Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda někdo nemáte valacha, kterému bylo odebráno před kastrací sperma. Máme ve stáji valáška, před kastrací si skočil a když má nějaká klisna říji, je naprosto nesnesitelný. Prosně hřebec :) Vím, že se všude vykládá, že si nesmí hřebec před kleštěmi skočit, aby mu to nezůstalo, ale jak je to s odebráním sperma? Vždyť si teoreticky taky skočí, jenom né na kobylu. To mi zase všichni říkají, že mám nechat hřebečka vykastrovat, ale nechat mu odebrat. Nechci aby mi pak dělal blbosti. Máte někdo zkušenost?
Uživatel s deaktivovaným účtem

xxxcc
napsal(a):
Hřebec je "kvalitního" původu, takže zamrazit a nabízet připouštění, ale o to snad nejde ne? Já se jen ptám, jestli když skočí na umělou klisnu, je to to samé, jako kdyby skočil přirozeně :).
Pochopila by som, keby ste si chcela nechať dávky pre vlastnú spotrebu, ale obávam sa, že toto vám v žiadnej plemennej knihe neprejde. A ani chovatelia by sa asi netrhhali o semeno žrebca, ktorý je už vlastne valachom.
Aby som nebola iba OT, je to otázka výchovy-áno, určite sú kone, ktoré sa vymykajú priemeru a pacifikujú sa iba veľmi obtiažne, ale rozhodne to nie je štandardné správanie, keď žrebec je neovládateľný, lebo kobyla. Keby to bolo pravidlom, nemohli by na svete existovať plemenníci, ktorý popri plemennej kariére robia aj športovú kariéru.
aggitta
napsal(a):
O jaké plemeno jde?
Zatím jsem neslyšela o tom, že by někdo odebral sperma, zamrazil a pak hřebce vykastroval a nakonec jako valacha uchovnil. Takže mne zajímá, v které plemenné knize je toto možné, děkuji za odpověď.
A ještě by mne zajímal důvod kastrace...
Zatím jsem si o tom nic moc nezjišťovala, ale je to appa a má kamarádka má taky valacha appy a připouští po kastraci vesele dál. Uchovněn je a problém nebyl. Důvodem ke kastraci je asi problém stejný jako má většina majitelů hřebců a to místo a stádo, nechci jej oddělovat od stáda, ale to jako hřebec musí. Koncem léta budu přecházet do jiné stáje, ale tam není možné ustájit hřebce (respektive možné to je, ale na samotce). Ale jak jsem již psala, nejde snad o mého hřebce, ale o dotaz, zda-li bude po kastraci hřebčit nebo ne.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Pochopila by som, keby ste si chcela nechať dávky pre vlastnú spotrebu, ale obávam sa, že toto vám v žiadnej plemennej knihe neprejde. A ani chovatelia by sa asi netrhhali o semeno žrebca, ktorý je už vlastne valachom.
Aby som nebola iba OT, je to otázka výchovy-áno, určite sú kone, ktoré sa vymykajú priemeru a pacifikujú sa iba veľmi obtiažne, ale rozhodne to nie je štandardné správanie, keď žrebec je neovládateľný, lebo kobyla. Keby to bolo pravidlom, nemohli by na svete existovať plemenníci, ktorý popri plemennej kariére robia aj športovú kariéru.
Děkuji za odpověď :).
xxxcc
napsal(a):
Zatím jsem si o tom nic moc nezjišťovala, ale je to appa a má kamarádka má taky valacha appy a připouští po kastraci vesele dál. Uchovněn je a problém nebyl. Důvodem ke kastraci je asi problém stejný jako má většina majitelů hřebců a to místo a stádo, nechci jej oddělovat od stáda, ale to jako hřebec musí. Koncem léta budu přecházet do jiné stáje, ale tam není možné ustájit hřebce (respektive možné to je, ale na samotce). Ale jak jsem již psala, nejde snad o mého hřebce, ale o dotaz, zda-li bude po kastraci hřebčit nebo ne.
Tak již uchovněný hřebec by opravdu mohl takto plemenit i po své kastraci.
Jinak k hřebčení - podle sdílených zkušeností po internetu hřebci vykastrovaní jako dospělí (bez ohledu na to zda si skočili a na co, nebo neskočili) se ke klisnám mohou chovat stále jako hřebci a zkoušet i připuštění (s rizikem infekce u klisen). Záleží zřejmě na úrovni sexuálního pudu hřebce.
U valášků "vyrobených" v roce, dvou letech, většinou takový problém není.
Takže můj názor - pokud bude hřebec skákat úspěšně na fantom, tak má libida zřejmě dostatek a dá se předpokládat vysoké riziko "hřebčení" i po kastraci. Pokud je hřebec kliďas a flegmatik, potřebující k sexuálnímu vzrušení hodně podnětů (= pořádně rozříjenou klisnu), tedy typ hřebce, který klidně s klisnou cestuje v 1 přívěsu a pod., tak ten možná na fantom ani neskočí?
Ale koneckonců, kde je řečeno, že každý hřebec musí mít po sobě hříbata?
aggitta
napsal(a):
Tak již uchovněný hřebec by opravdu mohl takto plemenit i po své kastraci.
Jinak k hřebčení - podle sdílených zkušeností po internetu hřebci vykastrovaní jako dospělí (bez ohledu na to zda si skočili a na co, nebo neskočili) se ke klisnám mohou chovat stále jako hřebci a zkoušet i připuštění (s rizikem infekce u klisen). Záleží zřejmě na úrovni sexuálního pudu hřebce.
U valášků "vyrobených" v roce, dvou letech, většinou takový problém není.
Takže můj názor - pokud bude hřebec skákat úspěšně na fantom, tak má libida zřejmě dostatek a dá se předpokládat vysoké riziko "hřebčení" i po kastraci. Pokud je hřebec kliďas a flegmatik, potřebující k sexuálnímu vzrušení hodně podnětů (= pořádně rozříjenou klisnu), tedy typ hřebce, který klidně s klisnou cestuje v 1 přívěsu a pod., tak ten možná na fantom ani neskočí?
Ale koneckonců, kde je řečeno, že každý hřebec musí mít po sobě hříbata?
Děkuji za odpověď. "Ale koneckonců, kde je řečeno, že každý hřebec musí mít po sobě hříbata?" Právě proto, jsem se na tuto otázku ptala, valachem bude určo, ale zda mu sperma odebrat či ne. Zatím jsem na vážkách a tak jsem o tom přemýšlela, jestli se to vyplatí nebo ne. A momentálně se spíše přikláním k vykleštění bez odebrání, ale kdo ví. Termín máme na konci zimy, třeba se to ještě změní :).
Coby majitelka hřebce a budoucího plemeníka (dopadne-li všechno dobře), jsem se jednou dotazovala na možnosti odebírání sperma a jeho uchovávání, pokud by se ukázalo, že hřebec nezvládá pouštět a sportovat zároveň, což se stát může.
Nevím tedy o jak moc aktuální informace jde, ale řekla bych, že jsou poměrně čerstvé. Pokud byste chtěla sperma hřebce před kastrací odebrat a poté uchovávat ve zmrazeném stavu pro případ potřeby, musíte uhradit nejen odběr semene na k tomu vybavené stanici. Musí se provést testy, jestli má sperma dostatečný obsah spermií a jestli je vůbec zmražení možné, aby z toho po rozmražení něco bylo. Zmrazená dávka nemá po podání stejnou úspěšnost zabřeznutí jako inseminace čerstvým spermatem nebo přímo připouštěním naživo. Je tam úspěšnost prý kolem 50%. Sperma musíte mezičasem uchovávat v k tomu určeném prostředí ve spermabance a jen její pronájem stojí údajně kolem 15-20 tis ročně v závislosti podle počtu dávek, které tam uchováváte a to ještě není jisté, že po podání dávky kobyla zabřezne.
Z hlediska finančního bych do něčeho takového šla já pouze tehdy, pokud bych měla v maštali koně opravdu extra kvalitního, u kterého by se mi taková investice opravdu vyplatila a ne jen pro případ, co by kdyby...
Já jsem toto také chtěla naznačit. On je totiž rozdíl, jestli máte hřebce, jezdíte na něm atd, a když tedy přijede klisna na připuštění, tak se tedy půlhodinku věnujete s hřebcem na lonži té klisně (a v podstatě až na váš čas vás toto přirozené připuštění nic nestojí, hřebec si své spermie uchovává čerstvé sám od přírody), a za druhé investovat do pobytu hřebce někde, kde mu sperma odeberou, vyšetří, zamrazí a uschovají.
Mražení dávek má smysl u hřebců, kteří by jinak připouštěli 20-50 klisen za sezonu, ale pak už by je přirozená plemenitba omezovala ve sportu (jezdí se třebas na celé víkendy)... nebo u hřebců vyjímečných, aby mohli mít hříbata i po své smrti.
U appa hřebců je myslím relativně přehřebcováno a každý připustí jen několik klisen ročně, pokud vůbec.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Mě by hlavně zajímalo jestli je diskutovaný hřebec vůbec uchovněný což zadavatelka ani nikde nepíše. Podle mě je to taky blbost. Hřebců app je jak nakakáno a že by zrovna tenhle byl tak strašně moc výjimečný aby to stálo za to... je dost málo pravděpodobné.