Nakopnutý spěnkový kloub

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.11.2015 18:33
gudur

XXX.XXX.102.217

Včera jsem byla svědkem nakopnutí jednoho koně druhým, trefil se zvenku do spěnkového kloubu, koník nekulhal a nekulhá, okamžitě jsme chladili, vodili, ošetřili otevřenou ranku (cca 0,5 cm na délku, chybějící chlupy a kůže, díra do nohy cca 0,3 mm), vet radil počkat do rána. Ráno kloub oteklý na místě ranky, z ranky ale hnis a nic jiného nevytéká, po chlazení, vodění otok lehce ustoupil, nekulhá, vet radí do výběhu a ničím (krom Betadiny) zatím nepatlat ani nedávat Equipalazon. Teď večer noha pořád stejná, nekulhá, ranka se zaceluje, ale je pořád stejně hluboká, a otok zůstává. Mám nasadit Equipalazon nebo poradíte něco jiného? Mám něčím ránu překrýt (Peredirpa, Aeromycin...). Na noc jsem dala zateplovák. Díky.

2.11.2015 19:00
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

To mi řekni na co máš veta když mu nevěříš? Jinak nechápu o co jde mírně naražený pod zateplovákama to nedejchá tak to trochu hniše.Takže i přehnaná péče je na škodu.

2.11.2015 19:03
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

gudur napsal(a):
Včera jsem byla svědkem nakopnutí jednoho koně druhým, trefil se zvenku do spěnkového kloubu, koník nekulhal a nekulhá, okamžitě jsme chladili, vodili, ošetřili otevřenou ranku (cca 0,5 cm na délku, chybějící chlupy a kůže, díra do nohy cca 0,3 mm), vet radil počkat do rána. Ráno kloub oteklý na místě ranky, z ranky ale hnis a nic jiného nevytéká, po chlazení, vodění otok lehce ustoupil, nekulhá, vet radí do výběhu a ničím (krom Betadiny) zatím nepatlat ani nedávat Equipalazon. Teď večer noha pořád stejná, nekulhá, ranka se zaceluje, ale je pořád stejně hluboká, a otok zůstává. Mám nasadit Equipalazon nebo poradíte něco jiného? Mám něčím ránu překrýt (Peredirpa, Aeromycin...). Na noc jsem dala zateplovák. Díky.

Proč zateplovák?Je lepší, když je taková pidi ranka tohoto typu na vzduchu a chladu, např. v noci, kdy je mráz.Když nevěříš vetovi a děláš po svém něco jiného, tak se pak nesmíš divit.Nejsou mouchy už, nehrozí nakladení vajíček do rány, tak to nech v klidu.Někdy si říkám, že je snad i žádná péče lepší, než teda přehnaná péče ve tvém případě.

2.11.2015 19:23
majkulka

XXX.XXX.237.148

Asi tak smajlík Ty když se uhodíš taky si dáváš hned něco proti bolesti? A zateplovák na tento druh "zranění" je pěkná blbost. Nechat na pokoji, udržovat v čistotě. Max chladit.

2.11.2015 19:39
Íháček

XXX.XXX.236.80

Kdybych takhle měla vyšilovat kvůli každé ráně tak nedělám nic jiného. Tady asi není moc co řešit prostě chladit a čistit. A rvát do koně equipalazon na každou ránu je teda pěkná blbost. Raději opravdu víc věřte vetovi.

2.11.2015 20:10
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Equipalazon v rozporu s veterinářem? To už je milá drahá "týrání zvířat" - toto zákon jasně stanovuje.

Neblbněte. Když se člověk odře, copak je za pár hodin strup bez otoku a poranění tkáně? Ne. Veterinářem je to zkonzultované, popis vývoje "zranění" je naprosto ukázkový a ničím nevyniká, prostě standart. Jediné, co dělat je dát koni klidnější režim, držet ranku v čistotě a v suchu, toť vše.

2.11.2015 21:10
gudur

XXX.XXX.102.217

Nedopatřením jsem smazala část textu : "...koník, který trpí na flegmony, nekulhal a nekulhá..."

Vetovi nevěřím právě kvůli riziku flegmony, proto se ptám. Zateplovák dán na noc, aby se mu do rány nedostal bordel. Minulý rok cca 5 flegmon jen ze štípnutí nebo malých ranek.

2.11.2015 21:18
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

No tak podstatný tam chybělo jestli mu nevěříš tak ho vyměň není lepší rady.

2.11.2015 21:41
gudur

XXX.XXX.102.217

Jde mi o názor někoho, kdo si tím s koněm prošel, a) ZDA po cca 30-ti hodinách ještě řešit flegmonu nebo by už neměla nastat, b) JAK zabezpečit ránu, aby se do ní nedostal bordel, dokud se nezacelí, když je spěnka nateklá (bandáž použít nemohu, zateplovák je taky pouze nouzovka a Betadine mi ránu nepřekryje - jen vyčistí).

2.11.2015 21:57
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Zkus obyč tekutej obvaz z lékárny.

2.11.2015 22:00
helas

XXX.XXX.12.12

Výbornej je Aluminium spray - lehce desinfikuje, kryje, ale rána dýchá.

Zateplovákem je nemožné zachovat ránu sterilní. Sundala bych to ještě teď - darmo se to místo dráždí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.11.2015 05:50

gudur napsal(a):
Jde mi o názor někoho, kdo si tím s koněm prošel, a) ZDA po cca 30-ti hodinách ještě řešit flegmonu nebo by už neměla nastat, b) JAK zabezpečit ránu, aby se do ní nedostal bordel, dokud se nezacelí, když je spěnka nateklá (bandáž použít nemohu, zateplovák je taky pouze nouzovka a Betadine mi ránu nepřekryje - jen vyčistí).

Flegmony jsme neměli, různá zranění ano.
a/ flegmonu "řešit", dokud exituje vstup infekce/poranění kůže/

b/ osobně mám na čisté nepříliš hluboké ranky velmi dobrou zkušenost s dermatolem/ žlutý "penicilinový" prášek-antibiotika v něm nejsou/. Udělá stroupek, stahuje, vysušuje, dezinfikuje, mouchy takto ošetřenou ranku ignorují. Je třeba denně ohmatat místo i okolí, raději dvakrát, pokud by stroupek "ploval" nebo okolí hřálo, otékalo, došlo pravděpodobně k infekci.
Jinak bych postupovala dle veta:chladila proudem čisté vody několikrát denněˇproud odstraní nečistoty a nekrotické zbytky a masíruje tkáň/, pak betadina, co nejvíc vodila. A ten dermatol, na krytí/ od se vodou vždy rozmočí a stáhne a po té vodě vidíte stav rány/.Zateplovák nebo jakékoli bandáže v tuto chvíli za mě nee.
Očkování máte v pořádku, na tetanus, jen pro jistotu?

3.11.2015 08:12

To žofré: s tímhle atb práškem jsem byla svědkem naprosto neuvěřitelné situace... nejspíš tu budu za vypravěče pohádek, ale i tak to napíšu. Je to vše pravda, jak to píšu.
Sama jsem se naštěstí s takovým rozsahem zranění nikdy nesetkala před tím ani potom, a s takovým postupem "léčení" už vůbec ne... tak třeba to bude alespoň pro zajímavost ostatním, jak se to dělá jinde - vlastně takový protiklad proti "vyšilování" nad malou rankou zadavatelky.
Byla jsem pracovně u GP skokanů v Irsku. Byla jsem tam pár dní, možná 2 týdny...slovní zásoba mizerná... když přicházím s připraveným koněm na jízdárnu na ježdění a už z dálky na mě něco řvou majitel a jeho sestra, co měli skokový trénink. Koukám, co se děje...její bělouš stojí, celý se klepe, z obrovské rány na pleci/přední noze stříká krev... letím pro ručník, aby se zastavilo tepenné (nejspíš) krvácení.. Kůň skočil místo bidel blendu a roztrhl si zespoda plece, resp. utrhl kus plece tam, kde navazuje na přední nohu. Když přestalo to nejhorší krvácení, s koněm se doskákalo po 3 nohách do nejbližšího boxu, odcajkoval se a nechal stát. Já pořád chodila a ptala se, kdy přijede ten veterinář, abych byla k ruce a oni mě jen odbyli, že ať mu na to nasypu tenhle prášek (nejspíš něco jako ten doporučovaný dermatol - název si ale nepamatuju, jen vím, že to bylo s antibiotiky). Pořád jsem tomu nevěřila, ale... k tomu koni vážně žádný odborník nepřijel! Kůň prostě zůstal v boxe a my ošetřovatelé mu to chodili zaprašovat asi 2x denně tímhle práškem. Když se zranění uzavřelo, tak už se s koněm vůbec nic nedělalo. Asi po 2 měsících, když už na to byl schopný chodit, se začal dávat do kolotoče, aby to rozhýbal a pak se vrznul do výběhu... když jsem po 3,5 měsících odjížděla, na tom koni byste nic nepoznali.
Dodnes je tohle pro mě nejhorší a nejneuvěřitelnější zážitek možná úplně z celého mého koňského života... a když se mi tu v Čechách s koňmi něco stane, nebo mým kamarádům, vždycky si vzpomenu, jaký k tomu mají přístup v zahraničí. Prostě ten rozdíl je až neuvěřitelný!
Ale je fakt, že v tom rozsahu, co tam měli koně, by pro ně ani nebylo možné tomu koni věnovat nějakou extra složitou péči. Měli tam spoustu daleko výkonnějších koní, takže to neřešili - buď se z toho dostane, nebo půjde do salámu...

3.11.2015 08:34
gudur

XXX.XXX.102.217

Pod ten zateplovák jsem včera dala sterilní polštářky a čistý kousek froté ručníku, aby rána nebyla přilepená na zateplováku. Pokud dnes bude rána lepší a zacelenější (zeptám se po tom Dermatolu, případně po obvazu ve spreji), tak ho už dnes dávat na noc nebudu. Aluminium sprej mi přijde až moc drastický do hlubší rány, ten mám nachystán, až se ranka trochu víc zatáhne (snad během zítřka).

Flegmony se tedy budu bát, dokud se ranka úplně nezacelí, to mám radost

Díky za reakce!

3.11.2015 12:14
Íháček

XXX.XXX.236.80

Zateplovák bych určitě nedávala tím to spíš zhoršíte. Pokud se bojíte že se do rány dostane bordel tak bych ji ovázala kouskem obvazu ale určitě nebalit na sebe tolik vrstev.

3.11.2015 13:07
polárka.15

XXX.XXX.34.127

Zateplovákem jen vytvorite idealni podminky pro zahrani a vyvolani zanetu. To snad nechcete. Neverite veterinari - proc? On o te moznoci flegmony nevi? Pokud mu neverite tak co Vam brani ve vymene? Nechci se Vas dotknout, ale veterinar se vzdelanim a praxi prece jenom vi vic nez my "nevzdelani". Jinak se taktez priklanim - i ze sve zkusenosti k tekutemu obvazu. Je treba, aby rana dychala a urychlilo se jeji zaceleni.

3.11.2015 14:18

To hhippie i gudur:

Dermatol není prášek s antibiotikem, jen se mu lidově říkalo "penicilinový prášek". Je to gallan bismutitý-sloučenina vizmutu, která trochu vysušuje, stahuje, dezinfikuje a zastavuje krvácení.
http://www.galenicka.cz/index.php/nase-sluzby/8-iplp#k-zevn%C3%ADmu-pou%C5%BEit%C3%AD
Prášek s antibiotikem je Fraymkoin, ten bych tam nesypala-není důvod, na infekci v noze náchylné k flegmoně, která tam zatím není, by stejně nestačil, to by musela být antibiotika celkově při zhoršení otoku a teplotě a hnisu z rány, jinak pouze zhorší hojení..

Tekutý obvaz je pryskyřice- polymer, voděodolný, což znamená, že nepustí vodu dovnitř, ale ani ven z rány sekret, ani nezdezinfikuje-je to cca jako igelit s dírkama, na ránu- nedávala bych ho.Sprchovalal bych ránu proudem čisté vody pro čistění a pak betadina a dermatol viz výše.
http://www.svetzviratek.cz/akutol-sprej-tekuty-obvaz-60-ml/.

3.11.2015 15:51
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Já zase mám s tím tekutým obvazem dobré zkušenosti - kobyla si udělala bebino ve výběhu v létě. Pravidelně jsem čistila, umývala, vysušovala a zastříkala tímto a velice rychle se to zahojilo, po zacelení jsem už ani nestříkala - byla to spíše jako ochrana proti nečistotám a muchám a osvědčilo se. Jen jsem měla jinou značku, ale na tom až tak nesejde, princip je stejný smajlík

4.11.2015 16:04
gudur

XXX.XXX.102.217

Takže po dnešní noci nám noha přešla do flegmony...

4.11.2015 16:10

gudur napsal(a):
Takže po dnešní noci nám noha přešla do flegmony...

Veta.Tipuji antibiotika celkově.

4.11.2015 16:25
gudur

XXX.XXX.102.217

Ráno okamžitě ATB na pět dní, Equipalazon 2x3 sáčky den, teplý zábal i přes ránu (která je mmch už zacelená, takže nikdo nechápe, kudy se tam ta infekce dostala...) - na dotaz, proč jsem Equipalazon nepodala už na začátku, když ho mám u sebe pro tyto případy, jsem se málem vyvrátila a vzala ho lopatou po hlavě...

4.11.2015 16:45

Flegmóna často vzniká z rany, ktorá sa uzavrie predčasne, ale nestihne sa zahojiť- a teda ten sekrét nemá odkiaľ vytekať.

5.11.2015 14:34
gudur

XXX.XXX.102.217

Děkuji za reakci, jsem zase o něco chytřejší. V tomto případě ale z ranky nic nevytékalo, ranka byla okamžitě po kopnutí umyta, zdezinfikována a nechána na vzduchu, večer znovu umyta, zdezinfikována a překryta, ale do rána z ranky nic nevytékalo a rána sama zaschla. Dnes jsem ranku na doporučení veta otevřela (odrhla stroupek) a znovu zdezinfikovala, ale vše je čisté, krásně srostlé, už chybí jen kůže a srst. Bohužel noha je stále o velikosti tří :(.

Přidejte reakci

Přidat smajlík