Línání - je to normální?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.10.2015 18:17
kiara3

XXX.XXX.23.68

Dobrý den,
mám takový problém s línáním. Můj koník (šiml, ČT 9 let) po této zimě začal velmi brzy línat a od té doby "líná" prakticky celý rok, ani v létě nebyl hladký jako ostatní koně a pořád ty chlupy z něho šly. Teď místo toho aby nasrsťoval na zimu stále líná, přitom není nijak chlupatý, bojím se že mu bude jinak zima, je ve venkovním boxe přes noc.
Je to hobby sporťák takže ne že celý týden stojí na pastvě a nikdo ho nevyčistí v dřívějších letech byl zřejmě holený či dekovaný.
Už jsem z toho trochu zoufalá, všechny mé dečky jsou strašně chlupaté a já se ho nemohu dotkout bez toho aniž bych nebyla bílá taky
Nepřijde mi to už normální, nemáte s tím někdo zkušenosti? Děkuji

10.10.2015 18:52
hellen

XXX.XXX.252.11

Jo, máme. Proto si rozumní lidé nechtějí kupovat šimly, je to hrozné zlo. Já sbírám chomáče chlupů po celém dvoře a kartáče musím vyklepávat co tři tahy.

11.10.2015 01:22
helas

XXX.XXX.12.12

No tak jak se to vezme.
Ona zas ta bílá srst se pěkně čistí (ovšem nikoli ta zimní, blátem pokrytá).
Chlupy jdou pěkně dolů gumovým hřbílkem. Jemnej kartáč jsem vzdala; rejžák s dlouhým vlasem to chce.
Podsedlové dečky pak jedině světlé.
A koukat, aby byl ve stáji ještě aspoň jeden šiml, aby ty bílé chlupy nebyly furt na nás smajlík

Jo. A když je předjaří (nebo jako posledně zima na blátě), chce to pláštěnku bez podšívky. Pak se může snažit jak chce obezdít si tělo několik (desítkami) vrstev z bláta - pláštěnka, blátem impregnovaná, se sundá, postaví se vedle... a pak se na ven zas nasadí 8-)
Ony holt ti šimlové mají ty svý chlupy (i hřívu) tak lehce uchycenou v kůži, že drát to na sílu znamená toho koně prakticky oholit.

JInak vaši šimlíci jsou taky takoví, jako ta moje - že na ní prakticky není nějaký echt kožich v zimě vidět, i když ho nepochybně má? Teda soudě podle důsledků pokusů o vypucování?

Zadavatelce upřímně doporučuji, jako lék na zoufalství, udělat si výlet a koukat po výbězích a pastvinách, kde mají - v létě za sucha - bílé koně. Źádného neuvidí a bude jí líp :-D.

11.10.2015 10:00
kiara3

XXX.XXX.23.68

Zad: Já mám ještě štěstí, že on se neválí, to bych se zbláznila ale pravda je, že i hříva mu snadno vypadává asi si pořídím vysavač

Přidejte reakci

Přidat smajlík