Jezdím koníka,12 let, celý život byl bosý a teď dostal podkovy na přední a začal zlobit, odmítá naklusat, hází hlavou, věší se do udidla, prostě projevuje jasně nepohodlí. Co myslíte, jak dlouho mu bude trvat, než si na podkovy zvykne?
Prosím, neřešte tady, proč byl nakován, není to můj kůň a já si myslím, že to nakování bylo zcela zbytečné, ale nic s tím nenadělám.
Jde také o to, zda byl nakován DOBŘE.
To, jak koník reaguje, není normální. Není zakutý?
Ať majitel koukne, co to nakutí s koněm dělá.
Já jsem nechávala sundat podkovy koníkovi, který je nosil 5 let, a byla to dost hrůza, co mu dávali. Divím se, že si nezlámal nohy.
Koupila jsem ho v lednu, v únoru šly podkovy dolů a ještě teď s tím má problémy.
S opačným postupem nemám zkušenost, tedy nemohu poradit.
Snad někdo jiný?
Napadlo mě to taky, že mohl být okován špatně, od kování je to týden a začal se takhle chovat hned druhý den po něm, takže to spolu musí nějak souviset (žádná jiná změna u něj neproběhla, předtím byl zlatíčko, nic takového nedělal). S majitelkou už to řešíme, třeba ještě někdo napíše nějaké zkušenosti nebo postřehy.
Galathea
napsal(a):
Jezdím koníka,12 let, celý život byl bosý a teď dostal podkovy na přední a začal zlobit, odmítá naklusat, hází hlavou, věší se do udidla, prostě projevuje jasně nepohodlí. Co myslíte, jak dlouho mu bude trvat, než si na podkovy zvykne?
Prosím, neřešte tady, proč byl nakován, není to můj kůň a já si myslím, že to nakování bylo zcela zbytečné, ale nic s tím nenadělám.
Pokud je kůň podkován správně, tak by na něm neměly být patrné žádné změny v chování. Snad jen u koní, kteří byli naboso citliví na kamínkách a tudíž nechtěli chodit, majitelé občas pozorují, že je koník po okování chodivější, jistější "v kramflecích". Negativní změna v chování by neměla být pozorována. Doporučuji stav oznámit majiteli koně a zavolat kováře, aby kopyta překontroloval. Pravděpodobně budu někde zakovaná, nebo moc dotažený podkovák. Náprava takového stavu je snadné. Hřebík, který zlobí se vytáhne, místo se vydezinfikuje a podkovák se nakove na jiné místo v lepším směru.
Galathea
napsal(a):
Zkontrolovat, zda není zakutý.Proč s ním chcete hned naklusat?Když není zvyklý, je třeba, v případě, že je nakutý dobře, aby si nejdříve zvykl přeci v kroku, je spousta koní, kteří toto neřešili a byli chodivější po okutí, ale může být citlivější koník.Odmítá poslušnost z nějakého důvodu, takže jak píšu, kontrola správného nakování nutná a v klidu na něm, má podkovy a vy hned musíte lítat - nechápu
Galathea
napsal(a):
Po okování to bylo přesně sedm dní, tak jsem chtěla trochu naklusat na poli. To s ním mám teď doživotně chodit krokem? O žádném lítání tady nebyl řeč, kdyby mi na koni nezáleželo, tak se tady neptám a lítám s ním, ať se mu to líbí nebo ne.
Pokud je koník nakutý dobře, můžete jezdit hned, jak je potřeba.
Dostiháci se na dostihové podkovy kují před závodem.
Vůbec to neřešte.
Je naopak hezké, že Vás zajímá, jestli je kůň v pořádku.
gitule vrtule
napsal(a):
Zkontrolovat, zda není zakutý.Proč s ním chcete hned naklusat?Když není zvyklý, je třeba, v případě, že je nakutý dobře, aby si nejdříve zvykl přeci v kroku, je spousta koní, kteří toto neřešili a byli chodivější po okutí, ale může být citlivější koník.Odmítá poslušnost z nějakého důvodu, takže jak píšu, kontrola správného nakování nutná a v klidu na něm, má podkovy a vy hned musíte lítat - nechápu
No tak standartní kontrola ještě v přítomnosti kováře je naklusat na rovnym tvrdym povrchu jestli všechno sedí tak tento příspěvek pro mne je mino mísu