec čo z toho 2/3 precvála. My zvykávame prejsť 30 za cca 2 - 2,5 hodiny s natrénovanými koňmi keď sa takmer nekrokuje.
Vo vašom prípade by som ale v prvom rade doporučila koňa prijazdiť, pretože aj kôň ktorý má dostatok energie by nemal byť nezvládateľný. Takže šups na jazdiareň a makať a makať, prechody, obraty, kruhy, kavalety, práca na dvoch stopách.. a uvidíš, že aj hodina bude stačiť
Uživatel s deaktivovaným účtem

annakoník
napsal(a):
A navíc koně kteří ujedou 160 rozhodně těch 50 - 60 za den ujedou.
Toľko sme netrénovali ani s kobylou, čo šla 180km... Pri takomto štýle tréningu by týždenne prešli kone 250-300km, to by vydržli možno jednu sezónu. Ak by nezdochli skôr, ako by sa na tú súťaž dostali.
annakoník
napsal(a):
Každý den 40km, jezdíte jen teď, o prázdninách?To znamená měsíc a něco cca.Případně "skoro každý den" to znamená ob den?
Nebo skutečně pravidelně, po celý rok, v létě v zimě ob den, děláte vyjížďky cca 30km? ?
Pokud kůň po celý rok chodí, nechodí, občas, případně o víkendu a najednou byste mu dala takovouhle sodu, sázela bych, že je bolavý.Proto utíká, capluje apod.
Zkuste pravidelnost práce upřesnit.
Píšete, že tahá.Jak často?Při tahu se také snaží utíkat?
Jak vám radí příspěvky výše, měla byste si koně přijezdit.Aby reagoval na sed, váhu a tlak holení natolik, že ho nebudete muset brát za otěž.